Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

56Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Cajon test 2023. Hier stellen we alle Cajons voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste Cajon voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Cajon wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Cajones, in het Duits ook wel Kistrommeln genoemd (de spelling varieert ook van Cajón tot Kachon tot Karon), behoren tot de percussieve slaginstrumenten, hebben een trommelachtige, houten klank en worden gewoonlijk met beide handen bespeeld.
 • De meeste cajónes zijn gemaakt van triplex, dat dan op verschillende manieren wordt afgewerkt.
 • Als op de houten plaat geslagen wordt, trilt hij, wat op zijn beurt de metalen elementen van de cajon doet resoneren. De doosvormige resonantiekamer en de ronde opening op de achterkant produceren een rijk basgeluid.

Cajon: Onze selectie

Xdrum Cajon

Ontdek de krachtige en veelzijdige klanken van de XDrum cajon, perfect voor zowel beginnende als gevorderde muzikanten. Met zijn geschroefde slagvlakken van duurzaam lindenhout en sterke handhaving van de bas, biedt deze cajon u een meerlaagse akoestische ervaring. Elk ritme komt tot leven dankzij de afro-Peruaanse bouwstijl en het snare-effect, bereikt door stembare snaren.

World Rhythm Cajon

Ontdek de veelzijdigheid en het authentieke geluid van de World Rhythm Cajon, speciaal ontworpen voor zowel beginners als de meer ervaren spelers. Stel uw eigen unieke toon in met de 4 verstelbare cajon snare strings, waarbij 2 aan elke speelkant kunnen worden afgestemd op uw perfecte toon. Beleef krachtige lage tonen met de geïntegreerde cajon basbuis, die zorgt voor een opvallende lagefrequentie punch.

Meinl Percussion Cajon

Ontdek de veelzijdigheid en het plezier van de Meinl Percussion Cajon. Of u nu een slagwerker bent op zoek naar ritmische begeleiding, een muzikant op zoek naar een stil drumalternatief voor intieme gigs, of gewoon iemand die van live akoestische muziek houdt, de Meinl Headliner String Cajon heeft u gedekt. Met zijn houten speeloppervlak en twee gebieden voor bas en snaren, kunt u bas- en snaretonen produceren door eenvoudig met uw handen in het midden en de bovenste hoeken te slaan. Accessoires zoals borstels, shakers en pedalen kunnen ook gebruikt worden om uw speelervaring te variëren.

Meinl Percussion Cajon

Wacht niet langer om uzelf te trakteren op deze topper uit de cajon-wereld. Laat uw creativiteit de vrije loop en breng diverse muziekstijlen tot leven met de rijke en veelzijdige klanken van de Meinl Percussion Cajon. Het compacte formaat maakt het ook ideaal om mee te nemen naar optredens of jamsessies, zodat u overal en altijd van uw favoriete percussiegeluid kunt genieten.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Cajon koopt

Wat is een Cajon eigenlijk?

Als je je afgevraagd hebt hoe dit doosje heet waarop muzikanten zitten en met de hand het ritme van liederen bepalen met combinaties van slagen, dan is hier het antwoord: Cajones, of Kistrommeln in het Duits (de spelling varieert ook van Cajón tot Kachon tot Karon), behoren tot de percussie-instrumenten, hebben een trommelachtige, houten klank en worden gewoonlijk met beide handen bespeeld.
Wist je hoe cajón eigenlijk uitgesproken wordt? Het Spaanse woord kan een beetje misleidend zijn voor Duitssprekenden.

De “C” wordt uitgesproken als een “K”. De “j” wordt een harde “ch”, vergelijkbaar met KoCH. De klemtoon ligt op de tweede lettergreep. In fonetische transcriptie: [ka’xɔn]. Soms wordt cajon in het Duitse taalgebied ook gewoon als kachon getranscribeerd.

Soms wordt de cajón ook bespeeld met een voetmachine of bezem, en hij kan ook deel uitmaken van een drumstel en de basdrum vervangen. Hoe groter de cajon, hoe dieper de basklank kan zijn. Het klankgat bepaalt de intensiteit en aanstekelijkheid van het geluid.

Een Cajon op de bovenrand van de doos aanslaan geeft een hogere snaartoon, terwijl de bastoon lager op het deksel wordt geproduceerd. (Image source: 123RF.com / Judit Katai)

Welke houtsoort moet mijn Cajon hebben?

De meeste cajónes zijn gemaakt van triplex, dat dan op verschillende manieren afgewerkt wordt. Het wordt vaak gebruikt omdat het als materiaal een bijzonder goed resonantiegedrag vertoont. In de regel wordt voor triplex berkenhout gebruikt omdat het bijzonder stabiel is van vorm en sterkte. Beuken en elzen zijn ook geschikt om als Cajon afgewerkt te worden. Het aantal lagen triplex zegt veel over hoeveel waarde bij de verwerking aan stabiliteit werd gehecht: Hoe meer, hoe beter.

Hoeveel kost een Cajón?

Hoeveel je aan je Cajón moet uitgeven hangt af van hoe lang je er iets aan wilt hebben en hoe professioneel hij moet zijn. Als beginner kun je je eerste Cajon krijgen voor zo weinig als 50 euro. Als je hem zelf wilt bouwen, moet je ook rekenen op kosten van 30-50 euro, ongeacht of je een bouwpakket koopt of alles zelf doet. Voor een nog kleiner bedrag van 20 euro kun je een Cajon box van karton krijgen, die ook voldoende is voor het begin. Tot aan de meer edele modellen moet je rekenen op enkele honderden euro’s, afhankelijk van de specifieke afwerking.

Hoe werkt een cajon?

De cajon heeft een betrekkelijk eenvoudige maar karakteristieke manier van werken: Als je op de houten plaat slaat, begint die te trillen, wat op zijn beurt de metalen elementen van de cajon doet resoneren. De doosvormige resonantiekamer en de ronde opening op de achterkant produceren een rijk basgeluid. Desgewenst kan het zoemen van de metalen elementen, zoals het snaartapijt, gedempt worden met behulp van een stukje schuim.

Door op de bovenrand van de doos te slaan, wordt een hoger snaargeluid voortgebracht, terwijl het basgeluid lager op het deksel wordt geproduceerd. Vergeleken met andere trommelachtige instrumenten met, bijvoorbeeld, huidbekleding, heeft de cajon een tamelijk droge klank. De Cajon wordt vaak gebruikt in unplugged muziek, ter vervanging van de basdrum of snare van een drumstel. Het wordt ook gebruikt in rock, pop en folk-rock muziek.

Is de Cajón een geschikt instrument voor kinderen?

De cajon is een bijzonder gemakkelijk instrument om te leren, er hoeven geen noten vastgehouden te worden en het gaat er meer om een gevoel voor ritme te verwerven dan om moeilijke melodieën in te studeren. Tijdens de leerfase zijn er ook geen vervelende kromme tonen en het volume wordt ook binnen de perken gehouden. Bovendien is het verhoudingsgewijs goedkoop in aanschaf, dus als het spelen niet zo voortdurend wordt nagestreefd, kan je portemonnee dat wel aan.

Er zijn ook speciale versies van het instrument voor kinderen, die kleiner zijn en bijzonder gemakkelijk te bespelen. In tegenstelling tot piano’s of trommels is de Cajon ook veel ruimtebesparender.

Wist je dat er miniatuur Cajons bestaan? Dit zijn geen echte cajons, maar shakers, d.w.z. rammelaars. Ze lijken op kleine cajons, maar worden bespeeld als rammelaars.

Hoe varieer ik de klank van mijn kachon?

In het algemeen is de klank van de Cajon erg populair en als je ze van een professionele fabrikant koopt, zijn ze ook goed afgesteld. Je moet dus niet in een opwelling met de Cajon rommelen. Maar als je ruis opmerkt of het geluid om specifieke redenen wilt dempen, is het mogelijk het geluid te veranderen met behulp van YouTube leerprogramma’s.

Hoe bouw je zelf een Cajon?

Er zijn een paar redenen waarom je beter een zelfgebouwde Cajon kunt kiezen dan een kant-en-klare. Als je een beginner bent, is het maken van je eigen cajon de beste manier om te beginnen in de wereld van de cajons. Het kan gecombineerd worden met een teambuilding activiteit of als geschenk dienen. Hij zal waarschijnlijk niet dezelfde geluidskwaliteit hebben als een professioneel gemaakte Cajon, maar het is een individueel stuk dat door je eigen handen gemaakt is.

Er zijn ook veel creatieve mogelijkheden om de Cajon vorm te geven. Veel fabrikanten bieden bouwpakketten aan die je samen met bouwinstructies bestelt. Als je zelf aan de slag wilt, kun je online instructies op het web gebruiken, die de montage stap voor stap op video illustreren.

Het bijzondere aan de constructie is het klankgat, dat aan de achterkant moet worden uitgesneden. Hoe groter het gat, hoe indrukwekkender de resulterende basklank.

Materialen die je nodig hebt

 • op z’n best berkenmultiplex voor het speelvlak, de zijkanten en de stroken
 • Schroeven
 • Kleefband van textiel
 • Houtlijm, houtbeits en houtvernis
 • eventueel snaartapijt of metalen gitaarsnaren

Gereedschap dat je nodig hebt

 • Boormachine/handboor
 • Jigsaw
 • Schuurpapier
 • Schroevendraaier
 • Montagebeugel
 • Bestand
 • Glaceerkwast

Welke accessoires moet je kopen?

Uiterlijk zodra je de afgewerkte Cajon voor je hebt staan, komt de vraag naar de accessoires op. Het is echter aan te raden om eerst de basis te leren, en zonder extra functies. Maar als je de Cajon al onder de knie hebt, kun je aan uitbreidingen gaan denken. In plaats van je handen te gebruiken, kun je bijvoorbeeld speciale plastic whisks gebruiken om de Cajon te bespelen. Als je veel met de Cajon reist, moet je hem beschermen tegen nat worden.

Cajonfabrikanten bieden hiervoor geschikte rugzakken of transportzakken aan. Zogenaamde Cajon adapters of zitkussens bieden meer zitcomfort. De adapterplaat vergroot het zitvlak en de kussentjes maken langer, comfortabeler zitten en langere jamsessies mogelijk. Om de slagwerkvariatie te vergroten kunnen andere instrumenten gebruikt worden, zoals een shaker, jingle ring, hihat of cimbalen.

Om de cajon staand te kunnen bespelen of als onderdeel van een drumstel, heb je een voetmachine nodig. Natuurlijk kun je dit ook gebruiken als aanvulling bij het gewone spel. Voor het opnemen van muziek op de Cajon is een microfoon handig – in het beste geval twee: een groot-diafragma microfoon en een klein-diafragma microfoon.

Een freesmachine wordt gebruikt om het klankgat van de Cajon uit te frezen. (Foto bron: 123RF.com / Olaf Speier)

Wat zijn de verschillende kloptechnieken?

Om verschillende slagtechnieken te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je de verschillende gebieden van het speelvlak van de Cajon kent en hun respectievelijke klank. De klank is basachtig in het midden, meer houtachtig in het bovenste gebied en je kunt de bovenste hoeken bespelen om snare-achtige accenten te leggen. De ritmische combinatiemogelijkheden en variaties zijn bijna eindeloos.

Om je op weg te helpen, hebben we hieronder de vier basisslagen op een rijtje gezet:

Schlagart Uitleg
Bas De vlakke hand wordt gebruikt om het slagvlak boven het midden aan te slaan. Onmiddellijk na de klap keren de handen terug naar de uitgangspositie.
Tone De bovenste hoeken van de Cajon worden aangeslagen met de uitgestrekte vingers.
Tip De bovenrand van de Cajon wordt met de vingertoppen en vingertoppen bespeeld en produceert de zachtste slag.
Slap De hogere, scherp klinkende slag wordt verkregen door net onder de bovenrand van de Cajon te slaan. De vingers worden een beetje uit elkaar gespreid en blijven na de slag op het oppervlak liggen.

Hoe leer ik de Cajon spelen?

Om de Cajon te leren bespelen, hoef je niet per se muziek te kennen, maar wel gevoel voor ritme. Je kunt de eerste oefeningen leren uit instructieboeken met CD of DVD. Vooral het spelen met andere muziek wordt goed geleerd door de liedjes om mee te spelen. Natuurlijk kun je ook putten uit de poel van talloze tutorials op YouTube om een eerste indruk te krijgen van de grondbeginselen of specifieke speelstijlen.

Als je bereid bent wat geld uit te geven voor face-to-face instructie, kun je bijvoorbeeld een Cajon workshop volgen bij Sven Bartel. Behalve het begeleid leren biedt dit ook het voordeel dat je samen met anderen kunt spelen.

Besluit: Welke soorten Cajon instrumenten zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten Cajon

 • Afro-Peruaanse Cajon
 • Flamenco Cajon
  • String Cajon
  • Snarecajon
 • Cajon met Cubaans ontwerp
 • Cajon 2inOne
 • Inklapbare Cajón

Wat is er bijzonder aan de Afro-Peruviaanse Cajon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De Afro-Peruviaanse Cajon is de oorspronkelijke constructie, die tegenwoordig bijna een beetje minimalistisch lijkt. Het wordt gekenmerkt door een eenvoudige constructie zonder knikmechanisme. Maar hij heeft een rijke houten klank. Bas cajon is de naam die gegeven wordt aan de bredere ondersoort van de Afro-Peruviaanse cajon, waarvan de bas verhoudingsgewijs intens is.

Voordelen
 • Klassiek: Originele vorm zoals hij in Europa beroemd werd
 • Overheersende houten klank
Nadelen
 • Eenvoudige constructie
 • Geen knakmechanisme

Wat maakt de Flamenco Cajon en wat zijn de voor- en nadelen?

De Flamenco Cajon is een verdere ontwikkeling van de Afro-Peruviaanse Cajon. Er zijn verschillende modificaties: Zo hebben de snaarcajons gitaarsnaren die direct aan de trommelplaat bevestigd zijn – deze zorgen voor een klein snaargeluid, dat doet denken aan de typische snare van een drumstel. Dit is altijd alomtegenwoordig bij het spelen, want de zijkanten zijn meestal over een groot deel van het slagvlak gespannen.

Voordelen
 • Gevoelige respons
 • het snare-geluid is over het hele slagvlak gelijk
 • snaren storen de trillingen niet
Nadelen
 • Snaren moeten na een tijdje opnieuw afgesteld worden
 • het is niet mogelijk het snare-effect volledig te onderdrukken

Een tweede variant zijn metalen elementen zoals tapijtsegmenten, ook wel snaartapijten genoemd. Er zijn andere varianten met metalen tongcompartimenten of spiraaldraden. Hiermee kan heel gemakkelijk een intens snare-effect bereikt worden. De lichtreactie, intussen, leidt soms tot na-ratelen. De klank is even helder, maar niet helemaal zo helder als die van de snaarcajons. Alle voordelen en nadelen worden hierna opgesomd.

Voordelen
 • Verhoudingsgewijs gemakkelijk te gebruiken
 • Consistente klank zonder bijstellen
 • Omschakelen tussen spelen met en zonder snare-effect mogelijk
Nadelen
 • Trillingen van het slagvlak worden gedempt, afhankelijk van de contactdruk
 • Verschillende klank over de verschillende delen van het slagvlak
 • Spelen is minder delicaat in vergelijking met

Wat onderscheidt de Karon met Cubaanse constructie?

Je herkent de Cubaanse Cajon aan het verschil in de manier waarop hij van boven naar beneden bespeeld wordt en niet van voor naar achter zoals normaal het geval is. Het resultaat is dat de speler de Cubaanse Cajon tussen zijn benen neemt en er niet op gaat zitten. Dit type Cajon wordt meestal gebruikt in de Rumba.

Wat zijn 2inOne Cajons?

Dit type Cajon heeft het voordeel dat de spiralen binnenin verwijderd kunnen worden. Daardoor is het nu mogelijk om zowel met een Cubaans-geïnspireerde klank te spelen als in de flamenco variant, afhankelijk van je voorkeur.

Is een opvouwbare Cajon de moeite waard?

Opvouwbare Cajones zijn een doeltreffend alternatief voor al wie bijzonder compact en mobiel wil zijn met het instrument. Omdat hij gemakkelijker te vervoeren en sneller op te zetten en in elkaar te zetten is, is de Cajon minder moeite als je hem mee wilt nemen op reis.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om cajons te vergelijken en te evalueren

Voor een overzicht staan hier alle factoren waarmee je rekening moet houden als je van plan bent een cajon te kopen.

 • Cajon type
 • Materiaal
 • Bouw
 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Voorgemonteerd?
 • Voeten?
 • Met zitkussen?

Afhankelijk van welke factoren je prioriteit geeft, worden bepaalde Cajons in overweging genomen of uitgesloten. Op deze manier kun je met succes de juiste Cajon voor je vinden, vanuit alle gezichtspunten.

Interessante feiten over de Cajon

Waar komt de Cajon vandaan en hoe lang bestaat hij al?

De Cajon ontstond in Peru en werd gemaakt van voormalige transportkisten. Vandaar de naam cajon, die lade of ladekast betekent in het Spaans. Door de heersende slavernij tot in de 19e eeuw werden Afrikaanse slaven beroofd van hun traditionele trommels. Als vervanging moesten de houten kistjes het doel van gemeenschapszin dienen. Het snare-effect van de cajon dat nu zo bekend is, ontstond in Spanje omdat een flamenco-gitarist de snaren opzettelijk combineerde met de slagplaat van de cajon om hem, bij wijze van spreken, “geschikt voor flamenco” te maken.

Is mijn cajón kapot?

Hoor je een ongewoon klepperend in plaats van zoemend geluid op je Cajon? Dan kan het zijn dat de plukplaat beschadigd is, bijvoorbeeld door te ruw gebruik met de voetmachine. Maar de snaren van een snaar-cajon kunnen ook breken als ze te onzorgvuldig gebruikt worden.

Last but not least heeft de Cajon door veelvuldig en intensief gebruik vroeg of laat een algehele opknapbeurt nodig. Het speeloppervlak, bijvoorbeeld, kan vervangen worden. Hiervoor moet je contact opnemen met de dienst van de fabrikant of met andere deskundigen.

Foto credits: kenzos / 123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies