Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

26Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote cacaoboter test 2022. Hier stellen we alle cacaoboter producten voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste cacaoboter voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je cacaoboter wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Cacaoboter is een veganistisch natuurproduct dat ideaal is voor lichaamsverzorging en cosmetica, dankzij de ingrediënten en huidvriendelijke eigenschappen
 • Cacaovet kan omschreven worden als een echte alleskunner. Cacaoboter kan ook in de keuken gebruikt worden om te bakken, braden en koken, maar ook voor farmaceutische producten, parfums en om insectenbeten af te weren.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee kwaliteiten cacaovet: geraffineerd en ongeraffineerd. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen ontgeurd en niet-ontgeurd.

Cacaoboter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je cacaoboter koopt

Wat is cacaoboter?

Cacaoboter is een veelzijdig vet dat uit de cacaoboom wordt verkregen. Daarom wordt het ook wel cacaovet genoemd. Omdat de eigenschappen lijken op die van gewone boter van koemelk, wordt het vaak gebruikt om chocolade te maken. Maar omdat cacaoboter niets anders is dan het geëxtraheerde vet van de cacaoboon, is het zowel vegetarisch als veganistisch, vergeleken met boter gemaakt van melk.

De cacaobonen worden gesorteerd, schoongemaakt en geroosterd voor ze door een wals worden geplet. Tenslotte wordt cacaovet verkregen door de cacaopitten of cacaomassa te persen. Image source: pixabay.com / Ally J.)

Behalve het gebruik in de voedingsmiddelenindustrie is cacaovet ook populair in de cosmetica.

Wat maakt cacaoboter zo bijzonder?

Het plantaardige vet is visueel te herkennen aan zijn bleke, lichtgele kleur. Afhankelijk van de eisen wordt het bijvoorbeeld in plaatjes- of poedervorm gemaakt, maar het is ook in stukjes verkrijgbaar. De geur van cacaovet kan als tamelijk zwak geclassificeerd worden. Deze botersoort heeft echter ook een aangename, cacaoachtige noot.

Qua smaak kan cacaoboter beschreven worden als neutraal of mild tot tamelijk bitter met een sterk cacao aroma, afhankelijk van de soort.

Wat zit er in cacaovet?

De belangrijkste bestanddelen van cacaoboter zijn zuren. Namelijk: oliezuur, stearinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Behalve deze vetzuren komen ook sterolen en methylsterolen voor. Omdat cacaovet voor tweederde uit verzadigde vetzuren bestaat, is het ook betrekkelijk stabiel.

Ingrediënt Hoeveelheid Werking
Vitamine K 15.0µg per 100g Vorming van belangrijke eiwitten, Versterkt het capillair systeem in de huid, Werkzaam tegen donkere kringen en huidziekten, Belangrijk voor de bloedstolling en de stabiliteit van de botten
Vitamine E 0.5mg per 100g “Anti-verouderingsvitamine”, Belangrijk voor het immuunsysteem, Voorkomt schade aan celmembranen, Gaat aderverkalking tegen
A-Tocoferol 0,5mg per 100g Soort vitamine E, Beschermt cellen tegen veroudering, Beschermt tegen ziekten veroorzaakt door vrije radicalen
Kalium 1mg per 100g Regelt de waterhuishouding, Zorgt voor voldoende vocht en elasticiteit van de huid, Controleert pigmentvlekken, Voorkomt ouderdomsvlekken

De grondstof cacao daarentegen bestaat uit meer dan 300 stoffen, waaronder theobromine, cafeïne en fenylethylamine, waarvan gezegd wordt dat ze een stimulerend en stemmingsverhogend effect hebben.

Waar kan ik cacaoboter voor gebruiken?

Cacaovet is uitstekend geschikt voor cosmetische doeleinden, maar het is ook voedend en bevat stoffen die gunstig zijn voor de gezondheid.

– Alles – Voordelen – in een oogopslag –
Veelzijdig Smelt bij 30°C Hittebestendig tot 200°C
Is veganistisch Verzadigde vetzuren worden goed door het lichaam opgenomen Bevat vitaminen, mineralen en aminozuren, Bevat vitaminen, mineralen en aminozuren
Werkt huidverbeterend Versterkt de elasticiteit van de huid Voorziet de huid van lipiden en vocht
Verzorgt droog haar en schrale lippen Beschermt de celmembranen Voorkomt rimpels
Geeft de huid een egaal uiterlijk Is stabiel en langdurig Chocolade heeft een lager suikergehalte

De voedende werking van cacaoboter en de rijkdom ervan zijn de voornaamste redenen om het te gebruiken bij een droge, schrale huid. Verder zullen broos haar of een droge hoofdhuid baat hebben bij producten op basis van cacaoboter.

Maar als je de neiging hebt een licht vette huid of haar te hebben, zijn cosmetica met cacaovet niet de meest geschikte keuze. Vanwege de antiverouderende werking wordt cacaoboter vaak gebruikt om rimpels of gebieden rond de ogen te behandelen. Cacaoboter kan zelfs verlichting geven bij striae of chirurgische littekens.

Waarom wordt cacaoboter in de cosmetica-industrie gebruikt?

Cacaovet wordt vaak gebruikt in cosmetica. De reden hiervoor is voor een groot deel de natuurlijke en plantaardige oorsprong van het vet. Bovendien geeft cacaoboter een fluweelzacht gevoel als je het op het lichaam aanbrengt. Het smelt gemakkelijk in de hand, is gemakkelijk in gebruik en zit vol waardevolle, voedende ingrediënten.

Vooral het huidverzachtende effect is opmerkelijk. In dit verband moet echter opgemerkt worden dat het vanwege zijn vette aard zeker meer aanbevolen wordt voor de droge huid dan voor de huid die al licht vettig of zelfs onzuiver is.

Alternatieve toepassingen

Behalve de cosmetica-industrie profiteren ook de farmaceutische industrie, de parfumerie en de voedingsmiddelenindustrie van het gebruik van cacaovet. In de farmacie werd cacaoboter vaak gebruikt als basis voor zetpillen of voor zalven.

Maar wegens ongunstige eigenschappen (zoals slecht stolgedrag en onvoldoende waterabsorberend vermogen) wordt tegenwoordig grotendeels afgezien van cacaoboter. Cacaoboter kan gebruikt worden om geuren uit bloemen te absorberen in een proces dat bekend staat als “enfleurage”. De verkregen geurstoffen worden dan gebruikt bij de parfumproductie.

Vooral in veganistische diëten is cacaoboter uiterst nuttig als vervanger van dierlijke boter.

Als huismiddeltje is cacaoboter geschikt om insectenbeten te voorkomen. Van kokosolie wordt zelfs gezegd dat het zowel mensen als dieren kan beschermen tegen vervelende en gevaarlijke tekenbeten. Er zijn veel toepassingen van kokosolie in de keuken. Van klassiekers als chocolade, gebak en couverture tot repen, ijs en smeersels, alles is mogelijk. Verder is cacaoboter uitstekend geschikt om te bakken of algemeen te koken.

Een geweldig effect met natuurlijke zepen op basis van cacaovet: door het smelttraject dat dicht bij de lichaamstemperatuur ligt (32-36°C), smelt het product letterlijk in de vingers en is het dus bijzonder aangenaam in gebruik. Image source: pixabay.com / silviarita)

Welke producten bevatten cacaovet?

Cacaoboter is een populair ingrediënt in verzorgingsproducten en cosmetica. Dit is ook te merken aan het assortiment van warenhuizen. Omdat het geschikt is voor lichaamsverzorging, zijn er in de winkel en op het internet ook lipverzorgingsproducten, haarbehandelingen, huid-, hand- en gezichtscrèmes en body butters te vinden.

Cacaovet is ook vaak een belangrijk ingrediënt in badtoevoegingen, balsems en lotions, en ook in zepen. Cacaovet is ook een belangrijk ingrediënt in veel zalven en emulsies.

Dit kunnen verzorgingsproducten voor littekens en tatoeages zijn, of ze worden vooral gebruikt bij neurodermitis, gemakkelijk geïrriteerde huid of rimpels. Zelfs deodorants, bruiningssprays en zonneschermen met cacaovet worden verkocht.

Wat kost cacaoboter?

De prijsklasse voor cacaoboter varieert sterk. Afhankelijk van het productgewicht, soort en vorm is cacaoboter in de handel verkrijgbaar van ~2€ (voor 20ml inhoud) tot een piekwaarde van 140€ (voor tot 10kg).

Commercieel verkrijgbare verpakkingsmaten (100-500g) verkopen voor ongeveer 6-20€. Nu er steeds nieuwe, verhoudingsgewijs goedkopere basisproducten voor de chocoladefabricage verschijnen, wordt cacaoboter om prijsredenen steeds vaker vervangen in zoetwaren.

Welke alternatieven zijn er voor cacaoboter?

Er zijn talloze alternatieven voor cacaovet beschikbaar.

Zogenaamde cacaoboterequivalenten (CBE’s) zijn stoffen met vergelijkbare chemische en fysische eigenschappen.

Behalve palmolie en sheaboter bevat deze ook illipéboter. Zelden worden ook mangopitolie, kokosboter of zalfboter als equivalenten gebruikt.

Alternatief Winning
Sheaboter Wordt gewonnen uit de zaden van de bessen van de sheanootboom (sheaboom)
Palmolie Wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalm
Illipéboter Beide soorten worden gewonnen uit zaden
Salvet Afkomstig van de zaden van de salboom
Kokosboter Afkomstig van de zaden van de kokosboom
Mangopitvet Gemaakt van de zaden van de mangovrucht

Besluit: Welke soorten cacaoboter zijn er en welke is geschikt voor jou?

Voor je uiteindelijk cacaoboter koopt, moet je eerst duidelijk zijn over de soort cacaovet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten

 • Cacaoboter geraffineerd
 • Ongeraffineerde cacaoboter

De verschillende soorten cacaoboter worden hieronder uitgelegd en vergeleken.

Wat is geraffineerde cacaoboter en wat zijn de voor- en nadelen ervan ?

Na extractie van het vet wordt dit vaak in verdere stadia heet geperst of met oplosmiddelen geëxtraheerd en daarna geraffineerd. In deze bewerkingsstap wordt de cacaoboter gezuiverd van begeleidende stoffen.

Essentiële factoren hierbij zijn smaak zowel als geur, kleur, houdbaarheid en verdere technische verwerking. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen chemische en fysische raffinage.

Chemische

raffinage Beginnend met delecithinering, waarbij lecithinen als bestanddelen van het celmembraan verwijderd worden, wordt de cacaoboter daarna van ongewenste slijmstoffen bevrijd (ontgommen).

De volgende neutralisatie dient om de cacao te ontzuren. Het cacaovet wordt ontkleurd door bleken voordat het proces wordt voltooid met de ontgeuringsstap.

Fysische raffinage

Bij fysische raffinage wordt het vet of de olie in kwestie ook ontgomd, ontkleurd en gebleekt. Het wordt dan gestoomd, ontgeurd en ontzuurd door distillatie.

Deze methode is tot nu toe echter alleen gebruikt voor kokos- en palmolie.

Voordelen
 • Goedkoper door hogere opbrengst
 • Langer houdbaar door zuivering van begeleidende stoffen
 • Hoger rookpunt
Nadelen
 • Lagere kwaliteit
 • Waardevolle ingrediënten zoals vitamines kunnen verloren gaan
 • Geen cacaotypische smaak of geur

Wat is ongeraffineerde cacaoboter en wat zijn de voor- en nadelen ervan ?

Ongeraffineerd cacaovet, daarentegen, ondergaat (na extractie) geen verdere bewerkingsstappen. Het wordt alleen gefilterd door koude persing. Deze soort cacaovet wordt ook wel maagdelijk genoemd.

Voordelen
 • Hoge kwaliteit
 • Vitaminen en gezonde, onverzadigde vetzuren blijven bewaard
 • Typisch, natuurlijk aroma
Nadelen
 • Lagere hittestabiliteit
 • Eerder ongeschikt om te frituren
 • Kortere houdbaarheid

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om cacaoboter te vergelijken en te evalueren

Nu je besloten hebt of je cacaoboter al dan niet wilt verfijnen of ontgeuren, is de volgende stap de keuze van de meest geschikte cacaoboter. Verschillende factoren kunnen je keuze beïnvloeden. Waaronder:

 • Beoogd gebruik
 • Vorm
 • Fair-trade of biologische cacaoboter
 • Inhoud van de verpakking
 • Verpakkingsvorm

Voor een beter overzicht worden deze nu meer in detail beschreven.

Doel

Verschillende cacaoboters zijn geschikt voor verschillende doeleinden, afhankelijk van het doel waarvoor je de cacaoboter koopt of de producten waarin je ze wilt verwerken. Geraffineerd cacaovet wordt vaak aanbevolen voor cosmetica omdat het beter verdragen zou worden.

Wil je echter geen belangrijke, gezonde ingrediënten missen, dan moet je de voorkeur geven aan de inheemse versies, want vitaminen en andere voedingsstoffen kunnen tijdens het raffineren verloren gaan. Voor huidverzorgingsproducten, zoals crèmes, haarbehandelingen en lippenbalsems, maar ook voor huidverzorging, kun je het beste vierge, ongeraffineerde cacaoboter gebruiken.

In dit geval zitten alle gezonde bestanddelen nog in het cacaovet, dat dan in de huid kan worden opgenomen. Als je een snel geïrriteerde huid hebt, is geraffineerd cacaovet waarschijnlijk de betere keuze. Als je van plan bent zeep en shampoos te maken, kun je ook geraffineerde cacaoboter gebruiken. Het product wordt er toch snel afgewassen, dus een lager gehalte aan actieve stof is niet belangrijk.

Vorm

De producten die gekocht kunnen worden verschillen ook in vorm. Afhankelijk van het gebruik zijn ze verkrijgbaar als

 • Chips/vlokken

Cacaoboter in de vorm van spanen of plaatjes is bijzonder geschikt voor het maken van balsems, kuren en co. omdat het bijzonder snel smelt. Dit is ook een van de meest verkochte vormen.

 • Spray

Cacaoboter sprays zijn online verkrijgbaar als zonne- en bruiningssprays op basis van cacaovet.

 • Poeder

Door zijn fijne textuur is cacaovet in poedervorm voorbestemd voor zowel losse crèmes als emulsies .

 • Vlokken

Cacaobotervlokken of kleinere stukjes kunnen ook gemakkelijk tot cosmetica verwerkt worden. Ze zijn bijzonder geschikt voor de produktie van zepen en massagebars.

 • Uit één stuk

Cacaovet in stukjes wordt aanbevolen vooral als grotere hoeveelheden nodig zijn, want dit is de meest kosteneffectieve variant. Bovendien zijn andere vormen vaak alleen verkrijgbaar in kleinere verpakkingseenheden (tot ongeveer 500g).

Inhoud van de verpakking

De keuze van het meest geschikte product hangt natuurlijk ook af van de benodigde hoeveelheid. Zoals reeds gezegd, variëren de handelsmaten van 100 tot 500g. Het gamma begint echter bij slechts enkele grammen en eindigt bij ongeveer 5-10 kg (in online winkels).

Als je grote hoeveelheden cacaovet nodig hebt, kun je beter kiezen voor cacaoboter in stukjes. Hele blokken van enkele kilo’s zijn verkrijgbaar. Maar cacaoboterchips kun je ook in grotere hoeveelheden kopen.

Fair-trade of biologische cacaoboter

Als je waarde hecht aan natuurlijk, eerlijk geproduceerd voedsel, is fair-trade of biologische cacaoboter de juiste keuze.

De normen van Fairtrade International garanderen eerlijke lonen (met vaste premies) en goede arbeidsomstandigheden voor de kleine boeren die op de cacaoplantages verantwoordelijk zijn. Bovendien is de inhoud van Fairtrade producten traceerbaar. Kwaliteitsgarantie vindt plaats door regelmatige inspecties ter plaatse.

Biologisch omvat wettelijke richtlijnen voor productie, verwerking en correcte etikettering, maar ook de bescherming van bestaansmiddelen en GMO-vrije productie. Producten met het bio-etiket moeten dus afkomstig zijn van gecontroleerde, biologische teelt, vrij van chemische en synthetische meststoffen of bestrijdingsmiddelen.

Een boer in Colombia oogst de rijpe cacaovruchten. Deze worden dan verder verwerkt. Foto bron: pixabay.com / Elias Shariff Falla Mardini

Type verpakking

Op het gebied van duurzaamheid is het ook de moeite waard de verpakking van cacaoboter nader te bekijken. Cacaoboter is verkrijgbaar in plastic potten en zakken, en ook in glazen of biologisch afbreekbare zakken.

Als milieuoverwegingen een grote rol spelen, spreekt het vanzelf dat in plastic verpakte cacaoboter zoveel mogelijk vermeden moet worden. Zowel het internet als groot- en kleinhandelaars bieden talloze alternatieven.

Wetenswaardigheden over cacaoboter

Is cacaoboter gezond?

In principe heeft cacaoboter de neiging om positieve effecten op het menselijk lichaam te hebben. Zoals in de vorige hoofdstukken beschreven, is het een ideale vochtinbrenger voor huid en haar.

Bovendien heeft cacaovet een zeer laag gezondheidsrisico door oxidatie, omdat het weinig meervoudig onverzadigde vetzuren bevat.

Hoe verdraagzaam is cacaoboter?

Directe allergieën of intoleranties voor cacaoboter zijn niet bekend. Voorzichtigheid is echter geboden, want je kunt goed reageren op andere ingrediënten die in reeds bewerkt cacaovet gebruikt worden.

Met pure cacaoboter hoef je je echter geen zorgen te maken over lactose, gluten, enzovoort.

Wat histamine-intolerantie betreft, is cacaoboter over het algemeen laag in biogene aminen en histamine.

De consumptie van cacaovet leidt dus zelden tot symptomen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van cacaovet?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je cacaoboter gebruikt. Het belangrijkste hier is de juiste temperatuur.

Smeltpunt

Bij kamertemperatuur is cacaoboter vast. Als het echter verhit wordt, wordt het vloeibaar en kan het gemakkelijk verder verwerkt worden. Het smeltpunt van cacaovet is ongeveer 28-36°C.

Er zijn verschillende manieren om cacaoboter te smelten. Dit kun je bereiken door het kort te verwarmen in de magnetron of door een waterbad te gebruiken.

Kristallisatie

Voorkristallisatie of het juiste tempereren is essentieel bij de chocoladebereiding. Niet in de laatste plaats voorkomt dit vetbloem (de witte laag die zich anders na enige tijd op het oppervlak van de chocolade vormt als gevolg van kristallisatie). Bovendien zorgt het proces voor een glanzende chocoladelaag met een knapperige breuk.

Door de bijzondere, polymorfe eigenschappen van het hoofdingrediënt, cacaovet, vormen zich onstabiele kristalvormen zonder juist tempereren. Voor het correct tempereren van chocolade zijn in principe drie dingen nodig: temperatuur, tijd en beweging. De volgende methode is geschikt (voor thuisgebruik): Temperenin een waterbad

 1. Smelt de chocolade in de magnetron of in een waterbad bij 40-50°C
 2. koel af in een koud waterbad, onder voortdurend roeren, tot ongeveer 26°C
 3. verwarm opnieuw tot 31-33°C

Wat is de houdbaarheid van cacaoboter?

De doorslaggevende factor voor de houdbaarheid van vetten en oliën is de zogenaamde oxidatiestabiliteit.

Onverzadigde vetzuren verbinden zich gemakkelijk met zuurstof. Daardoor komen radicalen vrij en wordt het voedsel ranzig. Vetten met een lager aandeel onverzadigde vetzuren worden daardoor later oneetbaar voor consumptie.

Door het extreem lage aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren in cacaoboter (dit is slechts 0-5%), is het tot twee jaar houdbaar als het goed bewaard wordt. Cacaoboter moet op een koele plaats bewaard worden en tegen licht beschermd worden.

Welke receptideeën zijn er met cacaoboter?

Er zijn bijna geen grenzen aan het gebruik van cacaovet.

Cosmetica/Verzorging

In de rubriek Verzorging en Cosmetica vind je talloze gebruiksaanwijzingen voor crèmes, lipverzorging, zalven, bodylotions, deodorants, haarbehandelingen, zepen en vele andere mengsels.

Koken/bakken

Je kunt cacaoboter lekker vinden als ingrediënt in nougat, witte chocolade of als toevoeging aan melk- of smeltchocolade. Samen met cacaomassa kan het ook verwerkt worden tot chocoladecoating. Verder kan het gebruikt worden voor cakes, taarten, koekjes en repen.

Smoothies en roomgerechten smaken ook heerlijk door de toevoeging van cacaovet. Couverture vloeibaar gemaakt met cacaoboter wordt het best gebruikt in een chocoladefontein of fonduepan. Bij koken en bakken is cacaoboter een waardevol alternatief voor gewone vetten en oliën.

Je kunt het gebruiken voor het stomen en sauteren van groenten en voor het bereiden van vlees of vis. Cacaoboter schittert vooral in kortgebakken gerechten door de gemakkelijke dosering, de hoge verwarmbaarheid, het hogere aandeel gezonde (plantaardige) vetzuren en het feit dat voor het bakken maar weinig cacaovet nodig is. Een groot voordeel wat betreft het cholesterolgehalte.

Hoe wordt cacaoboter gemaakt?

Cacaoboter is in principe het plantaardige vet dat uit cacaopitten wordt gewonnen door persen en dan filtreren of centrifugeren. Cacaomassa, die verkregen wordt door het malen of vloeibaar maken van cacaoboonfragmenten, kan in een volgende stap ook gescheiden worden in cacaoboter en droge massa.

Het wordt ook gebruikt om chocolade te maken. Eerst moeten de al gefermenteerde cacaobonen geroosterd worden, en ook gebroken en dan van de dop gescheiden. De cacaomassa wordt dan verkregen door ze te pletten in verwarmde walsen. Tenslotte wordt het cacaovet van de massa gescheiden met behulp van een vetpers.

Dit wordt dan naar behoefte geraffineerd of ongeraffineerd verkocht. De cacaoperskoek die overblijft wordt gebruikt om cacaopoeder van te maken.

Beeldbron: pexels.com / Spiske M.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies