Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

47Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

136Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bosmaaier test 2022. Hier stellen we alle bosmaaiers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste bosmaaier voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een bosmaaier wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met bosmaaiers kun je verschillende maaiwerkzaamheden in de tuin uitvoeren. Dit omvat het trimmen van gazons, het versnipperen van kreupelhout en soms zelfs het zagen van kleinere takken.
 • Er zijn drie soorten bosmaaiers. Dit zijn de benzine bosmaaiers, de elektrische bosmaaiers en de bosmaaiers met batterij.
 • Benzine bosmaaiers zijn meestal het krachtigst en kunnen op elke plaats flexibel gebruikt worden. Elektrische bosmaaiers zijn ook krachtiger en lichter dan benzine bosmaaiers. De batterij-aangedreven bosmaaiers zijn licht en kunnen op elke plaats flexibel gebruikt worden.

Bosmaaier: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bosmaaier koopt

Waarom en wanneer heb je een bosmaaier nodig?

Een bosmaaier is een gemotoriseerd apparaat met een zeis, snaar, mes of andere maaikop. Zijn vermogen ligt tussen 2-4 pk. Je hebt het nodig voor verschillende klussen in de tuin of in het bos. Je kunt het gebruiken om gras, struiken of kleinere takken te knippen en te versnipperen. De bosmaaier behoort tot de categorie motorzeisen en is de krachtigste motorzeis.

Wist je dat een bosmaaier op dezelfde manier werkt als een elektrische grastrimmer? Het enige verschil is dat hij meestal door een benzinemotor wordt aangedreven en dat het snijwerktuig binnenin de beweegbare snijkop door een motoras wordt aangedreven.

Je kunt er gras mee maaien en dunne takken of andere begroeiingen in de tuin mee verwijderen. Een bosmaaier is vooral nuttig voor hoger gras, en ook voor struiken en bomen.

De verschillende hulpstukken, zoals een drietandig mes, een snaarkop enz. maken het mogelijk om met een bosmaaier een grote verscheidenheid aan klussen uit te voeren. Bosmaaiers worden meestal commercieel gebruikt, zoals door tuinarchitecten, gemeentebedrijven en hoveniersbedrijven. Het verschil tussen bosmaaiers zit in hun vermogen, maaibreedte en looptijd.

Hoe werkt een bosmaaier?

In een bosmaaier drijft een elektrische of benzinemotor een draaiend snijwerktuig aan via een mechanische as. De motor zit of dicht bij de grond of, op grotere toestellen, hoger naar de handgreep toe, zodat het zwaartepunt van de bosmaaier meer in evenwicht is. Hiermee kun je je werk doen in de stijl van de klassieke zeisbeweging.

Welke accessoires zijn er voor bosmaaiers?

Er zijn verschillende accessoires voor een bosmaaier. Behalve het snijgereedschap is er ook een beschermingsuitrusting, een draagriem en een houder. Hieronder vind je een apart hoofdstuk over beschermingsmiddelen.

 •  Snijgereedschap
  • Draadkop
  • Blade
  • Cirkelzaagblad
  • Borstel
 • Beschermende uitrusting
  • Brillen
  • Oorbeschermers
  • Stevige werkkleding
  • Handschoenen
 • Draagriem
 • Muurbeugel
 • Afhankelijk van het werk dat je moet doen, heb je verschillende snij-accessoires nodig. Het eerste dat genoemd moet worden is de draadkop. Er worden stevige draden, meestal van nylon, aan vastgemaakt. Draadkoppen zijn bijzonder geschikt voor het maaien van gazons. In dit verband kun je ook spreken van een grastrimmer. Draadkoppen passen zich aan het werk aan door zich automatisch in te korten zodra ze in contact komen met harder materiaal, zoals stenen.

  Dit betekent dat andere materialen gewoonlijk niet noemenswaardig beschadigd worden als ze door een draad geraakt worden. Ook zijn de draadspoelen gemakkelijk te vervangen en als de draad te kort is, kun je gewoon nieuw garen uit het klosje trekken. Ten tweede is snijgereedschap een veelgebruikt hulpstuk voor bosmaaiers. Bladen van kunststof zijn bevestigd aan schijven, of aan schijven van stalen bladen.

  Deze messen zijn ideaal voor kreupelhout of werk met kleinere takken. De bladschijven zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn tweesnijdende messen, ook wel grassnijbladen genoemd, die goed zijn voor gras dat gemakkelijk te snijden is. Stervormige bladen, ook wel struweelbladen genoemd, zijn beter geschikt voor dicht gras en struikgewas. Last but not least is er de zeis. Het is een van de oudste werktuigen om gras mee te maaien.

  Tegenwoordig wordt het echter nauwelijks meer gebruikt. De derde mogelijkheid is om een cirkelzaagblad aan de bosmaaikop te bevestigen. Cirkelzaagbladen zijn nodig bij het werken met dunne takken. Afhankelijk van de grootte van de bosmaaier heeft hij een of meer koppen voor het bevestigen van snij-accessoires.

  Cirkelzaagbladen zijn onmisbaar als je takken wilt afzagen of dun hout in kleine stukjes moet zagen.

  Het laatste wat genoemd moet worden is het penseel. Dit is meestal een draadborstel voor bosmaaiers die geschikt is om onkruid te verwijderen. Er zijn onkruidborstels en onkruidborstels. Het is altijd een goed idee om tegelijk een borstelsnijder wandbevestiging te kopen. Je kunt hem gebruiken om je bosmaaier handig op te hangen in een tuinhuisje of garage. Een wandbevestiging is zinvol, vooral als je de borstelsnijder op een droge plaats wilt opbergen.

  Afhankelijk van het gewicht van de bosmaaier kan een draagriem heel zinvol zijn. Omdat een benzine bosmaaier meer dan acht kilo kan wegen en het werk met een bosmaaier meestal langer duurt, helpt de draagriem je niet alleen de bosmaaier vast te houden, maar vermindert hij ook het risico op verwondingen. Er zijn ook verschillende handvatten voor bosmaaiers. Meestal heeft een bosmaaier een ergonomische 2-handgreep. Er zijn echter ook enkele bosmaaiers met een ronde steel.

  Reserveonderdelen en toebehoren voor bosmaaiers zijn verkrijgbaar bij afzonderlijke leveranciers en diverse online winkels. Zie de online winkels en leveranciers hieronder.

  Welke beschermingsmiddelen zijn nodig?

  Bij het werken met bosmaaiers is het aan te bevelen veiligheidsuitrusting te dragen. Een veiligheidsbril en oorbeschermers zijn onmisbaar bij het werken met bosmaaiers. Een veiligheidsbril is nodig om je ogen te beschermen tegen rondvliegende voorwerpen. Bosmaaiers kunnen een geluidsniveau bereiken van meer dan 100 decibel.

  Het is daarom aan te bevelen oorbeschermers te dragen, vooral als je langdurig met de bosmaaier werkt. Bij het werken in grind of in de buurt van kleine stenen kun je ook door stenen geraakt worden. Je moet daarom steeds handschoenen en stevige schoenen en werkkleding dragen.

  Stevige kleding en beschermende uitrusting zijn altijd aan te bevelen bij het werken met de bosmaaier.

  Welke alternatieve bosmaaiers zijn er voor bosmaaiers?

  De bosmaaier is een bosmaaier. Alternatieven zijn grasmaaiers en de bosmaaiers zelf. Gazontrimmers en bosmaaiers zijn minder krachtig dan bosmaaiers. Anderzijds zijn deze twee producten ook goedkoper dan bosmaaiers en zijn ze bedoeld voor fijner werk.
  Wist je dat vooral gemeentelijke en tuinbouwbedrijven graag bosmaaiers gebruiken? De reden hiervoor is dat benzine-aangedreven bosmaaiers geen hinderlijk netsnoer hebben.

  Je kunt je er vrij in bewegen en de actieradius is dan ook onbeperkt.

  Wat vermogen betreft is de grastrimmer de zwakste van de drie. Hij is prima geschikt voor het maaien van graskanten of korte gazons. In de regel heeft het alleen een draadkop met een kleinere diameter. Dit betekent enerzijds dat het alleen nuttig is voor het maaien van korter gras, en anderzijds dat het dichtere ondergroei niet kan versnipperen. Een grastrimmer heeft meestal een accu of wordt elektronisch aangedreven.

  De bosmaaier is een mengeling van een grastrimmer en een bosmaaier. Een bosmaaier biedt meer mogelijkheden dan een grastrimmer en kan ook gebruikt worden bij licht struikgewas. Power scythes zijn verkrijgbaar met een batterij, elektrische of benzinemotor. Ze hebben een vermogen van ongeveer 1 tot 2,5 pk en zijn vaak met één hand te bedienen.

  Hoeveel kost een bosmaaier?

  Zoals met alle tuingereedschap zijn er ook bosmaaiers in verschillende prijscategorieën. Een goedkope, tweedehands borstelsnijder is verkrijgbaar voor een bedrag in de bovenste twee cijfers. De meeste bosmaaiers kun je kopen voor een bedrag van drie cijfers, hoewel professionele bosmaaiers meer dan €1000 kunnen kosten. De vraag hier is gewoon waarvoor je een bosmaaier nodig hebt.

  Minder krachtige machines kun je tweedehands kopen voor minder dan 100€, terwijl professionele machines tot 1500€ kunnen kosten. De bosmaaiers die meer dan €1000 kosten zijn professionele machines die voor allerlei werk gebruikt kunnen worden. De meeste elektrische en snoerloze bosmaaiers zijn goedkoper dan benzine bosmaaiers. Maar ook hier is de kwaliteit doorslaggevend voor de prijs.

  Een heel goede elektrische of batterij-aangedreven bosmaaier kost meer dan een eenvoudiger bosmaaier met een benzinemotor. De prijs hangt ook af van de accessoires voor borstelsnijders die je wilt kopen.

  Type Prijs
  Batterij aangedreven bosmaaier ca. 70-800 euro
  Elektrische bosmaaier ca. 70-170 euro
  Benzine aangedreven bosmaaier ca. 70-1600 euro
  Gemotoriseerde bosmaaier Huur vanaf ca. 32 euro

  Borstelmaaiers helpen je om je tuin altijd schoon en netjes te houden. De prijsklasse van bosmaaiers varieert sterk, maar elektrische bosmaaiers zijn relatief goedkoper. (Foto: Creative Vix / pexels.com)

  Kan ik een bosmaaier huren?

  Als je een bosmaaier maar voor een bepaalde tijd nodig hebt en niemand kent die je er een wil lenen, kun je er een huren. Er zijn verschillende websites die bosmaaiers te huur aanbieden. De bosmaaiers op deze sites worden echter door particulieren aangeboden, en daarom zijn ze regionaal beperkt. De gemakkelijkste manier is op de Obi website te kijken. Obi biedt ook diverse andere tuingereedschappen te huur aan.

  Besluit: Welke soorten bosmaaiers zijn er en welke is geschikt voor jou?

  Bosmaaiers zijn tuingereedschap en behoren tot de categorie van de bosmaaiers. Ze onderscheiden zich van andere bosmaaiers door hun hogere vermogen. Bosmaaiers zijn ideaal voor grotere en ruigere klussen, dankzij hun grote vermogen. Andere bosmaaiers met een lager vermogen zijn, bijvoorbeeld, grastrimmers. Er zijn drie verschillende soorten bosmaaiers.

  • Benzinemotor bosmaaier
  • Elektrische borstelsnijder
  • Batterij aangedreven bosmaaier

  Als je een hobbytuinier bent, kan een weinig krachtige bosmaaier voor jou ruim voldoende zijn. Werk je echter op een boerderij of in een bedrijf en heb je te maken met veel hoog gras, kreupelhout of kleine bomen, dan is een krachtige bosmaaier zinvol. Door de verschillende hulpstukken voor de bosmaaikop kunnen ook krachtige apparaten voor gebruik in de tuin heel nuttig zijn.

  Het kan zijn dat je geen ander tuingereedschap hoeft te kopen dankzij een krachtige bosmaaier. Behalve professionele bosmaaiers zijn er ook bosmaaiers voor amateurtuiniers. In het volgende laat ik je kennismaken met drie soorten bosmaaiers. Ik zal hun voor- en nadelen op een rijtje zetten, zodat je kunt uitvinden welke bosmaaier het beste bij je past.

  Wat is er bijzonder aan een benzine-aangedreven bosmaaier en wat zijn de voor- en nadelen?

  Benzine bosmaaiers zijn de oudste bosmaaiers en meestal de krachtigste. Ze zijn verkrijgbaar met een 4-takt of een 2-takt motor. De 2-takt motor is eigenlijk de krachtigste motor voor een bosmaaier. In verschillende tests doet de 4-takt motor echter niet veel onder voor de huidige 2-takt motor. Je moet ze vergelijken om uit te vinden welk vermogen je nodig hebt.

  Voordelen
  • Krachtigste bosmaaier
  • Verplaatsbaar
  • Gemakkelijk bij te tanken
  Nadelen
  • Milieuschadelijke uitlaatgassen
  • Zwaar
  • Speciaal mengsel van benzine en olie

  Bosmaaiers met benzinemotor hebben een beperkte tankinhoud, maar kunnen gemakkelijk overal mee naar toe genomen worden en steeds opnieuw bijgetankt worden. Tegelijk zijn benzine bosmaaiers zwaarder en schadelijker voor het milieu door het vullen van de tank. De meeste bosmaaiers worden verkocht als benzine bosmaaiers. Opgemerkt moet worden dat bosmaaiers met een benzinemotor meestal een bepaald mengsel van benzine en motorolie nodig hebben.

  Wat is er bijzonder aan een elektrische borstelsnijder en wat zijn de voor- en nadelen?

  Elektrische bosmaaiers die een directe stroomaansluiting hebben, presteren ook erg goed. Ze zijn ook milieuvriendelijk en lichter dan benzine bosmaaiers.

  Voordelen
  • Krachtig
  • Lichtgewicht
  • Milieuvriendelijk
  • Eenvoudige stroombron
  Nadelen
  • Permanente stroomaansluiting
  • Beperkt werkbereik
  • Niet draagbaar

  Hun nadeel is dat ze een permanente stroomaansluiting nodig hebben. Dit beperkt hun werkbereik. Maar als je alleen een bosmaaier nodig hebt voor werk in je tuin, kan een elektrische bosmaaier prima voldoen. In dit geval wordt het nadeel een voordeel, want je hoeft je geen zorgen te maken over een tankmengsel of het tussentijds opladen van de batterij. Je kunt je werk gewoon aan één stuk door doen, dankzij de krachtbron.

  Wat is er bijzonder aan een accu-aangedreven bosmaaier en wat zijn de voor- en nadelen?

  Batterij-aangedreven bosmaaiers zijn meestal heel licht en mobiel. Je kunt ze overal mee naartoe nemen en het werk doen dat je moet doen. Ze zijn ook milieuvriendelijk.

  Voordelen
  • Lichtgewicht
  • Mobiel
  • Milieuvriendelijk
  • Mogelijkheid van 2 batterijen
  Nadelen
  • Minder krachtig
  • Batterij moet opgeladen worden om langer te werken

  Hun nadeel is dat ze minder vermogen hebben dan de andere twee soorten bosmaaiers. Bovendien moet de batterij aan een stroombron worden gekoppeld zodra ze leeg is, wat kan leiden tot onderbrekingen tijdens het werk. Dit kan verholpen worden met een tweede batterij die de lege batterij kan vervangen. Je kunt hem dan opladen terwijl je werkt. Maar omdat je waarschijnlijk niet meer dan twee batterijen wilt hebben, is een bosmaaier met een oplaadbare batterij alleen een goed idee als je niet de hele dag ver weg van een stroombron werkt.

  Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om bosmaaiers te vergelijken en te evalueren

  In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om bosmaaiers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde bosmaaier geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Type motor
  • Vermogen
  • Tankinhoud / sterkte van de batterij
  • Gewicht
  • Snijbreedte
  • Volume
  • Draagsysteem
  • Handvat
  • Accessoires

  In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

  Soort motor

  We zijn hierboven al dieper ingegaan op de verschillende soorten motor voor bosmaaiers en hebben hun voor- en nadelen belicht. Op dit punt willen we er echter op wijzen dat het type motor het belangrijkste criterium is. Bijna alle andere eigenschappen houden verband met het type motor en worden er sterk door beïnvloed. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat voor soort bosmaaier je wilt.

  Wil je een milieuvriendelijker bosmaaier die niet zo lawaaierig is, dan zijn bosmaaiers met een elektrische motor of een oplaadbare batterij een goede keuze. Als flexibiliteit voor jou het belangrijkst is en je bosmaaier draagbaar moet zijn, is een bosmaaier met benzinemotor of accu aan te bevelen. Als je daarentegen zwaarder werk met de bosmaaier wilt doen en hij moet een zeker vermogen hebben, zijn benzinemotor en elektrische bosmaaiers voor jou het meest zinvol.

  freischneider

  Voor milieubewuste tuiniers is een elektrische borstelsnijder heel geschikt. Als alternatief raden we de batterij-aangedreven versie aan.

  Vermogen

  Zoals vermeld in het hoofdstuk over het type motor, hebben borstelsnijders verschillende vermogens. Afhankelijk van het soort werk dat je met je bosmaaier wilt doen, is een bosmaaier met een ander vermogen aan te bevelen. Als je vooral gras wilt maaien en lichter werk met je bosmaaier wilt doen, kun je een goedkopere bosmaaier kiezen met minder vermogen.

  Maar als je de bosmaaier ook nodig hebt om borstels of takken te maaien, moet je een krachtige bosmaaier kiezen. Als je ook weet dat je in de nabije toekomst meer en zwaarder werk met een bosmaaier zult moeten doen, kan het zinvol zijn meer geld te investeren in een krachtiger bosmaaier. Afhankelijk van de zwaarte van het werk dat je wilt doen, is een bosmaaier met een bepaald vermogen zinvol.

  Tankinhoud / batterijvermogen

  Afhankelijk van waar en op welke terreinen je werkt, is de tankinhoud of het batterijvermogen voor jou van belang. Als je de bosmaaier alleen nodig hebt voor je tuin thuis, dan is een elektrische bosmaaier met een permanente aansluiting op een stroombron misschien iets voor jou. Als je echter flexibel aan het werk wilt of je bosmaaier naar meer afgelegen plaatsen wilt meenemen, heb je een benzine bosmaaier of een accu bosmaaier nodig.

  Benzinegedreven bosmaaiers hebben meestal verschillende tankinhouden, van 0.5L tot meer dan 1L. Hoe groter het gebied dat je moet bewerken of hoe meer werk je in het algemeen te doen hebt, hoe nuttiger een bosmaaier met een grote tankinhoud kan zijn. Maar hoe groter de tankinhoud, hoe zwaarder je tuingereedschap zal zijn.

  Het voordeel van een benzinemotor is dat je zoveel brandstof als je nodig hebt mee kunt nemen naar je werkterrein en je bosmaaier steeds weer kunt bijvullen. Zo kun je over een lange periode onafgebroken werken. Batterij-aangedreven bosmaaiers zijn daarentegen meestal veel lichter en stiller dan benzine-aangedreven bosmaaiers. Afhankelijk van het vermogen van de batterij kun je met je bosmaaier verschillende lengten van tijd werken.

  Een nadeel van batterij-aangedreven bosmaaiers is dat je de batterij moet opladen zodra hij leeg is. Je moet altijd een stroombron en oplaadstation in de buurt hebben. Als je voor je werk buiten bent en verder weg van een stroombron, kan een snoerloze trimmer nadelig zijn. Een tweede batterij kan uitkomst bieden. Je moet echter wel bedenken hoe lang je het grootste deel van de tijd zult moeten werken.

  Beoordeel voor jezelf hoe lang je waarschijnlijk per keer zult werken en beslis op grond daarvan welk soort toestel het beste voor je is.

  Gewicht

  Het gewicht van de bosmaaier hangt vooral af van het type motor. In de regel zijn elektrische en accu-aangedreven bosmaaiers lichter dan bosmaaiers met benzinemotor. In het geval van de benzinemotor speelt het tankvolume een grote rol en heeft het een grote invloed op het gewicht. Na comfort, kracht en werktijd met de bosmaaier, speelt het gewicht voor jou een grote rol.

  Je moet voor jezelf afwegen wat je voor een bepaalde tijd prettig vindt om te dragen. Een bepaald draagsysteem kan het je veel gemakkelijker maken de bosmaaier te dragen. Accessoires spelen ook een rol in het gewicht. Een mes of een zaag zijn veel zwaarder dan een snaarkop. Als je verschillende accessoires nodig hebt om mee te werken, moet je er ook aan denken dat je die altijd mee moet nemen naar je werkplek.

  Draagsysteem

  Er zijn verschillende draagsystemen voor bosmaaiers. Ze worden meestal met de bosmaaier geleverd. Afhankelijk van het gewicht van de bosmaaier is een bepaald draagsysteem voor jou zinvol. Enerzijds kan een draagsysteem je werk veel gemakkelijker maken, en anderzijds kan het ook goed zijn voor je gezondheid. Hoewel je voor lichte bosmaaiers niet per se een draagsysteem nodig hebt en er dus ook niet altijd een wordt geleverd, is het voor langer werk met een zwaardere bosmaaier wel degelijk zinvol.

  Als je veel tijd buiten doorbrengt met je bosmaaier, zal dit je werk veel gemakkelijker maken. De meeste bosmaaiers hebben een eenvoudige draagriem. Dit verdeelt het gewicht op je schouders en bovenlichaam tijdens het werk. Bij hoogwaardige en zwaardere bosmaaiers zijn er vaak meer professionele draagsystemen, zoals een verstelbare draagriem. Deze verdelen het gewicht bij het werken gelijkmatiger over je bovenlichaam en schouders, zodat je langere perioden achter elkaar kunt werken zonder je gezondheid te schaden of buiten adem te raken.

  Freischneider

  Een draagriem verplaatst het gewicht van de bosmaaier naar je schouders en bovenlichaam. Dit betekent dat er meer werk aan één stuk gedaan kan worden en dat de armen minder belast worden.

  Maaibreedte Draad

  Als je met je bosmaaier gras wilt maaien, werk je meestal met een snaarkop. Bosmaaiers hebben een verschillende snijbreedte tot aan de beschermplaat, die je beschermt tegen het jezelf snijden met de snaar. Zodra je snaar de beschermer raakt, verkort hij tot de maximale lengte. De maaibreedte van bosmaaiers is ongeveer 40 cm. Als je je bosmaaier vooral gebruikt om gras te maaien, is een bosmaaier met de breedst mogelijke maaibreedte aan te bevelen.

  Volume

  Bosmaaiers zijn op verschillende niveaus lawaaierig. Er zijn apparaten die bij het knippen meer dan 100 dB kunnen bereiken en waarvoor oorbeschermers onmisbaar zijn. Elektrische en snoerloze bosmaaiers zijn veel stiller dan benzine bosmaaiers. Ze stellen je in staat stiller te werken en je buren zullen minder snel klagen.

  Benzine trimmers, daarentegen, kunnen een immens volume bereiken, zoals hierboven al gezegd, zodat werken zonder oorbeschermers niet meer mogelijk is. Tot op zekere hoogte hangt het volume ook samen met het vermogen. Doorslaggevend is voor welk soort werk je je bosmaaier nodig hebt en hoe gevoelig je bent voor lawaai.

  Als algemene regel geldt dat hoe krachtiger je bosmaaier is, hoe luider hij is.

  Handgreep

  Bosmaaiers kunnen verschillende handgrepen hebben. In de regel heeft een bosmaaier een ergonomisch tweehandig handvat. Een ander handvat is bijvoorbeeld een rond handvat of een hulphandvat. De handgrepen kunnen meestal zonder gereedschap ingesteld worden voor gebruik. Een goed handvat is een groot voordeel bij het werken met een bosmaaier en maakt het gemakkelijker. Op de meeste gereedschappen zit een ergonomische tweehandgreep.

  Accessoires

  Bosmaaiers worden meestal geleverd met bepaalde accessoires. Behalve de bosmaaier zelf, plus de motor en handgreep, zijn er accessoires zoals snijgereedschap, beschermingsaccessoires, onderhoudsgereedschap, draagsysteem en mengbeker. Het snijgereedschap omvat de snaarkop, verschillende bladen en zaagjes. Afhankelijk van het werk dat je met de bosmaaier moet doen, moet je bij aankoop nagaan welk snijgereedschap inbegrepen is.

  Als je naast het gazon ook struiken of takken moet maaien, zijn een mes of zaag uiterst relevant. Als deze niet bij de aankoop inbegrepen zijn, zul je ze apart moeten kopen. Bij het kopen van een bosmaaier kun je dus letten op wat je bereid bent voor de bosmaaier uit te geven en welke andere kosten er kunnen ontstaan door ontbrekende accessoires.

  Andere accessoires zijn veiligheidsbrillen, gelaatsschermen en oorbeschermers. Je moet altijd een veiligheidsbril dragen als je met een bosmaaier werkt. Als de bosmaaier bijzonder veel lawaai maakt, is het ook belangrijk oorbeschermers te dragen. Als er oorbeschermers bij de aankoop inbegrepen zijn, betekent dit meestal ook dat de bosmaaier luider is. Accessoires kunnen ook de volgende onderdelen bevatten:

  • een extra handvat
  • extra batterijen
  • Onderhoudsgereedschappen
  • Draagriem
  • Mengvat voor benzinemotoren

  Let goed op wat er bij je aankoop inbegrepen is. Een iets duurdere bosmaaier kan veel meer toebehoren bevatten, wat de prijs kan rechtvaardigen.

  Wetenswaardigheden over bosmaaiers

  Wat is de meest gebruikte bosmaaier en wanneer werd de eerste bosmaaier uitgevonden?

  Helaas kunnen we je niet precies zeggen wat de meest gebruikte bosmaaier is. Maar: Stihl is de leverancier met de meest verkochte kettingzagen en de marktleider in dit segment. Daarom kunnen we aannemen dat Stihl ook in Duitsland een van de top verkopers van kettingzagen is. In 1977 bracht Stihl de FS 80 op de markt, een van de eerste pure bosmaaiers. Al in 1957 produceerde Stihl een bosmaaihulpstuk voor een BLK (benzine – licht – klein) kettingzaag.

  Hoe maak ik mijn bosmaaier schoon?

  Als je ook maar een beetje tijd in je leven aan tuinieren hebt besteed, weet je dat tuingereedschap snel verstopt raakt met gras en ander vuil als het werk gedaan is. Daarom moet je je bosmaaier regelmatig schoonmaken en onderhouden. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je messen, maar houdt ze ook scherp en voorkomt dat ze bot worden.

  Je kunt je bosmaaier schoonmaken met een hogedrukreiniger of met een borstel en water. Als je het blad van de bosmaaier met de hand schoonmaakt, moet je altijd voorzichtig zijn. Nadat je de kop van de bosmaaier en je gebruikte kopgereedschap hebt schoongemaakt, moet je de bosmaaier ophangen om te drogen. Een muurbevestiging wordt aanbevolen.

  In het algemeen moet je je bosmaaier en ander tuingereedschap op een droge plaats bewaren en regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat ze gaan roesten.

  Freischneider-garten

  Regelmatig onderhoud en schoonmaken helpen je je bosmaaier langer te gebruiken, want de messen blijven langer scherp. Een kwast en een beetje water is alles wat je nodig hebt. (Foto: Anders Kristensen / pexels.com)

  Waar kun je een bosmaaier mee combineren?

  Er zijn verschillende combinaties van bosmaaiers. Je kunt een bosmaaier onder andere op een voorlader of op wielen monteren. Een mogelijkheid is om een bosmaaier op een voorlader te monteren. Dit maakt het mogelijk een groot grasveld tegelijk te maaien. Hydrac, bijvoorbeeld, biedt zo’n bosmaaier voorlader aan.

  Een andere optie is een bosmaaier op wielen. Door de bosmaaier op wieltjes te zetten, bespaar je je de moeite om hem steeds rond te dragen. Voor hobbytuiniers is dit type bosmaaier ideaal om je rug te beschermen. De fabrikant van zo’n verrijdbare bosmaaier is FUXTEC.

  Beeldbron: Pixabay.com / dadiongomez

  Waarom kun je me vertrouwen?

  Recensies