Laatst bijgewerkt: 06-08-2021

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

54Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote breimachine test 2022. Hier stellen we alle breimachines voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste breimachine voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een breimachine wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met de breimachine kun je sneller breien, zodat je minder tijd nodig hebt om creatieve breisels uit te proberen.
 • Afhankelijk van de soort machine kun je uitdagende patronen en ingewikkelde motieven breien.
 • Machinaal breien vervangt het handbreien niet helemaal. Ook hier worden steken aangezet en wordt elke rij afzonderlijk gebreid. Maar een rij ontstaat door de “koets” eenvoudig heen en weer te bewegen.

Breimachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een breimachine koopt

Wat is een breimachine?

De breimachine is een uitvinding die uit de 19e eeuw stamt. Machinaal breien bracht een revolutie in de brei-industrie teweeg. In die tijd was het breien van truien, sjaals of sokken alleen met de hand mogelijk. Maar nu kan breien zowel machinaal als automatisch.

Een breimachine kan het breien aanzienlijk versnellen en creatiever maken. (Image source: pixabay.com / webqueen)

Het vaak tijdrovende en moeizame werk dat met breien gemoeid is, wordt vervangen door de efficiëntie van de breimachine. Dit ontlast niet alleen je polsen, maar geeft je ook meer vrijheid om creatief te experimenteren met verschillende breisels. Want door de snelle ontrafeling en creatie van de afzonderlijke rijen kun je meer durven zonder veel tijd te verspillen.

De eerste mechanisch bediende thuisbreimachines werden ontwikkeld in de jaren 1950. Maar met de snelle technische ontwikkeling van de laatste decennia kan gebreide kleding gemaakt worden in een grote verscheidenheid van patronen. De toevoeging van elektrische, computergestuurde machines heeft ook het invoegen van motieven totaal veranderd. Nu kunnen zelfs beginners professioneel breien. Breien is gemakkelijk met een breimachine. Mechanisch bediend, breit het rij na rij veel sneller dan je ooit met de hand zou kunnen.

Hoe werkt een breimachine?

Bij breien met de hand werk je met twee breinaalden, die je rij voor rij van de linkernaald naar de rechternaald breit. Met een breimachine is het een beetje anders.

Het werkt met 160 tot 240 naalden, afhankelijk van het soort machine.

Deze naalden zijn bevestigd aan een naaldenbed, dat op zijn beurt uit verschillende staven bestaat. Het principe is eenvoudig: Elke naald houdt een steek vast.Bij het werken op de machine wordt de breiwagen, ook wel de breinok genoemd, in regelmatige bewegingen langs de machine geleid. De werkdraad wordt in de breislede geregen. Het wordt in de haken van de afzonderlijke naalden geplaatst bij elke beweging langs de rails. Zo maak je nieuwe steken door de werkdraad door de steken op de afzonderlijke naalden te trekken. De steken van de vorige rij worden dan over de nieuwe steken getrokken. Deze glijden dan van de naalden. De naaldhaak, ook wel de grendel genoemd, sluit zodra de werkdraad is opgehaald. Zo voorkom je dat nieuwe steken van de naald glijden met de steken van de vorige rij. Breien met de machine gebeurt via verschillende rails. Daarop staat een naaldenbed met tot 240 naalden. Door de breiwagen te verplaatsen maak je een nieuwe rij steken.

Wat zijn grove, medium, fijne of superfijne breisters?

Breimachines worden verdeeld in grof-, middel-, fijn- en superfijnbreimachines. Kies de breimachine die in deze opzichten het beste aan je behoeften beantwoordt. Niet elke breimachine kan elk garen verwerken. Grove breisters zijn beter geschikt voor beginners, terwijl superfijne breisters alleen aan te bevelen zijn voor professionele breisters.

Een breimachine met een grove breier heeft een naaldenbed waarop de naalden 9 mm uit elkaar staan. Bovendien zijn er ook minder naalden, wat deze optie bijzonder geschikt maakt voor beginners. Hoe minder naalden, hoe gemakkelijker het is om je breiwerk bij te houden. Het is ook gemakkelijker te zien of je alle steken goed gebreid hebt. De naalden voor middelfijn en fijn breien zijn veel minder robuust dan de naalden voor grof breien. De naaldafstanden zijn hier 7 mm en 5 mm, en je gebruikt hier fijner garen.

Als regel geldt dat als je meer dan 20 steken per 10 cm dun garen wilt werken, je dit moet verdubbelen.

Zo ben je er zeker van dat het niet breekt. De superfijne breister werkt met heel fijn garen. Deze machine heeft de meeste naalden met een afstand van 5 mm. Maar hoe meer naalden er zijn, hoe moeilijker je het zult vinden om ermee om te gaan. Dit geldt bij het aan- en afgieten van steken, maar ook bij het aanpassen van het patroon en het controleren van het breiwerk.

Daarom wordt fijn en superfijn breien alleen aanbevolen voor gevorderde breisters. Elke breimachine verwerkt garen van verschillende dikte. Het is belangrijk dat je de moeilijkheidsgraad van het garen kent. Dan kun je de juiste keuze maken.

Wat zijn de voordelen van machinaal breien boven handbreien?

Handbreien en machinaal breien zijn niet zo gemakkelijk te vergelijken. Dit komt omdat je misschien al veel ervaring hebt opgedaan met handbreien en toch weer helemaal opnieuw de techniek van het machinaal breien moet leren. Dit betekent ook dat wie nog nooit met de hand gebreid heeft geen extra uitdaging hoeft aan te gaan. Het duidelijke voordeel van machinaal breien is dat het veel sneller gaat en dat dus sneller een groter gebreid werkstuk gemaakt kan worden.

Hoe sneller je kunt produceren, hoe meer je ook aangemoedigd wordt om te experimenteren en verschillende patronen uit te proberen. Breien kan dus plezieriger zijn als je niet zo lang op het resultaat hoeft te wachten. Als je met de hand breit, moet je steeds de instructies in de gaten houden en pedant de steken en rijen tellen. De machine doet al deze dingen voor je. Alles wat je hier hoeft te doen is het patroon juist in te stellen en dan te kijken hoe het garen loopt.

De rest, zoals het tellen van de steken, wordt automatisch door de breimachine gedaan. In de regel is het breiwerk volkomen foutloos. Zo heb je meer tijd om nieuwe breimotieven uit te werken, kledingstukken te ontwerpen of mooie patronen te bedenken. Je kunt zelfs je eigen “stof” breien met de breimachine en het dan knippen en naaien. Dit heet “knippen en naaien”. Machinaal breien gaat sneller en bespaart tijd. Het is gemakkelijk voor je polsen en geeft je ruimte voor meer creativiteit.

Wat moet ik weten over machinaal breien?

Machinaal breien gaat automatisch en werkt sneller. Maar onderschat het werken met de machine niet. Werken aan de breimachine betekent niet dat je het garen inrijgt, knopen indrukt en dan een af gebreid werkstuk in je handen houdt. Allereerst is het belangrijk dat je je vertrouwd maakt met de gebruiksaanwijzing van je breimachine.

Je wilt de machine immers niet beschadigen, en je wilt jezelf ook onnodige moeite besparen. Het is belangrijk dat je uitzoekt welke functies je machine je biedt en hoe je ze in je breiwerk kunt verwerken. Bij machinaal breien moet je, net als bij handbreien, rij na rij voltooien. Dit gaat natuurlijk veel sneller, want je hoeft de slede alleen maar op en neer te bewegen om een rij te voltooien.

Maar zelfs met machinaal breien moet je steken aanzetten, vermeerderen, minderen en afbreien als je je breiwerk in een door jou gewenste vorm wilt afwerken. Zorg ervoor dat je het garen onder constante spanning houdt om mooie steken te krijgen. Een ingewikkeld apparaat, een feeder genoemd, vervangt de linker pink van de hand die de garenaanvoer regelt.

Machinaal breien is niet noodzakelijk eenvoudiger dan met de hand breien, maar het opent nieuwe mogelijkheden die je anders niet zou hebben.

Als je met de machine breit, zorg dan dat je het garen steeds opspant en de instructies goed kent. Leer de machine eerst goed kennen.

Hoeveel kost een breimachine?

De goedkoopste breimachine is de eenvoudige platte breimachine. Dit begint bij een prijs van 200 euro. De halfautomatische vlakbreimachine met ponskaart heeft een startprijs van ongeveer 300 euro. De volautomatische vlakbreimachine met ponskaart begint bij 1000 Euro. Cirkelbreimachines zijn pas verkrijgbaar vanaf enkele duizenden euro’s.

Welke fabrikanten zijn er?

De belangrijkste fabrikanten voor je breimachine zijn:

 • Brother
 • Pfaff
 • Zangeres
 • Zilveren riet
 • Breitaks
 • Creatief
 • Passap
 • Empisal
 • Toyota

De goedkoopste breimachine begint bij 200 euro en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Goede fabrikanten zijn Knittax, Brother en Silver Reed.

Kan ik tweedehands breimachines kopen?

Intussen is het vaak moeilijk om breimachines in mint conditie te kopen, omdat veel modellen vaak niet meer gemaakt worden. Maar de handel in tweedehands breigoed is zeer actief. Velen die geen tijd meer hebben voor hun hobby of van een geërfde breimachine af willen, verkopen hem online op portalen als ebay of amazon. Je kunt er goedkope tweedehands goederen krijgen die vaak nog in perfecte staat zijn.

Hoe maak je een breimachine schoon?

Natuurlijk moet je breimachine regelmatig schoongemaakt worden. Begin met de naalden. Duw ze omhoog en maak ze schoon met een stofzuiger of stofzuiger. Deze bereiken de pluisjes en het stof dat zich in de spleten heeft opgehoopt. Als je breiwagen moeilijk beweegt, kun je dit ook verhelpen. Besproei de breiwagen met een beetje olie en beweeg hem een paar keer heen en weer, zodat de olie goed verdeeld is.

Als je machine kleverig is, misschien omdat hij aan je overgeleverd werd of omdat je hem gewoon lange tijd niet gebruikt hebt, behandel hem dan met WD 40. Dit is een petroleumether waarmee je de aangetaste plekken doordrenkt en schoonmaakt. Olie deze plekken daarna goed in. Zorg ervoor dat je de plastic delen zoveel mogelijk weglaat.

Waar repareer ik een breimachine?

Als je breimachine defect is, neem dan contact op met de dealer of fabrikant van de machine. Hetzelfde geldt voor onderdelen die vervangen moeten worden. Veel winkeliers die breimachines en toebehoren verkopen, bieden ook een reparatiedienst of kunnen je doorverwijzen naar een specialist. Maar vaak kun je goede hulp en accessoires krijgen in je plaatselijke wolwinkel.

Besluit: Welke soorten breimachines zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je vier verschillende soorten breimachines onderscheiden

 • Eenvoudige vlakbreimachine
 • Halfautomatische vlakbreimachine met ponskaart
 • Volautomatische vlakbreimachine met ponskaart
 • Cirkelbreimachine

Welke van de breimachines de juiste voor je is, hangt af van je prijsverwachtingen en van je vaardigheid met een machine breien. Terwijl sommige machines beperkt zijn met patronen en motieven, bieden andere de mogelijkheid om elk motief te realiseren. Vlakbreimachines worden ook wel eenpersoonsbedmachines genoemd.

Dit komt omdat ze maar één naaldenbed hebben voor breipatronen. Deze machines breien alle breisels met de goede kanten op elkaar en produceren patronen die afwisselend met de goede kanten op elkaar liggen. De cirkelbreimachine wordt ook wel een dubbelbedmachine genoemd, omdat hij twee naaldbedden heeft. Dit maakt veel complexere patronen en motieven mogelijk. Zo kan deze machine niet alleen gewoon rechtshandig breien, maar ook linkshandig.

Wat is een platte breimachine?

De platte breimachine is de eerste breimachine die uitgevonden werd. Het wordt ook wel een inbedmachine genoemd en verschaft een naaldenbed. Deze uitvinding maakte het voor het eerst mogelijk om snel buisvormige en gebreide goederen te maken die met de goede kanten op elkaar gebreid zijn. Dit maakt de stof tot 100 % rekbaarder. Dit type breimachine breit alles effen recht in het basispatroon. Maar je kunt ook kabel-, Noorse en plooi patronen breien.

De platte breimachine is het eenvoudiger type en kan daarom geen patronen breien waarbij rechter en linker steken afgewisseld worden, of een patentpatroon waarbij je ook in de diepte breit. De verschillende soorten vlakbreimachines zijn geschikt voor beginnende en gevorderde breisters. Afhankelijk van het patroon of motief dat je wilt, kun je kiezen om meer of minder geld uit te geven aan een breimachine.

Wat is een eenvoudige vlakbreimachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Een eenvoudige platte breimachine kan alleen vlakke kanten op elkaar breien. Je kunt kiezen uit de breipatronen kabel, Noors en plooi. Een van de nadelen van deze machine is dat je weinig gelegenheid hebt om motieven in het breiwerk te verwerken en dat je je aan de beperkingen van de machine moet houden. Met deze machine moet je vaak handmatig werken. De tijd die je nodig hebt om een werkstuk te breien wordt dus niet noodzakelijk korter. Een eenvoudige vlakbreimachine is vooral geschikt als je meer dan één werkstuk wilt breien:

 • hebben groot borduurwerk
 • recht van rechts breien
 • werk de rest met de hand af
Voordelen
 • goedkoop
 • voor beginners
 • kabel, Noorse, en plooi patronen
Nadelen
 • breit alleen met de goede kanten naar buiten
 • geen ontwerpen om uit te kiezen
 • beperkt in patronen

Deze machine is het minst duur van de machinebreimachines en geeft je als beginner een goede start.

Wat is de halfautomatische vlakbreimachine met ponskaart en wat zijn de voor- en nadelen?

De halfautomatische vlakbreimachine met ponskaart biedt al meer mogelijkheden. Met deze breimachine kunnen verschillende patronen gebreid worden die niet mogelijk zijn op de eenvoudige inbedmachine. Sommige van deze machines hebben ook een drukknop-automaat die de breimotieven semi-automatisch overneemt. Hier is het echter belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van je breimachine zorgvuldig leest, om het meeste uit je machine te halen. Een halfautomatische vlakbreimachine is bijzonder geschikt als je wilt breien:

 • ingewikkelde patronen breien
 • weet de weg op breimachines
Voordelen
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • drukknopautomaat
 • veel patronen om uit te kiezen
Nadelen
 • patronen moeten met de hand ingesteld worden
 • motieven zijn beperkt

Het nadeel van deze vlakbreimachine is dat de verschillende breipatronen met de hand ingesteld moeten worden. Dit betekent dat je de bedieningsknoppen goed moet instellen en dat je ook de gebruiksaanwijzing van je machine goed moet kennen. De machine biedt echter uitstekend waar voor je geld als je een machine zoekt die je creatieve vrijheid geeft, maar die ook wat moeilijker in het gebruik is.

Wat is de volautomatische vlakbreimachine met ponskaart en wat zijn de voor- en nadelen?

De volautomatische vlakbreimachine met ponskaart kan gebruikt worden voor allerlei breipatronen. Je kunt het gebruiken voor o.a. Noorse, plooi-, weef- en gaatjesbreipatronen. Je bent vrij om te bepalen waar je motieven of patroonstrepen in wilt breien. Deze breimachine heeft vaak de mogelijkheid van plating, wat betekent dat je aan beide kanten kunt breien. Hiervoor kies je twee verschillende kleuren, die dan de voor- en achterkant van je werk vormen.

De frequentie waarmee je de bedieningsknoppen moet bedienen is bij dit apparaat binnen een aangenaam bereik gehouden. Omdat deze machine met een ponskaart werkt, kun je elk motief dat je op een ponskaart kunt maken, breien op een elektronisch gestuurde machine. Je kunt de breipatronen ook variëren zoals je wilt. Je kunt ze bijvoorbeeld spiegelen of verlengen. Met sommige machines die een sensor hebben, hoef je alleen maar het patroon op een film te tekenen. De machine scant dan je patroon en zet het om in een breibaar motief.

Voordelen
 • Brei in motieven en patronen
 • weinig bediening van de bedieningsknoppen
 • beplating mogelijk
 • patronen kunnen gevarieerd worden
Nadelen
 • kosten-intensief

Met deze veelzijdige machine is het niet verwonderlijk dat je op een wat hogere kostprijs moet rekenen. Deze breimachine is een van de duurste. Het loont echter de moeite voor professionele breiliefhebbers die waarde hechten aan snel breien en de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen.

Wat is een cirkelbreimachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Cirkelbreimachines zijn breimachines waarin de steekvormende elementen in een cirkel zijn gerangschikt. Een essentieel verschil met vlakbreimachines zijn de naaldbedden waarop de naalden bewegen, want er zijn er twee van. Daarom wordt de machine ook wel een dubbelbedmachine genoemd. Bij machinaal cirkelbreien wordt het werkgaren in de naald gestoken, die dan sluit en het garen door de steek trekt.

Omdat de machine twee naaldbedden heeft, is het mogelijk om niet alleen rechts gewoon te breien, maar ook links gewoon. Daarom kunnen alle patronen zowel van rechtshandige als van linkshandige steken gebreid worden. Een dubbele machine kan halfronde of buisvormige breisels maken en is daardoor ongelooflijk snel. De steekvorming wordt met meerdere draden herhaald, waardoor meerdere rijen per omwenteling gevormd worden.

In het proces bereikt de machine een maximaal vermogen van 10 kg/u.

De geproduceerde stof verlaat de machine als een buis en wordt daarom buisvormige stof genoemd. Tot de buisvormige goederen behoren zowel T-shirts als pullovers, die te herkennen zijn aan het ontbreken van zijnaden. Het enige nadeel dat zich bij de cirkelbreimachine voordoet is het verborgen voorste naaldenbed. Het aangehechte naaldenbed bedekt je breiwerk en maakt het je daardoor moeilijk je breiwerk te zien. Dit maakt het moeilijk voor je om de voortgang van de machine in de gaten te houden en eventuele gebreken laat op te merken. De cirkelbreimachine produceert zeer professionele kledingstukken. Het is verhoudingsgewijs de snelste machine.

Voordelen
 • twee naaldbedden
 • breit buisvormig en halfrond
 • breit effen links
Nadelen
 • duurste breimachine
 • alleen voor gevorderde breisters
 • naaldbed bedekt gebreid stuk

Deze breimachine is alleen geschikt voor je als je al enige ervaring hebt met breimachines. Een andere mogelijkheid zou zijn om het te leren van iemand met ervaring. Als deze hindernis eenmaal overwonnen is, zul je met deze machine sneller en creatiever kunnen breien dan met welke andere dan ook.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om breimachines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de criteria laten zien die je kunt gebruiken om breimachines te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde breimachine geschikt voor je is of niet. Samengevat gaat het om de volgende factoren

 • De juiste maat
 • Patroonontwerp
 • Grove, medium, fijne of superfijne breier
 • Modelbouw

In de volgende paragrafen worden de respectieve aankoopcriteria in detail uitgelegd en wordt getoond hoe je ze kunt indelen.

De juiste maat

Breimachines variëren in grootte, maar hebben over het algemeen een relatief grote ruimte nodig. Daarom is het belangrijk vóór de aankoop te beslissen of je een permanent onderkomen voor de machine hebt of dat hij regelmatig moet worden opgeborgen. Sommige breimachines zijn niet geschikt om regelmatig opgeruimd te worden en moeten een vaste plaats in het huishouden krijgen.

Ook al zijn breimachines niet de kleinste helpers in huis – zo groot en antiek is de norm niet. (Image source: pixabay.com / Melmak)

Model

De breimachine is er in veel verschillende modellen. Elk model verschilt in prijs en functie. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je met je breimachine wilt doen en wat hij moet kunnen. Een eenvoudige vlakbreimachine is voldoende als je gewone rechte patronen wilt breien en geen motieven hoeft te machineren.

De halfautomatische en automatische machines maken al ingewikkeldere patronen mogelijk. Met de automatische breimachine kun je zelfs je eigen patroon ontwerpen. De cirkelbreimachine is de duurste van de breimachines, maar je kunt er buizen en halfcirkelvormige mee breien. Je kunt er dan buisvormige sjaals, truien of T-shirts van maken.

Grof, middel, fijn of superfijn breien

Afhankelijk van de breimachine kun je voor het breien grover of fijner garen gebruiken. Dik garen vergemakkelijkt het breien en is vooral geschikt voor beginners die nog niet veel ervaring met breimachines hebben. De superfijne breister gebruikt het fijnste garen met de meeste naalden. Dit levert de mooiste breisels op. Maar de vele naalden maken het ook moeilijk in het gebruik, en je moet het alleen proberen als je al wat ervaring met machinaal breien hebt opgedaan.

Interessante feiten over breimachines

Hoe leer ik breien op een breimachine?

Het is belangrijk dat je professioneel leert breien op een breimachine. Maak je hobby niet ingewikkelder door een machine te kopen en hem maar één keer te proberen. Lees de uitgebreide gebruiksaanwijzing van het breimachine, die je informeert over de belangrijkste functies ervan. Je vindt ook uitgebreide informatie over de technologie en de werking op de website van de fabrikant.

We raden je ook een speciale breicursus aan, waarin je je eerste ervaring met de breimachine kunt opdoen en kunt ontdekken of je het prettig vindt ermee te werken. Deze kunnen als cursussen in je stad worden aangeboden. Als je echter al enige ervaring hebt met machinaal breien en weet hoe je patronen en motieven kunt instellen, kun je al veel van de functies van de geavanceerde breimachine gebruiken.

Wat moet ik zoeken in een tweedehands breimachine?

Vooral als je een beginner bent, is een tweedehands breimachine vaak de beste oplossing. Een tweedehands machine is veel goedkoper en voorkomt dat je een slechte investering doet. Natuurlijk wil je nog steeds een machine van hoge kwaliteit die vele jaren meegaat. Als je een tweedehands breimachine koopt, moet je dus op de volgende punten letten

 1. Laat de verkoper de breimachine aan je demonstreren om er zeker van te zijn dat hij nog werkt. De vorige eigenaar kan je misschien ook wat informatie geven over de bediening van de machine.
 2. Kijk goed naar de naaldgeleider van de machine. Als hij inkepingen vertoont of roestig is, moet je de machine niet kopen.
 3. Besteed aandacht aan de afzonderlijke naalden. Als ze gelijkmatig uitgelijnd zijn, moeten ze recht in hun geleiders zitten. Als je ze dan naar boven beweegt, moeten ze in lijn blijven zonder de koppen te verdraaien. Controleer ook of de naaldvergrendeling sluit. Dit kun je testen met een gewoon stuk papier.
 4. Controleer de breislede en of hij gemakkelijk over het naaldenbed glijdt. Vooral de onderkant is belangrijk. Het mag niet beschadigd zijn of andere smetten vertonen. Dit is erg belangrijk, want een nieuwe slede kopen kost vaak meer dan de hele machine kopen.
 5. Zorg ervoor dat je de breimachine krijgt met alle nodige toebehoren. Als je apart gewichten, kammen of andere accessoires moet kopen, kan dat erg duur zijn.

Vraag altijd naar de gebruiksaanwijzing van het apparaat. De handleiding vertelt je wat je moet doen als een reserveonderdeel stuk gaat. Als het niet verkrijgbaar is, kun je ook kijken of je het online kunt krijgen.

Welk garen past bij mijn breimachine?

Het kiezen van het juiste garen is een belangrijk punt dat je niet kunt negeren. Het is vaak een beginnersfout om het verkeerde garen te kiezen en daar de onaangename gevolgen van te ondervinden. Want niet alleen raakt het breiwerk los of krom, maar ook naalden of breiglaasjes kunnen krom raken.

Bij het kiezen van het perfecte garen is de verscheidenheid aan kleuren niet de enige hindernis (Image source: unsplash.com / Josh Edgoose)

Bij het kiezen van het juiste garen moet je rekening houden met de volgende punten

 • Veel wolsoorten hebben op hun etiket een symbool van een breiwagen dat aangeeft voor welke breimachine ze geschikt zijn. Als je het niet zeker weet, vraag je wolhandelaar of het garen in je breimachine werkt.
 • Gebruik voor je eerste poging tot breien een garen dat met de hand gebreid wordt met een garenmaat van 2 of 3. Dit zal het je gemakkelijker maken.
 • Gebruik geen garen dat groter is dan maat 4 bij de fijnbreier. Het breiwerk wordt hard en niet meer rekbaar. Als je toch een dikke wol wilt gebruiken, doe dat dan door naalden over te slaan. Je werkt dan met elke tweede of derde naald. Zo lijkt je fijne breister op een grove breister en het resultaat zal naar je zin zijn.
 • Katoenen garens zijn bijzonder geschikt voor je breimachine omdat ze soepel zijn en gemakkelijk om mee te breien. Linnen, zijde en viscose breien ook goed. Let er bij viscose echter op dat zich geen ongewenste lussen vormen.
 • Behandel je garen met paraffine om het soepel te maken en gemakkelijker om mee te werken. Als vervanger van paraffine kun je het garen ook over een kaars slepen.

Beeldbron: 123rf.com / alexandersafonov

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies