Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Of het nu is om kleine gaatjes te lappen, zomen te herstellen of creatieve mode-ideeën te verwezenlijken – een naaimachine kan een uiterst tijdbesparende hulp zijn. Brother is een van ’s werelds bekendste fabrikanten van naaimachines. Brother richt zich altijd op kwaliteit. Het maakt niet uit of het een elektronische of mechanische machine is, voor beginners, gevorderden of experts.

In onze Brother naaimachine test 2022 willen we je kennis laten maken met de verschillende Brother naaimachinemodellen. We tonen je de voordelen en nadelen van elk model. Je komt ook te weten op welke criteria je moet letten bij de aanschaf van een Brother naaimachine. Ons testartikel moet je helpen om de meest geschikte Brother naaimachine voor je te vinden en je aankoopbeslissing wat gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Brother wordt beschouwd als een van de bekendste naaimachinefabrikanten ter wereld. Onder het motto “hoogste kwaliteit en gewetensvolle service” produceert de Japanse onderneming al vele tientallen jaren naaimachines van hoge kwaliteit.
 • Bij Brother vind je naaimachines voor elk ervaringsniveau. Of je nu een beginner, gevorderde of expert bent, Brother heeft voor elk wat wils.
 • Brother biedt zowel elektronische als mechanische naaimachines aan. Beide soorten hebben voor- en nadelen die afgewogen moeten worden.

Brother naaimachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Brother naaimachine koopt

Wat onderscheidt een Brother naaimachine van andere fabrikanten?

Sinds de oprichting van Brother is het motto van de onderneming “hoogste kwaliteit en gewetensvolle service” geweest. De onderneming is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan dit motto en heeft zich zo meer en meer ontwikkeld tot een wereldwijd erkende en succesvolle fabrikant. Brother overtuigt zijn klanten niet alleen met hoge kwaliteitsnormen en een uitstekende service, maar ook met een uitgebreid assortiment accessoires en vernieuwende ideeën. De bereidheid om voortdurend met nieuwe technologieën te experimenteren betekent dat Brother zijn producten blijft ontwikkelen en verbeteren.
Wist je dat de naam van het bedrijf terug te voeren is op de gebroeders Yasui? Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht onder de naam Yasui Sewing Machine Co . als een naaimachine reparatiewerkplaats. Een paar jaar later bouwden de twee zonen van de stichter de fabriek om tot een grote fabriek waar ze hun eigen naaimachines maakten. Door de vereniging van de ambitieuze broers kreeg de firma uiteindelijk de naam Brother.

Hoeveel kost een Brother naaimachine?

De prijsverschillen van Brother naaimachines zijn relatief groot. De prijsklasse ligt ruwweg tussen 110 euro en 1.300 euro. Hoe uitgebreider de machine is uitgerust, hoe hoger de prijs.
Typ Prijsklasse
Elektronische naaimachine ca. 215-1.300 €
Mechanische naaimachine ca. 110-360 €

Elektronische naaimachines kosten meestal meer dan mechanische naaimachines van Brother. Je kunt de eerste elektronische machines krijgen vanaf ongeveer 215 euro. De prijzen kunnen echter oplopen tot 1.300. In dit prijssegment vind je vooral professionele naaimachines met een zeer uitgebreide reeks functies. De prijs van mechanische Brother naaimachines ligt tussen 110 en 360 euro. Omdat dit type naaimachine aanzienlijk minder duur is, zijn mechanische modellen perfect voor beginners die met minder functies toe kunnen.

Brother Nähmaschine-1

Een naaimachine is een praktische metgezel in elk huishouden. Brother is een van de belangrijkste fabrikanten van naaimachines ter wereld.
(Image source: pixabay.com / Willfried Wende)

Welke alternatieven zijn er voor een Brother naaimachine?

Alternatieven voor een Brother naaimachine zijn, natuurlijk, naaimachines van andere fabrikanten. Als je echter een Brother alternatief zoekt, vind je er hier ook een.

 • Borduurmachine: Je kunt ook een Brother borduurmachine kiezen. Borduurmachines zijn bij uitstek geschikt om grote en kleurrijke borduurwerken te maken.
 • Combinatiemachine: Wil je zowel naaien als borduren? Neem dan een Brother combinatiemachine, die de voordelen van beide werelden in één machine verenigt.
 • Quiltmachine: Brother biedt ook quiltmachines aan. Deze zijn vooral populair voor het maken van gedetailleerde quilts, zoals meerlaagse bedspreien, wandkleden of slaapzakken.
 • Overlockmachine: Een overlockmachine van Brother is misschien ook het overwegen waard. Overlockmachines staan erom bekend dat ze het naaien gemakkelijker en sneller maken, omdat ze tegelijk stoffen kunnen naaien, naden kunnen afwerken en overtollige naadtoeslagen kunnen verwijderen. Ze kunnen echter geen knoopsgaten naaien, stoppen of rijgen.
 • Coverlockmachine: Naast de overlockmachine is ook een coverlockmachine een mogelijk alternatief. Vergeleken met een gewone naaimachine heeft deze machine geen mes dat de draad of stof doorsnijdt. Zo kun je in een handomdraai precieze randen maken en zelfs decoratieve naden in het midden van de stof gebruiken.

Sinds wanneer maakt Brother naaimachines?

In 1908 begon Brother een familiebedrijf dat gespecialiseerd was in de reparatie van naaimachines. Een paar jaar later veranderden de gebroeders Yasui de naaimachine werkplaats in een grote fabriek. In 1928 kwam het eerste eigen product op de markt. Tegen 1933 was Brother al begonnen met de massaproductie van naaimachines. Korte tijd later wilden de broers hun machines ook buiten Japan op de markt brengen en exporteerden hun eerste naaimachines naar Shanghai in 1947. In 1976 werd de eerste elektronische machine geïntroduceerd. Hiermee verrichtte Brother pionierswerk en breidde de naaimogelijkheden enorm uit.
Wist je dat de eerste Brother naaimachine ontworpen was om strohoeden te maken? In 1928 kwam het eerste product van het Japanse merk Brother op de markt. Het was een eenvoudige naaimachine, ontworpen voor het maken van strohoeden.

Besluit: Welke soorten Brother naaimachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Brother naaimachine wilt kopen, kun je in principe kiezen uit twee verschillende soorten.

 • Elektronische naaimachine van Brother
 • Mechanische naaimachine van Brother

Beide soorten naaimachines hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van of je nieuw bent met naaien of al heel ervaren, kan een andere soort meer geschikt voor je zijn. Het volgende gedeelte helpt je beslissen welke Brother naaimachine het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van een Brother elektronische naaimachine en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektronische naaimachines van Brother worden bediend via een geïntegreerd beeldscherm. Een absoluut voordeel ten opzichte van de mechanische naaimachines van Brother is dat de elektronische modellen meestal met veel meer steekprogramma’s zijn uitgerust. Zelfs zeer ingewikkelde steekprogramma’s zijn geen probleem voor de elektronische machines. Vind je het leuk om bij het naaien je eigen steekpatronen te gebruiken? Dan is een Brother elektronische naaimachine waarschijnlijk beter voor je. Met veel elektronische modellen kun je je steekpatronen opslaan en er later naar terugkeren. Elektronische naaimachines zijn ook vrij gemakkelijk te bedienen als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met de machine. Je hoeft bijvoorbeeld de steeklengte en -breedte niet meer met de hand in te stellen. Bovendien brengen veel modellen de naald automatisch in de juiste stand. Vaak zijn ook draadknippers al geïntegreerd.

Voordelen
 • Meer steekprogramma’s
 • Kan eigen steekpatronen opslaan
 • Gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • Duurder
 • Gevoeliger voor beschadigingen
 • Reparatie meestal alleen door een specialist

Een negatief aspect van Brother elektronische naaimachines is dat ze in vergelijking meestal duurder zijn. Maar als je dit apparaat heel vaak gebruikt, kan de hogere prijs zich wel degelijk terugbetalen. Bovendien zijn ze veel gevoeliger voor beschadiging dan mechanische machines. Dit komt vooral door de ingebouwde technologie, die gevoelig is voor beschadiging. Het repareren van elektronische naaimachines is ook veel ingewikkelder. In de meeste gevallen moet er een specialist bijgehaald worden.

Wat zijn de kenmerken van een Brother mechanische naaimachine en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot elektronische naaimachines, die via een beeldscherm worden bediend, worden mechanische naaimachines bediend via een draaiwiel. Een voordeel van Brother mechanische naaimachines is dat ze in vergelijking veel goedkoper zijn. Als je een Brother naaimachine zoekt voor zo weinig mogelijk geld, heb je op dit gebied een veel ruimere keuze. Het onder de knie krijgen van de machine gaat meestal veel sneller dan met elektronische naaimachines, omdat ze minder functies hebben. Een ander positief aspect is dat mechanische naaimachines veel beter tegen beschadiging bestand zijn. Dit komt vooral omdat ze minder technologie bevatten die vatbaar is voor beschadiging. In dit geval is reparatie meestal veel gemakkelijker.

Voordelen
 • Goedkoper
 • het aanleren gaat meestal sneller
 • Robuuster
Nadelen
 • Minder steekprogramma’s
 • Geen opslaan van eigen steekpatronen mogelijk
 • Steeklengte en steekbreedte moeten met de hand ingesteld worden

Vergeleken met de elektronische Brother naaimachines zijn de mechanische modellen meestal uitgerust met minder steekprogramma’s. Vooral zeer ingewikkelde steken zijn vaak niet mogelijk met de mechanische machine. Helaas kun je je eigen steekpatronen niet opslaan op een mechanische naaimachine. Als je graag je eigen steekpatronen maakt die je vaker wilt gebruiken, is een elektronische machine waarschijnlijk beter voor je. Een ander nadeel, vooral als je snel moet werken, is dat je de steeklengte of -breedte steeds met de hand moet bijstellen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Brother naaimachines te vergelijken en te evalueren

In de volgende paragrafen laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om de verschillende Brother naaimachines met elkaar te vergelijken. De criteria waar je op moet letten bij het kopen van een Brother naaimachine zijn:

In het volgende deel leer je wat je bij elk aspect moet zoeken.

Ervaringsniveau

Brother naaimachines zijn er voor drie verschillende ervaringsniveaus.

 • Beginners: Als je helemaal nieuw bent met naaien, kun je het beste een Brother naaimachine voor beginners kiezen. Deze worden gekenmerkt door bijzonder gemakkelijk te gebruiken functies. De instapmodellen zijn ook heel krachtig en uitgerust met de belangrijkste steekprogramma’s.
 • Gevorderden: heb je al enige naai-ervaring? Dan is een krachtigere Brother naaimachine perfect voor je. Met een geavanceerde machine kun je voortbouwen op de vaardigheden die je al hebt en nieuwe leren.
 • Experts: Als je al een echte naaimachine pro bent, kun je gemakkelijk een expert model kiezen. Met de deskundige naaimachines van Brother kun je ook quilten. Met zo’n machine maak je in een handomdraai resultaten van hoge kwaliteit, en kun je eindelijk projecten van allerlei aard realiseren.

Grootte en gewicht

De grootte en het gewicht van de naaimachine zijn belangrijk als je de machine vaak moet verplaatsen omdat je geen vaste plaats voor de machine hebt. Hoe kleiner en lichter de machine, hoe gemakkelijker ze te verplaatsen is. Brother verdeelt naaimachines qua afmetingen in klein, middelgroot, groot en compact & licht. In de eerste stap kun je je ruwweg oriënteren op deze specificaties. Bij de tweede stap kun je de precieze afmetingen van de afzonderlijke modellen bekijken en beslissen welk model het beste bij je past. Het gewicht van de machines voor beginners en gevorderden ligt tussen 5 kg en 10 kg. Expert Brother machines, daarentegen, kunnen tot 15 kg wegen.

Als je voor je machine een werkplek hebt waar hij stevig kan staan, is dit punt voor jou tamelijk irrelevant.

Aantal steekprogramma’s

Het aantal verschillende steekprogramma’s varieert sterk bij de naaimachines van Brother. Er zijn modellen die met slechts 10 programma’s zijn uitgerust. Andere machines hebben zelfs tot 470 verschillende steekprogramma’s.

Brother Nähmaschine-2

Hoe meer steekprogramma’s je Brother naaimachine heeft, hoe gevarieerder de steken zijn die je kunt maken.
(Image source: pixabay.com / stux)

Hoeveel steekprogramma’s je machine moet hebben, hangt helemaal af van wat je ermee wilt doen. Naaiende beginners redden zich meestal met slechts een paar standaard functies. Professionele naaisters hebben meestal meer functies nodig om al hun projecten te voltooien.

Als je van plan bent veel verschillende steekprogramma’s te gebruiken, moet je een Brother naaimachine met veel mogelijkheden aanschaffen.

Andere functies Inrijgsysteem

De meeste Brother naaimachines hebben een inrijghulp. Hoe dat er uit ziet, verschilt echter van model tot model. Je kunt zien hoe gemakkelijk een bepaald model te rijgen is door naar de specificaties van de Brother te kijken. Comfort staat voor gemakkelijk inrijgen met een snel in te brengen, bovengemonteerde spoel. Met het Extra Comfort inrijgsysteem volg je gewoon de draadgeleider, laat de hendel zakken en de naald wordt voor je ingeregen. Er is ook het automatische inrijgsysteem. Je hoeft alleen maar op een knop te drukken en de draad wordt in de naald geregen.

Als je geen informatie vindt over het inrijgsysteem, is dat meestal een aanwijzing dat er geen inrijghulp is.

Automatische knoopsgaten

Je kunt met bijna alle naaimachines knoopsgaten naaien, maar dit kan nogal tijdrovend zijn. Een automatische knoppensnijder die snel en nauwkeurig zijn werk doet, kan heel nuttig zijn. De meeste Brother naaimachines hebben een automatische knoopsgatenmachine. Maar bij de beginnersmachines in het bijzonder vind je modellen die meerdere stappen nodig hebben om knoopsgaten te maken. In de reeks geavanceerde en expert machines kun je vaak zelfs kiezen tussen verschillende automatische knoopsgat varianten.

LED verlichting

Verlichting van de werkruimte is handig, zodat je de naad beter kunt zien. Daarom hebben veel Brother naaimachines ingebouwde LED lampjes. Hoe meer LED’s de machine heeft, hoe beter de verlichting meestal is. Als je machine geen geïntegreerde LED’s heeft, moet je zelf voor goede verlichting van de werkplek zorgen met extra lampen.

Brother Nähmaschine-3

Om de naad beter te kunnen zien, moet je werkgebied goed verlicht zijn. Brother naaimachines met geïntegreerde LED’s zijn hier ideaal voor.
(Afbeelding bron: pixabay.com / Céline Martin)

Interessante feiten over Brother naaimachines

Welke garantie biedt Brother?

De garantie op Brother naaimachines is 3 jaar, 1 jaar bij commercieel gebruik. Brother garandeert dat de machine vrij is van defecten in materiaal en vakmanschap. De garantie omvat gratis reparatie of vervanging van de machine. Uitgesloten van garantie zijn:

 1. Naalden, lampen, naaivoeten, klossen, messen, gereedschap en borduurring
 2. Andere onderdelen die regelmatig onderhouden, bijgevuld of vervangen moeten worden en aan normale slijtage onderhevig zijn (b.v. spoelhulzen, steekplaten, riemen)
 3. Verbruiksartikelen
 4. Vooraf gekochte gebruikte producten, demonstratiemodellen en vernieuwde producten

Hoe rijg je een Brother naaimachine in?

Als je voor het eerst een naaimachine gebruikt, zul je waarschijnlijk de eerste problemen tegenkomen nog voor je begint te naaien. Om te voorkomen dat je meteen opgeeft en de motivatie verliest, hebben we geschikte video’s voor je uitgezocht, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de draad correct inrijgt. Voordat je kunt beginnen met naaien, moet je eerst de onderdraad opwinden en in het spoelhuis inrijgen. Hoe je dit op Brother naaimachines doet, zie je in deze video: Als je de onderdraad hebt opgewonden en in het spoelhuis hebt ingeregen, moet je de bovendraad inrijgen. Hoe je de bovendraad correct inrijgt op sommige Brother naaimachines zie je in de volgende video:

Maakt Brother ook naaimachines speciaal voor kinderen?

Brother heeft naaimachines voor jonge naailiefhebbers vanaf ongeveer 14 jaar. Deze modellen zijn meestal voorzien van extra vingerbescherming. Bovendien kan het naaiwerk op een navenant langzamer tempo ingesteld worden om de jonge beginners in het begin niet te veel te belasten.

Wat kan ik doen als mijn naaimachine vastloopt?

Is je Brother naaimachine vastgelopen en wil het handwiel niet draaien?

Controleer of de haak vastzit of vuil is

Je machine kan vastgelopen zijn omdat de draad vastzit in de haak. Verwijder de schroefdraad en rijg de bovenste en onderste schroefdraad weer vast. Je moet ook af en toe de haak en voederhond schoonmaken en draad- of stofresten verwijderen. Als niets van dit alles helpt, kan er een ernstiger probleem zijn dat meestal door een dealer of naaimachine werkplaats opgelost kan worden. Raadpleeg in zo’n geval een deskundige.

Waarom breekt mijn naaimachine naald?

Als je naaimachine naald breekt, kan dat door een van deze oorzaken komen

 1. Naald is verbogen of stomp: Als je merkt dat je naald stomp of verbogen is, moet je een nieuwe naald inbrengen. Zorg ervoor dat de naaldklemschroef vast zit, dat de naald goed op zijn plaats zit en dat de platte kant altijd naar achteren gericht is.
 2. De naaivoet is niet geschikt voor het steekpatroon: Je moet er altijd op letten dat de naaivoet die je gebruikt geschikt is voor het steekpatroon. In het stekenoverzicht of op het display zie je welke naaivoet je moet gebruiken.
 3. De stof wordt te strak getrokken bij het naaien: Je moet de stof tijdens het naaien slechts lichtjes geleiden, anders wordt de stof niet goed doorgevoerd.
 4. Van steekpatroon veranderen terwijl de naald in de stof zit: Je mag de steekkeuze alleen veranderen als de naald in de omhoog stand staat.
 5. Bovendraadspanning is te hoog: Controleer de bovendraadspanning. Als de spanning te hoog is, verminder hem dan.

Welke andere producten biedt Brother aan?

Behalve naaimachines biedt Brother ook de volgende producten aan

 • Borduurmachines
 • Combinatiemachines (naaien en borduren)
 • Quiltmachines
 • Overlock- en coverlockmachines
 • ScanNCut snijplotters
 • Borduursoftware
 • Kantooruitrusting (inclusief printers en scanners)

Beeldbron: Shvoeva/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies