Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

70Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote campingbed test 2022. Hier stellen we alle kampeerstoelen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het beste camping ligbed voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een kampeer-ligstoel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Campingstoelen zijn meestal van aluminium of staal gemaakt. Er zijn echter ook modellen van hout. Aluminium ligstoelen zijn het meest praktisch voor mobiel gebruik, want ze wegen het minst.
 • Campingligstoelen met een plastic hoes zijn bijzonder gemakkelijk te onderhouden en weerbestendig. Houten ligstoelen, daarentegen, moeten regelmatig schoongemaakt en geschilderd worden.
 • Bij de aanschaf van een ligstoel moet je letten op het materiaal, de optimale afmetingen en de maximale belastbaarheid.

Campingbed: Onze selectie

Shopgids Campingbed: Alles wat je moet weten

Van welk materiaal zijn campingbedden gemaakt?

Campingstoelen zijn er in verschillende materialen. De meeste zijn gemaakt van aluminium of staal, maar af en toe zijn er ook modellen van hout. Houten ligstoelen zijn meestal gemaakt van robuuste en zeer weerbestendige houtsoorten, zoals eiken, teak of acacia.

De bekleding van de metalen opvouwbare ligstoelen is meestal van hoogwaardig plastic, omdat deze materialen bijzonder weerbestendig zijn en gemakkelijk schoon te maken. Sommige ligstoelbekledingen zijn echter ook gestoffeerd. In dit geval bestaat het vulmateriaal vaak uit fleece of schuim. Houten ligstoelen, daarentegen, hebben meestal geen geïntegreerde bekleding, maar een houten ligvlak.

Vooral als de ligstoel lange tijd buiten gebruikt gaat worden of onder sterke weersomstandigheden, is het belangrijk om bij de aankoop te letten op de afwerking van het materiaal.

Wat kost een camping ligstoel?

De prijs van een kampeer-ligstoel hangt natuurlijk af van de kwaliteit, maar ook van het materiaal. Goedkope ligstoelen zijn er voor slechts 25 tot 50 euro. Wil je wat meer uitrusting, dan moet je 60 tot ruim 150 euro betalen. De luxe versies beginnen bij ongeveer 150 euro.

Aan welke eisen moet een ligstoel voor buiten voldoen?

Een goede kampeer-ligstoel moet heel stabiel zijn, maar niet te zwaar om gemakkelijk vervoerd te kunnen worden. Het materiaal van het deksel en het frame moet ook goed gemaakt zijn en gemakkelijk te onderhouden.

Het is ook praktisch als de banken snel en gemakkelijk in elkaar gezet en uit elkaar gehaald kunnen worden. Het is altijd aan te bevelen dat het opvouwbare ligbed een onderkleed heeft. Door deze extra vering past de bekleding van het ligbed zich beter aan het lichaam aan.

Waarvoor kunnen opklapbare ligstoelen gebruikt worden?

Opvouwbare campingstoelen zijn veelzijdig en kunnen natuurlijk niet alleen op kampeervakanties gebruikt worden. Ze zijn ook geschikt als comfortabele zit- of ligstoel in de tuin thuis of op het balkon.

Campingloungers kunnen niet alleen op vakantie voor de tent of caravan gebruikt worden. De ligstoelen zijn ook geschikt voor het balkon of de tuin thuis. (Foto: TheUjulala / pixabay.com)

Campingstoelen kunnen ook gebruikt worden om te relaxen en te zonnebaden bij het zwembad, maar dan moet een materiaal gekozen worden dat niet gevoelig is voor vocht. Bovendien bieden hoge kwaliteit en gestoffeerde ligstoelen een zekere mate van comfort tijdens het slapen. Steeds meer kampeerders verkiezen nu een campingbed boven een luchtbed, een kampeermatje of een campingbed.

Campingbedjes voor kinderen: Waar moet ik op letten?

Wat beschikbaar is voor volwassen kampeerders is natuurlijk ook beschikbaar voor kinderen. Campingbedjes voor de kleintjes zijn meestal kleurrijk, gedessineerd of bedrukt met kindermotieven. Natuurlijk zijn deze zonnebanken wat kleiner, maar ook hier moet je letten op de juiste afmetingen en een comfortabel ligoppervlak. Bovendien moet je erop letten dat de kinderkampeerstoelen goed gemaakt zijn en een heel stabiele standaard hebben.

Omdat kinderen graag op het ligbed spelen of klimmen, mag het ligbed niet gemakkelijk omvallen of instorten. Voor de aankoop, maar ook tijdens de vakantie, moet je controleren of er geen schroeven of andere onderdelen zijn losgekomen. De kleinere opvouwbare ligstoelen variëren in prijs van 20 tot ongeveer 60 euro, maar de bovengrenzen zijn natuurlijk open.

Besluit: Welk campingbedje is geschikt voor jou

Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen drie soorten kampeerloungers:

 • Stalen campingbed
 • Aluminium campingbed
 • Houten campingbed

Camping ligstoelen zijn geschikt voor gebruik op vakantie, maar ook voor het terras of de tuin thuis. De ligstoelen verschillen in materiaal en eigenschappen. We willen je helpen de juiste kampeerstoel te vinden voor jou en je behoeften. Om dit te doen stellen we de verschillende soorten ligstoelen voor en tonen je hun voor- en nadelen.

Wat onderscheidt een stalen campingbed en wat zijn de voor- en nadelen?

Het frame van een stalen of roestvast stalen campingbed bestaat uit stalen buizen. Het ligvlak is bekleed met een gemakkelijk te onderhouden kunststof materiaal. Deze kampeerloungers zijn zeer stabiel en hebben een lange levensduur. Veel van deze ligstoelen kunnen opgevouwen worden om ze gemakkelijker te kunnen vervoeren.

Voordelen
 • Lange duurzaamheid
 • Weerbestendig
 • Zeer stabiel
Nadelen
 • Hoger gewicht
 • Niet roestbestendig

Deze modellen zijn echter meestal veel zwaarder dan ligstoelen van aluminium en dus wat minder praktisch in het gebruik. Een nadeel is dat deze metalen ligstoelen na verloop van tijd kunnen gaan roesten als ze voortdurend in de regen worden achtergelaten of als ze niet goed schoongemaakt worden.

Wat zijn de kenmerken van een aluminium campingbedje en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze metalen ligbedden hebben een frame van aluminium staven. Het ligvlak is meestal gemaakt van een bekleding van textiel met een stevig kunststof materiaal. Aluminium campingbedden zijn meestal het lichtst en kunnen in een paar eenvoudige stappen opgevouwen worden.

Dit materiaal is bijzonder geschikt voor het vaak van plaats veranderen van het campingbed. Bovendien zijn aluminium ligstoelen betrekkelijk gemakkelijk schoon te maken en roesten ze meestal niet, zodat ze ook bij regenachtig weer buiten kunnen blijven staan.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Roest niet
 • Droogt snel
Nadelen
 • Warmt op in de zon

Het aluminium warmt echter op in direct en langdurig zonlicht en kan daardoor oncomfortabel aanvoelen op de huid. Hoewel het materiaal relatief robuust is, moeten aluminium veldbedden niet te lang aan UV-licht of sneeuw worden blootgesteld, anders kan het materiaal op den duur beschadigd worden.

Wat onderscheidt een houten campingbedje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het frame en het ligvlak van een houten ligstoel zijn van hout. De kwaliteit en stabiliteit van houten ligstoelen hangt altijd sterk af van de kwaliteit van het hout. In het algemeen echter garandeert hoogwaardig en weerbestendig hout dat de ligstoel lang meegaat. Houten ligstoelen van hoge kwaliteit zijn robuust en bijzonder stabiel. Veel mensen houden ook van het natuurlijke uiterlijk van deze ligstoelen.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Duurzaam
 • Weerbestendig
Nadelen
 • Veel onderhoud
 • Niet gestoffeerd
 • Meestal niet opvouwbaar

Omdat deze ligstoelen vaak niet opvouwbaar zijn, zijn ze minder geschikt voor mobiel gebruik, maar zeker voor permanent gebruik op het balkon of terras. Een ander nadeel is dat ze veel onderhoud vergen, want houten ligstoelen moeten regelmatig schoongemaakt en geschilderd worden. Bovendien bieden deze campingligstoelen geen opvulling. Kussens voor meer comfort zouden dus bijkomend moeten worden aangeschaft.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je het beste kunt gebruiken om kampeerstoelen te vergelijken en te evalueren. Dit moet het je gemakkelijker maken te beslissen welk ligbed geschikt is voor jou en je doeleinden. Samengevat zijn dit de volgende koopcriteria:

 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Vakmanschap
 • Maximaal draagvermogen
 • Vouwbaarheid
 • Prijs
 • Extra’s

In de volgende alinea’s kun je lezen over de verschillende criteria en hoe je ze kunt indelen naargelang je omstandigheden.

Afmetingen

Eerst en vooral moet je bij het kopen van een campingbed letten op de lengte en breedte. Idealiter moet er voldoende afstand tot de rand van het bed zijn, zowel in de lengte als in de breedte. Hierdoor kan de slaper zich omdraaien zonder bang te zijn van het bed te vallen. Bovendien moet het ligvlak ook voldoende lang zijn, zodat de voeten niet over het uiteinde van de bank hangen.

Gewicht

Behalve de juiste maat moet ook het gewicht van het ligbed een rol spelen bij de aankoopbeslissing. Hoe zwaar de campingligstoel is hangt vooral af van het materiaal en de inrichting. Het lichtste materiaal is meestal aluminium.

Het gewicht van het ligbed moet ook zo laag mogelijk zijn als je geen zware last kunt dragen of dat alleen met moeite kunt doen.

Hoewel het gewicht een ondergeschikte rol speelt bij vakanties per auto of caravan, kan het bij andere soorten vervoer doorslaggevend zijn. Als je het campingbed bijvoorbeeld met de fiets naar het zwemmeer wilt vervoeren, kun je beter een lichter aluminium bed kiezen.

Verwerking

Een ander aspect dat je altijd in overweging moet nemen is de afwerking van het materiaal. Vooral als de ligstoel gedurende lange tijd gebruikt wordt of blootgesteld wordt aan weersveranderingen, zoals ernstige droogte of voortdurende regen, moet hij goed tegen omgevingsinvloeden kunnen.

Aluminium roest bijvoorbeeld niet en is ideaal als het ligbed in een vochtige omgeving gebruikt moet worden. In elk geval is het aan te bevelen dat de bekleding van het ligbed gemaakt is van weerbestendig of -bestendig materiaal. Kijk, indien mogelijk, ook goed naar de nachten en het frame. Zo kun je eventuele zwakke plekken in het materiaal of kleine beschadigingen opsporen. Als je een houten ligstoel wilt, moet je bij de aankoop letten op de herkomst van het hout.

Maximaal draagvermogen

Let bij het kopen op het maximale draagvermogen van het ligbed. Vooral bij grotere of zwaardere personen of als bijvoorbeeld kinderen het ligbed als trampolinevervanger gebruiken, kan het anders snel beschadigd raken of instorten. Je kunt het beste een model kiezen met een draagvermogen tot 200 kilo. Zo blijft de ligstoel stabiel en onbeschadigd, zelfs bij schokkerige bewegingen of een hoger lichaamsgewicht.

Vouwbaarheid

Vooral als je de ligstoel veel wilt of moet vervoeren, moet je erop letten dat hij opvouwbaar is. Dit betekent dat de ligstoel minder ruimte inneemt en gemakkelijker te dragen en op te bergen is. Ook het vouwmechanisme moet zo ongecompliceerd mogelijk zijn. Vooral op reis moet het campingbedje zo weinig mogelijk plaats innemen. Let behalve op de opvouwbaarheid ook op de pakmaat van de ligstoel.

Prijs

Hoeveel je aan een opvouwbare ligstoel wilt uitgeven is natuurlijk aan jou. Maar als je de campingligstoel langere tijd wilt gebruiken, kun je beter gaan voor een ligstoel van hoge kwaliteit, die gewatteerd is of een extra bekleding heeft. Deze opvouwbare ligstoelen kosten misschien een paar euro meer, maar ze gaan langer mee dan één kampeerseizoen.

Extra’s

Tegenwoordig zijn er zonnebanken met steeds meer extra’s. Als je bijvoorbeeld naar een zeer zonnig gebied reist, is een campingbedje met een geïntegreerde zonnekap een goed idee. Er zijn ook modellen met extra opbergvakjes voor zonnebrillen of mobiele telefoons.

Sommige campingbedden staan op zogenaamde boegpoten. Deze voetjes zorgen ervoor dat het ligbed niet te snel wegzakt, zelfs niet op een zachte ondergrond zoals zand. Wil je daarentegen de stand van de campingligstoel snel kunnen veranderen, dan is een model met wieltjes een goede keus.

Sommige ligstoelen hebben wieltjes om ze gemakkelijker te kunnen vervoeren. (Foto: Antranias / pixabay.com)

In elk geval is het aan te raden de hoofdsteun te kunnen vervangen. Zo kun je de zit- of ligpositie individueel instellen. Sommige banken hebben zelfs armleuningen voor nog meer zitcomfort.

Wetenswaardigheden over campingbedden

Zijn er ook opvouwbare ligstoelen voor honden verkrijgbaar?

Ja, er zijn ook ligbanken voor honden. Deze opvouwbare banken kunnen thuis of op kampeervakanties gebruikt worden. Deze opklapbare hondenbedden zijn vooral geschikt voor mobiel gebruik, vergeleken met andere hondenbedden die snel opgezet kunnen worden. Sommige banken zijn gecapitonneerd en hebben ook een luifel. In de regel kunnen de campingbedden voor honden opgevouwen worden en zijn ze dus ruimtebesparend.

De bedden zijn te koop in dierenbenodigdhedenwinkels of in verschillende online winkels. De prijzen van de hondenbedden beginnen bij 15 euro en kunnen al gauw de 100 euro overschrijden. In het algemeen moet je letten op de stabiliteit, het staan en de maximale belasting van deze banken. Als de hond vooral in een zonnige omgeving op de bank zal slapen, is het aan te bevelen een bank met een zonnedak te kiezen.

Is een campingbedje geschikt als vervanging voor een luchtbed of campingbedje?

In het algemeen kunnen campingbedden gebruikt worden als vervanging voor een luchtbed of een campingbed . Je moet er wel voor zorgen dat hij goed gestoffeerd is en voldoende ruimte heeft om op te liggen. Als het campingbed niet gewatteerd is, moet er minstens een extra matje of een slaapmatje op het bed gelegd worden.

Bij het kiezen van het juiste slaapoppervlak voor kamperen is het ook raadzaam advies te vragen aan een specialist.

Campingbedden zijn vooral geschikt voor mensen die graag hogerop slapen en niet direct op de grond. Enerzijds ben je tijdens het slapen beschermd tegen eventuele kruipende dieren, anderzijds maakt de hogere zitpositie het makkelijker om op te staan na een goede nachtrust.

Foto bron: unsplash.com / Alí Díaz

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies