zonne-tuinlamp
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

20Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Buitenlampen zorgen voor sfeer, veiligheid en functionaliteit. Ze zijn ideaal voor het verlichten van je tuin, balkon of terras. Er zijn vele redenen om een goede buitenverlichting te installeren. Om te beginnen bieden buitenlampen een groot aantal praktische voordelen die het leven gemakkelijker maken.

Misschien zoek je buitenverlichting om het tuinpad of misschien een terras te verlichten? Of heb je een goede buitenlamp bij de ingang van de garage nodig? Rondom de oprit voor je auto kun je spots in de grond plaatsen, of maak bijvoorbeeld gebruik van een wandlamp. Denk bij buitenverlichting ook aan lampen tussen de mooiste planten, zodat je ook ’s avonds van een fijne sfeer kunt genieten.
Belangrijk om te weten

 • Buitenlampen geven niet alleen een aangename sfeer in je tuin en buitenshuis, ze dragen ook bij aan de veiligheid van je huis.
 • Er is een grote verscheidenheid aan systemen voor buitenverlichting, je kunt kiezen uit de meest klassieke wandlampen tot moderne lampen op zonne-energie en populaire LED-verlichting of verlichting met sensors.
 • Om de buitenlampen te kiezen die het beste bij je passen, is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde aankoopcriteria zoals de locatie, de lichtsterkte van de lamp, het ontwerp en de installatie ervan.

Onze selectie: De beste buitenlampen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste buitenlampen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte buitenverlichting een stuk eenvoudiger.

De beste buitenlamp met bewegingssensor


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze set van 2 buitenlampen van LifeGoods werkt op zonne-energie zodat je niet vastzit aan stroompunten. De lampen beschikken over een accu van 1800 mAh die 12 uur per laadbeurt meegaat.

De lampen hebben een IP65 rating, zodat ze tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Elke lamp beschikt over 97 LED lampen met 1000 Lumen en heeft drie verschillende lichtstanden. Dankzij de bewegingsdetector gaan de lampen automatisch aan en uit.

De beste slimme tuinspotjes

Deze Philips Hue prikspotjes kun je verbinden met je Philips Hue Bridge (vereist) zodat je ze volledig kunt bedienen vanaf je smartphone of tablet. Je kunt ze ook bedienen met de dimmer switch. De basisset bevat 3 armaturen en alle kabels plus de voeding die je nodig hebt.

Je kunt de verlichting automatisch inschakelen volgens een tijdschema of op basis van zonsopgang en zonsondergang. Met de slimme spotjes kun je maar liefst 16 miljoen (!) kleuren afstellen voor verschillende momenten.

De beste buitenwandlamp

De robuuste en opvallende wandlamp van Eglo heeft een industriële look, en is gemaakt van gegalvaniseerd staal. De lamp heeft een IP44 rating, beschikt over een E27 fitting en is geschikt voor een lichtbron van maximaal 60W.

De wandlamp meet 300 x 380 x 250 cm en is verkrijgbaar in zwart en koperkleur. Er zit 2 jaar garantie op de lamp. De lichtbron is niet inbegrepen.

De beste sfeervolle tuinverlichting

Deze trendy bol-verlichting geeft je zowel binnen als buiten een hele sprookjesachtige sfeer. Je kunt hem rondom het zwembad, in je tuin of balkon gebruiken. De stevige polythyleen lamp is IP44 waterdicht, en kan dus tegen een regenbui.

De bol van Lumisky is eenvoudig aan te sluiten, heeft een vaste draadverbinding van 220-240V en geeft helder wit licht. Verkrijgbaar in 3 maten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over buitenlampen

Het is een goed idee dat je voordat je een buitenlamp koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Vrienden die zich voorbereiden op het diner in de buurt van het huis

Buitenverlichting zorgt niet alleen voor een aangename sfeer in de tuin en buitenshuis, maar draagt ook bij aan de veiligheid van je huis. (Bron: Kachmar: 105233876/ 123rf.com)

Welke functies kunnen buitenlampen hebben?

We kunnen buitenverlichting op basis van hun functie indelen in de volgende twee groepen:

 • Functionele buitenverlichting: Verlichting waarvan de functie vooral praktisch is. Het is ontworpen om activiteiten die s’avonds of s’nachts plaatsvinden te vergemakkelijken en de veiligheid van het huis te verbeteren.
 • Sfeervolle buitenverlichting: Deze kan worden ontworpen om gezellige zomeravonden in de tuin of op het terras door te brengen, om je huis en tuin er vanaf de buitenkant aantrekkelijker uit te laten zien, etc. Het heeft een belangrijke esthetische component.

Wat zijn de voor- en nadelen van buitenlampen?

De buitenverlichting van woningen, tuinen, ingangen en opritten biedt vele voordelen. In de onderstaande tabel laten we je er een aantal zien:

Voordelen
 • Ze geven een warmere sfeer aan je huis.
 • Ze helpen de veiligheid van de woning, het pand of het kantoor te verbeteren.
 • Ze zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen.
 • Ze verbeteren de esthetiek van het exterieur van het huis.
 • Er zijn veel verschillende modellen om uit te kiezen.
 • Ze zijn ontworpen voor veeleisende weersomstandigheden.
Nadelen
 • Ze vereisen installatie en montage.

Waarom heb ik een buitenlamp nodig?

De eerste en meest voor de hand liggende reden is het verbeteren van de zichtbaarheid van de buitenkant van je huis. Voldoende verlichting is vooral handig naast de voor- of achterdeur van het huis of de garage. Bovendien kun je met buitenverlichting ‘s avonds in de tuin, op het balkon of het terras zitten.

Want wie houdt er niet van om op warme zomeravonden te barbecuen? Een andere belangrijke reden om een goede buitenverlichting te hebben is de verbetering van de veiligheid in en om het huis. Vooral met de nieuwe slimme lampen. En tot slot mogen ook de esthetische voordelen van buitenverlichting niet worden onderschat.

Waar kan ik een buitenlamp plaatsen?

De buitenlampen kunnen op verschillende plaatsen van het exterieur van de woning, bedrijfspand of het kantoor worden geplaatst. Dit zijn de meest gebruikelijke plaatsen:

 • Bij de voor- en achterdeur: Ze verbeteren de veiligheid en maken het gemakkelijker om de woning, het bedrijfspand of het kantoor in en uit te gaan. Het kan interessant zijn om een automatisch aan/uit systeem te gebruiken. Wat dat betreft zijn slimme lampen met sensoren een uitstekende optie.
 • Wandverlichting: Ze verbeteren de veiligheid van het huis en laten de buitenkant van de woning er mooier uit zien. Het is de meest aanbevolen plaats voor het verlichten van ingangen en kleinere ruimtes, zoals balkons of terrassen. Kies vooral modellen die bij de stijl van het huis passen en gebruik vooral warm licht.
 • In de tuin: Ideaal om te genieten van een barbecue, een feestje of een gezellig avondje met vrienden of familie. Je kunt ze tussen bomen plaatsen, achter struiken verbergen of in de buurt van een standbeeld of een fontein plaatsen om bepaalde elementen van de tuin te verlichten. Het doel hierbij is om een relaxte en prettige sfeer te creëren.
 • Langs de oprit of het toegangspad: Handig voor zowel bewoners als bezoekers om niet in het donker naar het huis te hoeven zoeken. Het is het beste om ze op belangrijke punten te plaatsen, zoals het begin van de oprit of bij opstapjes.

Mooie tuinpadverlichting met lampen 's nachts

Er is een grote verscheidenheid aan systemen voor buitenverlichting. (Bron: Ruangjan: 37105264/ 123rf.com)

Hoe kun je met buitenlampen een aangename sfeer in de tuin creëren?

Om een warme en aangename sfeer te creëren in de tuin, op het balkon of terras, is het belangrijk om op details te letten. En één van de belangrijkste daarvan is ongetwijfeld de manier waarop je de verschillende ruimtes verlicht. Hieronder geven we er een aantal voorbeelden van:

 • Vermijd te fel licht: Een te intense verlichting is niet erg comfortabel. Bovendien kan het een kunstmatige sfeer uitstralen.
 • Verspreid de verlichting gelijkmatig: Een meer homogene verlichting kan helpen om een ruimer gevoel te creëren.
 • Maak van objecten lichtpunten: Geef je tuinverlichting een creatief tintje door bloempotten, beelden en andere objecten in lichtpunten te veranderen.
 • Meng verschillende soorten verlichting: Gebruik verschillende soorten verlichting om de ruimte op een meer decoratieve manier te verlichten.

Welke bescherming tegen water en stof moet een buitenlamp hebben?

De beschermingsgraad van een buitenlamp is vastgelegd in de Ingress Protection-normering (kortweg IP), wat ‘bescherming tegen binnendringen’ betekent. Het eerste cijfer geeft een indicatie in welke mate de lamp beschermd is tegen het binnendringen van vaste stoffen – denk aan steentjes en stof. Het tweede geeft de bescherming aan tegen binnendringen van water. In de volgende tabellen leggen we in beknopte vorm uit wat beide waarden aangeven.

IPX1 Bescherming tegen vreemde voorwerpen.
0 Zonder bescherming.
1 Bescherming tegen voorwerpen met een diameter van meer dan 50 mm.
2 Bescherming tegen voorwerpen met een diameter van meer dan 12,5 mm.
3 Bescherming tegen voorwerpen met een diameter van meer dan 2,5 mm.
4 Bescherming tegen voorwerpen met een diameter van meer dan 1 mm.
5 Beschermd tegen stofdeeltjes.
6 Stofdicht.

En voor de bescherming tegen water:

IP1X Bescherming tegen water.
0 Zonder bescherming.
1 Kan tegen een druppeltje water hier en daar, maar is zeker niet bedoeld om in een omgeving te hangen waar het risico op contact met water groot is.
2 Druppelbescherming met een hellingshoek van 15°.
3 Regendicht.
4 Spatwaterdicht.
5 Spuitwaterdicht met lage druk.
6 Spuitwaterdicht met hoge druk.
7 Dompeldicht.
8 Waterdicht.
9 Bestand tegen waterdruk en hoge temperaturen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een buitenlamp om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de buitenverlichting die je nodig hebt:

Locatie

Voor een huis aan zee heb je niet dezelfde verlichting nodig als voor een boerderij. In het eerste geval moeten de lampen bestand zijn tegen vochtigheid, zout water en zeewind, dus je moet kiezen voor goede roestvrijstalen materialen. In het tweede geval moet je de stijl van je verlichting aan de architectuur aanpassen, met stal- en boerderijlampen bijvoorbeeld.

Ook voor een kantoor heb je niet hetzelfde nodig als voor een hotel. Voor een kantoor heb je er één nodig met een meer sobere en functionele vormgeving. Voor een hotel wil je misschien een warme, sfeervolle verlichting. Aan de andere kant, als je een tuinlamp wilt voor een terras dat je vooral in de zomer gebruikt, is een lamp met zonne-energie een optie.

Poef naast rotan bank en fauteuil op houten terras met bloemen en lampen

Buitenlampen zijn verlichtingssystemen voor gevels, tuinen, terrassen, balkons en ingangen van woningen, winkels of kantoren. (Bron: Białasiewicz: 124959645/ 123rf.com)

Type licht

Bij het kiezen van een buitenlamp moet je op de intensiteit van het licht en het soort licht dat het uitstraalt letten. Dankzij de ontwikkeling van slimme lampen kun je nu ook wanneer je wilt de kleur van de lampen veranderen, of ze aan- of uitzetten zonder dat je van je tuinstoel hoeft op te staan.

Voor dit soort ruimtes wordt warm licht of koud wit licht het meest gebruikt. Houd er wel rekening mee dat LED-modellen over het algemeen worden geleverd met geïntegreerde lampjes, zodat ze niet kunnen worden vervangen. Hetzelfde geldt voor de schijnwerpers.

Materialen

Aangezien de lamp in de open lucht zal staan, is het essentieel dat je een lamp kiest met materialen van goede kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat ze geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden, afhankelijk van de locatie van de lamp. Wat dat betreft is het handig om te weten of de lamp een IPXX-certificaat heeft.

Op deze manier kun je erachter komen welke bescherming de lamp heeft tegen water en stof. De buitenlamp moet minstens een IP67-bescherming hebben. De meest gebruikte materialen zijn metalen zoals aluminium, glas, ABS-kunststoffen en polycarbonaat.

goed verlicht huis in uw tuin

Er is een grote verscheidenheid aan modellen om uit te kiezen. (Bron: Gelner: 84901016/ 123rf.com)

Ontwerp

Gelukkig bestaan er buitenlampen in alle soorten ontwerpen en stijlen. Hieronder noemen we er een aantal:

 • Plafond hanglampen: Een meer traditionele variant. Je kunt ze gebruiken voor terrassen, patio’s, veranda’s en ingangen, omdat ze aan een plafond moeten worden gehangen.
 • Witte chill-out bollen: Ideaal voor tuinen of opritten. Ze helpen om een meer ontspannen sfeer te creëren.
 • Zuilen of sokkellampen: Een optie die ook geschikt is voor paadjes of opritten, maar dan met een meer verfijnde uitstraling.
 • Tuin- en grondspots: Zeer praktisch voor bomen en struiken. Met name LED spots zijn een veelgebruikte optie voor het verlichten van gevels.
 • Wandverlichting: Dit soort verlichting is vooral verkrijgbaar in klassieke, landelijke stijlen, al zijn er ook hele moderne ontwerpen te vinden.
 • Staande lampen en lantaarnpalen: Ze zijn een functionele en veelzijdige optie. Bovendien zijn sommige ontwerpen erg stijlvol.
 • Draagbare plug-in tuinlampen: Een andere interessante optie voor liefhebbers van veelzijdigheid. Ze werken vaak op zonne-energie en je kunt ze eenvoudig van plaats veranderen.
 • Feestverlichting: Als je iemand bent die van een sprookjesachtige omgeving houdt, dan moet je lichtslingers proberen. Er zijn ook modellen verkrijgbaar die met zonne-energie werken.

Energieverbruik

Als je de lamp sporadisch gaat gebruiken, zal het energieverbruik ervan geen groot effect hebben op je elektriciteitsrekening. Als je echter een verlichtingssysteem installeert met meerdere lampen en/of die continu aan staan, dan kunnen de gevolgen van een verkeerde keuze een probleem zijn.

De beste optie wat dit betreft zijn de lampen die op zonne-energie werken. Ze zijn jammer genoeg niet geschikt voor alle ruimtes en toepassingen. Een andere energiebesparende optie is LED-verlichting. Om het energieverbruik van een lamp te berekenen en daarmee de impact op de elektriciteitsrekening, is het altijd aan te raden om het vermogen in Watt (W) te kennen.

Delichthoek.nlWebsite
“Afhankelijk van de grote van het project kan het verstandig zijn om te beginnen met het opstellen van een lichtplan. In het lichtplan worden alle toekomstige lichtpunten, inclusief eventuele stopcontacten en overige elektra in de tuin aangegeven.”

Installatie

Voor de installatie van je buitenverlichting moet je rekening houden met twee aspecten: de montage van de lamp zelf en de benodigde elektrische installatie. Wat dit laatste aspect betreft, bieden de lampen op zonne-energie ook belangrijke voordelen, omdat ze niet op het elektriciteitsnet hoeven te worden aangesloten. Een soortgelijk geval is dat van schijnwerpers of draagbare lampen.

Aan de andere kant is het belangrijk om er bij de installatie van de lamp op te letten dat deze al het nodige materiaal voor de montage bevat. Je moet er ook op letten of dit al dan niet met de hiervoor benodigde accessoires wordt geleverd, vooral als je de verlichting zelf gaat installeren.

Samenvatting

Als je overweegt om een buitenlamp te kopen, dan zal dat vast geen makkelijke keuze zijn, want er zijn veel verschillende modellen en ontwerpen om uit te kiezen. Sommige zijn ontworpen voor tuinen, garages of de oprijlaan naar het huis zelf. Andere zijn ontworpen om te worden geïnstalleerd op gevels om voor- en achterdeuren, terrassen en veranda’s te verlichten.

Er zijn ook plug-in tuinlampen die je mee kunt nemen naar verschillende plaatsen, zodat ze heel veelzijdig te gebruiken zijn. In de afgelopen jaren zijn lampen op zonne-energie steeds populairder geworden, die behalve de voor de hand liggende energiebesparing ook nog andere voordelen hebben. Daarnaast moet je ook letten op de materialen waarvan ze gemaakt zijn en of ze eenvoudig te installeren zijn.

Vond je onze shopgids over buitenlampen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Finko: 87105937/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies