Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

5Onderzochte producten

36Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote borduurmachine test 2022. Hier stellen we alle borduurmachines voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste borduurmachine voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een borduurmachine koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Borduurmachines hebben verschillende borduurprogramma’s waarmee je stoffen kunt verfraaien met een grote verscheidenheid aan patronen.
 • Er is een verschil tussen borduurmachines en naaimachines met een geïntegreerde borduurfunctie. Met een naaimachine ben je erg beperkt in je keuze van motieven.
 • Zuivere borduurmachines zijn erg duur in aanschaf en zijn pas verkrijgbaar vanaf ongeveer 800 €. Naaimachines met een geïntegreerde borduurfunctie kosten ongeveer € 300 tot € 400.

Borduurmachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een borduurmachine koopt

Wat is een borduurmachine?

Met een borduurmachine kun je je werk individueel versieren. Ze zijn meestal computergestuurd. Dit betekent dat je alle instellingen kunt maken met knoppen of een touchpad. De meeste machines worden al geleverd met verschillende motieven op patroonkaarten. Ze hebben ook verschillende lettertypes, waarmee je de grootte van de letters kunt kiezen.

Als de bijgeleverde motieven niet voldoende zijn, kun je op het internet borduurbestanden kopen. Sommige borduurmachines worden ook geleverd met ontwerpsoftware, zodat je je eigen ontwerpen kunt maken. Zorg ervoor dat je PC compatibel is en dat de bestanden gemakkelijk naar de borduurmachine overgebracht kunnen worden.

Wist je dat je ook kunt appliqueren met borduurmachines? Alleen al de verschillende borduurprogramma’s zijn al gevarieerd en geven je veel mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan. Maar je kunt er ook gekleurde stoffen onder leggen voor je gaat borduren om mooie appliqués te maken. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Natuurlijk kun je met een borduurmachine ook helemaal vrij werken en de lijnen zelf borduren met je eigen sjabloon. Je kunt kiezen of je in één kleur of in meerdere kleuren wilt borduren. Veel borduurmachines veranderen de kleur automatisch en knippen ook de draden zelfstandig af. Als je alle instellingen gemaakt hebt, werkt de borduurmachine volautomatisch en kun je de tijd voor andere dingen gebruiken.

Met een borduurmachine kun je je eigen creaties maken, met kant-en-klare motieven of met sjablonen die je zelf ontworpen hebt. (Foto: Pixabay.com / pexels)

Hoe werkt een borduurmachine?

Met een borduurmachine kun je motieven of belettering op textiel aanbrengen. Dit bespaart je vervelend en tijdrovend handwerk. Dit maakt elk stuk absoluut uniek. De meeste borduurmachines zijn computergestuurd. Dit betekent dat je alle instellingen via knoppen of touchpad kunt doen. De meeste machines worden al geleverd met verschillende motieven op patroonkaarten. Je kunt ook kiezen uit verschillende lettertypes en, natuurlijk, zelf de grootte bepalen.

Wist je dat je van Word lettertypes ook borduurlettertypes kunt maken? Tegenwoordig zijn alle borduurmachines computergestuurd en dus voorzien van een computerprogramma. Je kunt zelfs Word lettertypes overbrengen naar je borduurprogramma. Merk echter op dat niet elk lettertype geschikt is voor borduurwerk.

Je kunt ook borduurbestanden kopen op het internet. Als je alle instellingen gemaakt hebt, werkt de borduurmachine volautomatisch en kun je de tijd voor andere dingen gebruiken.

Een borduurmachine moet de volgende steken hebben

 • Satijnsteek
 • Tapisseriesteek
 • Kruissteek
 • Langette steek

Voor wie is een borduurmachine geschikt?

In principe is een borduurmachine geschikt voor iedereen. Borduurmachines kunnen van je werk absoluut unieke stukken maken. Als je al enige naai-ervaring hebt, moet het je geen moeite kosten de draadspanning in te stellen. Borduurmachines zijn meestal wat duurder en alleen maar leuk om te hebben. Daarom moet je overwegen of je wel zo diep in de buidel wilt tasten voor een paar versieringen. Als je nog een naaibeginner bent, je portemonnee niet zo ruim zit en je alleen hier en daar wat wilt borduren, kan een combinatiemachine de juiste keuze voor je zijn.

Hoeveel moet ik investeren in een borduurmachine?

Een goedkope borduurmachine kost ongeveer 550 €. Zoals reeds gezegd zijn borduurmachines een betrekkelijk dure aanwinst. De goedkoopste modellen zijn meestal naai- en borduurcombinaties voor 500 € tot 600 €. Er zijn ook naaimachines die kunnen worden uitgebreid met een borduurmachine. De extra borduureenheid alleen kost al minstens 400 €.

De middenklasse modellen onder de borduurmachines liggen tussen 600 € en 900 €. Borduurmachines van zeer hoge kwaliteit zijn ook duurder en beginnen bij 1.000 €. Als je je creativiteit de vrije loop wilt laten, heb je ook borduursoftware nodig om je eigen motieven te maken. Dit kan heel wat meer kosten. De goedkoopste optie is ook de eenvoudigste en kost ongeveer 100 €. Hoe meer opties je wilt, hoe meer je moet investeren. De software kan tussen 500 en 700 € kosten. Maar ook hier is de sky de limit.

Borduurmachines zijn geschikt voor mensen die van hun werk unieke stukken willen maken. (Foto: pexels.com / Suzy Hazelwood)

Wil je een combinatiemachine?

Er zijn zowel borduurmachines als combinatiemachines op de markt die naaien en borduren combineren. Omdat de mechanische eisen die aan de machine gesteld worden voor naaien en borduren gelijk zijn, is een combinatiemachine een goede keuze. De naaimachine kan in een paar stappen omgebouwd worden tot borduurmachine. Een combinatiemachine gebruikt echter meestal een kleiner borduurring.

Dit kan de keuze van motieven enigszins beperken. Afhankelijk van de fabrikant is ook de kwaliteit van beide functies zeer bevredigend. Natuurlijk hangt dit ook af van je behoeften. Omdat je maar één machine nodig hebt, bespaart dit ook ruimte. Je krijgt ook twee machines voor de prijs van één. Vergeleken met twee afzonderlijke machines is een combi goedkoper.

Het voordeel van een extra borduurmachine is dat ze sneller en efficiënter werkt. De resultaten kunnen er met borduurmachines van hogere kwaliteit en profession eler uitzien, omdat de machine precies voor dit gebruik ontworpen is. Een ander voordeel is dat je kunt blijven naaien terwijl je borduurt op je gewone naaimachine. Ook zijn de meeste borduurbestanden ontworpen voor een grote borduurring, die je hebt met een borduurmachine alleen.

Een combinatiemachine is een goed alternatief dat veel goedkoper is. Het is meer geschikt voor beginners.

Hoe wil je de borduurbestanden overbrengen?

Behalve de borduurmotieven die je bij je borduurmachine krijgt, kun je ook borduurbestanden kopen of ze zelf maken. De vraag blijft hoe je de bestanden op de borduurmachine krijgt. Er zijn verschillende manieren om je borduurbestanden naar de borduurmachine over te brengen. De gemakkelijkste manier is om ze over te zetten op een USB stick en die dan gewoon in je borduurmachine te steken.

Er zijn echter ook borduurmachines die je via een kabel rechtstreeks op je computer moet aansluiten. Als je een laptop gebruikt, moet dit geen probleem zijn. Maar als je een vaste computer hebt, kan het vervelend worden als je je borduurmachine voor elk nieuw bestand heen en weer moet bewegen. Er zijn ook borduurprogramma’s voor de PC. Je kunt ze gebruiken om bestaande borduurmotieven te individualiseren, uit te breiden of te combineren en je eigen borduurbestanden te maken. Het is het beste vooraf te controleren welke aansluitingen de borduurmachine heeft en of ze compatibel zijn met je PC. Vooral als je met borduursoftware wilt werken.

Er is een grote keuze aan gratis borduurmallen op het Internet.

Besluit: Welke soorten borduurmachines zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten borduurmachines

 • Klassieke borduurmachines
 • Naaimachines met borduurfunctie

Met borduurwerk kun je kledingstukken of ander textiel prachtig versieren. Omdat het snel vervelend kan worden om dit met de hand te doen, is een borduurmachine de ideale aanvulling voor hobbynaaisters en borduurliefhebbers. Bovendien kunnen de motieven steeds weer precies hetzelfde gemaakt en geborduurd worden, wat bij borduren uit de vrije hand alleen mogelijk is met zeer nauwkeurig en tijdrovend werk.

Behalve kant-en-klare borduurmotieven kun je ook je eigen motieven borduren op zowel klassieke borduurmachines als naaimachines met een borduurfunctie. Je moet er echter wel voor zorgen dat je borduurbestand het juiste formaat heeft en aangepast is aan de grootte van je borduurring.

In de volgende paragrafen laten we je daarom kennis maken met de verschillende soorten. We zullen ook kort de verschillen uitleggen om je te helpen beslissen welke borduurmachine geschikt is voor jou. De voor- en nadelen van de afzonderlijke soorten worden ter vergelijking duidelijk voorgesteld.

Hoe werkt een klassieke borduurmachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Er zijn verschillende manieren om de borduurgaren aan de stof vast te maken. Moderne borduurmachines werken ongeveer zoals een naaimachine met onder- en bovendraden. Deze worden dan in elkaar verstrengeld, zodat ze aan de stof blijven kleven. De meeste klassieke borduurmachines lijken ook op een naaimachine.

Om te beginnen met borduren moet de stof waarop het borduurmotief wordt genaaid in de borduurring gespannen zijn. Dan wordt een borduurbestand via USB op de borduurmachine geladen en worden de juiste borduurgarens ingebracht. Afhankelijk van de grootte van de borduurring, kunnen motieven van verschillende afmetingen geborduurd worden.

Voordelen
 • Mogelijkheid om ook grotere motieven te borduren
 • Snellere uitvoering, want ombouwen is niet nodig
 • Gemakkelijker te hanteren
Nadelen
 • Duurder als naai- en borduurmachine apart gekocht worden

Borduurmachines zijn er zowel met één als met meerdere borduurkoppen. Hoe meer borduurkoppen er zijn, hoe meer voorwerpen tegelijk geborduurd kunnen worden. Voor huishoudelijk gebruik echter is een machine met slechts één kop volkomen geschikt.

Wie zijn borduurmachine vaak gebruikt, is het best gediend met een klassieke machine, want ombouwen is niet nodig, wat het gebruik vereenvoudigt en ook tijd bespaart. Hoewel borduurmachines qua ontwerp lijken op naaimachines, zijn er toch belangrijke verschillen waarvan je je bewust moet zijn.

Hoe werkt een naaimachine met borduurfunctie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een naaimachine met een geïntegreerde borduurfunctie kan zowel voor naaien als borduren gebruikt worden. Om de machine om te bouwen van naaien naar borduren, moet de naaitafel verwisseld worden en de naaivoet vervangen door een borduurvoet. Bij de meeste machines heb je een schroevendraaier nodig om dit te doen. Als de machine omgebouwd is, kan het borduren beginnen. Het borduurproces is vergelijkbaar met dat van een klassieke naaimachine.

Voordelen
 • Bespaart ruimte door één machine te gebruiken
 • Goedkoper omdat maar één machine gekocht hoeft te worden
Nadelen
 • Neemt meer tijd om de machine om te bouwen
 • Meestal kleinere borduurring

Deze modellen zijn ideaal voor beginners omdat ze goedkoop zijn en twee functies in één omvatten. Een naaimachine met borduurfunctie is echter maar beperkt geschikt voor grotere oppervlakten, omdat het borduurgebied betrekkelijk klein is. Bovendien is de langere tijd die nodig is voor het ombouwen een groot nadeel, vooral als je veel naait en borduurt.

Foto credits: pixabay.com / Mario K.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies