Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

62Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bouwdroger test 2022. Hier stellen we alle ontvochtigers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste bouwdroger voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een bouwdroger wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een bouwontvochtiger is een apparaat dat je kunt gebruiken om ongewenst vocht uit woonruimtes en kelders te verwijderen en zo schimmel en andere schade te voorkomen. Verder worden bouwontvochtigers ook op bouwterreinen gebruikt, bijvoorbeeld om dekvloeren sneller en doeltreffender te drogen.
 • Er zijn verschillende soorten bouwontvochtigers, die verschillen in hun werkingswijze en ook in hun gebruiksdoel.
 • De prijs van bouwdroger modellen varieert sterk, afhankelijk van prestaties en uitrusting. Voor eenmalig gebruik is het ook een goed idee om een bouwdroger te huren.

Bouwdrogers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ontvochtiger koopt

Waarom een ontvochtiger? Waarom is een gebouwontvochtiger nodig?

Een bouwontvochtiger zorgt ervoor dat kamers en muren bevrijd worden van ongewenst vocht. Dit is vaak het geval in kelders of in je nieuwe huis. Als de vochtigheid niet zorgvuldig en tijdig wordt aangepakt, is er gevaar voor schimmel en andere gevolgschade.

Vooral als je je eigen huis klaar hebt, moet je controleren of er nog restvocht in de muren zit. Door steeds kortere bouwtijden en hoogwaardige isolatiesystemen is het moeilijk voor vloeren en muren om daarna natuurlijk te drogen. Zelfs jaren later kan er gevolgschade ontstaan. Het is daarom aan te bevelen zo vroeg mogelijk een bouwdroger in te schakelen.

Als je te maken hebt met waterschade of iets dergelijks, ontkom je er niet aan een bouwdroger te gebruiken. Informeer daarom tijdig naar de verschillende functies van bouwontvochtigers en beslis welke voor jou geschikt is.

Wat kost een bouwontvochtiger en hoeveel elektriciteit verbruikt hij?

De aanschafprijs van een bouwontvochtiger hangt af van verschillende factoren. Hetis belangrijk dat je van tevoren over de volgende vragen nadenkt

 • Hoe groot is de getroffen kamer?
 • Hoe hoog is de luchtvochtigheid?
 • Is de temperatuur in de getroffen ruimte lager dan 15 graden?

Afhankelijk van de beginsituatie is een andere functionele procedure nodig om een optimaal resultaat te bereiken. De functionaliteit van een ontvochtiger wordt weerspiegeld in zijn prijs. Er zijn al goedkope apparaten verkrijgbaar voor ongeveer 160 euro, die geschikt zijn voor lagere ontvochtiging in kleinere kamers. Professionele apparaten met een hoog vermogen en een grotere opvangbak kunnen tot 700 euro en zelfs meer kosten.

Hetzelfde geldt voor het elektriciteitsverbruik. De elektriciteitskosten voor een bouwdroger hangen af van het model en zijn respectieve prestaties.

Afhankelijk van het apparaat verbruikt een bouwdroger tussen 300 en 1.500 watt. Aangenomen dat een bouwdroger de klok rond werkt, verbruikt hij ongeveer 7 tot 36 kWh. Op basis van de huidige elektriciteitsprijs vertaalt zich dat in een elektriciteitsprijs van ongeveer 2 tot 11 euro per dag.

Wat is het verschil tussen een bouwdroger en een ontvochtiger?

Je leest vaak over bouwdrogers en luchtontvochtigers in dezelfde context. Het verschil tussen de twee apparaten is echter niet altijd duidelijk.

In de volgende tabel hebben we de belangrijkste verschillen samengevat:

Bouwdrogers Ontvochtigers
Uiterlijk Robuuste, industriële verschijning Decoratief, visueel aantrekkelijk
Plaats van gebruik Bouwwerven, Nieuwbouw, kelderruimtes Woonkamers, slaapkamers, kelderruimtes
Uitrusting/prestaties Groot waterreservoir, hoge ontvochtigingsprestaties Klein waterreservoir, lage ontvochtigingsprestaties
Beoogd gebruik Ontvochtiging van grote hoeveelheden vocht, b.v. na waterschade Decoratief.B.v. na waterschade, Reguleren van vochtigheid in woonruimten

In het algemeen kan gezegd worden dat bouwdrogers gebruikt worden als je met grotere hoeveelheden vocht te maken hebt. Bouwontvochtigers hebben een navenant hoog vermogen en relatief grote waterreservoirs om met deze hoeveelheden te kunnen werken.

Ontvochtigers, daarentegen, zijn bedoeld voor gebruik in woonruimten om het vochtgehalte in de lucht te regelen. Vooral in de zomermaanden zorgen ze voor een aangenaam binnenklimaat. Luchtontvochtigers kunnen ook in kelderruimten gebruikt worden. Zo voorkom je schimmel en optimaliseer je het vochtgehalte in de lucht.

Als je een apparaat zoekt dat vocht uit een badkamer verwijdert zonder een ventilatierooster of raam, is een luchtontvochtiger geschikter dan een bouwdroger. De twee worden vaak als synoniemen gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen. (Foto: jarmoluk / pixabay.com)

Omdat je met kleinere hoeveelheden water te maken hebt, is de prestatie van een luchtontvochtiger ook veel geringer dan die van een bouwdroger. Hetzelfde geldt voor de grootte van het waterreservoir in een ontvochtiger.

Hoe lang moet een bouwontvochtiger gebruikt worden?

Ook dit hangt af van verschillende factoren en je individuele beginsituatie. Wil je een nieuw gebouw droog maken of van vocht ontdoen na waterschade?

Devolgende aspecten zijn ook belangrijk

 • Hoeveelheid vocht in de materialen
 • Mate van vochtdoorlating
 • Grootte van de kamer of ruimte
 • Ruimtetemperatuur, buitentemperatuur en weersomstandigheden

Op basis van deze informatie kun je ruwweg schatten hoe lang een bouwdroger moet worden opgesteld. Maar als je een nieuwbouw droog laat leggen, moet je niet op minder dan drie weken rekenen. Als je te maken krijgt met waterschade of overstroming in de kelder, kan de bouwdroger in het ergste geval tot twee maanden duren.

Wist je dat de optimale inbouwpositie van de droger van cruciaal belang is?

Als je niet voor elke kamer die je wilt drogen een droger hebt, is luchtverversing erg belangrijk. De kamers die geen droger hebben moeten voorzien worden van een ventilator om een constante luchtcirculatie te creëren.

Er moet echter ook op gelet worden dat je een bouwdroger niet te lang gebruikt. Als de droger te lang gebruikt wordt, kan hij te droog worden, waardoor het dieper liggende vocht niet bereikt kan worden. Alles bij elkaar verlengt dit de totale bedrijfstijd van de bouwdroger.

Bij twijfel raden we je daarom aan een deskundige te raadplegen die je een professionele inschatting van de werkingsduur kan geven. Zo wordt gegarandeerd dat je bouwdroger een optimaal en veilig resultaat bereikt.

Moet ik een bouwdroger kopen of huren?

Als je bouwdrogers onderzoekt, zul je merken dat een bouwdroger niet bepaald een goedkope aanschaf is. Het kan ook zijn dat je van plan bent een luchtontvochtiger maar één keer te gebruiken. Daarom kan het zinvol zijn om een ontvochtiger te huren.

De beslissing om een bouwdroger te huren hangt af van het doel en de duur van het gebruik. Als de volgende situaties op jou van toepassing zijn, is het misschien zinvoller om je eigen bouwdroger te kopen

 • Als je een bouwdroger lange tijd wilt gebruiken, is het voordeliger er een te kopen. Hoe langer de gebruiksperiode, hoe duurder de huurkosten.
 • Hetzelfde geldt als je regelmatig met dit soort problemen te maken krijgt. Deze omvatten terugkerende vochtigheid in de kelder, stijgend grondwater en dergelijke. In zo’n geval kunnen de huurkosten snel oplopen tot de eigenlijke aankoopprijs.
 • Als je regelmatig privé of beroepsmatig in de bouw bezig bent, moet je ook overwegen je eigen bouwdroger te kopen.

Als je daarentegen van plan bent een ontvochtiger eenmalig of voor een betrekkelijk korte periode te gebruiken, is het zinvoller een apparaat te huren. Dit hangt echter af van de beoogde gebruiksperiode. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met de doorverkoopwaarde van een toestel.

Een bouwdroger huren of kopen? – Als algemene regel moet je beide mogelijkheden van tevoren berekenen voor je een beslissing neemt.

Besluit: Welke soorten bouwdrogers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat je helpt om vocht uit je nieuwbouw of kelder te verwijderen. Er zijndrie verschillende soorten bouwdrogers

 • Condensatiedroger
 • Persluchtdroger
 • Magnetron droger

De verschillende modellen verschillen in de manier waarop ze werken en hebben hun eigen voor- en nadelen.

Afhankelijk van het doel en de omstandigheden waarvoor je een bouwdroger wilt gebruiken, komen de verschillende varianten voor jou in aanmerking. Daarom laten we je in het volgende kennismaken met de verschillende soorten bouwdrogers en gaan we in op de verschillende functies en de respectieve voor- en nadelen.

Zo kun je er zeker van zijn dat je werkt met de juiste bouwdroger voor je behoeften.

Hoe werkt een condensatiedroger en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is de meest voorkomende soort. Dit model werkt betrouwbaar, is eenvoudig te bedienen en is ook het goedkoopst.

Dit model bouwdroger gebruikt een koelmiddel dat lijkt op dat in koelkasten. In het condensatieproces wordt de vochtige lucht aangezogen en tenslotte afgekoeld. Zo condenseert het water en wordt het opgevangen in de bijbehorende bak, die regelmatig geleegd moet worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Geringe aanschafkosten
 • Laag energieverbruik
Nadelen
 • Kan alleen gebruikt worden vanaf 15 graden
 • Lage prestaties bij bestaande 50% luchtvochtigheid
 • Vochtigheid kan alleen tot 35% verlaagd worden

Apparaten schakelen zichzelf echter vaak uit zodra de opvangbak helemaal vol is. Bovendien is een condensatiedroger snel op te zetten en gemakkelijk in gebruik te nemen.

Verreweg de meeste bouwdrogers voor huishoudelijk gebruik gebruiken de condensatiemethode. Daarom presenteren we op onze site alleen modellen van dit type.

Hoe werkt een persluchtdroger en wat zijn de voor- en nadelen?

Het gebruik van een persluchtdroger is zinvol in onverwarmbare en koude kamers. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een adsorptiedroger en een koeldroger.

Een adsorptiedroger gebruikt een droogmiddel dat vocht aan de lucht onttrekt. Dit proces is echter iets ingewikkelder en duurder. Daarom wordt het gebruik van een adsorptiedroger alleen aanbevolen voor bepaalde eisen.

Voordelen
 • Geschikt voor gebruik in koude ruimten
 • Sterke droogprestaties tot 0 % vochtigheid
 • Betrouwbaar resultaat
Nadelen
 • Gedeeltelijk gecompliceerde technologie
 • Relatief hoge energie- en aanschafkosten
 • Risico van overmatig drogen voor bepaalde materialen

Dit model kan ook gebruikt worden bij temperaturen onder 0 graden en is daarom een betere keuze, vooral in de winter. Bovendien kan met deze methode ook een zeer lage luchtvochtigheid van iets minder dan 0 % bereikt worden. Wel moet hier opgelet worden dat bepaalde materialen – zoals hout – niet te veel gedroogd worden.

Een koeldroger werkt met een compressor die de lucht aanzuigt en tegelijk samenperst. De ontstane waterdamp wordt gecondenseerd en vermindert zo het aandeel vocht in de lucht tot maximaal 5 %. Koeldrogers zijn ook geschikt voor gebruik in koelruimten.

Hoe werkt een magnetrondroger en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam van het model doet vermoeden, worden bij dit proces microgolven gebruikt. Deze worden in het metselwerk geleid en zorgen ervoor dat het water op de vochtige plaatsen door de verwarming verdampt.

De werking lijkt op die van een gewone huishoudmagnetron. De bestraling van microgolven zet de watermoleculen in de wanden in beweging. Hierdoor ontstaat wrijvingswarmte, waardoor de getroffen plek kan drogen. Deze werkwijze is vooral nuttig als bijzonder dikke muren door vocht aangetast zijn.

Voordelen
 • Het drogen gaat relatief snel
 • Minder energie nodig voor kleinere oppervlakken
 • Drogen van bijzonder dikke muren
Nadelen
 • Niet geschikt voor beginners of ongeschoolden
 • Meer energie nodig voor grotere oppervlakken
 • Relatief veel inzet van personeel nodig

Verder moet een microgolfdroger gebruikt worden als het om kleinere of moeilijk bereikbare plaatsen gaat. Ook moet opgemerkt worden dat een magnetrondroger alleen door vakmensen bediend mag worden. Onjuiste of ongetrainde bediening kan gevaarlijke schade veroorzaken.

Aankoopcriteria: Deze factoren kunnen je helpen bij het vergelijken en evalueren van bouwdrogers

In het volgende leer je welke factoren je moet kennen om bouwdrogers te kunnen vergelijken en evalueren. Op die manier kun je beoordelen welk toestel geschikt is voor jou en welk niet.

Samengevat zijn dat:

 • Hoe het werkt
 • Capaciteit
 • Ontvochtiger capaciteit
 • Luchtcirculatie
 • Vochtigheidsbereik
 • Volume waterreservoir
 • Gewicht en afmetingen
 • Werking, functies en andere extra’s

In de volgende paragrafen kom je te weten wat de afzonderlijke factoren zijn en hoe je ze moet indelen.

Hoe werkt het

Zoals reeds gezegd zijn er drie verschillende soorten ontvochtigers: de condensatiedroger, de persluchtdroger en de microgolfdroger. Hoewel de condensatiemethode de meest voorkomende variant is, is de werkingswijze een van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een bouwplaats ontvochtiger.

In verreweg de meeste gevallen moet een condensatiedroger de beste keuze zijn en een goed en bevredigend resultaat geven. Daarom hebben we alleen modellen van dit type in onze vergelijking opgenomen.

Alvorens een bouwdroger te kopen, moet je een keuze maken uit een van de verschillende modellen; de condensdroger is de meest voorkomende variant. (Foto: Reto Simonet / unsplash.com)

Onder bepaalde omstandigheden kan het echter zinvol zijn om een andere werkingswijze te gebruiken. Maak je daarom, voor je koopt, vertrouwd met de verschillende soorten bouwdrogers en vergelijk hoe ze werken met je individuele situatie. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het raadzaam extra advies te vragen aan een deskundige.

Output

Elke luchtontvochtiger heeft een bepaald vermogen, dat in watt wordt aangegeven. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger het apparaat. Hij verbruikt dan echter navenant meer elektriciteit.

Hoeveel vermogen je voor je ontvochtiger nodig hebt, hangt af van de omstandigheden waarvoor je hem wilt gebruiken. Heb je te maken met een grote hoeveelheid vocht en wil je het snelst en grondigst mogelijke resultaat bereiken, dan heb je een ontvochtiger nodig met een navenant hoog vermogen. In dit geval raden we een toestel aan met een vermogen van tussen 800 en 1.200 watt.

Toepassingsgebied Aanbevolen vermogen
Grote hoeveelheid vocht, snel en grondig resultaat 800-1.200 watt
Regulering van de luchtvochtigheid, schimmelpreventie hx300-600 watt

Wil je daarentegen een ontvochtiger meer gebruiken om de luchtvochtigheid te reguleren en schimmel te voorkomen, dan kun je met minder vermogen toe. Apparaten met een vermogen van 300-600 watt zijn prima geschikt voor dit doel.

Ontvochtigingsvermogen

Het ontvochtigingsvermogen van een droogtoestel is een andere doorslaggevende factor. Hij geeft de hoeveelheid vocht aan die door de ontvochtiger binnen 24 uur uit een kamer kan worden verwijderd. Vooral als je een snel resultaat wilt bereiken, is dit een belangrijk cijfer om rekening mee te houden.

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, hangen de prestaties van een ontvochtiger ook samen met het vermogen of de werkelijke kracht. Hoe krachtiger een luchtontvochtiger is, hoe meer vocht hij binnen een bepaalde tijd uit de lucht kan halen.

Daarom moet je van tevoren ongeveer weten met hoeveel vochtigheid je te maken hebt. Ook hier geldt: hoe hoger de hoeveelheid vocht, hoe hoger de opbrengst moet zijn.

De specificaties in onze bouwdroger vergelijking hebben altijd betrekking op het maximale ontvochtigingsvermogen van een apparaat. Natuurlijk kan ook dit geregeld en bijgesteld worden.

Luchtcirculatie

Zoals de naam al zegt, slaat dit cijfer op de hoeveelheid lucht die een ontvochtiger binnen een uur kan circuleren. Informatie over de oppervlakte van een kamer is vaak te onnauwkeurig, omdat het luchtvolume in kamers van dezelfde grootte soms sterk kan verschillen.

Als een bouwdroger in werking is, zuigt hij de omgevingslucht aan, verwijdert het vocht en geeft de ontvochtigde lucht af. Hoe groter de capaciteit van een bouwdroger, hoe meer lucht hij kan “verwerken”. Daarom moet ook aan deze specificatie aandacht besteed worden. Deze informatie is ook belangrijk als je zo snel mogelijk een resultaat wilt bereiken.

Vochtigheidsbereik

Veel ontvochtigingsmodellen kunnen alleen boven een bepaalde luchtvochtigheid werken. Daarom geeft de fabrikant altijd informatie over de vochtigheidsgraad of het werkbereik van een bouwontvochtiger. Bij twijfel moet je dus vooraf de luchtvochtigheid in de betrokken ruimte bepalen.

De meeste condensatiedrogers hebben een werkbereik van ongeveer 30-90%. Dit betekent dat deze toestellen alleen werken bij een luchtvochtigheid in dit bereik. In de meeste gevallen moet dit voldoende zijn. Als je echter met hogere of lagere waarden te maken hebt, kan een persluchtdroger interessant voor je zijn.

Volume waterreservoir

Bouwdrogers hebben een waterreservoir waarin het opgevangen water wordt opge vangen.Deze moet regelmatig geleegd worden, zodat een bouwdroger lang in bedrijf kan blijven.

Sommige modellen hebben echter de mogelijkheid om een slang aan te sluiten om het opgevangen water direct af te voeren. Zo hoef je niet steeds het waterreservoir te legen.

Het volume van het waterreservoir van een bouwdroger is een belangrijk aankoopcriterium, want bij sommige modellen moet het reservoir met de hand geleegd worden. (Foto: 贝莉儿 NG / unsplash.com)

De grootte van het waterreservoir hangt ook af van de capaciteit van de ontvochtiger. Apparaten met een hoger vermogen hebben meestal navenant grote waterreservoirs, omdat grotere hoeveelheden vocht met een grotere snelheid uit de lucht worden verwijderd.

Bovendien hebben de meeste modellen een automatische uitschakeling, zodat het apparaat automatisch uitschakelt als het waterreservoir vol is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het reservoir overloopt.

Gewicht en afmetingen

Elke bouwdroger heeft een verschillend gewicht en verschillende afmetingen. Deze moeten van tevoren onderzocht worden om het vervoer en de opslag vlot te laten verlopen.

Wist je dat een te grote bouwdroger het droogproces verkort?

Bij het drogen van een bouwdeel dringt het water naar buiten en verdampt. Als een droger te groot is, gaat de snelheid van het water veel langzamer. Het transport van het water wordt zo aanzienlijk vertraagd.

Bouwontvochtigers zijn meestal relatief zware en lompe apparaten. Ze nemen veel plaats in en zijn vaak moeilijk te vervoeren.

Daarom kun je het beste van tevoren zorgen dat je voldoende vrije ruimte voor opslag hebt. Misschien moet je ook een extra voertuig organiseren en contact opnemen met andere vrienden en kennissen om het vervoer vlot te laten verlopen.

Werking, functies en andere extra’s

Behalve de typische informatie over prestaties, technische gegevens en afmetingen, moet je ook informatie inwinnen over de extra functies en werking van een bouwdroger. Veel toestellen werken verschillend en hebben verschillende extra’s.

Sommige modellen hebben een digitaal bedieningspaneel dat de belangrijkste informatie en waarden weergeeft. Dit maakt de bediening en invoer gemakkelijker. Bovendien hebben de meeste grotere modellen wielen die al vastgeschroefd zijn, wat het vervoer en gebruik in verschillende kamers vergemakkelijkt.

Een andere belangrijke en praktische functie is de automatische uitschakeling. Je kunt instellen dat de droger alleen werkt tot een gewenste vochtigheidsgraad bereikt is. Zodra deze waarde bereikt is, schakelt het toestel zichzelf uit. Sommige apparaten gaan ook automatisch weer aan als de ingestelde waarde weer overschreden wordt.

Met behulp van zulke functies zorg je niet alleen voor extra comfort, maar bespaar je ook elektriciteit. Zoals je ziet, kan het de moeite waard zijn om te informeren naar extra’s en extra functies. Zorg er ook voor dat je weet welke functies je nodig hebt en welke niet.

Beeldbron: ThomasWolter / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies