Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Bordspellen bestaan al eeuwenlang en zijn het klassieke speelgoed voor kinderen. Ze bestaan al sinds de oudheid en zijn een essentieel onderdeel geworden voor de opvoeding van ieder kind in Nederland. We leven momenteel in een gouden eeuw voor bordspellen, die populairder zijn dan ooit. Er ontstaan steeds meer creatieve spellen, waardoor je vandaag de dag kunt kiezen uit een zeer divers aanbod.

Er zijn spellen op basis van strategie, rollen, kaarten of vaardigheden. Sommige games nodigen je uit om te bewegen of snel te reageren, anderen vereisen veel concentratie. Er is een perfect bordspel voor elk soort kind te vinden. In dit artikel helpen we je om het bordspel te vinden dat het beste bij jouw zoon of dochter past. En wie weet, misschien ben je straks zelf ook niet meer van de speeltafel weg te krijgen! Verzamel je vrienden, familie of kinderen rond een spel en maak er een gezellige avond van.
Belangrijk om te weten

 • Er bestaan veel verschillende bordspellen op de Nederlandse markt, er zijn talloze categorieën om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld: eenvoudige dobbelspellen, uitgebreide rollenspellen of spannende strategiespellen.
 • Er is niets beters voor je zoon of dochter dan nieuwe dingen te leren tijdens het spelen. Bordspellen stimuleren de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van je kind terwijl hij of zij tegelijkertijd veel plezier heeft.
 • We raden je aan om te zoeken naar spellen die zowel jij als je kind leuk vindt, zodat je gezellige familiespelmiddagen kunt organiseren. Werken als een team en op een gezonde manier met elkaar concurreren versterkt familiebanden.

Onze selectie: De beste bordspellen op de markt

Er zijn bordspellen voor iedereen. Het maakt niet uit of je een bordspel zoekt om je kind mee te vermaken als hun vriendjes over de vloer komen, of een spel dat jullie samen kunnen spelen tijdens een gezellig avondje met de familie. In deze gids helpen we je bij het vinden van het perfecte spel. Hieronder vind je een selectie van onze favoriete bordspellen van dit moment.

De klassieker der bordspellen

Wie kent het niet? Het alom bekende gezelschapspel Rummikub! In dit spel draait het om het maken van mooie reeksen met de gekleurde cijfers op je bordje. Degene die zo snel mogelijk de stenen op zijn of haar bordje ziet weg te spelen door de juiste combinaties te leggen, wint. In dit spel combineer je inzicht, durf en tactiek. Rummikub is geschikt voor 2 tot 4 spelers. Dankzij de goede kwaliteit gaat het spel lang mee.

Het beste borspel voor kinderen

Dit is de kinderversie van het klassieke woordspel Scrabble. Op de ene zijde van het bord staat ‘Woorden en Plaatjes”, een eenvoudig spel waarbij het woord moet worden gelegd dat op het plaatje wordt afgebeeld. De andere zijde van het bord is een eenvoudig spel voor de wat grotere kinderen, dat lijkt op het klassieke woordspel. Kinderen vermaken zichzelf uren achter elkaar met dit spel. Het spelelement brengt extra beleving mee.

Het beste bordspel voor een spannend avondje met vrienden en familie

Codenames draait om twee rivaliserende geheime diensten die de geheime identiteit van 25 spionnen kennen. Hun teamleden kennen deze enkel bij hun codenaam. Zij moeten met één woord proberen een aanwijzing te bedenken die met meerdere woorden op tafel te maken heeft om de zaak op te lossen. Dit spel spreekt zowel de echte spelletjesfans aan, als mensen die op zoek zijn naar een leuke game voor een avondje vermaak.

Het leukste bordspel voor een avondje thuis

In het spel Pandemic wordt de wereld bedreigd door dodelijke ziekten. Jij en je team moeten samenwerken om de wereld van haar ondergang te redden. De fraaie metalen koffer biedt onder andere het speelbord, een set plastic figuren die de karakters uitbeelden en het houten spelmateriaal. Het spel is uniek in zijn speelwijze, aangezien je samen met je medespelers tegen het spel speelt. Dankzij het dynamische karakter van dit spel is het iedere keer als je het speelt weer anders.

Het leukste strategische bordspel

Bij het Shiftago spel van WiWa Games is het de bedoeling om de eerste speler te zijn die een lijn van knikkers in zijn of haar eigen kleur maakt. Je mag de knikkers in principe alleen vanaf de zijkant van het veld inleggen. Als er ergens een knikker ligt, mag je je knikker daar aan vast leggen. Het spel bevat 1 speelbord (7 x 7 vlakken), 22 glazen knikkers per kleur (oranje, groen, blauw, wit), 4 rode markeerders, 4 dubbelzijdige folders en een handleiding in 5 talen.

De regels van Shiftago zijn vrij eenvoudig en snel begrijpen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kan door 2 tot 4 spelers gespeeld worden. Het is een strategisch spel, waardoor kinderen al spelend leren om over hun volgende zet na te denken. Ook volwassenen kunnen van dit spel genieten, aangezien het de nodige concentratie en inzet verreist. Het spel is spannend en zal de band met je kind alleen maar nog meer versterken!

Shopgids: Wat je moet weten over bordspellen

Bordspellen zijn het perfecte cadeau voor kinderen. Elk bordspel is uniek. Het grote aanbod aan verschillende concepten en stijlen kan verwarrend zijn als je op zoek bent naar het perfecte spel voor je kind. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen van ouders over bordspellen.

Bordspellen bieden veel entertainment en zijn handige tools om je kind te motiveren.
(Bron: Iakov Filimonov: 88128036/ 123rf.com)

Welke bordspellen zijn er?

Bij het zoeken naar een bordspel vind je eindeloos veel categorieën om uit te kiezen. Deze categorieën worden meestal bepaald door hun spel-elementen, spelvorm of regels. Hieronder vind je een overzicht met enkele basiscategorieën waarbinnen de meeste spellen kunnen worden geclassificeerd:

Categorie Spelvorm Kenmerken
Dobbelspel Deze spellen zijn gebaseerd op het gooien van een of meerdere dobbelstenen en het verplaatsen van bijvoorbeeld een fiche op een bord. Ze omvatten de meest klassieke en iconische spellen, zoals Mens erger je niet! Wie wint hangt vooral van toeval af. De spelletjes duren meestal niet lang en zijn vaak gemakkelijk te begrijpen.
Strategiespel Dit zijn spellen waarbij spelers een reeks strategieën ontwikkelen om een doel te bereiken. Sommige spellen zijn geschikt om zowel individueel als in teams te spelen. Wie wint is afhankelijk van de analytische, plannings- en deductievaardigheden van de spelers.
Kaartspel Deze spellen worden alleen met kaarten gespeeld. Dit kunnen traditionele speelkaarten zijn of kaarten die speciaal voor het spel zijn ontworpen, zoals in het geval van Dixit of Dobble. Elk spel is uniek. Sommige spellen zijn uitsluitend gebaseerd op toeval, andere hebben meer betrekking op strategie, vaardigheden of logica.
Rollenspelen Dit zijn interpretatie- en vertellerspellen waarbij de spelers de rol van een personage moeten aannemen. Spelers ontwikkelen de vaardigheden van mondelinge vertelling, communicatie en verbeeldingskracht. De spellen duren meestal lang.

Wat maakt een bordspel leuk?

Kinderen leren het beste door te spelen. Door zichzelf te vermaken met een goed bordspel, ontwikkelen de kinderen belangrijke cognitieve en sociaal-affectieve vaardigheden terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben. Hoewel de educatieve inhoud afhankelijk is van het spel dat je kiest, bieden de meeste spellen de volgende belangrijke voordelen:

 • Draagt bij aan de cognitieve en motorische ontwikkeling: Bordspellen, vooral die met een aantrekkelijk en kleurrijk ontwerp, dragen bij aan de cognitieve ontwikkeling van de kinderen. Ze helpen hen om vormen, kleuren, cijfers en letters beter te herkennen. Spellen waarbij kinderen moeten bewegen stimuleren daarnaast de motorische vaardigheden en coördinatie.
 • Stimuleert sociale vaardigheden: Door een bordspel met andere kinderen te spelen, leer het kind om gezond te concurreren en samen te werken. De kinderen oefenen en verbeteren hun geduld, vrijgevigheid en zelfs rechtvaardigheidsgevoel. Daarnaast leren ze de strategieën van andere spelers te analyseren en hun eigen strategieën hiernaar aan te passen.
 • Creëren de mogelijkheid voor meer quality time met de familie: Een van de beste manieren om van bordspellen te genieten is door ze samen als gezin te spelen. Game-avonden zijn de perfecte mogelijkheid om tijd met je kind door te brengen en los te komen van alle digitale schermen. Bovendien zullen teamwork en een portie gezonde concurrentie de band tussen jou en je kind alleen maar versterken.

Moet je als ouder meespelen met je kind?

Natuurlijk! In principe zijn de meeste bordspellen voor kinderen gemakkelijk te begrijpen en zeer geschikt om door je kind alleen, of samen met hun vriendjes te laten spelen. Zodra ze het spel eenmaal doorhebben, zullen ze zich prima vermaken, zonder dat de ouders continu toezicht hoeven te houden. Het is echter alsnog de moeite waard om soms wel een spelletje mee te spelen.

De eenvoudigste bordspellen zijn te gebruiken als leermiddel voor de jongste kinderen in huis. Naarmate het kind groeit, kun je spellen zoeken die je zelf ook leuk vindt en die een uitdaging zijn voor spelers van alle leeftijden. Op deze manier heb je voldoende tools om een familiespel-avond te organiseren en fijne quality time met je gezin door te brengen.

Thuis bordspellen spelen is altijd een goed idee, vooral als het slecht weer is.
(Bron: Bernard Bodo: 77786158/ 123rf.com)

Vanaf welke leeftijd kan een kind bordspellen spelen?

Er bestaan verschillende bordspellen voor elke fase van de kindertijd. Het wordt aanbevolen om te beginnen met spelen vanaf een leeftijd van 4 jaar. Op dat moment hebben kinderen namelijk de juiste motoriek voor de meeste spelsoorten. Bovendien is deze leeftijd gunstig voor kinderen om op een gestructureerde manier te leren spelen met hun leeftijdsgenoten.

Naarmate kinderen ouder worden, moet je zoeken naar complexere bordspellen. Er is geen strikte leeftijdsgrens voor bordspellen, het hangt echt van het spel af. Een goed rollenspel of strategiespel kan de favoriet van een tiener worden. Ook als je op zoek bent naar goed entertainment voor een avond met vrienden en hun kinderen, zijn er uitstekende bordspellen te vinden die zowel volwassenen als kinderen zullen entertainen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bordspellen zijn populairder dan ooit. De diversiteit aan spellen op de Nederlandse markt is enorm. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je gegarandeerd een geschikt spel zult vinden voor je kind! Als je hiernaar op zoek bent, zijn er bepaalde aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste criteria, vind je hieronder:

 • Leeftijd van het kind
 • Aantal spelers
 • Spelvorm
 • Complexiteit en duur
 • Educatieve inhoud

Leeftijd van het kind

Kinderen van 4 jaar kunnen al beginnen met bordspellen. Het is wel belangrijk om naar een spel te zoeken dat bij de desbetreffende leeftijd van het kind past. De jongsten hebben spellen van korte duur nodig om niet direct hun interesse te verliezen. We raden daarnaast een spel aan waarin het kind veel kan bewegen, omdat kinderen van die leeftijd meestal vol energie zijn.

Op latere leeftijd kun je de iets complexere en meer klassieke spellen introduceren, zoals Monopoly of Uno. Vanaf de leeftijd van 8 jaar kunnen kinderen bijna elk bordspel met gemak spelen. Je kunt ze tegen die tijd bekend maken met meer uitgebreide spellen, zoals strategiespellen. Op die manier kun je met ze meespelen en zelf ook een goede tijd hebben.

Wist je al dat Monopoly een van de best verkochte spellen ter wereld is?

Aantal spelers

Het aantal spelers is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste bordspel. Als je hier niet helemaal zeker over bent en je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen een spel voor 2 en een spel voor 4 of meer spelers, kies dan altijd voor het spel dat je met meerdere personen kunt spelen. De meeste spellen worden namelijk tevoorschijn getoverd zodra je gasten over de vloer hebt of samen met je gezin bent.

Als je een bordspel zoekt, bedenk dan met wat voor gelegenheden je het wilt gaan spelen. Er zijn uitstekende spellen om met z’n tweetjes te spelen, bijvoorbeeld om samen met je kind te spelen, of je kinderen met elkaar. Er bestaan ook spellen voor grote groepen, handig voor tijdens een familieavond of voor het verjaardagsfeestje van je kind.

Spelvorm

Wat het meest geschikte spel voor jouw kind is, hangt af van zijn of haar interesses en persoonlijkheid. Als je een kind hebt dat erg extravert is, raden we je aan om te zoeken naar een spel waarbij je bijvoorbeeld moet uitbeelden of zingen. Als je kleintje creatief is en graag verhalen vertelt, is het altijd een goed idee om voor een verhalend spel te kiezen, zoals bijvoorbeeld Dixit. Als je kind erg oplettend is en graag nadenkt, zoek dan naar een strategie- of raadspel.

Daarnaast zijn er spellen die bijdragen aan de ontwikkeling van het kind, zoals didactische spellen. Als het de bedoeling is dat je kleintje meer beweegt, kun je het beste op zoek gaan naar games die lichaamsbeweging stimuleren. Er zijn spellen die de flexibiliteit, balans, coördinatie en zelfs het ritme van de spelers op de proef stellen.

Klassieke spellen als Monopoly zijn al een lange tijd zeer populair en mogen niet ontbreken bij jou thuis.
(Bron: Steven Cukrov: 29099192/ 123rf.com)

Complexiteit en duur

Een andere factor die bordspellen van elkaar onderscheidt is de complexiteit ervan. Sommige RPG’s (roleplayinggames) en strategiespellen zijn bijvoorbeeld iets ingewikkelder om te begrijpen, maar zijn vaak erg fascinerend. Deze complexere games dompelen de spelers onder in uitgebreide fictieve werelden. De spellen kunnen wel uren duren.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle kinderen, net als volwassenen, van zeer complexe spellen genieten. Voor kinderen van jonger dan 8 jaar is het sowieso goed om op zoek te gaan naar een eenvoudig en kort spel. Dit heeft, zoals eerder vernoemd, met hun maximale aandachtspanne te maken. Op die leeftijd kan een spel dat te ingewikkeld is en veel geduld vereist, het kind snel gaan vervelen.

Educatieve inhoud

Een bordspel hoeft niet expliciet didactisch te zijn om bij te dragen aan de cognitieve ontwikkeling van het kind. Bij veel spellen kan het kind verschillende vaardigheden verbeteren door het simpelweg te spelen. Bedenk van tevoren welke vaardigheden van het kind jij, en het kind zelf, willen stimuleren en zoek games die hier aan bijdragen.

Zo zijn er bijvoorbeeld spellen waarmee de kleintjes leren optellen en aftrekken.  Verhalende games helpen kinderen om op een leuke manier hun creativiteit en verbale communicatie te ontwikkelen. Daarnaast vind je in bijna iedere speelgoedwinkel wel reken- en taalspelletjes, denkspellen, breinbrekers en vouwspellen. Het spelen van dit soort spellen bevordert onder andere zelfwaardering, talentontwikkeling en het leren van een ander. Maar vergeet ook niet dat deze spellen vooral bedoeld zijn om samen plezier te maken!

Samenvatting

Als je op zoek bent naar het perfecte cadeau voor een kind, is een bordspel altijd een goed idee. Dankzij de groeiende populariteit van de spellen kun je een tegenwoordig uit een oneindig aantal games kiezen. Bordspellen zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, persoonlijkheid of interesses.

Bordspellen dragen bij aan de ontwikkeling van het kind. Tijdens het spelen leren de kinderen vaardigheden te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd veel plezier kunnen maken. De beste manier om een bordspel te benutten is door er een te kiezen waarbij je zelf kunt meespelen. Een middag of een avond spelletjes spelen is een geweldige manier om onbetaalbare quality time met je familie door te brengen.

Vond je onze gids over bordspellen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk spel het beste bij hun en hun familie past!

(Bron van de header afbeelding: Artem Oleshko: 70148148/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies