persoon die champagne uitdeelt binnen partij
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

“Ik drink alleen champagne op twee gelegenheden: Als ik verliefd ben én als ik dat niet ben.” Deze woorden komen van de legendarische ontwerper Coco Chanel, maar hadden net zo goed van onszelf kunnen komen. Champagne is een van die drankjes waar we allemaal van houden, het maakt ons hart blij en laat onze voeten bewegen. Niet voor niets is het de favoriet op de grootste feesten en partijen.

Juist omdat champagne zo’n legendarische en universele drank is, verdient het om op de juiste manier te worden gedronken. De eerste stap hierbij is het kiezen van de juiste fles. Als je voor glamour en verfijning gaat, zul je op de nodige factoren moeten letten. In deze shopgids vertellen we je alles wat je nodig hebt om de beste champagne te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze regio mag de naam ‘champagne’ dragen. Er zijn drie soorten champagne, afhankelijk van de druifsoorten waar de drank van gemaakt is: Blanc de Blancs, Blanc de Noirs en Rosé.
 • Een van de belangrijkste kenmerken waar flessen champagne in kunnen verschillen is het suikergehalte van de drank. Of een laag of juist een hoog suikergehalte beter is, hangt af van de gelegenheid waarbij je de champagne drinkt.
 • Verderop in deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten bij het kopen van een goede fles champagne. De zoetheid van de drank, variëteit, leeftijd, authenticiteit en wijngaard van de champagne zijn voorbeelden van factoren waar je rekening mee moet houden bij je aankoop.

Onze selectie: De beste champagnes op de markt

Met zoveel keuze voor glamour en elegantie is het moeilijk om voor één fles te kiezen. Om je keuze makkelijker te maken, hebben we een selectie gemaakt met onze drie favoriete champagnes. We hopen je zo te helpen de champagne te vinden die het beste bij je past.

De beste champagne voor iedere gelegenheid


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Brut Impérial is de huischampagne van Moët & Chandon. Deze champagne is de meest verkochte champagne ter wereld. Je herkent de smaak van wit fruit, perzik, brioche en citrus. De champagne is complex en elegant.

De geelgouden tint met amberkleurige reflecties zal de nodige glamour en smaak aan je feest toevoegen. Lekker bij sushi, oesters en andere lekkernijen. De fles is verkrijgbaar in verschillende formaten.

De beste rosé champagne


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Hoewel witte champagne het bekendst is, is er ook rosé champagne. De champagne van Louis Roederer komt in deze categorie als winnaar uit onze test. De champagne heeft een mooie, complexe geur van gedroogde zuidvruchten en rozijnen en de smaak van zachte specerijen.

Het unieke van de champagnes van Louis Roederer is de toevoeging van langzaam gerijpte oude wijnen uit de bekende ‘reserve wine cellar’. Dit proef je aan de volle en diepe smaak.

De beste champagne voor zeer speciale gelegenheden


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Ga je trouwen en wil je dat goed vieren met je vrienden en familie? Ben je gepromoveerd op je werk? Of wil je gewoon het leven in stijl vieren? Deze exclusieve Dom Perignon champagne is de ideale gast op jouw speciale gelegenheid.

Er worden alleen druiven van sterke jaren, zoals 2004, 2006 en 2008 gebruikt om deze vintage champagne te maken. De eerste smaakimpressies zijn die van lentebloesem en wit fruit, maar iets later proef je tonen van gedroogd fruit, vers hooi, toast, brioche en zoethout.

Shopgids: Alles wat je moet weten over champagne

We houden allemaal van de smaak van champagne, haar bubbels en het feit dat ze ons laat dansen. Maar je zult verbaasd zijn over hoeveel er nog meer te weten valt voordat je een champagne kiest die de moeite waard is om te drinken bij speciale gelegenheden. Om je te helpen de champagne te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze drank.

meisjes vieren

Champagne is een van die drankjes waar we allemaal van houden, het maakt ons hart blij en laat onze voeten bewegen.
(Bron: Ammentorp: 92947282/ 123rf.com)

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Hoewel er soortgelijke dranken in andere delen van de wereld worden geproduceerd, mogen alleen mousserende wijn uit deze regio de naam ‘champagne’ dragen. 
De term “Franse champagne” is dus dubbelop, aangezien champagne per definitie uit Frankrijk komt.

Champagne wordt veelal gemaakt van een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. De rassen die worden gebruikt zijn Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Gris, Arbanne en Petit Meslier. Daarnaast wordt er een dubbel fermentatieproces uitgevoerd, ook wel de champenoise-methode genoemd. Champagne is een symbool van verfijning en luxe en is de favoriete drank van veel mensen voor speciale gelegenheden.

Hoe maak je champagne?

Voordat jij kan genieten van een glaasje bubbels, doorloopt de champagne de volgende stappen:

Eerste gisting (in tank): De eerste gisting van champagne verloopt zoals die van alle wijnen, op een temperatuur tussen de 18 en 20 graden. Het druivensap vermengt zich met de gist en produceert ethanol. Dit is het stofje dat je je gelukkig laat voelen als je van deze drank drinkt. De eerste gisting wordt meestal uitgevoerd in tanks of vaten.

Tweede gisting (op fles): In deze tweede stap vindt de magie plaats in de flessen, die met de nek naar beneden worden geplaatst. Wekenlang worden de flessen twee keer per dag een kwartslag gedraaid. Op deze manier reizen de gisten door de hele wijn en bewegen verontreinigingen zich naar de hals van de fles.

Wat is het verschil tussen champagne en cava?

Er zijn mensen die zeggen dat cava de champagne voor ‘de armere mensen’ is. Deze vergelijking is echter niet helemaal eerlijk, want er zijn ook cava’s van uitstekende kwaliteit. In de volgende tabel laten we je zien wat de belangrijkste verschillen tussen deze twee dranken wél zijn:

Champagne Cava
Klimatologie Champagne is een koude en vochtige regio. Druiven krijgen weinig tijd om te rijpen.

Als gevolg hiervan is de champagne iets zuurder.

Cava wordt geproduceerd in de Middellandse Zee, waar de rijpingstijd van de druiven langer is.

De smaak is iets fruitiger.

Druivenras De meest gebruikte druiven zijn chardonnay (wit), pinot noir en pinot meunier (rood). Xarello, Macabeo, Parellada, Malvasía en Chardonnay (allemaal wit) worden het meest gebruikt.
Grond De bodems in de Champagne-streek zijn zuur en hebben weinig substraat. Om deze reden heeft champagne meer toegevoegde suikers nodig. De bodems zijn kleiachtig en rijk aan kalk en de druif is rijk aan suikers.

Hoe wordt champagne ingedeeld volgens het suikergehalte?

Ben je het ook wel eens zat om te doen alsof je weet waar iedereen het over heeft als ze je vertellen dat een champagne ‘brut’ of ‘demi-sec’ is? We helpen je! Champagne heeft verschillende classificaties op basis van de hoeveelheid natuurlijke suiker die de druiven bevatten. Bekijk ze hieronder om een ​​idee te krijgen van hoe zoet het drankje zal zijn:

 • Brut Nature: Bevat minder dan 3 gram suiker per liter en is de favoriet van de echte kenners.
 • Extra brut: Bevat tot 6 gram suiker per liter.
 • Brut: Bevat tussen de 6 en 12 gram suiker per liter. Dit is een van de meest verkochte champagnes omdat de zure en zoete smaken goed in balans zijn.
 • Extra Sec: Bevat tussen de 12 en 17 gram suiker per liter.
 • Sec: Bevat tussen de 17 en 32 gram suiker per liter.
 • Demi-Sec: Bevat tussen de 32 en 50 gram suiker per liter.
 • Doux: Meer dan 50 gram suiker per liter.

Hoe moet je champagne drinken?

Laten we eerlijk zijn: Champagne is geen goedkope drank. Toch is het absoluut de moeite waard een goede fles te kopen, zolang je deze onder de juiste omstandigheden drinkt om er het maximale uit te halen. Volg de volgende aanbevelingen op, zodat het volgende glas champagne dat je drinkt heerlijk is:

Wat moet je doen? Wat moet je niet doen?
Zorg ervoor dat de temperatuur van de fles tussen de 5 en 9 graden ligt. Bewaar de fles niet te lang in de koelkast, dit kan de smaak veranderen.
Gebruik een glas dat je normaliter voor witte wijn gebruikt, of een lang en hoog bierglas. Deze zijn ruim genoeg om alle aroma’s vrij te laten. Gebruik niet het typische champagneglas. Hoewel het veel wordt gebruikt, is het erg smal en beperkt het het contact van de drank met zuurstof.
Om de fles te ontkurken, plaats je je duim op de bovenkant, maak je de kurk los zonder deze te verwijderen en draai je de fles terwijl je de kurk er vanaf trekt. Probeer het glas niet te vol te schenken.
Serveer de champagne in twee keer terwijl je het glas kantelt. Wacht na de eerste scheut tot het schuim is gezonken. Vul in de tweede ronde ongeveer de resterende twee derde van het glas vol. Laat de kurk niet op de grond vallen als je het volgens de etiketten wilt doen.
Houd het glas niet aan de bovenkant vast, het moet bij de steel worden vastgepakt.

Welke cocktails kun je met champagne maken?

Champagne is altijd een goed idee, of je het nou puur drinkt of in een cocktail. Omdat het niet zomaar een drankje is, is het wel belangrijk om goed te weten hoe je het moet mengen. Hieronder vind je 3 voorbeelden van inspirerende cocktails die je met champagne kunt maken:

 • Black Velvet: Bestaat uit 90 ml Guinness bier en 90 ml champagne. Dit lijkt misschien een vreemde combinatie, maar het werkt! De cocktail werd al in 1861 in Londen bedacht en is vandaag de dag nog steeds een zeer populair drankje.
 • Mimosa: Je hebt deze drank vast wel eens geproefd. De drank werd vooral populair met de opkomst van de brunch. Het bevat champagne en sinaasappelsap en wordt erg koud gedronken.
 • Kir Royal: Deze Franse klassieker is gemaakt met zeer koude champagne en bessenlikeur. Soms worden er ook stukjes aardbeien aan toegevoegd. Over het algemeen wordt een Brut Nature gebruikt.

Zijn er verschillende kleuren champagne?

Hoewel witte champagne het bekendst is, is champagne ook verkrijgbaar in andere kleuren. Veel mensen zijn verrast dat champagne in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De toon van de champagne hangt af van de blend en het karakter van de wijn. In eenvoudigere bewoordingen: hoe lichter de mousserende wijn, hoe helderder deze zal zijn. Als de champagne is gemaakt van witte druiven, kan de drank bijvoorbeeld wit-goud, grijs-goud, strogeel of intens geel zijn.

Als de champagne wordt verkregen van blauwe druiven, staat deze bekend als rosé champagne. Deze soort is minder bekend, maar komt ook in verschillende tinten voor. Het kleurenpalet van rosé champagne varieert van zachtroze tot diep roze. Over het algemeen geldt dat hoe lichter de tint is, hoe droger de champagne smaakt.

Champagne in bed met aardbeien

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze regio mag de naam ‘champagne’ dragen.
(Bron: Daria Minaeva: 44252973/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We kunnen ons voorstellen dat je niet kunt wachten om de kennis die je zojuist hebt opgedaan in de praktijk te brengen en een onvergetelijke champagne te kopen. Als je echter de tijd neemt om de volgende aankoopcriteria te lezen, weet je zeker dat je de beste champagne koopt. Houd rekening met de volgende factoren, zodat je geen beginnersfouten maakt bij je aankoop:

Soort champagne

Voordat je begint met het kiezen van een fles, is het belangrijk dat je duidelijk weet wat voor soort champagne je eigenlijk zoekt. Als je een drankje wilt dat gedomineerd wordt door citrustonen en smaken zoals die van groene appel, kies dan voor een blanc de blancs. Dit soort champagne is uitsluitend gemaakt van witte druiven.

Houd je meer van champagnes met hints van aardbei en framboos, kies dan voor een blanc de noirs. Dit type champagne is uitsluitend gemaakt van blauwe druiven, in het bijzonder van de druivenrassen pinot noir en pinot meunier. Deze champagnes hebben een lichte kleur doordat het niet lang in aanraking komt met de schil van de druiven. Wil je een keer iets heel anders? Kies dan een rosé champagne.

Vrienden vieren kerst- of oudejaarsavond. Feesttafel met roze champagne.

Veel mensen zijn verrast dat champagne in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De toon van de champagne hangt af van de blend en het karakter van de wijn.
(Bron: Yulia Grogoryeva: 89669178/ 123rf.com)

Wijngaard

Als het over de beste champagne gaat, is ook de oorsprong van de drank erg belangrijk. Idealiter zou je moeten kijken naar de specifieke plaats waar de druiven zijn verbouwd. Er zijn honderden gemeenschappen waar de drank wordt geproduceerd. Slechts 42 wijngaarden hebben echter de Premier Cru-label en slechts 17 het Grand Cru-label.

Deze twee certificeringen tonen aan dat de telers uitzonderlijke druiven en dranken van hoge kwaliteit produceren.

Er zijn nog 3 classificaties onder champagneproducenten: Maisons, Cooperatives en Vignerons. De eerste term staat voor de grote huizen zoals Perrier, de tweede groepeert meerdere producenten en de derde zijn familiefabrikanten.

Zoetheid

Zoals we eerder in deze shopgids uitlegden, wordt de classificatie van champagne bepaald door het suikergehalte van de drank. Dit maakt de zoetheid van de champagne een ​​van de overige criteria om in gedachten te houden als je een fles champagne koopt. Of een laag of juist een hoog suikergehalte beter is, hangt af van de gelegenheid waarbij de champagne wordt gedronken.

Als je op zoek bent naar een champagne voor bij het dessert, raden we aan om te kiezen voor een Doux of Demi-Sec champagne. Brut champagne is erg populair om als aperitief te drinken. De Extra Brut past perfect bij een diner en is een van de meest gedronken champagnes ter wereld. Tot slot, als je wilt toasten op een speciale gelegenheid, is je beste optie een Brut Nature-champagne.

Wist je al dat champagne een van de minst dikmakende alcoholische dranken is? Een glas van 150 milliliter bevat ongeveer 70 calorieën.

Jaargang

Ook de jaargang is een factor die we niet mogen onderschatten bij het kiezen van een champagne voor een speciale gelegenheid. De jaargang is namelijk sterk gerelateerd aan de smaak. Als de fles aangeeft dat de mousserende wijn ‘Non-Vintage’ (NV) is, betekent dit dat de rijpingsperiode minder dan 15 maanden is.

Een Non-Vintage champagne is doorgaans fruitiger en bevat minder gist. Als op het etiket staat dat de drank ‘Vintage’ is, betekent dit dat de rijping minstens 36 maanden heeft geduurd. Deze champagne wordt geproduceerd in jaren waarin de oogst bijzonder goed is. Het wordt gekenmerkt door een romigere substantie.

Samenvatting

Proost! Na het lezen van deze shopgids ben je klaar om in stijl te toasten. Je hebt nu de nodige kennis opgedaan om een ​​goede fles champagne te waarderen. Je bent al bekend met drie van de meest populaire champagnesoorten op de markt. Verder hebben we je laten zien wat de verschillen zijn tussen champagne en cava en hoe je de populairste cocktails met champagne maakt.

Maar daar houdt het nog niet op! Je weet nu ook hoe je de ene champagne van de andere kunt onderscheiden op basis van het suikergehalte. We kunnen ons voorstellen dat je niet kunt wachten om de kennis die je zojuist hebt opgedaan in de praktijk te brengen en een onvergetelijke champagne te kopen. Kijk goed naar de wijngaard, zoetheid en jaargang op het etiket, om de beste champagne te kopen.

Vond je onze shopgids over champagne interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Sonjachnyj: 75615939/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies