Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

15Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Vaatwassers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de meeste Nederlandse huishoudens. Dankzij de enorme populariteit, zijn er veel verschillende merken die vaatwassers aanbieden. Bosch is daarbij een van de grootste vaatwassermerken, zowel op het gebied van inbouw-, als vrijstaande vaatwassers. De vaatwassers van Bosch staan bekend vanwege hun goede kwaliteit en betrouwbare werking. Dit maakt Bosch een interessante optie als je een nieuwe vaatwasser wilt kopen.

Ben je op zoek naar een vaatwasser met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Kijk dan eens naar de opties van Bosch. Zo kies je voor zekerheid en kwaliteit. In deze shopgids laten we je zien wat de beste Bosch-vaatwassers op de markt zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

  • Als je een vaatwasser wilt kopen, is het belangrijk om van tevoren te bedenken hoe groot deze moet zijn, hoeveel ruimte je in je keuken hebt en of je op zoek bent naar een bepaald ontwerp. Bij Bosch vind je vaatwassers in alle soorten en maten.
  • Er zijn verschillende soorten vaatwassers waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er vaatwassers die zeer zuinig en dus beter voor het milieu zijn. Vind je dit belangrijk? Zorg er dan voor dat je nieuwe Bosch-vaatwasser aan deze vereisten voldoet.
  • Een van de belangrijkste aankoopcriteria is de capaciteit van de vaatwasser. Verderop in deze gids vind je een handig overzicht met deze en andere belangrijke factoren waar je op moet letten bij de aankoop van een Bosch vaatwasser.

Onze selectie: De beste Bosch vaatwassers op de markt

Bij het kopen van een Bosch vaatwasser is het handig om van tevoren te bedenken aan welke eisen de vaatwasser moet voldoen. Afhankelijk van je keuken, dien je daarbij ook rekening te houden met aspecten als geluid of grootte. Hieronder vind je een selectie met de beste Bosch vaatwassers die op de markt verkrijgbaar zijn. Door de producten met elkaar te vergelijken, ontdek je al snel welk model het beste bij jou past:

De Bosch vaatwasser met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Bosch SMS25AI04E Serie 2 is een vrijstaande vaatwasser met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs krijg je een vaatwasser die aan al je basiswensen zal voldoen. De vaatwasser is snel en zo goed als geluidloos.

Het bovenrek is verstelbaar voor meer ruimte in de onderlade of het bovenrek. De slimme sensoren maken het apparaat efficiënt en zuinig. Helaas heeft de vaatwasser een A+ energielabel, waardoor het niet de meest zuinige vaatwasser van Bosch is.

De meest complete Bosch vaatwasser

Heb je iets meer geld te besteden en ben je op zoek naar een vaatwasser die je het leven een stuk makkelijker maakt? Dan is de Bosch SMV68PX01N iets voor jou. Deze Bosch vaatwasser is met A+++ zeer zuinig en efficiënt maar heeft dankzij het Zeolith Drogen systeem een beter resultaat dan welke vaatwasser dan ook.

De status van het programma wordt weergegeven op de vloer. Dankzij de SuperSilence-functie is de vaatwasser bovendien bijzonder stil. Met als resultaat een perfect droge vaat, ook in het geval van plastic.

De stilste Bosch vaatwasser

Ben je op zoek naar een vaatwasser die weinig geluid maakt? Kijk dan eens naar de Bosch SMV46MX03E Serie 4. Dankzij de SuperSilence-functie is het apparaat erg stil. Hiermee voorkom je dat je, als je eindelijk lekker languit op de bank ligt, wordt gestoord door de vaatwasser die aanstaat.

Zo behoud je de rust binnen je huishouden. Een lichtprojectie op de vloer geeft aan of het wasprogramma nog bezig is. Het apparaat doet eigenlijk precies wat we ervan verwachten.

De beste vrijstaande Bosch vaatwasser

De Bosch SMS25AW00E is een vrijstaande vaatwasser met 5 programma’s, waaronder het intensieve wasprogramma voor de extra vuile vaat. De vaatwasser heeft een mooi design dat binnen ieder soort keuken past.

Het apparaat is bovendien zeer gemakkelijk te installeren en te bedienen. Een ander groot voordeel van deze vaatwasser is dat deze eenvoudig in te delen is. Met de VarioSpeed-functie kun je er bovendien voor kiezen om een wasprogramma met 50% te verkorten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Bosch vaatwassers

Als je een Bosch vaatwasser wilt kopen, is het goed om te weten dat er, naast de gebruikelijke kenmerken van afwasmachines, nog meer geavanceerde functies zijn die het verschil maken. Bosch biedt speciale functies voor vaatwassers volgens de meest intelligente technologie. Om de vaatwasser van Bosch te kopen die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

Vrouw hand nemen plaat uit vaatwasser

Bosch is een van de grootste vaatwassermerken, zowel op het gebied van inbouw-vaatwassers als vrijstaande vaatwassers.
(Bron: Ekaterina Minaeva: 67091569/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van Bosch vaatwassers?

Hoewel vaatwassers op het eerste gezicht behoorlijk op elkaar lijken, hebben de vaatwassers van Bosch een reeks voordelen die je kunnen overtuigen er een te kopen. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste voordelen van Bosch vaatwassers, zodat je zelf kunt beoordelen of je geïnteresseerd bent in de aankoop van een van deze apparaten:

  • Vario-ladesysteem: De bestekkorf in de onderkorf wordt vervangen door een uittrekbare lade bovenin de vaatwasser. Zo houd je meer plek over in de spoelruimte.
  • Automatische wasmiddeldetectie: De vaatwasser herkent automatisch het wasmiddel. Zo gebruik je alleen het wasmiddel dat je echt nodig hebt, bespaar je geld en ben je tegelijkertijd verzekerd van een schone vaat.
  • Glass Protect System: Bosch neemt zorg voor het beschermen van je glaswerk. Zo meet het tijdens het draaien het kalkgehalte in het water en regelt het de druk waarmee de vaat wordt geraakt. Dit biedt extra bescherming en houdt het glaswerk intact.
  • TFT-scherm: Een TFT-display is een onderdeel van de LCD-displayfamilie. Het scherm biedt informatie over de wasbeurt met goed zicht vanaf iedere plek.
  • VarioSpeed-functie: Met de VarioSpeed-functie is het apparaat 50% sneller klaar dan het normale wasprogramma. Sommige moderne vaatwassers zijn zelfs 3 keer sneller klaar. Het enige nadeel is dat  dat het apparaat meer energie en water gebruikt.

Welke soorten Bosch vaatwassers zijn er?

Bosch is, naast Siemens, een van de meest toonaangevende merken voor vaatwassers. Er zijn verschillende soorten vaatwassers op de markt: inbouw-, vrijstaande en mini-vaatwassers. Ook Bosch biedt vaatwassers uit deze 3 categorieën. In de volgende tabel vind je de belangrijkste kenmerken van iedere categorie. Op die manier ontdek je welke soort Bosch vaatwasser het beste bij je past:

Soort Bosch vaatwasser Belangrijkste kenmerken Voordelen
Vrijstaande vaatwasser Dit is de meest traditionele vaatwasser, die al een lange tijd in Nederlandse huishoudens voorkomt. Je kunt hem overal in de keuken installeren. De installatie van het apparaat is minder afhankelijk van je keukenindeling. Hierdoor heb je meer vrijheid.
Inbouw-vaatwasser Je gebruikt het paneel van de keukenkastjes, waardoor de vaatwasser een geheel vormt met de rest van de keuken. Door de vaatwasser in het uiterlijk van de keukenkastjes te integreren, trekt het apparaat minder de aandacht. Dat oogt een stuk mooier en rustiger.
Mini-vaatwasser Als je minder ruimte hebt, is het een goed idee om voor een mini-vaatwasser te kiezen. Deze modellen zijn een stuk kleiner dan normale vaatwassers. Ze passen overal en verbruiken veel minder water dan normale vaatwassers.

Wat is het belangrijkste voordeel van de inbouw vaatwassers van Bosch?

Het belangrijkste kenmerk van de inbouw vaatwassers van Bosch is de esthetiek van de apparaten. Hoewel Bosch veel belang hecht aan de meer technische aspecten van de apparaten, vergeet de fabrikant niet ook naar het uiterlijk te kijken. Bosch is zich er goed van bewust dat het ontwerp van haar vaatwassers binnen de moderne keukens van de 21e eeuw moeten passen.

Het integreren van een vrijstaande vaatwasser met de inrichting van je keuken is een lastige klus. Door een ​​inbouw-vaatwasser met een passend panel te installeren ben je er zeker van dat het apparaat mooi binnen je keuken past. Een inbouw-vaatwasser zorgt ervoor dat je keuken er mooi geordend uitziet. Helaas zijn deze vaatwassers vaak wel duurder dan een vrijstaand model.

Wat is het Zeolith Drogen systeem van Bosch vaatwassers?

Bosch vaatwassers zijn voorzien van het gepatenteerde Zeolith Drogen systeem. Als je nog nooit van ‘Zeolith’ hebt gehoord, ben je misschien nieuwsgierig naar de voordelen die deze techniek voor je vaatwasser biedt. Het Zeolith Drogen systeem is een nieuwe droogtechnologie die zorgt voor de perfecte droogresultaten en minder energieverbruik.

Zeolith is een 100% natuurlijk mineraal dat vocht van binnenuit de vaatwasser absorbeert en omzet in warmte. Door te drogen met Zeolith kun je de borden, glazen en de rest van de vaat, zelfs plastic, direct in de kast bewaren, zonder dat je ze na het wassen nog af moet drogen. Bovendien regenereert zeoliet zichzelf bij elke afwasbeurt. Je hoeft dit dus gedurende de levensduur van de vaatwasser nooit te vervangen.

meisje met behulp van Bosch vaatwasser

Het Zeolith Drogen systeem van Bosch vaatwassers is een nieuwe droogtechnologie die zorgt voor de perfecte droogresultaten en minder energieverbruik.
(Bron: Dmitrijs Dmitrijevs: 12461624/ 123rf.com)

Hoe lang gaat een Bosch vaatwasser mee?

Als je overweegt een Bosch vaatwasser te kopen, is het belangrijk dat deze jarenlang meegaat. Niets is vervelender dan wanneer je net in een duur huishoudelijk apparaat hebt geïnvesteerd die er na een jaar al mee ophoudt. Gelukkig heeft het Duitse merk Bosch enkele tips ontwikkeld om de levensduur van je vaatwasser te verlengen.

Allereerst raadt de fabrikant aan om het filter en de draaiende armen van de vaatwasser regelmatig schoon te maken, om zo te voorkomen dat deze verstopt raken met voedselresten. Eén keer per jaar moet de vaatwasser worden ontkalkt met een daarvoor bestemd product. Voor het schoonmaken van de buitenkant van de vaatwasser raadt Bosch tot slot af om schurende producten zoals chloor of bleekmiddel te gebruiken. Door deze tips op te volgen kan een Bosch vaatwasser gemiddeld tot zo’n 15 jaar meegaan.

Hoe start je een Bosch vaatwasser op afstand met de Home Connect app?

Bosch is ervan overtuigd dat slimme apparaten helpen je huishouden op rolletjes te laten lopen. Hiervoor heeft het merk een app in het leven geroepen, de Home Connect app, zodat je de activiteit van je vaatwasser op elk moment en vanaf elke locatie kunt volgen. Ook kun je via de app een lampje laten knipperen wanneer de vaatwasser klaar is met draaien.

Ben je weinig thuis of vergeet je regelmatig de vaatwasser aan te zetten? Met deze exclusieve app van Bosch krijg je meer vrijheid en comfort. Je kunt bovendien gemakkelijk zien in welk wasproces het apparaat zich bevindt. Het enige dat je hoeft te doen is de app te downloaden en verbinding met wifi of internet te maken om de tool te gebruiken.

vrouw gebruikt een vaatwasser in een moderne keuken

De Home Connect app zorgt ervoor dat je de activiteit van je Bosch vaatwasser op elk moment en vanaf elke locatie kunt volgen.
(Bron: Bacho12345: 28459492/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vaat in de vaatwasser zetten bespaart energie, in vergelijking met afwassen met de hand. Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 tot 1,5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand. Bosch is een van de grootste vaatwassermerken, zowel op het gebied van inbouw-vaatwassers als vrijstaande vaatwassers. Maar hoe weet je nu welk model het beste bij je past? We raden je aan op de volgende factoren te letten:

Verbruik

Of een vaatwasser echt zuinig is, hangt van verschillende factoren af. Mensen die nog steeds vrezen dat het gebruik van een vaatwasser hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt, kunnen dit van tevoren checken door de technische kenmerken van het product te controleren. Het verbruik wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh), een eenheid die een hoeveelheid elektrische energie uitdrukt.

Concreet komt deze maateenheid overeen met de hoeveelheid energie die een apparaat van 1000 watt verbruikt als deze een uur draait. Door korte programma’s en programma’s met een lagere temperatuur te gebruiken, kun je energie besparen.

Open de vaatwasser met schoon keukengerei erin

Dankzij de SuperSilence-functie zijn de Bosch vaatwassers met deze functie bijzonder stil.
(Bron: Belchonock: 32508578/ 123rf.com)

Geluid

Als je klaar bent met koken en eten, is het eerste dat je vaak wilt je tafel opruimen om vervolgens heerlijk onderuit op de bank te gaan liggen. Zodra je alle vuile vaat in de vaatwasser hebt gezet, is het tijd om uit te rusten. Niets vervelender dan een vaatwasser die precies op dat moment veel lawaai maakt. Kies daarom voor een model dat zo stil mogelijk is.

Het geluidsniveau van een vaatwasser wordt gemeten in decibel (dB) en ligt meestal tussen de 45 en 60 dB. Een harder geluid maakt de werking van de vaatwasser erg vervelend, zeker op het moment dat de vaatwasser water begint op te nemen en begint te spoelen.

Energielabel

Het exacte verbruik van een apparaat hangt van veel factoren af. Als je met een groot gezin woont, verbruik je bijvoorbeeld veel meer energie dan wanneer je in je eentje in een flat woont. Om toch een gemiddelde te geven, verbruikt de gemiddelde vaatwasser met een A+++ label ongeveer voor een waarde van € 30, – per jaar. Veel mensen denken onterecht dat dit getal hoger ligt.

Om het energieverbruik van een specifiek model te kennen, kun je het beste het energielabel controleren:

  • Een A++ label staat voor een energiezuinig verbruik.
  • Vaatwassers met een A+++ label zijn nog zuiniger en verbruiken slechts 1,3 Kw/h. Hoewel de apparaten duurder zijn, zul je hier op de lange termijn dus geld mee besparen. Ook is dit beter voor het milieu.
Wist je al dat de verkoop van de vaatwasser in 1964 een impuls kreeg door Bosch, toen het bedrijf begon te erkennen dat de rolpatronen begonnen te veranderen en vrouwen wilden stoppen met zich uitsluitend aan het huishouden te wijden?

Waterverbruik

De hoeveelheid water die een vaatwasser verbruikt wordt meestal gemeten in het aantal liters per jaar, hoewel sommige fabrikanten ervoor kiezen het waterverbruik per wasbeurt te vermelden. Meestal ligt dit getal in het tweede geval onder de 10 liter. In het geval van Bosch vaatwassers verschilt het waterverbruik erg, maar om een gemiddelde te noemen kun je uitgaan van een jaarlijks waterverbruik van ongeveer 2.600 liter. Bosch werkt er ieder jaar aan om haar vaatwassers zuiniger te maken.

Bosch neemt de nodige maatregelen om zoveel mogelijk water en energie te besparen.

Het ActiveWater-programma maakt het bijvoorbeeld mogelijk om elke laatste druppel water te benutten en deze langer in contact te houden met de vaat. Met behulp van het ontwerp van de vaatwasser is het mogelijk meer water te filteren in minder tijd.

Samenvatting

Bosch is een van de grootste vaatwassermerken, zowel op het gebied van inbouw-vaatwassers als vrijstaande vaatwassers. De vaatwassers van Bosch staan bekend vanwege hun goede kwaliteit en betrouwbare werking. Vanwege de grote hoeveelheid concurrentie die de afgelopen jaren op de markt is ontstaan, is Bosch niet gestopt met het innoveren van geavanceerde functies voor vaatwassers. In deze shopgids laten we je zien wat de voordelen van een Bosch vaatwasser zijn.

Als je een Bosch vaatwasser koopt, weet je zeker dat je een apparaat van goede kwaliteit koopt. De meeste moderne Bosch vaatwassers zijn stil en energiezuinig en de nieuwste modellen zijn zelfs op afstand te bedienen met een handige app op je telefoon. Vrijstaand, inbouw of een mini-vaatwasser, er is voor ieder wat wils.

Heb je met onze shopgids de beste Bosch vaatwasser gevonden? We zijn benieuwd! Geef hieronder je reactie of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken welke Bosch vaatwasser het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Andreadonetti: 81070650/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies