Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

72Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Hou je van wandelen, vissen of kamperen in de natuur? In de natuur kun je veel beleven en ook veel bewegen, maar je hebt soms ook een pauze nodig. Vooral op lange wandeltochten, bij het vissen of kamperen is een zitje welkom tussendoor of voor langere periodes. Maar bankjes zijn niet overal beschikbaar.

Het loont de moeite een campingstoel te kopen, zodat je onafhankelijk van openbare parkbankjes kunt pauzeren of bij een waterplas kunt gaan zitten om te vissen. Er zijn goedkope modellen. De meeste zijn vrij licht en gemakkelijk op te zetten en af te breken. In onze grote kampeerstoel test 2022 laten we je kennis maken met verschillende kampeerstoelen. We geven je achtergrondinformatie en criteria die je kunt gebruiken om de juiste kampeerstoel voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Campingstoelen zijn ideaal voor allerlei buitenactiviteiten, zoals vissen, muziekfestivals of, meer klassiek, kamperen.
 • Er zijn verschillende soorten kampeerstoelen, die sterk verschillen in afmetingen, draagkracht en ergonomie. Ze hebben tenminste allemaal één ding gemeen; ze zijn gemakkelijk te vervoeren en betrekkelijk snel op te zetten en af te breken.
 • Veel moderne modellen zijn ook ontworpen om aan de eisen te voldoen, zodat bekerhouders, voetsteunen en hoofdsteunen nu standaard zijn.

Campingstoel: Onze selectie

Shopgids Campingstoel: Alles wat je moet weten

Om de juiste kampeerstoel te vinden, moet je van tevoren weten waarvoor hij gebruikt zal worden en welke eigenschappen je verwacht. Maar om zo zeker mogelijk te zijn, heb ik hieronder alle belangrijke informatie voor je samengevat.

Wat kenmerkt een campingstoel?

In tegenstelling tot gewone stoelen zijn kampeerstoelen ontworpen om mee te nemen. Daarom hebben bijna alle beschikbare modellen een relatief laag gewicht. Voor langere reizen, bijvoorbeeld bij het wandelen, is een hoog gewicht van, bijvoorbeeld, 15 kg of meer uiterst onconventioneel, zodat een laag gewicht een must is.

Bij het kamperen kan elke overbodige gram uitrusting een last zijn. Van daaruit worden kampeerstoelen vanaf de fabricage ontworpen om licht van gewicht te zijn. (Beeldbron: unsplash.com / Chris Holder)

Hij is ook zo ontworpen dat hij betrekkelijk snel op te zetten en af te breken is. Zowel bij het kamperen als op het balkon is een snelle opstelling een voordeel en wordt daarom door veel mensen als comfortabel beschouwd. Natuurlijk zijn er verschillende varianten van kampeerstoelen, die onder meer verschillen doordat ze op verschillende manieren in elkaar gezet en uit elkaar gehaald kunnen worden.

Ook het materiaal speelt een belangrijke rol; de meeste modellen zijn ofwel van stof, ofwel van een licht metaal. Het materiaal heeft dus een grote invloed op zowel het gewicht als de stevigheid. Omdat deze stoelen ontworpen zijn voor buitenactiviteiten, worden veel producten ook gekenmerkt door hun weerbestendigheid.

Een kampeerstoel wordt vooral gekenmerkt door praktische eigenschappen voor vrijetijdsbesteding zoals kamperen, wandelen of festivals. Bovendien is de trend zowel op conformiteit als op welzijn gericht, zodat veel fabrikanten eraan werken om zo comfortabel mogelijke kampeerstoelen op de markt te brengen.

Wat zijn de toepassingen van een campingstoel?

Zoals al gezegd worden campingstoelen voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals op festivals of bij het wandelen. De eisen die aan de stoel gesteld worden verschillen naargelang het doel.

Verschillende eigenschappen zijn belangrijk voor kamperen of wandelen. Ga daarom vóór aankoop altijd na of het betreffende product ook aan deze eisen voldoet, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Op dit gebied is een kampeerstoel belangrijk die een bijzonder gering gewicht heeft, zodat hij zonder veel moeite vervoerd kan worden. Bovendien moet het weerbestendig zijn, bijvoorbeeld, zodat het bij onverwachte regen op lange termijn niet roest. Je moet ook aandacht besteden aan robuustheid.

Voeten van lage kwaliteit kunnen in steenachtig terrein snel een knelpunt worden. Voor festivals of kampvuren is het meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hoewel een zekere mate van robuustheid vanwege de ondergrond een eerste vereiste is, is het aan jou of conformiteit de hoogste prioriteit heeft of dat het gewoon een stoel moet zijn die zijn doel dient.

Voor het balkon, bijvoorbeeld, zijn deze eigenschappen minder een probleem, omdat het oppervlak ongevaarlijk is en de stoel bij slecht weer snel naar binnen/ in de flat verplaatst kan worden. De nadruk ligt hier echter duidelijk op conformiteit. Daarom is een product dat een zachte zitting heeft en, bijvoorbeeld, een drinkhouder een goede keuze.

Besluit: Welke soorten campingstoelen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen zes verschillende soorten / types kampeerstoelen:

 • Vouwstoel
 • Vouwstoel
 • De stoel van de directeur
 • Helinox stoel
 • Camping krukje
 • Relax ligstoel

Wat zijn klapstoelen en wat zijn de voor- en nadelen van klapstoelen?

De klapstoel is de meest voorkomende soort. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een campingstoel die snel op- en neergeklapt kan worden. Klapstoelen zijn niet zo robuust, zodat de meeste modellen nauwelijks meer dan 100 kg kunnen dragen.

Voordelen
 • Snel op te zetten en af te breken
 • Goedkoop
 • Zachte zitting door de stof
Nadelen
 • Kan niet veel gewicht aan

Wat zijn klapstoelen en wat zijn de voor- en nadelen van klapstoelen?

Klapstoelen vouwen, zoals de naam al zegt, op en neer, dus ze zijn relatief snel op te zetten. Bovendien zijn ze meestal uitgerust met een armsteun, die vaak vergezeld gaat van een drinkhouder.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Vaak vergezeld van een armleuning en bekerhouder
 • Steviger dan de klapstoel
Nadelen
 • Ongeschikt voor relatief zware omstandigheden zoals wandelen

Wat zijn directeursstoelen en wat zijn de voor- en nadelen van directeursstoelen?

Regisseursstoelen zijn veel complexer van constructie dan andere types en daarom bijzonder robuust.

Regisseursstoelen zijn niet alleen op de filmset van groot nut, maar ook bij het kamperen. (Image source: pexels.com / Daria Shevtsova)

Bovendien zorgen de voeten, die gebouwd zijn in de vorm van gekruiste stutten, voor een hoge mate van stabiliteit. Een ander kenmerk is het lage gewicht, dat nog minder is dan dat van klapstoelen.

Voordelen
 • Uiterst robuust
 • Meest stabiel in vergelijking met andere varianten
 • Zeer licht van gewicht
Nadelen
 • Ingewikkelder in elkaar te zetten dan andere kampeerstoelen
 • Relatief hoge prijs

Wat zijn Helinox stoelen en wat zijn de voordelen en nadelen van Helinox stoelen?

Door dit ontwerp kan de stoel uiterst klein opgevouwen worden, zodat hij plaatsbesparend opgeborgen kan worden. Door hun robuustheid zijn ze ook ontworpen voor zware gewichten. Daarom zijn ze bijzonder populair bij wandelaars.

Voordelen
 • Uiterst robuust
 • Zeer stabiel
 • Kan heel klein opgevouwen worden
 • Ideaal voor wandelingen
Nadelen
 • Geprijsd in het hogere segment

Wat is een campingkrukje en wat zijn de voor- en nadelen van campingkrukjes?

Een kampeerkruk is in principe een krukje dat, afhankelijk van de uitvoering, opgezet of opgevouwen kan worden. Door zijn aard bespaart hij de meeste ruimte; sommige modellen zijn nauwelijks groter dan een potloodetui. Hij heeft echter geen rugleuning, wat bij sommige mensen tot rugpijn kan leiden. Bovendien is het algemeen bekend dat het niet erg robuust is.

Voordelen
 • Uiterst klein en dus zeer plaatsbesparend
 • Zeer snel op te zetten en af te breken
Nadelen
 • Niet erg robuust, dus ongeschikt voor wandelingen en dergelijke
 • Geen rugleuning

Wat is een relaxfauteuil en wat zijn de voordelen en nadelen van relaxfauteuils?

Een relaxfauteuil is een stoel die een ruimte heeft om de voeten neer te zetten en zo ontworpen is dat de persoon er op kan gaan liggen als op een ligstoel. Hier komt conformiteit op de eerste plaats, dus is hij het meest geschikt voor het balkon of voor een avond rond het kampvuur.

Voordelen
 • Liggen wordt erg comfortabel gevonden
 • Optimaal om te zonnebaden of gewoon te ontspannen
Nadelen
 • Goed zitten is nauwelijks mogelijk
 • Aan een tafel zitten is even problematisch

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om kampeerstoelen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kampeerstoel geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Robuustheid en stabiliteit
 • Compliant
 • Montage en demontage

Robuustheid en stabiliteit

Een goed product wordt gekenmerkt door hoge stabiliteit en een zekere mate van robuustheid. Dit betekent dat de stoel stevig en stevig staat, zelfs op oneffen terrein, en dat hij zelfs over lange afstanden geen last heeft van een zwaar gewicht. Deze kunnen worden bepaald aan de hand van twee factoren:

 1. De constructie
 2. Het materiaal

Om op het eerste punt in te gaan; ongeacht de variant zijn goede kampeerstoelen op een professionele manier geconstrueerd en garanderen dus een bovengemiddelde steun voor hun klasse.

Maar ook de variant is belangrijk; regisseursstoelen, bijvoorbeeld, zijn van nature stabieler en robuuster gebouwd dan klapstoelen of inklapbare stoelen. Om op het tweede punt in te gaan; zoals reeds gezegd zijn de meeste producten gemaakt van stof of een licht metaal. Klapstoelen, bijvoorbeeld, zijn meestal van stof gemaakt. Deze garanderen minder steun dan bijvoorbeeld aluminium. Ze verschillen echter ook van elkaar

Modellen met een scheurvast materiaal zoals polyester zijn altijd te verkiezen boven een materiaal als katoen.

Producten met een licht metalen frame, zoals aluminium, zijn geschikt voor wandelen en kamperen; ze zijn stabiel en hebben een lange levensduur. Het zit- en hoofdgedeelte daarentegen is meestal van een stof gemaakt om een zekere mate van gelijkvormigheid te garanderen.

Comfort

Natuurlijk kan het beste comfort niet bereikt worden als de zitting of, naar gelang het geval, het ligvlak en de rugleuning van hard materiaal gemaakt zijn. Daarom zijn deze zones bij bijna alle producten van een stof gemaakt.

Daarom is de basisregel: hoe zachter de stof, hoe prettiger het in gebruik is.

Het materiaal alleen is echter niet de beslissende factor voor conformiteit. De constructie speelt een rol die niet onderschat moet worden. Kampeerkrukjes, bijvoorbeeld, bieden bijna uitsluitend praktische voordelen, terwijl de relax-lounger alleen op conformiteit gericht is.

Wil je echter een kampeerstoel aanschaffen die je bijna overal kunt gebruiken en die bovendien een comfortabele zitpositie biedt, dan is zowel de Helinox stoel als de regisseursstoel een uitstekende keus.

Montage en demontage

Voor sommigen zijn zowel conformiteit als andere criteria zoals robuustheid het belangrijkst, dus maken ze zich niet druk over assemblage. Wil je echter een kampeerstoel die je snel en gemakkelijk kunt monteren en demonteren, dan is het raadzaam het betreffende product nader te bekijken.

Klapstoelen zijn niet in de laatste plaats bekend om hun gemakkelijke hanteerbaarheid en snelle plaatsing. Dit bespaart je tijd en stelt je in staat je meer op andere dingen te concentreren. Bovendien zal zelfs een leek geen problemen hebben met het opzetten en afbreken. Bedenk echter dat modellen van hetzelfde type ook verschillen wat de installatie betreft. Een klapstoel is bijvoorbeeld niet zomaar een klapstoel.

Wetenswaardigheden over campingstoelen

Campingstoelen zijn echte allrounders als het gaat om reizen, kamperen en dergelijke. Door hun ontwerp zijn ze sneller op te zetten dan gewone stoelen, en ze zijn ook lichter en plaatsbesparender.

Wat is het normale gewicht?

Het gewicht van kampeerstoelen hangt af van het materiaal en de afmetingen. Terwijl de krukvariant nog steeds het laagste gewicht heeft (300 – 500 gram). Klap- en klapstoelen wegen iets meer, ook al zijn de cijfers vrij laag. Gemiddeld wegen ze zo’n 2 – 5 kilo. Regisseursstoelen zijn ongeveer lichter en gaan van 1,5 – 4,5 kilo.

Helinox stoelen zijn robuust en bieden een grote meegaandheid. Gewichten van soms minder dan een kilo zijn niet ongewoon. Relax ligstoelen bieden de grootste conformiteit en hebben ook het grootste zit- of, in dit geval, ligoppervlak. Het gewicht is hier ongeveer 4,5 – 8,5 kilo.

Geschiedenis van de campingstoel

Een precies begin is niet te bepalen, want de classificatie bestaat nog niet lang. Varianten als de klapstoel of het vouwstoeltje zijn daarentegen al lang bekend en worden tegenwoordig grotendeels tot de categorie kampeerstoelen gerekend. De Tripolina was een klapstoel die uitgevonden werd door de Engelsman Jospeh B. Fenbaz aan het eind van de 19de eeuw.

Het was een klapstoel van hout met metalen draaischarnieren en een bekleding van dierenhuid. Voor de Tweede Wereldoorlog werd hij in Libië gebouwd door de Italianen en vooral op stranden gebruikt als kampeerstoel. Een van zijn bijzondere eigenschappen was toen zijn grote stabiliteit. In 1960 bracht de industrieel ontwerper Ludovico Magistretti een met stof beklede Tripolina versie op de markt.

Klapstoelen zijn aanzienlijk ouder, met de eerste vermeldingen uit het oude Egypte. Maar klapstoelen waren ook in trek in het Romeinse Rijk. De curulaire stoel van deRomeinse magistraten en de zetel van de keizer waren ook klapstoelen. In de Middeleeuwen werd de klapstoel bijzonder veel gebruikt.

Het werd ook beschouwd als een liturgisch meubelstuk. Vanaf de 15de en 16de eeuw werd hij vaak gebruikt in combinatie met zij- en rugsteunen. Tegenwoordig wordt de klapstoel vooral gebruikt in de tuin en bij het kamperen.

Afbeelding bron: unsplash.com / The Digital Marketing Collaboration

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies