Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

23Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

54Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Kampeermatras test 2021. Hier presenteren we alle kampeermatrassen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste kampeermatras voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een kampeermatras wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Vroeger moest je nogal wat gewicht meerekenen voor een comfortabele nachtrust, wat het vervoeren tot een moeizame onderneming maakte. Tegenwoordig wegen topmodellen kampeermatrassen nog maar ongeveer evenveel als een TetraPak melk.
 • De gemiddelde verpakkingsgrootte is de laatste jaren ook massaal verminderd. Vroeger was er voor de meestal omvangrijke pads geen plaats in de rugzak en moesten ze aan de buitenkant ervan bevestigd worden. Professionele kampeermatrassen nemen tegenwoordig zo weinig plaats in dat ze veilig in het hoofdvak van een rugzak kunnen worden opgeborgen.
 • De outdoor markt biedt al een grote verscheidenheid aan kampeermatrassen, en het assortiment breidt zich voortdurend uit. Campingmatrassen, zelfopblazende matrassen, opblaasbare matrassen met een ingebouwde pomp of met een extra pomp zijn maar een paar voorbeelden van de vele campingmatrassen die aangeboden worden.

Camping Matras: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een campingmatras koopt

Voor wie is een campingmatras bedoeld?

Een kampeermatras is geschikt voor wie een hoge graad van comfort wil bij het slapen in een tent. Wie is er ‘s morgens in de tent niet wakker geworden met pijnlijke ledematen? Zonder een goed kampeermatras kan een nacht in de tent al snel een nachtmerrie worden. De oorzaken van deze pijn zijn meestal de harde, koude en steenachtige grond. Je lichaam is gewoon gewend aan de knusse, warme en zachte matras van thuis.

Camper liegt im Zelt

Met een kampeermatras kun je het comfort van je kampeertocht tot het uiterste verhogen. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Dankzij de zachte vulling van een kampeermatras slaap je niet direct op de grond en ben je beschermd tegen de natte, koude en harde stenige grond. Met het juiste kussen is een diepe en gezonde slaap gegarandeerd.

Welke maat campingmatras moet ik kopen?

Bij het kiezen van de maat van je kampeermatras zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het is duidelijk dat hoe groter je matras is, hoe meer ruimte hij in je rugzak inneemt.

Zorg er ook voor dat je hele lichaam op de matras past, anders zul je snel gewrichtspijn krijgen.

De matras moet ook in je tent passen, dus hij mag niet groter zijn dan de tent, anders kan hij beschadigd raken als je hem erin probeert te persen.

Hoeveel kost een campingmatras?

Zelfs bij kampeermatrassen zul je voor topmodellen iets dieper in de buidel moeten tasten dan voor instapmodellen. De prijzen voor de verschillende kampeermatrassen lopen sterk uiteen en zijn naar de top toe vrij open.

Het maakt ook uit of je een klimtocht in de Himalaya maakt of een paar nachten op de camping blijft. Een kampeermatras kost meestal zo’n 30 tot 40 euro, maar matrassen voor professionele bergbeklimmers, bijvoorbeeld, kunnen gemakkelijk meer dan 100 euro kosten.

Welke alternatieven zijn er voor campingmatrassen?

In plaats van een klassiek kampeermatras voor je tent, kun je ook een matras voor in je auto kopen. Deze zogenaamde luchtbedden voor de auto kunnen opgeblazen worden en bieden extra comfort, omdat ze meestal wat dikker zijn dan gewone kampeermatrassen.

Niet elke auto is echter geschikt voor het gebruik van een luchtbed, sommige auto’s zijn gewoon te klein. SUV’s zijn door hun afmetingen bijzonder geschikt voor een luchtbed.

Besluit: Welke soorten campingmatrassen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat onderscheidt een kampeermat en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De klassieke kampeermatrassen zijn de zogenaamde slaapmatten van compact schuim. Isomats worden gekenmerkt door ideale isolatie en zijn ook uiterst robuust. De meeste kampeermatjes wegen tussen de 200 en 500 gram. Om ervoor te zorgen dat de slaapzak aan de mat blijft kleven en niet wegglijdt, zijn iso-matten uiterst slipvast ontworpen, zodat je niet plotseling op de harde grond wakker wordt.

De slaapmat kan ook voor allerlei doeleinden gebruikt worden: als materiaalbeschermer, als zitkussen, als basis voor een gezellige picknick of als yogamat – de mogelijkheden zijn veelzijdig.

Voordelen
 • Gezond
 • Goede isolatie
 • Robuust
 • Universeel gebruik
Nadelen
 • Grootverpakking

Voor ideaal comfort en de beste isolatie is de dikte van het slaapmatje van cruciaal belang. Afhankelijk van de fabrikant zijn isolerende matten verkrijgbaar in diktes van 5 tot 19 mm. Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler en warmer hij is. Dikkere isolerende matten hebben echter ook een grotere pakmaat en kunnen dus een nadeel zijn op langere wandeltochten.

Wat zijn de kenmerken van een zelfopblazende mat en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Zelfopblaasbare matten zijn niet alleen met lucht gevuld, want ze zijn een schuimmat omgeven door een luchtdicht omhulsel. Je moet daarom nooit in de matras blazen met de gedachte dat je hem moet opblazen. Door blazen kan er vocht in de schuimlaag komen en schimmel in je matras ontstaan.

Voordelen
 • Antislip
 • Goede waarde
 • Robuust
 • Universeel te gebruiken
Nadelen
 • Zwaarder dan slaapmatten
 • Minder robuust

Om ervoor te zorgen dat de slaapzak goed op de matras ligt en niet wegglijdt, is er meestal een gladde, vuilafstotende stof aan de onderkant en een anti-slip laag aan de bovenkant. Omdat zelfopblazende matrassen goed comfort en ideale isolatie bieden, behoren ze tot de meest populaire en goedkope matten. Zelfopblaasbare matrassen zijn helaas iets minder stevig dan iso-matrassen, maar een reparatieset wordt standaard bijgeleverd.

Wat kenmerkt een opblaasbare mat en wat zijn de voor- en nadelen?

Er is een hele reeks opblaasbare matrassen. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kampeermatrassen is het gewicht enorm verminderd in vergelijking met oudere modellen. Sommige firma’s bieden nu bijvoorbeeld matten aan met een geïntegreerde handpomp.

Voordelen
 • Klein verpakkingsformaat
 • Comfortabel
 • Robuust
 • Licht van gewicht
Nadelen
 • Gevoelig
 • Pomp is niet altijd inbegrepen

De grootste pluspunten van een opblaasbare mat zijn het comfort en het lichte gewicht dat hij met zich meebrengt. Sommige modellen wegen bijvoorbeeld maar ongeveer 550 gram met een dikte van 7,5 cm. Door de geringe dikte en het minimale gewicht kon ook de verpakkingsgrootte aanzienlijk worden verkleind.

Wie echter voor lichtheid in kampeermatrassen kiest, moet ook bereid zijn compromissen te sluiten, want het grootste nadeel van lichtgewicht matten is hun grote gevoeligheid.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om kampeermatrassen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om kampeermatrassen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Maat
 • Luchtretentie
 • Robuustheid
 • Isolatie
 • Slipweerstand
 • Waterafstotendheid
 • Handpomp of ingebouwde pomp

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Maat

Voordat je een kampeermatras koopt, moet je de binnenkant van je tent opmeten. Kampeermatrassen zijn er in allerlei maten, en het zou vervelend zijn als later blijkt dat de matras helemaal niet in de tent past. Bedenk ook dat, afhankelijk van de grootte van de matras, er minder ruimte in de tent kan zijn en dus minder mensen.

Zwei Camper mit Rucksäcken

De verpakkingsmaat van kampeermatrassen is de laatste jaren steeds kleiner geworden, zodat je je kampeermatras gemakkelijk kunt vervoeren. (Foto: sadasdasd / pixabay.com)

Luchtretentie

Voor kampeermatrassen is het belangrijk dat ze de luchtdruk van de matras gedurende langere tijd stabiel kunnen houden. Het is belangrijk dat alle kleppen goed gemaakt zijn en goed dicht zitten. Alle materiaallagen van een kampeermatras moeten strak en goed gemaakt zijn, zodat er gedurende lange tijd geen drukverlies door de kleppen optreedt.

Robuustheid

Een belangrijke factor voor de stevigheid van een kampeermatras is de doorprikbestendigheid ervan. Het materiaal moet zo gekozen worden dat de buitenste lagen niet meegeven, zelfs niet op een oneffen ondergrond.

Verder moeten kampeermatrassen aan de boven- en onderkant slijtvast zijn. Vuil op de matras veroorzaakt vaak kleine scheurtjes of zelfs gaatjes, en daarom moet een goede kampeermatras vuilafstotend zijn.

Bovenmateriaal Voordelen Nadelen
gerubberd katoen robuust, scheurvast, antislip duurder
PVC en andere kunststoffen goedkoop glibberiger en gevoeliger, bevatten soms gevaarlijke weekmakers
Bekleding van velours comfortabel en warm doet je zweten

Zorg ervoor dat je campingmatras vuilafstotend is, want vuil op de matras veroorzaakt vaak kleine scheurtjes of zelfs gaatjes.

Isolatie

De isolerende eigenschappen van kampeermatrassen moeten niet onderschat worden, want wie slaapt er graag op een koude ondergrond? Vooral tijdens kampeertochten in de winter kan slechte isolatie snel leiden tot onderkoeling of, in het ergste geval, zelfs lichte bevriezing.

Slipweerstand

Slipweerstand is zo’n belangrijke factor omdat het vaak voorkomt dat de gekozen kampeerplek geen vlakke ondergrond heeft. Zonder een antislip matras kan het gemakkelijk gebeuren dat de matras niet aan de vloer van de tent blijft kleven en zo steeds verder naar de rand schuift, waardoor de tent beschadigd kan raken.

Waterafstotendheid

Een waterafstotend campingmatras hebben is zo belangrijk, want als het matras lek is, kan er gemakkelijk water in de binnenste lagen van het matras komen, waardoor hardnekkige schimmelvorming kan ontstaan. Het is ook belangrijk dat als er zich water op de matras verzameld heeft, je het er gewoon af kunt vegen, want anders loop je het risico dat je de nacht op een vochtige matras moet doorbrengen, wat waarschijnlijk voor niemand een pretje is.

Zorg ervoor dat er geen water in je kampeermatras komt, anders kan er hardnekkige schimmel ontstaan.

Type pomp

Het type pomp is een aankoopcriterium dat niet onderschat mag worden. Een matras die je niet kunt opblazen is nutteloos. Houd dus zeker rekening met deze factor bij je aankoopbeslissing. Hier volgt een kort overzicht:

Type pomp voordelen nadelen
Balg licht en klein weinig pompkracht
Dubbelslagpomp pompt wanneer geduwd en getrokken wordt, kan ook gebruikt worden om te zuigen meestal klein en handzaam iemand moet pompen
Elektrische pomp geen lichamelijke inspanning steunt op elektriciteit
Pedaalluchtpomp kan comfortabel met de voet gebruikt worden relatief groot

Campingmatrassen met een ingebouwde pomp kunnen heel praktisch zijn; je hoeft alleen maar een schakelaar of knop in te drukken en de matras blaast zichzelf op. Zulke modellen zijn echter tamelijk onbruikbaar voor gebruik tijdens een wandeltocht, want in de vrije natuur heb je meestal geen stroomaansluiting. Als er geen ingebouwde pomp is, moet de lucht in de matras gepompt worden met je eigen longkracht of met een hand- of pedaalluchtpomp. Deze hebben geen elektriciteitsaansluiting nodig, maar moeten met fysieke kracht bediend worden.

Wetenswaardigheden over campingmatrassen

Hoe werken zelfopblazende campingmatrassen?

De term “zelfopblazend kampeermatras” suggereert een technisch ingewikkeld proces dat plaatsvindt als het matras wordt opgeblazen, maar de eigenlijke werking is vrij eenvoudig. Binnenin de mat zit een speciaal PU schuim, dat voorzien is van open cellen. Als de matras opgerold is, is het schuim extreem samengedrukt.

Als je de matras echter uitrolt, zet het schuim uit. Een extra onderdruk, die lucht van buiten naar binnen in de poriën van het schuim zuigt, ontstaat door het ventiel te openen. Als bij toverslag blaast de matras zich vanzelf op en wordt steeds volumineuzer. Om te voorkomen dat er lucht ontsnapt als je op de matras gaat liggen nadat hij volledig is opgeblazen, moet het ventiel natuurlijk weer gesloten worden.

Hoe maak ik mijn kampeermatras schoon?

De meeste kampeermatrassen zijn gemakkelijk schoon te maken. Omdat kampeermatrassen vaak in de vrije natuur gebruikt worden, is regelmatig schoonmaken een must om de levensduur van je matras aanzienlijk te verlengen.

Je kunt vuil van de matras verwijderen als hij vol is en met het ventiel gesloten met een mild huishoudelijk schoonmaakmiddel en een doek. Daarna moet je de matras grondig afspoelen. Om hardnekkige schimmelvorming te voorkomen, laat je de matras drogen voor je hem leeg laat lopen en weer oprolt.

Foto bron: rawpixel.com / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies