Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

28Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kattenkruid test 2022. Hier stellen we alle kattenkruidproducten voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste kattenkruidproduct voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je kattenkruid wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kattenkruid is een plant waarvan het wonderbaarlijke effect op katten al heel lang bekend is.
 • Catnip kan niet alleen gebruikt worden om je kat te kalmeren, maar kan ook een stimulerend effect hebben op je huisdier.
 • Je kunt kattenkruid in vele vormen kopen. We leggen hieronder uit welke voor jou en je kat geschikt is.

Catnip: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kattenkruid koopt

Wat is kattenkruid precies?

Kattenkruid, ook vaak kattenbalsem of kattenkruid genoemd, is een geslacht van planten dat meer dan 200 soorten overblijvende planten omvat die oorspronkelijk uit Eurazië en Afrika komen.

Hier geven we je eerst een kort overzicht:

Kenmerken Eigenschappen van Kattenkruid
Latijnse naam Nepeta
Herkomst Azië, Europa, Noord-Afrika
Hoogte Tot 1 m
Planttijd April tot juni
Bloeitijd Juli tot september
Kiemtijd Na ongeveer 1-3 weken

Ze groeien vooral vaak in droge streken, maar afzonderlijke soorten gedijen ook in bossen of in bergachtige streken. Hun Latijnse naam is Nepeta, en ongeveer 20 soorten worden als sierplant in onze tuinen gekweekt.

De soort waarop dit verslag zich zal richten is Nepeta cataria, ook bekend als katmunt. Hij wordt tussen 60 en 100 cm hoog en bloeit vooral van juli tot september. De bloemen zijn meestal wit tot lichtblauw, maar zelden kunnen ze een roodachtige of violette tint hebben.

Kattenkruid heeft een heel mooie witte tot blauwachtige kleur. Het houdt ongedierte op afstand, andere nuttige insecten worden aangetrokken door zijn bloemen. (Image source: pixabay.com / Kerstin Riemer)

De geur ervan wordt als bijzonder aangenaam en licht wrang beschouwd. Het doet denken aan een mengsel van citroen en munt. De plant is heel gemakkelijk te verzorgen en geschikt voor elke hobby-tuinier.

Nepeta cataria is winterhard en verdraagt koude temperaturen goed. Als je er echter zeker van wilt zijn dat er in koude winters niets mee gebeurt, kun je de plant eventueel afdekken met bladeren of coniferentakken.

Het ingrediënt nepetalacton in kattenkruid kan een afschrikkend effect hebben op ongedierte, en daarom wordt kattenkruid vaak geplant om andere planten in de buurt te beschermen.

Voor wie is kattenkruid geschikt?

Kattenkruid is in de eerste plaats geschikt voor huiskatten, maar er zijn ook waarnemingen dat verwilderde katten, honden en zelfs wasberen erdoor aangetrokken worden, zij het met minder frequentie.

Vooral bij huiskatten kun je waarnemen hoe kattenkruid enerzijds zijn kalmerende werking ontvouwt, en anderzijds ook een stimulerend en euforisch effect op katten kan hebben.

Het precieze effect van kattenkruid op katten is niet meteen duidelijk. Sommige studies wijzen er zelfs op dat de reactie op kattenkruid een erfelijke component heeft.

Zeker is dat kattenkruid gewoonlijk een minder sterk effect heeft op kittens en senioren, en een bijzonder sterk effect heeft op geslachtsrijpe katten, hoewel een effect zelfs bij gecastreerde katten kan worden waargenomen.

Het precieze effect van kattenkruid op katten is niet meteen duidelijk. Sommige studies suggereren zelfs dat de reactie op kattenkruid een erfelijke component heeft.

Zeker is dat kattenkruid gewoonlijk een minder sterk effect heeft op kittens en senioren, en een bijzonder sterk effect heeft op geslachtsrijpe katten, hoewel een effect zelfs bij gecastreerde katten kan worden waargenomen.

Welk effect dit precies heeft, moet echter van kat tot kat uitgeprobeerd worden. De reden voor de effecten wordt door sommige wetenschappers vermoed door de actieve bestanddelen actinidine en nepetalacton van de plant, die zowel verdovend als stimulerend kunnen werken

Katten moeten ook niet permanent aan de geur van kattenkruid worden blootgesteld. Een overvloed aan munt kan bij sommige katten stress veroorzaken, dus is het belangrijk dat ze de plant naar believen kunnen mijden.

Het is daarom niet aan te raden je hele huis met kattenkruid te bedekken, anders kan het te veel van het goede zijn.

Wat kost kattenkruid?

In het volgende nemen we de gemiddelde prijzen van kattenkruid onder de loep. Klanten kopen kattenkruid vooral vaak in de volgende drie vormen:

Soort verwerking Hoeveelheid Gemiddelde prijs
Zaden van kattenkruid 100 zaden ca. 3,00 €
Gedroogd kattenkruid 100 g ca. 9,00 €
Kattenkruidolie als spray 50 ml ca. 9,50 €

Welk effect heeft kattenkruid op andere dieren?

Er is weinig bewijs dat kattenkruid hetzelfde effect heeft op andere dieren, maar mensen hebben waargenomen dat wasberen en honden zich rustiger of speelser gedragen in aanwezigheid van kattenkruid.

Wie een soortgelijk effect bij honden zoekt, kan de anijsplant proberen. Deze schermbloemige plant en kerstkruid laat een geurspoor achter dat onweerstaanbaar kan zijn voor honden.

Toch moeten dieren niet te veel anijs gegeven worden en niet over een lange periode, want overstimulatie kan leiden tot stress en depressie. Dus in dit opzicht verschillen honden en katten niet van elkaar.

Het gebruik van kattenkruid bij grote katten is bijzonder vermakelijk. Tijgers, leeuwen, jaguars en andere wilde katten vinden de geur van de plant ook erg lekker en reageren er op een soortgelijke manier op als onze huisdieren.

Kattenkruid kan menig schuw katje helpen zijn omgeving met plezier te verkennen. Het kan ook nervositeit verminderen en zo gestresste dieren helpen. (Image source: pixabay.com / StockSnap)

Is kattenkruid eetbaar?

Kattenkruid is in principe heel eetbaar voor katten en andere dieren.
Maar ook hier moet je niet overdrijven met de hoeveelheid, want het is een zuiver
plantenvoedsel en de etherische oliën ervan zijn niet gemakkelijk te verteren in grote hoeveelheden. Kleine hoeveelheden kunnen echter de eetlust van je kat stimuleren.

Kattenkruid is ook voor mensen verteerbaar. Het wordt sinds de 16e eeuw in de geneeskunde gebruikt als ontstekingsremmer, onder andere. Het wordt vaak gedronken in de vorm van een thee.

Welke alternatieven zijn er voor kattenkruid?

Een plant die door mensen als een zacht kalmerend middel wordt beschouwd en op katten het tegenovergestelde effect heeft, is valeriaan. Het kan nerveuze katten helpen hun stress te verminderen en voorwerpen interessanter te maken.

Valeriana, zoals de plant ook genoemd wordt, dankt dit effect aan valeriaanzuur, dat op magische wijze katten lijkt aan te trekken. Valeriaan heeft een intensere geur dan kattenkruid, zoals een andere naam – stinkkruid – verraadt.

De plant is onschadelijk voor de gezondheid en heeft volgens studies geen verslavende werking. Overmatige consumptie van de plant kan echter tot braken leiden.

Voordelen
 • Moedigt spelen aan
 • Vermindert stress
 • Kalmeert de mens
Nadelen
 • Zeer sterke inherente geur
 • Ongezond bij overdosering

Besluit: Welke soorten kattenkruid zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je kattenkruid wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • Puur plantaardig kattenkruid
 • Verwerkt kattenkruid

Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je kiezen voor een van deze twee categorieën. De volgende paragrafen zijn bedoeld om je te helpen bij je beslissing.

Het effect van valeriaan op katten is volkomen tegengesteld aan dat op ons mensen. Katten reageren op valeriaan op een speelse tot hyperige manier. Als ze het ruiken, ontwikkelen ze een drang om te bewegen en een grote belangstelling voor hun omgeving, die naar valeriaan ruikt. (Image source: pixabay.com / birgl)

Wat zijn de eigenschappen van zuiver plantaardig kattenkruid en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als je je een plant aanschaft, hetzij in de vorm van zaden die je zelf plant, hetzij in de vorm van een plant uit de bouwmarkt, zijn er verschillende voordelen. Kattenkruid is een gemakkelijke plant om te verzorgen, dus ook geschikt voor mensen die niet bepaald bekend staan om hun groene vingers.

De witte tot blauwachtige bloemen en zilvergroene bladeren van de plant vormen een aangenaam plaatje. De plant is gemakkelijk te vermeerderen en te stekken. Als je het als zaad koopt, kun je het altijd binnen in je huis, serre of kas planten.

De kiemtijd is meestal hooguit drie weken, sommige planten beginnen al na een paar dagen flink te groeien. Als je een eigen plant hebt, kun je die verwerken zoals je wilt.

Veel eigenaars drogen ze en doen het mengsel in geurige zakjes of verspreiden ze op bepaalde plaatsen in huis. Als alternatief kun je een kleine dosis aan het voer van je kat toevoegen als een speciale traktatie.

Hoewel gemakkelijk te verzorgen, komt een plant natuurlijk met enige verantwoordelijkheid. Als je niet van plan bent kattenkruid vaak te gebruiken, en er om esthetische redenen niet van houdt, kan het een beetje een gedoe zijn om de plant te verzorgen.

Voordelen
 • Zeer gemakkelijk te verzorgen
 • Prachtige kleuren van bloemen en bladeren
 • Veel toepassingen
Nadelen
 • Meer geschikt voor grotere oppervlakten
 • Hogere verantwoordelijkheid als verwerkt product

Waarin onderscheidt verwerkt kattenkruid zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je geen eigen plantje wilt kweken, kun je kiezen uit een verscheidenheid van verwerkte kattenkruidproducten. Je kunt het gewoon in gedroogde vorm kopen en de munt in sokken of geurende kussens doen.

Sommige katteneigenaren leggen het speeltje ’s nachts gewoon bij de munt en genieten de volgende dag van de reactie van hun huisdier. Je kunt zulke geurende kussens en andere speeltjes gevuld met kattenkruid ook kant-en-klaar kopen.

Een populaire variant zijn ook diverse stokjes die naar kattenkruid ruiken en waar katten graag op kauwen. Dit heeft ook het voordeel
dat ze hun tanden kunnen poetsen terwijl ze kauwen.

Een ander alternatief zijn verschillende sprays waarmee je bijvoorbeeld de krabpaal kunt bespuiten en interessanter kunt maken dan de bank. Je kunt het ook op het reismandje gebruiken, zodat je je kat gemakkelijker kunt overhalen de doos in te gaan.

Als je regelmatig kattenkruid wilt gebruiken, moet je overwegen welk soort kattenkruid je koopt. Het is misschien de moeite waard om je eigen kattenkruidplant aan te schaffen. Het is niet alleen duurzamer op de lange termijn, maar het kan zelfs gemakkelijker zijn voor je portemonnee.

Voordelen
 • Een ruime keuze aan producten
 • Weinig verantwoordelijkheid
Nadelen
 • Minder duurzaam
 • Niet zo flexibel individueel te gebruiken

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kattenkruid te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke kattenkruidproducten.

De criteria die je kunt gebruiken om kattenkruid te vergelijken zijn onder andere

 • Vorm
 • Huisvestingssituatie
 • Geurtolerantie
 • Karakter van je kat

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Vorm

Je hebt een ruime keuze aan catnip producten. Of je de plant zelf wilt of de producten die ervan gemaakt worden, hangt af van je persoonlijke smaak.

Je kent je kat het beste en kunt daarom gemakkelijker kiezen tussen een natuurlijk product, een speeltje, een geurkussen, een spray of een stokje.

Huisvestingssituatie

Als je geen eigen tuin hebt of weinig ruimte in je huis, is een verwerkt product misschien het beste voor je kat en jou. Anderzijds is kattenkruid een aanwinst, vooral in tuinen.

Geurtolerantie

Hoewel kattenkruid een minder sterke geur heeft dan valeriaan, moet je de kracht
van de geur niet onderschatten. Als jij en je kat in een kleine ruimte wonen, en jij schijnt een bijna even gevoelige neus te hebben als je kat, dan volstaan kleinere hoeveelheden.

Het karakter van je kat

Het wonderlijke van kattenkruid is dat je de reactie van je kat erop niet kunt voorspellen. Of je kat het alleen in een bepaalde vorm en dosering lekker zal vinden is altijd een experiment met een onzekere uitkomst. Het is een kwestie van vallen en opstaan.

Beeldbron: pixabay.com / Petra Boekhoff

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies