Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

34Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

152Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote boortoren test 2023. Hier stellen we alle boorstandaards voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste boorstandaard voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een boorstandaard wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een boorstandaard maakt nauwkeurig werken mogelijk met in de handel verkrijgbare handboormachines, accuboormachines of multigereedschappen.
 • Boorstandaards zijn een goedkoop en flexibel alternatief voor werkbankboren.
 • De handel biedt doe-het-zelvers en ambachtslieden boorstandaards voor mobiel en stationair gebruik in diverse uitvoeringen voor verschillende taken.

Boorstandaards: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een boorstandaard koopt

Wat is een boorstandaard?

Een boorstandaard lijkt qua ontwerp op een tafelboormachine, maar dan zonder een vast ingebouwde aandrijfmotor voor boren en ander gereedschap. Een boorstandaard bestaat in principe uit slechts drie onderdelen, de grondplaat, een geleidekolom en een houder .

Mann beim Bohren

Een boorstandaard helpt je om preciezer gaten te boren. (Image source: 123rf.com / 31009624)

Door een handboormachine te combineren met een boorstandaard kun je nauwkeuriger werken. Het grote voordeel van een boorstandaard boven boren uit de vrije hand is dat je het werkstuk met de ene hand kunt vasthouden terwijl je met de andere de boor nauwkeurig geleidt.

Hoe werkt een boorstandaard?

Voor het boren wordt de boor vastgeklemd in de houder van de boorstandaard. De houder kan op bijna elke hoogte op de geleidekolom geklemd worden. De boorhouder heeft aan één kant een hefboom waarmee de vastgeklemde boor tijdens het boren naar beneden bewogen wordt. Een terughaalveer zorgt ervoor dat wanneer de hefboom wordt losgelaten, de boor met de houder weer in de oorspronkelijke positie wordt gebracht.

Er is een opening in het midden van de grondplaat, zodat bij het doorboren van een werkstuk de boor de grondplaat niet raakt en de boor of de grondplaat beschadigt. Afhankelijk van de constructie kunnen verschillende boormachines vastgeklemd worden. De meeste boorstandaards zijn geschikt voor Euronorm Ø 43 mm boren.

Waarvoor wordt een boorstandaard gebruikt?

Met een boorstandaard kun je veel preciezer werken met een gewone boormachine. De machine wordt tijdens het boren precies geleid door de standaard. Een boorstandaard is geschikt in combinatie met een snoerloze of op het lichtnet werkende boormachine om verticale gaten te boren in hout, metaal of kunststof. Afhankelijk van het model kun je de boor in een bepaalde hoek in de houder bevestigen, zodat ook schuine gaten zuiver geboord kunnen worden.

Een boorstandaard voor de handboormachine is een goedkoop alternatief voor een tafelboormachine. Een boorstandaard wordt vaak gebruikt als er niet genoeg plaats is om een tafelboor permanent op te stellen. Bovendien is een boorpersstandaard lichter dan een bankboormachine en kan hij gebruikt worden, bijvoorbeeld bij het werken aan het tuinhuisje of op zolder.

Waar moet ik rekening mee houden als ik met een boorpersstandaard werk?

Het is belangrijk dat de boorstandaard bij het werken altijd goed vastzit, behalve bij standaards die speciaal voor mobiel gebruik zijn ontworpen. Idealiter zet je de boorstandaard vast op de werkbank met schroeven of op zijn minst stevige schroefklemmen. Een ander belangrijk punt is om het werkstuk zo veel mogelijk in een bankschroef te klemmen. Je moet er ook voor zorgen dat je geen kleding draagt met losse mouwen die in de boorhouder verstrikt kunnen raken. Je moet altijd een veiligheidsbril dragen als je met een boormachine werkt.

Is elke boorstandaard mobiel?

In principe is elke boorstandaard voor handboren mobiel. Het gewicht van stationaire boorstandaards is ook betrekkelijk laag en de standaards zijn niet erg groot. Je kunt ze dus gemakkelijk opbergen en vervoeren in de kofferruimte van je auto, bijvoorbeeld. Maar als je vaak op verschillende plaatsen een boorstandaard nodig hebt, is een boorstandaard die als mobiel toestel ontworpen is, een betere keuze.

Welke accessoires zijn er voor boorstandaards?

Er zijn vrijwel geen accessoires voor boorstandaards, behalve vizieren om de werkstukken vast te klemmen. Als je de werkstukken voor het boren in de bankschroef klemt, kun je ze veel beter vasthouden en ze gemakkelijker onder de boor positioneren.
Wist je dat je ook verlichtingstoestellen aan de boorstandaard kunt bevestigen? Om ook als het donker is in je werkplaats perfect te kunnen werken, kun je kleine spots of schijnwerpers op batterijen bevestigen.

Kan een boorstandaard ook gebruikt worden voor het werken met een flexibele schacht?

Je kunt stationaire boorstandaards zonder problemen gebruiken om met een flexibele schacht te werken. De boor wordt stevig vastgehouden door de standaard, zodat je vrij met de schacht kunt werken. Je hoeft niet bang te zijn dat de machine van de werkbank valt. Je kunt ook draadborstels of polijstschijven in de boormachine klemmen. Je kunt je bewerkingsmogelijkheden uitbreiden met een boorstandaard zonder extra machines.

Wat kost een boorstandaard?

De prijzen variëren naargelang de fabrikant en het model.

Type Prijsklasse
Ontworpen boorstandaards voor mobiel gebruik van ongeveer 20 tot 25 €
Gebouwde boorstandaards voor hoofdzakelijk stationair gebruik van ongeveer 60 €
Professionele uitrusting die op bouwplaatsen gebruikt wordt voor kernboren van ongeveer 400 tot 800 €

Boorstandaards ontworpen voor mobiel gebruik zijn verkrijgbaar van ongeveer 20 tot 25 €. Boormachine statieven gebouwd voor hoofdzakelijk stationair gebruik kosten vanaf ongeveer € 60. Professionele apparatuur, die bijvoorbeeld op bouwplaatsen gebruikt wordt voor kernboren, is veel duurder en kost ongeveer 400 tot 800 euro, afhankelijk van fabrikant en uitvoering.

Kan ik ook een boorstandaard huren of lenen?

In de regel kun je geen gewone stationaire boorstandaards voor de werkplaats thuis huren. Alleen de grotere, mobiele boorstandaards voor kernboren zijn verkrijgbaar bij verschillende gereedschapverhuurbedrijven.

Kan ik zelf een boorstandaard bouwen?

In principe wel, maar het is nauwelijks de moeite waard, gezien de soms erg lage prijzen voor kant-en-klare boorstandaards. Bovendien heb je wat ervaring nodig in het werken met metalen en mechanische aandrijvingen om hoge precisie te bereiken met een zelfgemaakte boorstandaard.

Welke alternatieven zijn er voor boorstandaards?

Een alternatief voor boorstandaards is een bankboormachine. De constructie en de werkwijze zijn in principe dezelfde als voor boorstandaards. In de regel is een bankboor stabieler en preciezer, maar hij is ook veel duurder, minder flexibel en niet mobiel. Bankboormachines zijn het overwegen waard als je vaak gaten moet boren die een zeer hoge nauwkeurigheid vereisen. Een boorstandaard maakt het werk in veel gevallen gemakkelijker, breidt de gebruiksmogelijkheden van een gewone boormachine uit en maakt vaak boren met de vereiste nauwkeurigheid in de eerste plaats mogelijk. Goede boorstandaards hoeven niet duur te zijn. En merk-merk apparaten zijn niet altijd beter dan merkloze producten.
Wist je dat je ook een handfrees in de boorstandaard kunt klemmen? Boorstandaards van hoge kwaliteit zijn bijzonder geschikt voor dit doel. Maar natuurlijk moet je altijd het merk controleren en nagaan of de afmetingen passen.

Besluit: Welke soorten boorstandaards zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten boorstandaards

 • stationaire boorstandaards
 • mobiele boorstandaards
 • Mini-boorstandaards
 • gecombineerde boor- en freesbanken

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de meest geschikte boorstandaard voor je te vinden.

Wat zijn stationaire boorstandaards en wat zijn de voor- en nadelen?

Stationaire boorstandaards zijn de klassieke boorstandaards voor handboormachines.

Voordelen
 • veilige standaard
 • eenvoudige bediening
 • voor accu- en netboormachines
 • gunstige prijzen voor diverse modellen
Nadelen
 • niet alle modellen laten hoekverstelling toe
 • goedkope boorstandaards zijn vaak niet stabiel genoeg

Ze werden ontwikkeld om bij het boren met een gewone handboormachine een even grote precisie te bereiken als met een tafel- of kolomboormachine. Je kunt de combinatie van een handboormachine en een stationaire boorstandaard gebruiken voor het boren in kleine en grote werkstukken van metaal, hout en kunststof.

Wat zijn mobiele boorstandaards en wat zijn hun voor- en nadelen?

Mobiele boorstandaards zijn lichte en compacte geleidehulpjes voor in de handel verkrijgbare boormachines. Ze bestaan meestal uit een grondplaat, twee parallelle geleidekolommen en een opspaninrichting voor de boormachine. Hanteren is dus heel eenvoudig. De boorprecisie die met een mobiele boorstandaard bereikt kan worden, is iets geringer dan met de stationaire boorstandaards.

Voordelen
 • gering gewicht
 • zeer mobiel
 • flexibel gebruik
 • gunstige prijs
Nadelen
 • beperkte precisie
 • slechts geringe stabiliteit

De werkresultaten zijn niettemin veel beter dan met boren uit de vrije hand. Speciale versies van mobiele boorstandaards worden gebruikt voor kernboren.

Wat zijn mini-boorstandaards en wat zijn hun voor- en nadelen?

Mini boorstandaards zijn een ideale aanvulling op de multigereedschappen en freesmotoren die populair zijn bij modelbouwers, bijvoorbeeld van Proxxon, Dremel en andere fabrikanten. Met behulp van een mini boorstandaard kunnen de kleine gereedschappen nauwkeurig geleid worden en kan nauwkeurig verticaal geboord worden.

Voordelen
 • goede stabiliteit
 • geschikt voor fijn boorwerk
 • maak precies werk mogelijk
 • voor fijnmechanici en modelbouwers
Nadelen
 • niet geschikt voor grote boren
 • verhoudingsgewijs hoge aanschafprijs

Mini boorstandaards zijn meestal alleen geschikt voor het vasthouden van multigereedschap en freesmotoren. Gewone boormachines kunnen niet met deze statieven gebruikt worden. Voor grotere boringen is daarom een tweede boorstandaard voor een grote boormachine of een tafelboormachine nodig.

Wat zijn gecombineerde boor- en freesstandaards en wat zijn de voor- en nadelen?

Gecombineerde boor- en freesbanken breiden de gebruiksmogelijkheden van een boormachine aanzienlijk uit. Meestal hebben ze een tweede toevoeras, zodat ze zowel voor verticaal als horizontaal boor- en freeswerk gebruikt kunnen worden. Bovendien is de gereedschaphouder op sommige modellen 360 graden draaibaar. Uitgerust met een geschikte frees kunnen gewone boormachines in combinatie met een boor- en freesstandaard gebruikt worden voor eenvoudig freeswerk in hout, metaal en kunststof. En plastic.

Voordelen
 • geschikt voor boren en eenvoudig freeswerk
 • flexibel in gebruik
 • nauwkeurig werken mogelijk
 • stabiel
Nadelen
 • afhankelijk van model hoge aanschafprijs
 • bediening soms onhandig

De kwaliteit van de afwerking speelt een belangrijke rol bij boor- en freesstandaards. Om nauwkeurig te kunnen boren en frezen, moeten de geleiders stabiel zijn en zo weinig mogelijk speling hebben. Alvorens een geschikte boorstandaard te zoeken, raden we je aan te bedenken waarvoor je de boorstandaard wilt gebruiken en waar.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om boorstandaards te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om boorstandaards te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde boorstandaard geschikt voor je is of niet. Samengevat gaat het om de volgende factoren

 • Verenigbaarheid
 • Werkhoogte
 • Beroerte
 • Keel
 • Hoekinstelling
 • Basisplaat
 • Vakmanschap
 • Accessoires

In de volgende paragrafen worden de respectieve aankoopcriteria in detail uitgelegd en wordt getoond hoe je deze criteria kunt rangschikken.

Compatibiliteit

Compatibiliteit is waarschijnlijk het belangrijkste aankoopcriterium. Je moet er zeker van zijn dat de standaard compatibel is met je handboormachine of, in het geval van een mini boorstandaard, met je multigereedschap. Niet alle boorstandaards bieden universele compatibiliteit en laten je toe boormessen van Euro-standaard te gebruiken. Sommige modellen, vooral van verschillende merken, passen soms alleen op bepaalde boormachines.

Werkhoogte

De werkhoogte is de afstand tussen de grondplaat en de houder van de boormachine. Het geeft de maximale hoogte aan die een werkstuk kan hebben, zodat je het nog kunt boren. Je moet er echter rekening mee houden dat de werkhoogte verminderd wordt door de lengte van de boorhouder en de lengte van de boorbeitel.

Slag

De slag is ook een belangrijk criterium bij het kopen van een boorstandaard. De slagafstand geeft aan hoe ver je de vastgeklemde boor vanuit de uitgangspositie naar beneden kunt bewegen. Dit is de maximale diepte die je kunt boren zonder de houder van de boor opnieuw te moeten instellen. Deze informatie is vooral belangrijk als je in één keer door dikke materialen en werkstukken zoals balken wilt boren.

Overhang

De overhang is de afstand van het midden van de boorhouder van de vastgeklemde boor tot de geleidekolom van de boorstandaard. Deze afstand is een belangrijk aankoopcriterium voor een stationaire boorstandaard als je in grotere panelen moet boren met een grotere afstand tot de randen.

Hoekverstelling

Met de hoekverstelling kun je de boorhouder met de boor in het verticale vlak verstellen, zodat je onder een hoek kunt boren. Sommige hoogwaardige boorstandaards zijn uitgerust met hoekverstelling. De hoek kan echter vaak alleen in vaste stappen van 15 graden ingesteld worden. Je zult zelden een traploos instelbare hoekverstelling vinden.

Bodemplaat

Een grote en stabiele basis zorgt ervoor dat de boorstandaard stabiel en veilig blijft staan bij het boren. De basis draagt het hele gewicht van het toestel, inclusief de handboormachine. Een grote bodemplaat biedt ook het grootst mogelijke steunvlak voor de werkstukken of een bankschroef. Gaten of groeven in de grondplaat zijn een handig detail om een bankschroef stevig aan de grondplaat te kunnen bevestigen. Als laatste moet er in elke hoek van de grondplaat een gat zijn, zodat de boorstandaard zelf op een werkbank geschroefd kan worden.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit speelt een belangrijke rol in twee aspecten: de nauwkeurigheid en de duurzaamheid van de boorstandaard. Hoe beter de bouwkwaliteit en de afwerking van de geleiders van de boorstandaard, hoe groter de nauwkeurigheid bij het boren. De slag van de boor moet vrij zijn van speling en soepel zonder schokken. In principe moet je een boorstandaard kiezen die helemaal van metaal is, omdat hij steviger is en langer meegaat.

Accessoires

Het belangrijkste accessoire voor een stationaire en mini-boorstandaard is een machinebankschroef. Een bankschroef is onmisbaar voor het boren in kleine werkstukken. De bankschroef maakt het ook gemakkelijker om de werkstukken precies onder de boor te plaatsen. Niet alle boorstandaards worden geleverd met een machinebankschroef. Let hierop bij de keuze van een boorstandaard en koop eventueel ook een geschikte machinebankschroef.

Wetenswaardigheden over boorstandaards

Magneetboorstandaards – de specialisten onder

de boorstandaards Magneetboorstandaards vormen een aparte groep onder de boorstandaards en worden gebruikt door professionals. Ze werden ontwikkeld voor mobiele werkplaatsen en reparatieploegen in de industrie en de machinebouw. Het is niet altijd mogelijk of zinvol om afzonderlijke onderdelen van een machine, een groot voertuig of een produktielijn te demonteren voor een reparatie of het aanbrengen van extra onderdelen en ze naar een werkplaats te brengen.

In tegenstelling tot andere boorstandaards zit er een elektromagneet in de voet van de toestellen – vandaar de naam – waarmee de standaard aan metalen machinebehuizingen bevestigd kan worden. Magnetische boorstandaards kunnen met conventionele boormachines horizontaal, verticaal, zelfs boven het hoofd en op schuine oppervlakken gebruikt worden.

Beeldbron: 123rf.com / 56892224

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies