Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

32Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote chemische toilettest 2023. Hier stellen we alle chemische toiletten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste chemische toilet voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een chemisch toilet wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het chemisch toilet is een perfecte oplossing voor mensen die vaak reizen, kamperen of het buitentoilet moeten gebruiken.
 • De inhoud van het cassettetoilet kan in het gewone huishoudelijke toilet worden weggegooid. Sommige campings verbieden het legen in het huishoudtoilet, maar bieden daarvoor afvalstations aan.
 • De situatie is iets anders met toiletten met vaste reservoirs. Hier laat de compacte bouw geen waterslot toe, en de tank bevindt zich in een kamer direct onder of in de onmiddellijke nabijheid van de trommel.

Chemisch Toilet: Onze selectie

Enders Chemisch Toilet

Ontdek het ultieme gemak met het mobiele toiletluxe van Enders, modelnummer 4950 – een robuuste en betrouwbare mobiele toilet-oplossing voor al uw avonturen in de buitenlucht. Gemaakt van hoogwaardig kunststof, biedt dit chemisch toilet u de perfecte balans tussen draagbaarheid en duurzaamheid, zodat u altijd kunt genieten van een zorgeloze reis.

Enders Chemisch Toilet

Ontdek het gemak en comfort van het Enders chemisch toilet, speciaal ontworpen voor uw kampeer- en outdoor-avonturen. Dit hoogwaardige chemisch toilet biedt u een uiterst comfortabele zithoogte en een hygiënisch, aangenaam glad oppervlak voor een optimale toiletervaring. Bovendien zorgt de zeer effectieve zuigerpomp voor een probleemloze en efficiënte werking.

Wimed Chemisch Toilet

Dankzij de geavanceerde technologie van WIMED ligt een zorgeloze vakantie binnen handbereik. Dit toilet is speciaal ontwikkeld om zich aan te passen aan elke situatie en van elke kampeerervaring te genieten. Dit komt door de uitstekende bouwkwaliteit en het slimme ontwerp, waardoor u geen concessies hoeft te doen op het gebied van comfort en hygiëne.

Dartmoor Chemisch Toilet

Het veelzijdige gebruik van ons DARTMOOR chemisch toilet maakt het tot de perfecte oplossing voor binnen- en buitenactiviteiten. Of u nu een toilet nodig hebt dicht bij uw bed of ver weg van de bewoonde wereld, ons draagbare toilet is een trouwe metgezel tijdens kamperen, wandelen, varen, vissen, jagen, renovatie- of bouwwerkzaamheden en leven buiten de gebaande paden.

Shopgids Chemisch Toilet: Alles wat je moet weten

Voor wie is een chemisch toilet geschikt?

Mobiele toiletten zijn geschikt voor mensen die veel reizen. Ze kunnen zowel buiten als binnen gebruikt worden. Kampeerders en reizigers kunnen ook van chemische toiletten profiteren door chemische toiletten in de camper te plaatsen. Kampeerders die zonder professionele camper reizen kunnen ook baat hebben bij een kampeertoilet. Je kunt bijvoorbeeld je chemisch toilet in de bagageruimte opbergen.

Voor mensen die graag kamperen is het chemisch toilet een perfecte oplossing. (Beeldbron: Unsplash.com / Patrick Hendry)

Hoe werkt een chemisch toilet?

Een chemisch toilet spoelt en transporteert afval zoals een gewoon toilet, maar het afval wordt niet naar een riool getransporteerd, maar in een vuilwatertank eronder. De tank bevindt zich binnen in het draagbare toiletmeubel onder de toiletbril. Binnenin de vuilwatertank zitten chemicaliën die vast afval afbreken, ziektekiemen doden, geurtjes vernietigen en toiletpapier verminderen.

Het doorspoelen van draagbare toiletten gebeurt ofwel met water dat uit een verborgen waterreservoir in het toilet komt, ofwel met de toiletchemicaliën uit de vuilwatertank. Deze tank houdt alle afval en vloeistoffen op, zodat voor standaard toiletten geen afvoer of waterleiding nodig is.

Spoelen doe je met de hand of de voet. Het pompspoelsysteem wekt druk op die het water en/of de chemicaliën in het reservoir laat circuleren door een buis die naar de toiletpot wordt gevoerd. Hoe werkt een chemisch toilet eigenlijk in een caravan? In deze video legt de expert uit hoe.

Wat kosten chemische toiletten?

Afhankelijk van de modellen variëren de prijzen van chemische toiletten. Een chemisch toilet is verkrijgbaar vanaf ongeveer 50 euro.
Type prijsklasse
Vast reservoir toilet vanaf €50
Cassettetoilet ca. €400-600

Kun je een chemisch toilet huren?

Als je een chemisch toilet maar voor een eenmalige gelegenheid nodig hebt, is het voordelig om bij verschillende leveranciers een chemisch toilet te huren.

Het huren van een chemisch toilet kost ongeveer 150 € en omvat ontsmetting, huur, eindreiniging en, indien nodig, levering en verwijdering. Deze optie heeft echter alleen zin als je bijvoorbeeld een groot evenement organiseert, want je krijgt er top-of-the-line modellen voor.

Wat zijn de alternatieven voor een chemisch toilet?

Er zijn verschillende alternatieven voor chemische toiletten, die we je in de volgende tabel meer gedetailleerd voorstellen.

Type Beschrijving
Scheidingstoilet Scheidingstoiletten scheiden vast afval van urine. De toiletbril bestaat uit twee delen: De kommen aan de voorkant vangen de urine direct in hun eigen buis op. Door feces en urine apart op te vangen zonder water door te spoelen, zijn veel voordelen te realiseren, zoals een geurvrije werking en kiemreductie door drogen.
Emmertoilet Een emmertoilet is een basisvorm van een droogtoilet waarin een emmer (pail) gebruikt wordt om de uitwerpselen op te vangen. Gewoonlijk worden uitwerpselen en urine in dezelfde emmer opgevangen, wat tot geurproblemen leidt. De emmer kan in een woning staan of in een nabijgelegen klein bouwsel.
Eco-toilet Een composttoilet is een soort toilet dat menselijke uitwerpselen verwerkt via een biologisch proces dat compostering heet. Dit proces leidt tot de ontbinding van organisch materiaal en verandert menselijke uitwerpselen in compost. Het wordt uitgevoerd door micro-organismen onder gecontroleerde aerobe omstandigheden.
Droog toilet Een droog toilet is een toilet dat werkt zonder water door te spoelen, in tegenstelling tot een doorspoeltoilet. Het droogtoilet kan een verhoogde basis hebben waar de gebruiker op kan zitten, of een hurkbak waar de gebruiker overheen kan hurken in het geval van een hurktoilet.

Besluit: Welke soorten chemische toiletten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een chemisch toilet wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen:

 • Vaste-brandstof tanktoilet
 • Cassettetoilet

Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je een van deze twee categorieën kiezen. De volgende paragrafen zijn bedoeld om je te helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een toilet met vaste bak en wat zijn de voor- en nadelen?

Het vaste tank toilet is een soort chemisch toilet waarvan de tank vast is en alleen een combinatievloeistof bevat. Deze verbinding bindt de ontlasting tot een vaste stof in plaats van hem af te breken. Binnen- of buitenventilatiesystemen worden vaak gebruikt om geuren in toiletten met vaste reservoirs te voorkomen.

Voordelen
 • Geen verbindingen nodig
 • Ongecompliceerd schoonmaken
 • Geen direct contact met uitwerpselen
Nadelen
 • Schadelijk voor het milieu
 • Hoge initiële kosten
 • Geurvorming als er geen ventilatie is

Wat zijn de kenmerken van een cassettetoilet en wat zijn de voor- en nadelen?

Een van de meest populaire varianten onder de mobiele toiletten is het cassettetoilet. Het cassettetoilet is erg praktisch omdat er geen aansluiting nodig is. Het is ook heel hygiënisch door het gebruik van spoelingen en chemische stoffen. Een cassettetoilet bestaat uit twee verschillende reservoirs, het afvalwaterreservoir en het schoonwaterreservoir, waar beide met de juiste vloeistof gevuld moeten worden.

Deze chemische sanitaire vloeistoffen hebben tot doel de vorming van ziektekiemen te remmen, te ontsmetten, geuren te neutraliseren en uitwerpselen af te breken. Het wordt aangevuld met een sifonsysteem dat ook een reukremmende werking heeft om te voorkomen dat gassen uit het toilet ontsnappen.

Voordelen
 • Geen verbindingen nodig
 • Geen direct contact met uitwerpselen
 • Geen geurvorming
 • Ongecompliceerde reiniging
 • Gemakkelijk transport
Nadelen
 • Schadelijk voor het milieu
 • Hoge initiële kosten

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit gedeelte willen we je laten zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke chemische toiletten. De volgende criteria helpen je om de mobiele toiletten met elkaar te vergelijken:

 • Maat
 • Grootte van afvalwater- en zoetwatertank
 • Spoelsysteem
 • Gemak van schoonmaken
 • Niveau-indicator

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Ook als je veel onderweg bent, is een chemisch toilet heel praktisch. (Foto bron: 123rf.com / pilens)

Maat

Afhankelijk van waar je je chemisch toilet wilt gebruiken, heb je verschillende maten nodig. De grootte van het chemisch toilet hangt af van waar je het wilt gebruiken. Wil je hem permanent in een motorhome plaatsen, dan moet je letten op de afmetingen. Anders is het ook belangrijk op het gewicht te letten, vooral als je het draagbare toilet vaak moet vervoeren.

De gemiddelde afmeting van een chemisch toilet is tussen 40 en 50 cm in hoogte en breedte. Het gemiddelde leeggewicht is vier kilo.

Grootte van de afvalwater- en zoetwatertank

Het is belangrijk rekening te houden met de grootte van het reservoir van het chemisch toilet, zodat je het niet steeds hoeft te legen. Met chemische toiletten moet je zowel de afvalwatertank als de zoetwatertank vullen met een specifieke sanitaire vloeistof.

De grootte van de reservoirs varieert naargelang het model, maar is altijd ongeveer tien tot 15 liter, waarbij het spoelwaterreservoir meestal groter is dan het afvalreservoir. De meeste chemische toiletten zijn ontworpen voor 40 tot 50 loo cycli

Spoelsysteem

Het chemisch toilet heeft meestal twee pompsystemen. De balgpomp en de zuigerpomp. Beide pompen zijn verdringerpompen en worden handmatig bediend. De zuigerpomp is wijdverbreider en populairder omdat hij veel sterker is en je met zogenaamde doseerpompen het precieze volume van de vloeistof kunt bepalen.

Gemak van schoonmaken

Een model dat snel en gemakkelijk schoon te maken is, bespaart niet alleen tijd, maar ook schoonmaakinspanning. Het is echter ook belangrijk je chemisch toilet goed schoon te maken, zodat het lang meegaat.

Om een chemisch toilet schoon te maken, is het belangrijk dat je alleen lauw water en een doek gebruikt. Anders kunnen er reacties met de sanitaire vloeistoffen optreden. Voor hardnekkig vuil of urineaanslag kun je ook een sterk verdunde azijnoplossing gebruiken.

Niveau-indicator

Een niveau-indicator geeft aan of de tank al vol is. Dit is heel praktisch, want je wilt niet telkens tellen als je naar het toilet gaat. Met behulp van een kleine indicator, die dit met kleuren aangeeft, kun je voorkomen dat de uitwerpselen overlopen.

Wetenswaardigheden over chemische toiletten

Hoe maak ik een chemisch toilet goed leeg?

Als je merkt dat het vloerafvalreservoir van het toilet vol raakt (vloeistof is zichtbaar bij de bovenkant van de opening als je de “T” handgreep uittrekt om in het vloerreservoir te kijken), moet het toilet geleegd worden. In andere gevallen, bijvoorbeeld als het gebruik van het toilet een paar dagen of langer niet nodig is, moet het geleegd, schoongemaakt en leeg achtergelaten worden.

 1. Scheid het bovenste en onderste deel van het toilet.
 2. Leeg de toiletafvalbak door het grote ronde deksel aan de achterkant van de toiletafvalbak los te schroeven. Je zult merken dat als je de toiletafvalemmer aan het handvat draagt, dit dopje “omhoog” staat en de T-greep of toiletvoorkant naar beneden gericht is.
 3. Zorg ervoor dat de afvalbak van het toilet gesloten is. Dit betekent dat de T-greep op de voorkant van het toilet naar binnen wordt geduwd.
 4. Draag het toilet naar buiten: Het hele toilet kan naar buiten gedragen worden of, als je dat wilt, scheid je het bovenste en onderste deel van het toilet terwijl het nog in huis is. Dan kan elke helft apart naar buiten gedragen worden. Handgrepen aan de achterkant van de bovenste en onderste helft van het toilet maken het gemakkelijk te dragen.

Hoe gebruik ik een chemisch toilet?

 1. Gebruik het toilet a.u.b. alleen vanuit zittende positie. Staan betekent rommelige spetters.
 2. Toiletpapier: Je moet een biologisch afbreekbaar RV type toiletpapier gebruiken.

Spoel het toilet door na gebruik:

 1. Open het afvalbakje in de toiletbodem, trek aan de T-handgreep midden voor op de toiletbodem om het schuifdeurtje te openen dat het afvalbakje in de toiletbodem opent.
 2. Doorspoelen: Duw de rubberen accordeon klep voor het doorspoelen van het toilet in de linker achterhoek van het toilet een of twee keer in om water uit het waterreservoir in het toiletdeksel in de toiletpot te spoelen. Een of twee keer drukken is meestal voldoende.
 3. Druk op de T-greep om het toilet weer te sluiten.

Hoe maak ik een chemisch toilet schoon?

Was de bovenste en onderste helft van het toilet grondig buiten met een tuinslang. Je kunt het beste lauw water gebruiken. Als er een kleine hoeveelheid deodorant/ontsmettingsmiddel in de afvalcontainer achterblijft, kun je water uit een tuinslang toevoegen en de container doorspoelen. Je kunt dan het verdunde afvalwater legen.

Foto bron: pixabay.com / Alexas_Fotos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies