Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

71Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote campinglamp test 2021. Hier stellen we alle kampeerlampen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste campinglamp voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een campinglamp wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Campinglampen bieden je een goede en voldoende verlichtingsmogelijkheid in de donkere uren van de dag en ‘s nachts, zelfs in de vrije natuur.
 • Campinglampen kunnen ofwel op batterijen werken, een oplaadbare batterij bevatten en op gas of zonne-energie werken.
 • Campinglampen in de klassieke zin hebben de vorm van een lantaarn. Het kan echter ook raadzaam zijn om op vakantie hoofdlampen en zaklantaarns klaar te hebben als lichtbronnen.

Camping Lamp: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een campinglamp koopt

Welke soorten campinglampen zijn er?

Niet alle kampeerlampen zijn hetzelfde. Er zijn verschillende soorten lampen die soms meer en soms minder nuttig zijn in verschillende situaties. Hier tonen we je de drie nuttigste soorten lampen die je op je kampeervakantie nodig kunt hebben.

Fakkels

Ze zijn klein en handig en je moet er altijd een bij je hebben als je kampeert. Met een zaklamp kun je nog steeds je weg vinden in het donker en ze passen in elke broekzak. Ze worden meestal aangedreven door batterijen of oplaadbare batterijen. Deze worden in het handvat of de “stok” van de toorts gestoken.

Aan het andere uiteinde van de steel zit een lampkop met LED lampjes of andere gloeilampen. Vaak kan de lichtintensiteit in verschillende standen gevarieerd worden of kan het brandpunt van de lichtkegel aangepast worden.

Koplampen

Als je beide handen nodig hebt om iets te zoeken of klaar te maken, is een hoofdlamp het meest praktische licht dat je kunt vinden. Met een riempje aan je voorhoofd bevestigd, verlicht hij je gezichtsveld en kun je je vrij bewegen in het donker. De hoofdlamp is vaak een LED-lampje dat op batterijen werkt of een ingebouwde oplaadbare batterij heeft.

Lantaarns

Je kunt ze neerleggen, ophangen of met je meedragen. Ze geven een grote en heldere lichtbron en kunnen zelfs een hele tent verlichten. Lantaarns worden vooral gekenmerkt door hun grote lichtgevende middendeel. Ze kunnen gemakkelijk op vlakke oppervlakken geplaatst worden.

Laterne

Lantaarns geven je licht, je kunt ze zonder problemen op vlakke oppervlakken plaatsen. (Afbeelding bron: smartmomblogger / pixabay.com)

Veel tenten hebben hangers aan het plafond van de tent om lantaarns aan te bevestigen. Zo kun je ‘s avonds in de tent nog lezen, bijvoorbeeld. Campinglantaarns kunnen werken op gas, batterijen, accu’s of zonne-energie. Zoek gewoon naar modellen met de werkingswijze van je voorkeur.

Hoe worden campinglantaarns bediend?

Het is niet alleen de vorm van een camping lantaarn die bepaalt of je hem moet kopen. Ook de manier waarop hij bediend wordt is belangrijk. Je moet er vooral op letten wat voor toegang tot energiebronnen je op je vakantie hebt. De meest voorkomende werkingswijzen van kampeerlampen zijn als volgt:

 • Oplaadbare batterijen
 • Op batterijen
 • Op zonne-energie
 • Door gas aangedreven

Oplaadbare batterijen

We kennen het van mobiele telefoons, navigatiesystemen, camera’s en vele andere apparaten. Oplaadbare batterijen verrijken niet alleen de technologie, maar ook de wereld van het kamperen.

Via een USB verbinding kunnen oplaadbare campinglantaarns gemakkelijk opgeladen worden met stroom uit een stopcontact, de sigarettenaansteker van een auto of bijvoorbeeld een laptop. Dus als je tijdens je vakantie toegang hebt tot elektriciteit, kun je je lantaarn op elk moment opladen.

Op batterijen

Hoewel niet de meest milieubewuste optie, zijn lantaarns op batterijen trouwe metgezellen, zolang je maar reservebatterijen bij je hebt. Doe de batterij erin, druk op de knop, licht op.

Lampen op batterijen zijn zo eenvoudig als wat. De batterijen die nodig zijn, zijn echter zelden de kleine handzame, maar grote D batterijen. Natuurlijk kunnen hier ook oplaadbare batterijen gebruikt worden. Maar dit maakt de zaak nog ingewikkelder.

Op zonne-energie

Waarom zou iets dat werkt voor klokken en zelfs huizen niet ook goed zijn voor kampeerlampen? De zon als energiebron is ook de meest milieubewuste werkingswijze. Zonnecellen worden gebruikt om de batterij van de buitenlamp bij daglicht op te laden.

Als alternatief kan ook een stopcontact als energiebron gebruikt worden. Zo ben je altijd van licht voorzien en kun je theoretisch zelfs overleven als je wild kampeert, ver weg van een stroomaansluiting.

Door gas aangedreven

Niet alleen campingfornuizen kunnen met gaspatronen werken. Lange tijd waren ze het populairste wat tentlampen te bieden hadden. Petrolium lampen zijn al meer dan 200 jaar een trouwe metgezel van mensen.

Een insteekbare gaspatroon wordt gebruikt om de vlam van de lamp aan te drijven. Vaak kan de grootte van de vlam geregeld worden en daarmee ook de hoeveelheid uitgestraald licht.

Wat zijn de voordelen van LED lampen?

De LEDs zitten op het voorschot. Zuinig, efficiënt en milieuvriendelijk – geen wonder dat de kampeerwereld er steeds meer gebruik van maakt. LED buitenlampen zijn vaak traploos dimbaar en stralen helder wit licht uit.

Omdat ze geen gevaarlijke stoffen bevatten en gemakkelijk kunnen worden verwijderd, zijn LED’s bijzonder milieuvriendelijk. Ze trekken maar in geringe mate insecten aan en zijn bijzonder schok- en trilbestendig, wat ze bijzonder geschikt maakt voor kamperen. Ze vergen weinig onderhoud en hebben een lange levensduur.

Hoeveel kosten campinglampen?

Zoals bij zoveel dingen in het leven is ook bij outdoor accessoires de prijs een belangrijke overweging. Over de prijzen die je van de drie soorten campinglantaarns kunt verwachten, lees je hier.

Soort lamp prijs
Zaklamp 1 tot 20€
Hoofdzaklamp 5 tot 300€ (afhankelijk van merk en extra functies)
Lantaarn gemiddeld 50€

Fakkels

Taschenlampe mit Batterien als Campinglampe

Zaklampen zijn vaak handig op een kampeervakantie – ze zijn ook niet al te duur. (Afbeelding bron: Arcaion / pixabay.com)

Fakkels zijn er in alle maten en kleuren. En zo is het ook met de prijzen. Je kunt kleine zaklantaarns op batterijen kopen voor minder dan 10 €. In de prijsklasse tot 20 € kun je al waterdichte en zeer heldere zaklampen vinden. Voor

Hoofdlantaarns

Terwijl eenvoudige koplampen voor minder dan 5 € te koop zijn, kunnen professionele modellen tot 300 € kosten. Zelfs heel goedkope modellen met LED-verlichting zijn efficiënt en dienen hun doel bij het kamperen. Als je geen expeditie naar de Himalaya plant, zijn zelfs de goedkoopste modellen voldoende om je kampeertocht in sommige situaties te vergemakkelijken.

Lantaarns

Zelfs campinglantaarns vind je voor minder dan €10. Je vindt de meeste tentlantaarns waarschijnlijk in de klasse van €20. Natuurlijk is er ook hier weinig bovengrens aan de prijzen. Expeditiegaslampen kunnen tot 200 € kosten. Klassieke kampeerders moeten het echter stellen met modellen tot 50 €, afhankelijk van het beschikbare budget.

Besluit: Welke soorten campinglampen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Voordat je een campinglamp koopt, moet je nadenken over het belangrijkste gebruik waarvoor je hem nodig hebt en welke eigenschappen je in je campinglamp wilt hebben.

Campinglampen zijn even divers als de mogelijkheden om van de natuur te genieten. Afhankelijk van hoe je je verplaatst, per fiets, auto of te voet, is een bepaalde lamp het meest geschikt voor je. Ook het toepassingsgebied is doorslaggevend. Heb je de campinglamp nodig om te lezen, te koken en te eten of voor nachtelijke uitstapjes? Afhankelijk van je activiteiten kies je een van de verschillende soorten kampeerlampen. In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten campinglampen:

 • Tentlamp
 • Staande lamp
 • Multifunctionele lamp
 • Gaslamp

Hoe werkt een tentlamp en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De tentlamp is speciaal ontworpen voor gebruik in een tent. Hij is voorzien van een karabijnhaak of beugel waarmee hij aan tentstokken, lussen of takken bevestigd kan worden. Om ze aan lichtere tenten te kunnen bevestigen, zijn tentlampen bijzonder licht en in sommige gevallen zelfs drijfbaar.

Hier vind je een kort overzicht van hoe verschillende tentlampen qua functionaliteit ontworpen kunnen worden:

Duur; 5-20 uur

Bevestiging ophangen, opzetten
Functies met schakelaar, inklapbaar, verschillende helderheidsniveaus, knipperend, weerbestendig, robuust, muggenwerend
Vermogen 40-196 lumen
Opladen batterijen, zonne-energie, USB
Duur 5-20 uur

Behalve voor tentgebruik kunnen tentlampen ook bij andere gelegenheden gebruikt worden. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen als verlichting tijdens nachtelijke wandelingen of, als je er samen een aantal koopt, om de tuin te verlichten voor sfeervolle avonden.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Ruimtebesparend
 • Geoptimaliseerd voor de tent
Nadelen
 • Beperkte lichtopbrengst
 • Stroomafhankelijk voor het opladen van de batterij

Hoe werkt een vloerlamp en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De staande lamp is het meest voorkomende model onder de kampeerlampen en wordt vooral aanbevolen om te koken en te eten. Hij wordt gebruikt als tafellamp en verlicht zijn omgeving rondom goed. Sommige modellen zijn ook voorzien van een ophanging, zodat ze als een tentlamp kunnen worden opgehangen.

Voordelen
 • 360° verlichting
 • Stabiel
Nadelen
 • Stroomafhankelijk

Hoe werkt een multifunctionele lamp en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, dienen multifunctionele lampen voor vele doeleinden. Ze kunnen gebruikt worden als tent- of standlamp, maar zijn ook ideaal voor op reis. Sommige modellen hebben afneembare zaklampen. Ook hier zijn er die een geïntegreerde handslinger hebben, waardoor ze geschikt zijn voor langere tochten in de vrije natuur.

Weer andere modellen hebben een geïntegreerde USB-poort, die gebruikt kan worden om elektronische apparatuur zoals mobiele luidsprekers of een mobiele telefoon op te laden. Interessante extra functies zijn ook de SOS knipperfunctie of handige hulpmiddelen zoals een kompas.

Voordelen
 • Extra voorzieningen
 • Zonnepaneel
Nadelen
 • Hoger stroomverbruik
 • Schokgevoelig
 • Relatief duur

Hoe werkt een gaslamp en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als je midden in de natuur wilt kamperen, zijn ook gaslampen aan te bevelen. Ze werken zonder stopcontacten of batterijen en zijn bijzonder geschikt als je toch al gaspatronen voor het campingfornuis nodig hebt.

De gaslamp is snel bijgevuld, terwijl lampen met batterijen tussen vier en acht uur nodig hebben om weer functioneel te zijn.

Gaslampen en paraffinelampen zijn maar beperkt geschikt voor wandelaars of reizende kampeerders, want alleen al het ontwerp, de gaspatroon en het gewicht maken ruimtebesparend inpakken tot een onderneming.

Voordelen
 • Zeer helder
 • Onafhankelijk van elektriciteit
Nadelen
 • Brandgevaarlijk
 • Groot en zwaar

Koopcriteria: Je kunt kampeerlampen vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

De juiste lamp voor je kampeervakantie vinden is niet altijd gemakkelijk. Vooral op het internet word je verwend met talloze modellen om uit te kiezen. We tonen je de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een lamp koopt, zodat je goed voorbereid op je kampeervakantie gaat.

Type lamp

Eerst en vooral moet je nagaan wat voor lichtbron je nodig hebt. Wil je de binnenkant van je tent goed verlichten of wil je een klein, handig lampje om je te helpen de weg te vinden in het donker? Soms kunnen verschillende lampen nuttig zijn voor je kampeervakantie.

Fakkel

Fakkels zijn kleine helpers die meer dan handig kunnen zijn op een langere tocht in de natuur. Ze bestaan uit een stok en een lampkop en zijn er in verschillende maten en kleuren. Nieuwere modellen hebben vaak zeer efficiënte LED verlichting en verschillende lichtstanden die ingesteld kunnen worden.

Koplampen

Hoofdlampen zijn niet alleen voor bergbeklimmers of speleologen. Met een riem bevestig je de lichtbron op je voorhoofd en heb je je handen vrij, b.v. om iets te zoeken of te koken. Een hoofdlamp is geen absolute must. Je zult het op de meeste campings waarschijnlijk niet nodig hebben. Maar het zal het leven van wilde kampeerders een stuk gemakkelijker maken.

Lantaarns

Camping lantaarns zijn meestal lantaarns die je op een vlakke ondergrond kunt plaatsen. Deze klassieker geeft je veel licht. Je moet ervoor zorgen dat de lantaarn een hanger heeft, zodat je hem bijvoorbeeld in je tent kunt ophangen.

Idealiter heb je zowel een lantaarn voor meer licht als een zaklamp of hoofdlamp voor tussendoor. Zo ben je altijd goed uitgerust.

Bedrijfsmodus

De manier waarop een buitenlamp van stroom wordt voorzien kan voor jou van groot belang zijn. Je moet van tevoren bedenken of je tijdens je vakantie toegang zult hebben tot stroombronnen of dat je liever een beroep doet op alternatieve energiebronnen.

Werkt op batterijen en oplaadbare batterijen

Het voordeel van lampjes op batterijen is dat, zolang je batterijen hebt, er geen limiet is aan hoe lang je kunt branden. Omdat batterijen niet bepaald milieuvriendelijk zijn, kun je beter oplaadbare batterijen gebruiken. Deze kunnen in een oplader steeds weer opgeladen worden en zijn dus veel milieuvriendelijker.

In sommige gevallen zijn de oplaadbare batterijen permanent in het toestel ingebouwd. Hier moet je letten op welke aansluitingen nodig zijn voor het opladen. Een USB verbinding met een adapter voor de aansteker van de auto is waarschijnlijk de meest praktische optie.

Op zonne-energie

De zonnestralen kunnen de batterijen van apparaten net zo goed opladen als stopcontacten. De factor “milieubescherming” is bijzonder voordelig. Vooral als je van plan bent je een tijdje helemaal aan de natuur bloot te stellen en de moderne wereld de rug toe te keren, zijn lampen op zonne-energie een heel goed idee. Wanneer lichtstralen de zonnecellen raken, zetten ze die om in energie en slaan die op in een batterij. Voor de tijd van deze laadcapaciteit geven ze je licht.

Door gas aangedreven

Ook al klinkt het een beetje avontuurlijk om in de natuur met gas om te gaan, toch is deze technologie al beproefd. Maar als je een vriend bent van ons milieu, kun je misschien beter op zoek gaan naar alternatieven. Als je al gaspatronen bij je hebt voor je kampeerkooktoestel, kun je ze ook gebruiken om je lamp van stroom te voorzien. Ook al is deze optie niet echt milieuvriendelijk, ze heeft zich in de loop der jaren toch bewezen.

Lichtopbrengst

Hoe fel schijnt mijn campinglamp eigenlijk? De lichtsterkte van lampen wordt gegeven in lumen. Hoe groter het getal, hoe hoger de lichtsterkte.

Het lichtrendement of de helderheid van een lamp wordt gegeven in de eenheid “lumen”. Voor meer helderheid moet je op zoek gaan naar waarden van 300 lumen of meer. Zelfs fakkels kunnen deze helderheid hebben

Lichtduur

Als je niet voortdurend toegang hebt tot elektriciteit, is de vraag hoe lang een buitenlamp meegaat voor hij zonder stroom komt te zitten van bijzonder belang. De brandtijd geeft precies aan hoe lang een lading meegaat.

De brandtijd beschrijft de tijd dat een campinglamp met één lading tegelijk kan schijnen. Het wordt meestal in uren gegeven. 50 uur zou het minimum moeten zijn. Topmodellen kunnen tot 300 uur halen.

Wetenswaardigheden over campinglampen

Klein ongedierte – Hoe je tegen muggen beschermen bij het kamperen

Hoe leuk een gezellige avond in de natuur ook kan zijn, vroeg of laat word je gebeten door kleine vliegende bloedzuigers. Met een paar maatregelen ben je niet helemaal hulpeloos tegen muggen en andere insecten. Kaarsen, sprays en dergelijke mogen niet ontbreken op je kampeervakantie. Sommige mensen worden vaker gebeten dan anderen.

Sommigen reageren ook sterker op de beten dan anderen. Wetenschappers geloven dat de chemische samenstelling van zweet bepaalt hoe vatbaar je bent voor muggenbeten. Maar het licht van je campinglamp trekt ook insecten aan. Het is dus moeilijk om van je ontspannende avond buiten te genieten bij het licht van je campinglamp.

Men denkt dat LED lampen bijzonder onaantrekkelijk zijn voor insecten. Een LED lantaarn kan dus het aantrekken van insecten beteugelen. Kaarslicht kan ook avonden in de natuur opfleuren. Als je citronella kaarsen aansteekt, werkt hun geur als afschrikmiddel voor insecten. Niet alleen baad je de avond in aangenaam kaarslicht, maar je houdt ook het kleine ongedierte op afstand.

Zodra je echter het licht uitdoet, is het gevaar nog niet voorbij. Met anti-muggensprays ben je de hele nacht veilig voor jeukende beten. Hoe meer DEET er in zit, hoe effectiever het is. Bij het kopen van een spray moet je dus niet alleen letten op de huidverdraagzaamheid, maar ook op het DEET gehalte.

Foto bron: Blake Wisz/ unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies