Laatst bijgewerkt: 16-09-2021

De grote huiskamer voor digitale nomaden is duidelijk Chiang Mai. Hier vind je perfecte omstandigheden en een infrastructuur die meer dan geschikt is voor een verblijf van enkele weken of maanden.

Maar waarom is Chiang Mai zo populair om er te wonen en te werken? Hier kom je te weten waar je op moet letten, welke wetten en voorschriften in acht genomen moeten worden en waar je contact kunt leggen met gelijkgestemden.
Belangrijk om te weten

  • De visumvoorschriften voor Chiang Mai zijn heel prettig en stellen je niet voor grote problemen. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud erg laag.
  • Het misdaadcijfer is er uiterst laag – het is een van de veiligste plaatsen, niet alleen in Thailand, maar ook in de wereld.
  • Je zult in Chiang Mai veel gelijkgestemden vinden en snel contacten leggen. Er zijn ook tal van restaurants en bars die Duitse gerechten en bieren serveren.

Achtergronden: Wat je moet weten over Chiang Mai

Chiang Mai ligt in Azië, meer bepaald in Thailand. Hoewel de zee een goede 300 kilometer verderop ligt, zijn de algemene omstandigheden voor digitale nomaden zo ideaal dat dit kleinigheidje je niet stoort.

Chiang Mai

Chiang Mai is een kleinere stad in het noorden van Thailand, ook bekend als de “Roos van het Noorden”. (Image source: unsplash.com / Lisheng Chang)

Omgeving en landschap zijn er hier zeker genoeg – niet voor niets wordt Chiang Mai ook wel liefkozend de ‘Roos van het Noorden’ genoemd.

Waar ligt Chiang Mai?

De stad ligt in het noordwesten van Thailand en, op iets minder dan 100 – 200 kilometer, betrekkelijk dicht bij de buurlanden Myanmar en Laos. Chiang Mai ligt in een rivierdal en is daardoor heel goed beschermd tegen weer en wind. De omringende bergen bieden een adembenemend uitzicht, vooral ’s avonds.

De stad en het noorden blijven grotendeels gespaard van pakket-toeristen vanwege de afstand tot de zee. Zelfs in het seizoen is het er relatief rustig, aangenaam en dus ideaal voor digitale nomaden.

Hoe groot is Chiang Mai?

De laatste officiële bevolkingscijfers dateren uit 2012 en schatten het inwonertal op 135.757, wat zeker op een grote stad wijst. Chiang Mai ligt in de vallei van de Mae Nam Ping rivier, een van de vier langste rivieren in Noord-Thailand.

Chiang Mai wordt beschouwd als het centrum van het noorden en behoudt in de oude stad zijn oude charme dankzij de teakhouten huizen. Het centrum van de stad wordt omlijnd door de vroegere stadsmuren en laat je op indrukwekkende wijze de ontwikkeling zien die Chiang Mai heeft doorgemaakt.

Welk visum heb ik nodig voor Chiang Mai?

Als je van plan bent Thailand binnen te gaan om de populairste bestemming van veel digitale nomaden te verkennen en je er misschien zelf te vestigen, heb je natuurlijk een visum nodig. Twee van de zes soorten visa zijn van belang voor je:

Je hoeft geen gedoe te hebben met het aanvragen van een single entry visum. Als je naar Thailand vliegt, krijg je een klein papiertje om in te vullen. Het bevat informatie over het doel van je verblijf, je bestemming, de duur van je verblijf en, natuurlijk, je persoonlijke gegevens. Met dit papiertje kun je dan gemakkelijk door de controlepost en dertig dagen in Thailand blijven. Dit visum kan met maximaal dertig dagen verlengd worden.

Met een toeristenvisum (TR) mag je 60 dagen in Thailand blijven. Je moet het in Duitsland aanvragen, ga gewoon naar de ambassade. Noteer de eisen en de nodige documenten. Je vindt ze op de website van het consulaat, dat een visumaanvraagformulier als PDF bestand ter beschikking stelt. Vul het in en stuur het op of breng het naar de ambassade.

Dit is iets waar je zeker aan moet denken als je naar Chiang Mai reist

Veel digitale nomaden plannen hun reizen heel zorgvuldig – anderen helemaal niet. Je moet absoluut niet voor de laatste optie kiezen. Het brengt alleen maar stress en verdriet, allemaal dingen die je duizenden kilometers van huis niet nodig hebt.

Onmiddellijk na je aankomst moet je wat geld in huis halen. Het is ook aan te bevelen niet al je geld en pasjes op dezelfde plaats te bewaren. Als je je portemonnee of tas met al je reisdocumenten, pasjes, ID’s en contant geld verliest, zal het moeilijk worden. Je moet zoveel geld als je in geval van nood nodig hebt op ongeveer drie verschillende plaatsen ‘bewaren’.

Kaffee

Chiang Mai is een betrekkelijk goedkope plaats om te wonen. Zorg er voor de veiligheid voor dat je niet al je geld en belangrijke documenten op één plaats bewaart. (Image source: unsplash.com / Ash Edmonds)

En om bij het onderwerp geld te blijven: Vooral in kleinere provincies is het niet zoals in Duitsland, waar altijd en overal een werkende geldautomaat beschikbaar is. Zo kan het gebeuren dat je helemaal geen geld krijgt, hoewel jij en je bank daar niets aan kunnen doen. Misschien was je geld in de geldautomaat net op? Probeer twee of drie andere machines.

Wat is de beste tijd om naar Chiang Mai te reizen?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag naar de perfecte tijd om te reizen. Wanneer je naar Chiang Mai komt hangt ook veel van jezelf af. Voel je je op je gemak bij drommen toeristen of geef je er de voorkeur aan door de stad te slenteren zonder tegen je op te botsen of een zitplaats te moeten zoeken?

Een van de mooiste en populairste tijden is wanneer de winter in Duitsland zijn intrede doet. Dan is het gemiddeld 22 – 26 graden in Chiang Mai. Erg aangenaam dus, maar helaas ook erg druk. Na deze periode, die tot ongeveer maart duurt, begint het hete seizoen. Belangrijk om te vermelden: Begin maart zijn de velden verbrand, dus vecht je hier liever niet om een voorste plaats.

Meteen daarna begint het brandseizoen met temperaturen tot 45 graden. Hier heb je zeker je rust en een vrije zwembadplek is gegarandeerd. Omdat in deze tijd ook de zware regens beginnen, is het redelijk uit te houden. Dit is ook het moment waarop je meestal de meeste andere digitale nomaden ontmoet.

Dit mag je niet missen in Chiang Mai

Het is niet het toeristische bolwerk en je ziet hier geen tien meter attractie, maar een of twee dingen moet je toch doen in Chiang Mai. Ten eerste zijn er meer dan 200 tempels, die je niet allemaal hoeft te bezoeken, maar Wat Umong op Doi Suthep is altijd een kijkje waard. Je moet ook even stoppen bij een van de talloze massagesalons – een half uur durende professionele massage voor minder dan twee euro is een must, zelfs voor wie niet van massages houdt.

Als je ook een liefhebber bent van de flair van kerstmarkten, maar zonder de kou en sneeuw kunt, moet je beslist de nachtmarkten bezoeken. Er zijn er twee in Chiang Mai die dagelijks om 18 uur open gaan en om 23 uur sluiten.

Als iemand aan Thailand denkt, komen automatisch olifanten in beeld. In het zuidwesten en elders zijn er veel olifantenkampen die toeristen uitnodigen voor een rondleiding. Maar kijk vooraf goed rond op het internet en ter plaatse, want niet alle kampeerders behandelen de dieren met zorg – en je wilt waarschijnlijk geen geld in de zakken van dierenmishandelaars steken.

Chiang Mai: 9 redenen waarom je Chiang Mai als digitale nomade moet kennen

Laten we het nu eens hebben over de negen redenen waarom Chiang Mai zo populair is en waarom je deze stad beslist aan je lijst moet toevoegen.

Het is gemakkelijk om een goedkope flat te vinden

Behalve eten bestellen of een SIM kaart kopen, is er niets gemakkelijker dan een flat in Chiang Mai te vinden. Vooral als je besluit tijdens het hierboven beschreven Burning Season te blijven, heb je een vrije keus, want dan is bijna alles hier leeg. Maar ook tijdens het seizoen is het geen probleem een flat te vinden. Dan heb je alleen de keuze tussen het centrum van de stad, dat relatief duur is, of de buitenwijken, die soms driemaal zo goedkoop zijn.

De populairste wijken voor digitale nomaden in Chiang Mai zijn Nimman en alles rond het Maya Winkelcentrum. Voor de planning moet je rekenen op tussen de €100 en €350 voor platte huur (maandelijks). Als het een flat is, kost het ongeveer 9 euro per dag. Hoe langer je boekt, hoe beter de prijzen.

Het eten is geweldig

Alles wat je over Thais eten kunt zeggen is dat het heerlijk is. Er zijn restaurants, bars en cafés op elke hoek, dus je vindt vast wel iets van je gading. En natuurlijk is de prijs niet te overtreffen – voor ongeveer één euro voor de lunch zou je in Duitsland niet eens een drankje krijgen.

Chiang Mai biedt ook een goede Duitse keuken. Er zijn waarschijnlijk tientallen restaurants waar je een goed gehaktbrood of knakworstje van varkensvlees kunt krijgen. Ook het Duitse bier hoef je niet te missen: Pubs die je lievelingsbier schenken krijgen meestal het etiket “Duits Bierhuis”.

Chiang Mai’s infrastructuur

Het belangrijkste vervoermiddel in Chiang Mai is de scooter of bromfiets. Eigenlijk zoals in heel Thailand. De infrastructuur is geweldig en je komt meestal altijd snel op je bestemming aan, zelfs zonder scooter. Dankzij tuk tuk, bus of taxi ben je altijd mobiel.

De prijzen voor het openbaar vervoer zijn natuurlijk ook erg laag. Een dagkaart kost ongeveer één euro. Zelfs als je een scooter wilt huren, kost dat maximaal 80 euro voor een hele maand en is dus in elk geval betaalbaar.

Snel en goedkoop internet

Je hebt het al gelezen: Het kost geen uur om een SIM kaart met internet te regelen – de tarieven zijn ook vrij goedkoop en je kunt overal werken met een snelle internetlijn. Als digitale nomade moet je er zeker van zijn dat je bij het boeken van een hotel of flat Wi-Fi bestelt, als dat beschikbaar is.

Maar je kunt ook overal anders online komen. De hele stad heeft een zeer goede internetverbinding en je kunt in elk café inloggen op de WLAN. En bijna allemaal zijn ze gratis!

Netwerken in Chiang Mai

In het bolwerk voor digitale nomaden vind je natuurlijk gelijkgestemden op elke hoek. In sommige cafés zijn er zelfs speciale hoekjes voor alle workaholics. Het is dus niet moeilijk om contacten met anderen te leggen. Als je nog steeds geen verbinding kunt maken, zijn er veel evenementen en activiteiten om uit te kiezen.

Meetups en vele groepen in sociale netwerken helpen je om snel contacten te leggen. Iedereen vindt hier de juiste doelgroep: of je nu meer een feestbeest bent dat elke avond actie nodig heeft of een rustige kerel die zich op zijn gemak voelt in een kleine discussiegroep met een heerlijke cappuccino.

Ontspannen als de Thai

Het Land van de Glimlach doet zijn naam eer aan. De grote straten zijn chaotisch, maar dat is normaal voor iedereen die er woont. Je wordt open en hartelijk verwelkomd in je accommodatie en overal waar je komt.

Elefantenstatue

De vriendelijkheid en ontspannen houding van de Thaise bevolking is wereldberoemd. In Chiang Mai kun je het aan den lijve ondervinden. (Foto bron: (unsplash.com / Markus Winkler)

Dat schuurt natuurlijk en is een van de redenen waarom je zo goed kunt werken in Chiang Mai! In tegenstelling tot Europa lijkt het leven hier erg vertraagd en vredig.

De lage kosten van levensonderhoud

Een duidelijk pluspunt voor Chiang Mai en Thailand in het algemeen zijn de lage kosten van levensonderhoud. Natuurlijk hangt het altijd af van wat je koopt en waar je het koopt. Als je door het toeristische centrum van Bangkok loopt, word je voortdurend onder druk gezet om ergens iets te kopen en het is ook waar dat toeristen verschillende prijzen worden aangeprezen.

Maar afgezien daarvan is het eten natuurlijk super goedkoop en heerlijk. Als je geen technologie hoeft te kopen, kun je vrij goed leven van 300 euro per maand zonder franje. Maar als je elke dag in een café zit, de beste flat en een auto huurt, kunnen de uitgaven voor levensonderhoud tot boven de 1.000 euro klimmen.

Chiang Mai is een veilige plaats voor digitale nomaden

Chiang Mai is zelfs een van de veiligste plaatsen ter wereld. En dat is opmerkelijk gezien het aantal inwoners. Moorden zijn hier zeldzamer dan sterfgevallen door blikseminslag, en rellen worden eerder veroorzaakt door dronken toeristen.

En ook hier moet er nog eens op gewezen worden: In een stad hangt het altijd af van het ‘waar’. Je moet je ervan bewust zijn dat er meer te beleven valt in het centrum van de stad.

Nature

Adembenemende, ongerepte landschappen en een panorama waar elke fotograaf alleen maar van kan dromen. De natuur rond Chiang Mai is werkelijk ongelooflijk mooi en je zult verliefd worden op deze plaats.

Ook de dierenwereld biedt een buitengewone verscheidenheid aan hen die alleen gewend zijn aan konijnen, honden en katten. De watervallen en de omringende natuur – bijvoorbeeld de Bua Thong Sticky Waterfalls – zijn beslist de moeite waard.

Conclusie

Zoals je ziet is Chiang Mai zeker een bezoek waard voor digitale nomaden. Hier vind je niet alleen adembenemende natuur en een bijna perfecte internet infrastructuur, maar ook gelijkgestemde mensen. En als er geen Duitsers in de buurt zijn, geen probleem, want de plaatselijke bewoners zijn uiterst vriendelijk en hebben altijd een glimlach op hun gezicht.

Neem bij het inpakken voor je reis zeker een sjaal mee, ook al is het 45 graden, want de hoge temperaturen betekenen dat de airconditioners overal op volle toeren draaien – en dat kan behoorlijk koud worden.

Gelukkig zijn er nog maar weinig toeristen in Chiang Mai. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk zo blijven, al was het maar omdat de zee niet op loopafstand ligt. De prettige visumvoorschriften en lage kosten van levensonderhoud bieden je geen excuus om er niet heen te vliegen.

Beeldbron: pexels.com / icon0.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies