brandblussers opgesteld
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Een onoplettendheid. Eén telefoontje tijdens het koken kan de oorzaak zijn van een beginnende brand in huis. Wanneer dit gebeurt, zijn de eerste momenten cruciaal. Vaak kun je het vuur met de hand of met een deken uitdoven, maar als je niet snel bent heb je een brandblusser nodig.

Brandblussers zijn onmisbare apparaten. In sommige gevallen, zoals op kantoren of werkplekken, zijn ze zelfs verplicht. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over brandblussers. We zullen de vragen van gebruikers beantwoorden en in detail uitleggen wat de belangrijkste aankoopfactoren ervan zijn.
Belangrijk om te weten

 • Brandblussers zijn alleen geschikt voor het blussen van beginnende branden. Ze zijn niet geschikt voor gebruik bij een grote brand of een bosbrand. Zelfs de krachtigste brandblussers zijn niet bruikbaar tegen grote branden.
 • Er moeten brandblussers zijn in werkplaatsen, openbare gebouwen en ook in flatgebouwen. In het laatste geval moet er één per verdieping worden geïnstalleerd.
 • Er zijn veel koopfactoren om op te letten. Een daarvan is het type brandblusser. Er zijn types A tot en met D, elk aangegeven voor een bepaald type brand. Voor de woning is bijvoorbeeld een type A brandblusser het meest geschikt.

Onze selectie: De beste brandblussers op de markt

Type brandblusser, type lading, gewicht… Er zijn veel brandblussers op de markt en het is niet eenvoudig om de beste te kiezen. Om je te helpen, hebben we de markt grondig onderzocht en geanalyseerd om de beste modellen te kiezen. Dit zijn ze:

De beste poederbrandblusser

De Smartwares BB6NL poederblusser is geschikt voor de brandklassen A, B en C. Met een gewicht van 9 kg en een inhoud van 6 liter is het de perfecte brandblusser voor grotere ruimtes of in huis. Dankzij de bijgeleverde beugel kun je de brandblusser ook ophangen en snel pakken als er brandt uitbreekt.

De brandblusser is geschikt en gecertificeerd voor Nederland en België. Het apparaat is ook verkrijgbaar met inhoud van 1 en 2 liter.

De beste schuimbrandblusser

Een groot verschil tussen een poederblusser en een schuimblusser is de nevenschade na het blussen. De chemicaliën in een poederblusser kunnen vele soorten branden blussen maar zorgen er ook voor dat elektrische apparaten na het blussen mogelijk niet meer werken.

Een schuimblusser maakt gebruik van water en schuim en is daardoor milieuvriendelijker en laat veel minder nevenschade achter. De Smartwares FEX-15230 Brandblusser is geschikt voor de volgende brandklassen: A en B en heeft een inhoud van 3 liter.

De beste spray brandblusser

De Trias spray brandblusser is geschikt voor het gebruik op 3 tot 4 meter afstand van de brand. Dankzij het unieke sproeisysteem is het ideaal voor het blussen van allerlei soorten branden in woningen, kantoorruimtes of auto’s.

Behalve A, B en F branden is de Trias spray brandblusser ook geschikt voor branden met een elektrische oorzaak tot 1000V. De spray bevat geen gevaarlijke stoffen voor mensen, dieren en het milieu. Het voordeel is dat dit soort brandblussers eenvoudig hanteerbaar zijn en geen onderhoud nodig hebben.

De beste brandblusser voor ICT-ers


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Het voordeel van de CO2 blusser 2kg is dat het geen reststoffen achterlaat en wordt daarom vooral ingezet bij gevoelige elektronische apparatuur. Het CO2 gas verstikt de brand snel. Daarom raden we deze brandblusser voor mensen die in de ICT branche werken.

De CO2 blusser 2 KG van Ecofex is vorstvrij en tevens geschikt voor de brandklasse B. De brandblusser wordt geleverd met een jaarlijkse Keuringssticker en ophangbeugel.

Shopgids: Alles wat je moet weten over brandblussers

Nu je de brandblussers hebt gezien die we voor je hebben geselecteerd, gaan we deze apparaten eens van dichtbij bekijken. Brandblussers zijn noodzakelijk voor de veiligheid thuis, op het werk en bijna overal. Als je ooit brand krijgt, is het goed om er een in de buurt hebben. Laten we eens kijken wat de meest voorkomende vragen zijn.

Vrouw blussen brandende kookpot

Brandblussers zijn zeer noodzakelijk. In sommige gevallen, zoals op kantoren of werkplekken, zijn ze zelfs verplicht.
(Bron: Andriy Popov: 116478867/ 123rf.com)

Welke soorten brandblussers zijn er afhankelijk van de brandklasse?

Ik zie je al denken: brandklassen? Bestaan die? Ja, die bestaan inderdaad! Afhankelijk van de herkomst van de brand, wordt deze ingedeeld in een brandklasse. Dit komt omdat brandblussers verschillende chemicaliën bevatten. Het belangrijkste dat je moet weten is dat veel branden nooit met water moeten worden geblust, want dat kan gevaarlijk zijn.

 • Klasse A: Vaste stof branden.
  Branden waarbij de brandbare stof een vaste vorm heeft. Zoals bijvoorbeeld: hout, papier en kolen.
  Een brand van brandklasse A blus je het makkelijkst met een waterblusser, schuimblusser of een sproeischuimblusser.
 • Klasse B: Vloeistofbranden.
  Branden waarbij de brandbare stof een vloeibare vorm heeft of dit tijdens de brand aanneemt. Zoals bijvoorbeeld: olie, alcohol en benzine. Een brand van brandklasse B blus je het beste met een sproeischuimblusser, een CO2-blusser of een poederblusser.
 • Klasse C: Gasbranden.
  Branden waarbij de brandbare stof gas is. Zoals bijvoorbeeld: aardgas, propaan en butaan.
  Een brand van brandklasse C blus je het makkelijkst met een poederblusser.
 • Klasse D: Metaalbranden.
  Branden waarbij de brandbare stof van metaal is. Zoals bijvoorbeeld: magnesium, lithium, kalium en natrium.
  Een brand van klasse D blus je het makkelijkst met een D-poederblusser.
 • Klasse F: Brandbare vetten, olie of bitumen.
  Branden van vetten van meer dan 5 kg. Meestal komen deze voor in horeca gelegenheden. Maar frituurvet en olie vallen ook in de Klasse F en kunnen dus ook thuis voorkomen. Een brand van klasse F blus je het makkelijkste met een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Hoeveel brandblussers moeten er op de werkplek zijn?

Bepalend voor de keuze van het type blusmiddelen is het soort brand dat verwacht kan worden bij de locatie en de werkzaamheden die er worden verricht. Een kantoor heeft bijvoorbeeld andere risico’s dan een werkplaats met brandbare stoffen.

Hoeveel brandblussers nodig zijn, hangt van een groot aantal factoren af. Een factor is natuurlijk hoe groot het risico is dat er een brand ontstaat. Verder is ook de grootte van het bedrijf en het aantal medewerkers van belang. Het brandrisico is ook van invloed op de keuze voor een poeder- of schuimblusser, een CO2-brandblusser of een andere type blusmiddel.

Als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan is in de regel één blusser (6 liter (sproei) schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdieping, zo volgt uit de richtlijn NEN 4001. De maximale loopafstand tot een brandblusser is 20 meter. Worden er echter brandgevaarlijke werkzaamheden verricht of brandbare stoffen opgeslagen, dan moet er één blusser per 100m2 aanwezig zijn met een minimum aantal van drie per verdieping.

Op welke hoogte moeten de brandblussers worden geïnstalleerd?

Brandblussers moeten altijd snel en ten allen tijden overal goed bereikbaar zijn. Ons advies is om brandblussers niet achter deuren op te hangen. Voor het ophangen van brandblussers in bedrijven gelden bepaalde brandblusser-ophanghoogten.

Het ophangen van brandblussers met 6-liter-schuim of 6-kilo-poeder inhoud of meer dient op één meter hoogte (bovenkant brandblusser) te geschieden. Brandblussers ophangen met een inhoud tot en met 4-kg poeder of 3-liter schuim of minder mag tot maximaal 1.5 meter (bovenkant brandblusser) aan de wand.

Op welke afstand moeten de brandblussers van elkaar hangen?

Brandblussers welke volgens de wet gelden als basis brandbeveiliging eenheid (poeder-6-kg en schuim-6-liter) moeten altijd goed bereikbaar zijn en mogen zich op maximaal 20 meter loopafstand bevinden. Bij aanvullende brandbeveiliging eenheden ( alle Co2 brandblussers en brandblussers met minder inhoud dan 6-kilogram-poeder of 6-liter-schuim ) bedraagt de maximale loopafstand tot 5 meter. De sprayblussers dienen in het zicht nabij het brandrisico te worden opgehangen.

Grote CO2-brandblussers

Brandblussers zijn alleen geschikt voor het blussen van beginnende branden in formatie. Ze zijn niet geschikt voor grote branden of bosbranden.
(Bron: Olivér Svéd: 22470728/ 123rf.com)

Hoe vaak moet mijn blusser gecontroleerd worden?

Brandblussers die je in een professionele/openbare context gebruikt dienen regelmatig nagekeken te worden. Goed onderhoud van blustoestellen is werk voor professionals. Zij moeten de producten die ze moeten controleren en onderhouden door en door kennen, op de hoogte zijn van hun werking, en weten welke controle- onderhoudsaspecten van vitaal belang zijn voor een goede werking. Het onderhoud moet gebeuren conform de instructie zoals vastgelegd in de NEN 2559.

Hierin is bepaald dat onderhoud aan kleine blusmiddelen jaarlijks plaats moet vinden. In 2010 heeft het kabinet echter besloten in het kader van lastenverlichting voor het bedrijfsleven de eis voor het onderhoud aan kleine blusmiddelen te wijzigen en te bepalen op minimaal 1 x per 2 jaar.

Brandblussers die je louter privé gebruikt hebben geen onderhoudsplicht. Voor deze brandblussers kan je best zelf de staat van de blusser in het oog houden door regelmatig de manometer (drukmeter) op de blusser te controleren. Zolang de naald in het groen staat, heeft jouw blusser voldoende druk om volledig leeggespoten te kunnen worden. Controleer je blusser ook op uitwendige schade aan het vat.

Mensen in de brandblusser opleiding pro

Brandblussers die je in een professionele/openbare context gebruikt dienen regelmatig nagekeken te worden.
(Bron: Piyawat Nandeenopparit: 80429927/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een brandblusser in geval van brand?

In het geval van een brand moet je eerst 112 bellen of iemand anders het voor je laten doen. De brandblussers hebben allemaal een etiket op de zijkant met de gebruiksaanwijzing, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Om je te helpen, leggen we je echter stap voor stap uit hoe je ze moet gebruiken:

 • Bel 112 en evacueer iedereen.
 • Neem de brandblusser en ga met je rug naar de uitgang staan. Het is belangrijk dat je deze veiligheidsmaatregel in gedachten houdt, zodat je niet in het vuur raakt.
 • De meeste brandblussers hebben een gebruiksafstand van 2 tot 3 meter. Gebruik het alleen als je op de juiste afstand bent
 • Om de brandblusser te gebruiken, moet je eerst de veiligheidsring verwijderen.
 • Houd de slang met de ene hand vast en de brandblusser met de andere.
 • Richt de slang op de basis van het vuur. Richt hem niet op de vlammen.
 • Druk op de hendel om het blusmiddel vrij te geven en oefen een langzame, gelijkmatige druk uit.
 • Beweeg de slang heen en weer om de brandstof te blussen en ga door tot je het vuur blust.
 • Neem afstand en herhaal de procedure als de vlammen weer oplaaien.
 • Als je de brand niet kunt blussen, ga dan weg en verlaat het pand onmiddellijk.

brandblusser

De brandblusser moet zich op een zichtbare en toegankelijke hoogte bevinden, vrij van obstakels die het moeilijk maken om snel te handelen in geval van brand.
(Bron: Apichart Thodrat: 29307724./ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je alles weet over brandblussers, is het tijd om het over de aankoopcriteria te hebben. Deze factoren zijn van vitaal belang bij het kiezen van de beste apparaten voor je kantoor, auto of huis, dus je moet ze in gedachten houden bij het maken van je keuze:

Type brandblusser

Het type brandblusser is de eerste factor waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je apparaat. Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende soorten brandblussers, afhankelijk van het middel dat wordt gebruikt om de brand te blussen. Afhankelijk van dit middel zullen ze doeltreffender zijn bij bepaalde soorten branden. Zo zijn bijvoorbeeld waterblussers ideaal voor houtvuren, maar niet voor elektrische branden.

Hier komt de brandblusser in beeld. Voor bijvoorbeeld een kantoor of huis is het meest gebruikelijk om een poeder- of schuimbrandblusser aan te schaffen. Deze modellen dekken alle specifieke behoeften van een woning. Voor een keuken zou een speciale F-klasse brandblusser echter het beste zijn.

vrolijke brandweerman die rode brandblusser houdt en duim toont terwijl hij in de buurt van een wit bord staat met brandveiligheidsopschriften

De levensduur van een brandblusser is ongeveer 20 jaar vanaf de datum van eerste afstempeling. Brandblussers worden tot drie keer toe opnieuw gestempeld.
(Bron: Lightfieldstudios: 118406574/ 123rf.com)

Gebruik

Waar ga je je brandblusser gebruiken? Wil je hem voor thuis? Voor een werkplaats? Ga je hem meenemen in de auto? Het is belangrijk dat goed weet waar je je brandblusser wilt installeren voordat je hem koopt. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, zijn de schuimmaterialen voor thuisgebruik ideaal. Hoewel er kleine apparaten zijn, zijn de draagbare blussers ook geschikt.

Deze factor is vooral van belang bij de aankoop van apparaten die worden geïnstalleerd op werkplaatsen, fabrieken of gespecialiseerde werkruimtes. Voor boten en machinekamers is het bijvoorbeeld het beste om te kiezen voor CO2-apparatuur, die meestal duurder is, maar veel effectiever voor elektrische branden.

Gewicht

Het gewicht is een belangrijke factor. Denk eraan dat je in staat moet zijn om de brandblusser makkelijk op te tillen en mee te nemen. Een te zware brandblusser kan voor sommige mensen een probleem zijn. Deze factor is met name relevant voor huishoudelijke apparaten of apparaten die op scholen, ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn geïnstalleerd.

Het is ook een relevante factor als je op zoek bent naar een brandblusser voor je auto. Als de traditionele modellen te zwaar of volumineus zijn (meestal met een gewicht van bijna 12 kg), kun je het beste kiezen voor compacte of draagbare modellen, die iets meer dan 5 kg wegen. Deze modellen zijn ideaal om mee te nemen in de auto, in de rugzak of thuis.

knappe zakenman brandblusser bedrijf in kantoor met rook in de buurt van collega's

De voorschriften voor nood- en evacuatiesignalering vereisen dat er boven de brandbeveiligingssystemen en bij de nooduitgangen bioluminescente borden worden geplaatst.
(Bron: Lightfieldstudios: 118415912/ 123rf.com)

Onderhoud

In het geval van brandblussers is het onderhoud verplicht. Zoals we al hebben uitgelegd, moeten de brandblussers elke twee jaar door een deskundige worden gecontroleerd. Dit moet door deskundigen worden gedaan, dus het is een extra kostenpost die je moet toevoegen aan de prijs van de apparaten.

Compacte of draagbare apparaten hoeven dit verplichte onderhoud niet te ondergaan. Aan de andere kant hebben ze een veel kortere levensduur en zul je ze moeten vervangen als ze verlopen, omdat ze niet meer bruikbaar zijn. Er zijn enkele oplaadbare modellen die de houdbaarheidsdatum kunnen overschrijden, maar deze zijn iets duurder.

Draagbare brandblussers

Draagbare brandblussers zijn de beste optie voor in de auto, motor of een ander transportmiddel. Deze modellen zijn compact en licht van gewicht. De modernste hebben een zeer hoog blusvermogen en werken met schuim. Als je op zoek bent naar een model om mee te nemen, dan is dit het beste.

Deze modellen zijn ook nuttig voor in huis. De meeste draagbare brandblussers hebben versies die ontworpen zijn voor thuisbranden, voor in de keuken bijvoorbeeld. Deze draagbare brandblussers zijn van het type F, dus ze zijn ontworpen om branden te blussen die zijn ontstaan op basis van oliën en vetten. Voor auto’s zijn type A, B en C het beste.

Mannen trainen met brandblussers

Het type brandblusser is de eerste factor waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je apparaat.
(Bron: Auremar: 62931218/ 123rf.com)

Samenvatting

Brandblussers zijn onmisbare veiligheidselementen in elke woning, kantoor of werkplek. Ze zijn de beste bescherming tegen brand. Zoals je hebt gezien, kunnen deze apparaten overal eenvoudig worden geïnstalleerd of je kunt ze meenemen in je auto of motor om branden bij verkeersongelukken te voorkomen.

In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over brandblussers uitgelegd. We hebben de meest voorkomende vragen van gebruikers beantwoord. We hebben ook de belangrijkste aspecten gegeven waar je bij je keuze op moet letten. Veel succes met je aankoop!

Vond je onze shopgids over brandblussers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Olivér Svéd: 21692514/ 123rf.com)

Referenties (3)

1. ¿Cuándo no utilizar el agua en un incendio? [Internet]. Prodein. 2019 [cited 29 October 2019].
Bron

2. Ccoo1.webs.upv.es. 2019 [cited 29 October 2019].
Bron

3. Nuevo reglamento de instalaciones de protección contra incendios [Internet]. Preverlab | Prevención de riesgos laborales. 2018 [cited 29 October 2019].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
¿Cuándo no utilizar el agua en un incendio? [Internet]. Prodein. 2019 [cited 29 October 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
Ccoo1.webs.upv.es. 2019 [cited 29 October 2019].
Ga naar bron
Officiële gids
Nuevo reglamento de instalaciones de protección contra incendios [Internet]. Preverlab | Prevención de riesgos laborales. 2018 [cited 29 October 2019].
Ga naar bron
Recensies