Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

23Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Net zo belangrijk als een cirkelzaag is het juiste cirkelzaagblad. Of het nu voor hout, metaal of kunststof is – met het juiste cirkelzaagblad bereik je gemakkelijk, efficiënt en veilig het gewenste resultaat van je knutselwerk.

Met onze grote cirkelzaag test 2022 willen we je helpen het juiste cirkelzaagblad voor jou en je cirkelzaag te vinden. We hebben de verschillende soorten cirkelzaagbladen vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een cirkelzaagblad behoort tot de basisuitrusting van een klusser en doe-het-zelver en dient als gereedschap voor het bewerken van werkbladen, laminaat, brandhout en andere materialen.
 • Op de markt wordt een basisonderscheid gemaakt tussen chroom-vanadium, hardmetalen, nagelvaste en universele cirkelzaagbladen, die vooral verschillen in hun gebruik.
 • Veelvuldig gebruik van een zaagblad zorgt ervoor dat het sneller of langzamer bot wordt, afhankelijk van het materiaal. Daarom is het belangrijk de tanden regelmatig opnieuw te slijpen om een hoge snijkwaliteit te blijven garanderen.

Cirkelzaagblad: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een cirkelzaagblad koopt

Wat is een cirkelzaagblad?

Tot de basisuitrusting van elke klusjesman en doe-het-zelver behoort niet alleen een cirkelzaag, maar ook het juiste cirkelzaagblad dat erbij hoort.

Kreissägeblatt-1

Een cirkelzaagblad is een essentieel gereedschap voor elke klusser en doe-het-zelver. Bij het kopen van een cirkelzaagblad moet je in de eerste plaats rekening houden met het type zaag dat je hebt. Andere belangrijke factoren zijn grootte, materiaal en snijkwaliteit.
(Image source: pixabay.de / annawaldl)

Het is een gereedschap waarmee je verschillende materialen kunt snijden. Het is een grote hulp als je bij handwerk en doe-het-zelf werkbladen, laminaat, brandhout en andere materialen wilt hakken.

Voorwaarde voor het gebruik van een cirkelzaagblad is dat je een cirkelzaag bezit. Je moet weten wat voor zaag je eigenlijk hebt.

Zoals met de soorten cirkelzagen, zijn er ook verschillende soorten zaagbladen. Ze verschillen vooral in grootte, tanden en de manier waarop ze werken.

Wat kost een cirkelzaagblad?

De prijs van een cirkelzaagblad hangt af van veel verschillende factoren. De kwaliteit van de afwerking en het materiaal van het zaagblad, maar ook de tanden, de diameter en het merk van de fabrikant spelen een grote rol. De prijsklasse is dus zeer breed. Je vindt in de winkels al versies voor minder dan 10 euro, terwijl andere honderden euro’s kosten.

Welke cirkelzaagbladen voor welke toepassing?

Er is een bijpassend cirkelzaagblad voor de brede waaier aan zaagmaterialen. Hierna gaan we dieper in op de vraag welk cirkelzaagblad het meest geschikt is voor enkele van de materialen.

Welk zaagblad voor hout?

Er zijn ook verschillende houtsoorten en dus verschillende zaagbladen. Het hangt allemaal af van wat je wilt snijden en hoe je het wilt snijden. Als je brandhout en constructiehout snel en ruw wilt zagen, is een zaagblad met grovere tanden (24 tanden) geschikt. Voor mooie en zuivere randen op hardhout is het raadzaam een zaagblad met fijne en veel tanden (meer dan 70) te gebruiken. Als het hout resten bevat zoals spijkers, schroeven of deuvels, wordt meestal een speciaal, zogenaamd spijkerbestendig zaagblad gebruikt. Een gewoon zaagblad zou bij deze toepassing snel breken.

Kreissägeblatt-2

In principe kun je hout bewerken met elk cirkelzaagblad. Afhankelijk van de houtsoort en het gewenste zaagresultaat, kun je kiezen uit speciaal ontworpen zaagbladen.
(Image source: unsplash.com / George Pastushok)

Welk zaagblad voor aluminium en metalen?

Omdat metalen harder zijn dan hout, is het belangrijk ze alleen te gebruiken met een zaagblad dat er speciaal geschikt voor is. Er zijn ook verschillende soorten zaagbladen binnen metalen. Als je aluminium en non-ferrometalen in het algemeen, zoals koper, zink of brons, wilt zagen, moet de fabrikant op het cirkelzaagblad uitdrukkelijk vermelden dat het daarvoor geschikt is. Een geschikt zaagblad voor dit doel moet minstens 60 tot 70 tanden hebben. S

taal en roestvast staal zijn daarentegen zeer sterke materialen. Als je ze wilt bewerken, is het belangrijk dat de zaagbladen die je daarvoor gebruikt heel stevig zijn. Deze verschillen vooral in de stand en de vorm van de tanden. Metalen cirkelzaagbladen hebben meestal licht negatieve of neutrale trapeziumvormige platte tanden die de druk goed verdelen bij het zagen.

Welk zaagblad voor kunststof?

Net als aluminium is kunststof betrekkelijk zacht. Je kunt gemakkelijk hetzelfde cirkelzaagblad gebruiken voor het zagen van kunststof als voor aluminium. Bij plastic moet je er in het algemeen van uitgaan dat het aan de snijkant zal rafelen en dus opnieuw bewerkt moet worden. De volgende tabel geeft een overzicht van wat de tanden moeten zijn voor de verschillende materialen.

Materiaal Cirkelzaagbladtand
Hout 24 tot meer dan 70 tanden
Aluminium en andere non-ferrometalen 60 tot 70 tanden
Harde metalen, zoals staal en roestvast staal 30 tot meer dan 70 tanden
Kunststoffen 60 tot 70 tanden

Als algemene regel moet elk materiaal met het juiste zaagblad bewerkt worden – d.w.z. hout met houtzaagbladen en metaal met metaalzaagbladen.

Besluit: Welke soorten cirkelzaagbladen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn verschillende soorten cirkelzaagbladen

 • Carbide cirkelzaagbladen (HM)
 • Chroom vanadium cirkelzaagbladen (CV)
 • Spijkerbestendige cirkelzaagbladen
 • Universele cirkelzaagbladen

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de soorten kort uitgelegd, samen met hun voor- en nadelen, zodat je weet welke voor jou de juiste is.

Wat zijn de eigenschappen van chroom vanadium cirkelzaagbladen en wat zijn de voor- en nadelen?

Cirkelzaagbladen van chroom-vanadium worden eendelige zaagbladen genoemd omdat ze uit één stuk bestaan. Zowel het hoofdblad als de tanden zijn dus van hetzelfde materiaal gemaakt, chroom vanadium. Gebruik op hardhout is minder aan te bevelen, want de tanden zijn te zacht en ongeschikt voor dit stevige materiaal. CV cirkelzaagbladen zijn meer geschikt voor zacht hout, zoals brandhout. Hier scoren ze bijzonder goed met hun hoge snijkwaliteit.

CV zaagbladen kunnen met de hand geslepen worden.

Bij de fabricage worden de tanden eerst gezet, dan gehard en geslepen. Door de hoge elasticiteit van CV kunnen de tanden zeer scherp geslepen worden en laten ze een hoge agressiviteit toe in de. Hoewel ze verhoudingsgewijs snel slijten, kunnen ze uit zichzelf geslepen worden en hoeven ze dus niet steeds opnieuw aangeschaft te worden. Regelmatig naslijpen van de tanden is bijzonder belangrijk omdat de wrijving van de botte tanden de tanden anders onbruikbaar maakt Omdat CV cirkelzaagbladen voor hardhout en andere composieten een te korte levensduur hebben, worden ze nu nog maar zelden gebruikt.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Goede snijkwaliteit
 • Lange levensduur en elasticiteit
Nadelen
 • Gevoelig voor harde materialen
 • Tanden worden snel bot

Wat zijn de eigenschappen van hardmetalen (HM) cirkelzaagbladen en wat zijn de voor- en nadelen?

Cirkelzaagbladen van hardmetaal worden ook samengestelde zaagbladen genoemd. Ze zijn gemaakt van een metalen steunlichaam in het midden, waarop harde metalen plaatjes als tanden gesoldeerd zijn. Opgemerkt moet worden dat ze alleen geschikt zijn om hout te bewerken. De massieve hardmetalen tanden van wolfraam, tantaal, titanium, kobalt of carbide geven HM bladen een hoge stabiliteit, duurzaamheid en maken goede snijprestaties mogelijk.

Ze zijn ook hittebestendig en blijven lang scherp. Vanwege deze eigenschappen worden TCT bladen vooral gebruikt voor het rippen, afschilferen en groeven in hardhout en composietmaterialen. Ze kunnen echter ook voor zacht hout gebruikt worden en zijn dus veelzijdig. Als er vreemde voorwerpen in het hout zitten, moeten die verwijderd worden. Als dit niet gedaan wordt en het cirkelzaagblad toch gebruikt wordt, zullen de tanden breken.

Als de tanden door veelvuldig gebruik bot worden, kunnen ze niet met de hand geslepen worden. Dit moet door een vakman gedaan worden en is erg duur. Direct een nieuw blad kopen is een goedkoper alternatief. Intussen hebben hardmetalen zaagbladen de CV zaagbladen op de markt bijna helemaal vervangen, vanwege hun vele positieve eigenschappen.

Voordelen
 • Flexibel te gebruiken
 • Lange levensduur en elasticiteit
 • Hoge snijkwaliteit
Nadelen
 • Alleen geschikt voor hout
 • Zeer gevoelig voor vreemde voorwerpen
 • Het slijpen van tanden is kostenintensief

Wat onderscheidt NF cirkelzaagbladen en wat zijn de voor- en nadelen?

NF cirkelzaagbladen zijn nagelvaste HM zaagbladen die geschikt zijn voor hout met vreemde voorwerpen. Net als gewone hardmetalen zaagbladen hebben ze een hoge stabiliteit en levensduur. Bovendien zijn ze echter nagelvast. Van NF mesjes wordt echter gezegd dat ze een voorwaardelijke nagelweerstand hebben, omdat ze niet door elk vreemd voorwerp kunnen snijden, maar alleen door kleine vreemde voorwerpen zoals spijkers of schroeven. met een extra, maar voorwaardelijke nagelweerstand.

Kreissägeblatt-3

Met een spijkerbestendig hardmetalen cirkelzaagblad is het geen probleem om het hout te bewerken, zelfs als er bijvoorbeeld spijkers of deuvels in zitten. Als er grotere stukken metaal in de plank zitten, moet je die eerst verwijderen om te voorkomen dat je het dure NF blad beschadigt.
(Image source: unsplash.com / jon-sailer)

Vanwege de nagelsterkte moet je echter een mindere snijkwaliteit verwachten. Niettemin kun je met een optimale snijhoek zuivere en scheurvrije sneden maken zonder het stuk hout te beschadigen. NF bladen hebben een lange levensduur. Na verloop van tijd worden de tanden echter stomp. Het slijpen ervan is duur, net als bij gewone hardmetalen messen. De aanschafkosten van een nieuw NF blad zijn ook hoger dan die van CV en HM bladen.

Voordelen
 • Weerstand
 • Zeer lange levensduur
Nadelen
 • Kostbaar onderhoud
 • Dure aanschaf

Wat onderscheidt universele cirkelzaagbladen en wat zijn de voor- en nadelen?

Universele cirkelzaagbladen zijn hoofdzakelijk hardmetalen bladen die speciaal voor het bewerken van metalen gebruikt kunnen worden. Ze zijn ook nagelvast en stellen je dus in staat om door allerlei harde metalen te zagen zonder het zaagblad te beschadigen.

Universele cirkelzaagbladen zijn nagelvaste hardmetalen bladen voor metaalbewerking.

Er zijn echter bijzonder veel kwaliteitsklassen voor universele cirkelzaagbladen.

Als je normaal constructiestaal zaagt met zaagbladen van lage kwaliteit, kunnen ze snel bot en onbruikbaar worden. Als je dus een universeel cirkelzaagblad voor metaalbewerking nodig hebt, is het aan te raden er iets meer voor uit te geven. Vermeldenswaard is ook dat voor het bewerken van aluminium en andere zachte materialen nog steeds een speciaal zaagblad nodig is.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Nagelvast
 • Geschikt voor vaste materialen
Nadelen
 • Sterke kwaliteitsverschillen
 • Ongeschikt voor bepaalde materialen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om cirkelzaagbladen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke cirkelzaagbladen. De criteria die je kunt gebruiken om zaagbladen voor cirkelzagen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Over het algemeen zijn zaagbladen gemaakt van chroom-vanadium of carbide. Chroom vanadium zaagbladen zijn uit een metalen plaat gezaagd. Daarom zijn hun lichaam en tanden van hetzelfde materiaal gemaakt (chroom-vanadium). Ze zijn goedkoop om te maken en dus goedkoop om te kopen, maar ze slijten betrekkelijk snel. Carbide zaagbladen, daarentegen, zijn gemaakt van twee verschillende metalen. Ze bestaan meestal uit een stalen metalen lichaam dat voorzien is van carbide tanden. Dit maakt ze steviger en duurzamer dan CV bladen.

Maat

De twee belangrijke maten bij het bepalen van de maat van een cirkelzaagblad zijn:

 • Diameter
 • Bevestigingsgat

Een blad met een bepaalde diameter is natuurlijk alleen geschikt voor zagen die die diameter aankunnen. Als we het over een houder hebben, hebben we het over het gat in het midden van het zaagblad. Ook dit heeft zijn eigen diameter, afhankelijk van de cirkelzaag en het zaagblad. Beide maten zijn al gespecificeerd door de fabrikant van je zaag. Zaagbladen voor handcirkelzagen, bijvoorbeeld, hebben een kleinere diameter omdat ze bedoeld zijn om flexibel en beweeglijk te zijn. Cirkelzaagmachines, daarentegen, hebben grotere zaagbladen.

Aantal en vorm van de tanden

Zowel het aantal als de vorm van de tanden van een zaagblad hebben een heel specifieke reden.

Terwijl het aantal tanden bepaalt hoe zuiver je kunt werken, bepaalt de vorm van de tanden hoe snel je kunt werken.

Zaagbladen met 16 tot 24 tanden zijn geschikt voor snelle langszagen. Met de grote tanden kun je snel werken, maar de snede is ook navenant ruw. Met 36 tot 48 tanden zit je in het middengebied en kun je schone doorsneden maken. Met een zaagblad met meer dan 60 tanden kun je zuiver werken op harde materialen. De meest voorkomende vormen van tanden zijn:

Benaming Tandvorm Geschiktheid
Vlakke tand Horizontale snijkant Langssnedes in massief hout
Wisseltand Licht afgeschuinde snijkant Precieze lengtesnedes en dwarssnedes
Holle tand Naar binnen gebogen snijkant Zeer fijn houtwerk
Trapeziumvormige tand Trapeziumvormige snijkant Geverfde en gecoate werkstukken

Maximum aantal omwentelingen

Het maximum aantal omwentelingen per minuut dat de machine kan uitvoeren, wordt altijd door de fabrikant van de zaag aangegeven. Deze waarde is belangrijk voor het kiezen van het juiste cirkelzaagblad. Als je een cirkelzaag hebt met zeer snelle omwentelingen, maar met een zaagblad waarvan de waarde niet overeenkomt met die van de machine, zal de slijtage van het zaagblad zeer groot zijn.

Interessante feiten over cirkelzaagbladen

Tot slot willen we nog een paar interessante vragen beantwoorden over cirkelzaagbladen en hun gebruik. Je leert hoe je een zaagblad juist instelt, hoe je het verwisselt en hoe je het slijpt.

Hoe stel ik een cirkelzaagblad juist in?

Als je nauwkeurig en precies met een cirkelzaag wilt werken, is het belangrijk dat je de machine en het zaagblad goed instelt. Bij het afstellen van het zaagblad moeten de volgende punten in acht genomen worden

 • Parallelstand van het zaagblad
 • Hoofdhoek van het zaagblad
 • Zijdelingse uitloop
 • Scheurhek

Controleer of het zaagblad altijd evenwijdig aan de tafel of evenwijdig aan de groef is ingesteld. Controleer met een hoekijzer en gradenboog of beide hoofdhoeken, d.w.z. de 90° en 45° hoek van het zaagblad nauwkeurig zijn. Dit is belangrijk voor nauwkeurig snijden. Als het zaagblad niet goed afgesteld is, kan er een zijdelingse afwijking van het zaagspoor ontstaan. Maak een proefsnede om te zien of dit het geval is en vergelijk de breedte van de snede met de breedte van het zaagblad. Als je een verschil vindt, heeft het zaagblad een zijdelingse uitloop die je moet verhelpen. Let ook op het scheurhek. Het is de structuur op de cirkelzaag, meestal van aluminium, die precies evenwijdig is aan het zaagblad. Je kunt de stand ervan instellen met een hendel of handvat.

Hoe verwissel ik een cirkelzaagblad?

Als je een cirkelzaagblad wilt verwisselen, is het altijd belangrijk dat je de motorzaag loskoppelt van het stroomnet en handschoenen draagt. Neem de volgende stappen

 1. Bevestig het zaagblad
 2. Draai dan de schroefverbinding in de goede richting los.
 3. Plaats het nieuwe cirkelzaagblad. Let niet alleen op de richting van de bevestigingsschroef, maar ook op de looprichting ervan. Je kunt dit meestal aan de hand van markeringen op het zaagblad zelf herkennen.

Belangrijk: Vergeet niet de schroef weer vast te draaien, want niet goed vastzetten kan heel gevaarlijk zijn.

Hoe slijp ik een cirkelzaagblad?

Voordat je een zaagblad slijpt, is het in de eerste plaats belangrijk te herkennen of je zaagblad bot is. Aanwijzingen voor een bot zaagblad zijn trage snelheid, trillingen en vastlopen van het blad. Nu moet je beslissen of je een nieuw zaagblad wilt kopen of je oude wilt proberen te slijpen. Als je voor het laatste kiest, is hier wat je moet doen:

 1. Slijpen: In principe worden cirkelzaagbladen machinaal geslepen. Als de tanden van een materiaal zonder speciale verharding zijn, kun je het ook handmatig doen met een diamantvijl.
 2. Dressing: Na het slijpen is het belangrijk de tanden op dezelfde lengte te brengen, zodat alle tanden even goed snijdbaar zijn.
 3. Instellen: Afhankelijk van of je een bredere zaagsnede wilt, kun je de tanden instellen door ze afwisselend naar beide kanten te buigen. Je kunt hiervoor een zetbektang gebruiken.

Als je je cirkelzaagblad echter professioneel laat slijpen, richten en afstellen door een speciale machine, bespaar je jezelf de moeite en de kosten van het handmatig slijpen.

Beeldbron: Sudchanham/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies