Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

29Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Colostrum is, behalve zijn eigenschappen als voedingsbron voor pasgeboren baby’s, vooral ook een populair voedingssupplement. De natuurlijke eigenschappen, zoals een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen, zijn vooral populair bij atleten.

Toch is de zaak ingewikkelder dan bij sommige andere voedingssupplementen: Waar komt colostrum vandaan? Waar moet ik op letten als ik een preparaat koop? Kan ik colostrum op elk moment zonder aarzelen innemen? We hebben deze en andere belangrijke vragen voor je samengevat in onze gids en aan de hand daarvan handige koopcriteria voor je geformuleerd.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Oorspronkelijk is colostrum de eerste melk die een zoogdier na de geboorte voor zijn zuigeling produceert. In dit land wordt vooral colostrum van koeien gebruikt.
  • Colostrum bevat talrijke belangrijke mineralen, sporenelementen en vitaminen. Daardoor is het een populair voedingssupplement bij atleten en mensen die hun immuunsysteem willen ondersteunen.
  • In principe kan colostrum door bijna iedereen genomen worden, en er zijn zelfs geschikte producten voor mensen met bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Omdat het een natuurlijk product is, zijn bijwerkingen of intoleranties uiterst zeldzaam.

Colostrum: Onze selectie

In onze productvergelijking hebben we colostrum voor je samengesteld volgens verschillende criteria en kenmerken, zodat je gemakkelijk je product kunt kiezen.

Koop- en beoordelingscriteria voor biest

Zoals je ziet is er nu een brede markt voor colostrum waarop verschillende producten worden aangeboden. Om het je gemakkelijker te maken je weg te vinden en uiteindelijk het juiste preparaat voor je te ontdekken, moet je rekening houden met de volgende koopcriteria:

Wat erachter zit en waar je op moet letten, vind je in detail in de beschrijvingen van onze criteria.

Doseringsvorm

Naast de natuurlijke vloeibare vorm zijn er ook colostrumpreparaten in capsule- of poedervorm verkrijgbaar. Deze hebben verschillende voordelen en nadelen: Hoewel vloeibare colostrum de meest oorspronkelijke en natuurlijk geproduceerde vorm is, kan het in de koelkast na opening maar ongeveer 14 dagen bewaard worden. Colostrum in poeder- of capsulevorm is daarentegen gemakkelijker te bewaren en is veel langer houdbaar.

Immunoglobulinegehalte (% IgG)

Het gehalte aan immunoglobuline is een belangrijk kwaliteitskenmerk waar je op moet letten als je colostrum koopt. De waarde wordt vaak afgekort als IgG en moet tussen 20 en 30 % liggen. Een IgG van 40 % of meer kan gewoonlijk niet bereikt worden in een natuurlijk productieproces.

Biologische kwaliteit

Het voordeel van colostrum van biologische kwaliteit is dat deze producten gegarandeerd vrij zijn van antibiotica en hormonen. Ook de afwezigheid van dierlijk voedsel in de koeien moet een kwaliteitskenmerk zijn om het risico van ziekten als BSE (“gekke-koeienziekte”) zo klein mogelijk te houden.

Toevoegingen

Aan sommige biest, vooral die in capsulevorm, worden verschillende toevoegingen toegevoegd, zoals gelatine of minerale zouten. Deze zijn bedoeld om een lange houdbaarheid en vormstabiliteit te garanderen. Let hierop bij aankoop om later incompatibiliteiten uit te sluiten.

Gids: Veelgestelde vragen over colostrum in detail beantwoord

Nu je een overzicht hebt van wat er op de markt is en van de verschillende vormen van colostrum, willen we graag je vragen beantwoorden over het gebruik en de andere eigenschappen van het voedingssupplement.

Wat is colostrum?

Colostrum is de eerste moedermelk die zoogdieren, zoals mensen en koeien, produceren na de geboorte van hun zuigeling. Het is bedoeld om het immuunsysteem van de pasgeborene te ondersteunen en de groei te stimuleren en bevat dus talrijke voedingsstoffen zoals immunoglobulinen, mineralen en vitaminen.

Vanwege zijn positieve eigenschappen is colostrum een populair voedingssupplement. In Duitsland wordt vooral de biest van koeien gebruikt in voedingssupplementen. Hier mag echter alleen het overschot gebruikt worden dat niet door het kalf zelf nodig is.

Voor wie is colostrum geschikt als voedingssupplement?

Volwassen mensen nemen colostrum vooral om atletisch succes te behalen en om het immuunsysteem te versterken. De groeifactoren die het bevat worden verondersteld de opbouw van spiermassa te ondersteunen en de vetstofwisseling te stimuleren. De vitaminen, mineralen en sporenelementen die erin zitten kunnen het immuunsysteem ondersteunen.

Omdat het een natuurlijk voedingssupplement is, is het niet alleen geschikt voor sporters, maar ook voor mensen van alle leeftijden en zelfs kleine kinderen in een navenant lagere dosering. Er worden ook aangepaste producten met een lager lactosegehalte aangeboden voor mensen met lactose-intolerantie. Zwangere vrouwen moeten, afhankelijk van de doseringsvorm, afzien van de consumptie van rauwe melk.

Welke soorten colostrum zijn er?

Behalve in de verschillende toedieningsvormen (capsules, vloeistoffen, poeder), verschilt colostrum vooral in de herkomst ervan: Behalve koeienbiest (boviene colostrum) worden ook preparaten met geitenkolostrum op de markt aangeboden. Dit is bijzonder geschikt voor mensen die allergisch zijn voor melkeiwitten. Boviene biest, daarentegen, is veel wijder verbreid.

Schapenbiest bevat veel vet maar heel weinig eiwit. Het is daarom goed geschikt voor lactose-intolerantie. (Beeldbron: Trinity Kubassek / Pexels)

Er worden ook preparaten aangeboden voor huisdieren, zoals honden en katten, die qua samenstelling iets verschillen. Deze kunnen gebruikt worden voor jonge dieren, maar ook voor oudere dieren.

Wat kost colostrum?

De prijzen voor biest variëren naar gelang de toedieningsvorm en de kwaliteitseisen. Meestal zijn ze echter tussen 20 – 30 € per 100g/ 120ml. Er moet echter ook opgemerkt worden dat de meer bewerkte vormen (capsules, poeder) een veel langere houdbaarheid kunnen hebben, waardoor een iets hogere prijs toch de moeite waard kan zijn.

doseringsvorm gemiddelde prijsklasse
Vloeibaar 20-30€/125ml
Pulver 25-35€/100g
Capsules 0,10-0,66€/stuk
Biologische capsules 0,17-0,81€/stuk

Hoe lang moet colostrum ingenomen worden?

In het algemeen kan colostrum als kuur of permanent ingenomen worden. Omdat sommige preparaten nogal duur zijn, raden we een kuur met hoogwaardige producten aan. Zo’n kuur moet echter minstens 8 – 12 weken duren om het gewenste effect te bereiken.

Waar moet op gelet worden bij het innemen van colostrum?

Het is aan te bevelen het op een lege maag in te nemen, bv. ’s morgens voor het ontbijt. Je moet het niet wegspoelen met een hete drank, want dat kan de immunoglobulinen die het bevat vernietigen. Als je colostrum in capsulevorm inneemt, moet je er altijd een groot glas water bij drinken. Wat de dosering betreft, moet je de aanwijzingen van de fabrikant volgen.

Wat zijn de bijwerkingen van colostrum?

Omdat runderkolostrum een natuurlijk product is, zijn bijwerkingen zeldzaam. Als je lijdt aan lactose-intolerantie of melkallergie, moet je nagaan welke producten geschikt zijn voor je doelgroep. Diabetici moeten de inname eerst met hun arts bespreken.

Conclusie

De voordelen van colostrum als voedingssupplement zijn, enerzijds, de hoge tolerantie door zijn natuurlijke oorsprong. Anderzijds bevat het zoveel mineralen, vitaminen en antilichamen dat er nauwelijks een vergelijkbaar product van natuurlijke ingrediënten bestaat.

Colostrum is geschikt om je immuunsysteem te ondersteunen en kan je ook helpen sportief succes te boeken. Er is een geschikt product voor elke toepassing, waarbij je bij je aankoopbeslissing vooral moet letten op hoge kwaliteit en de voor jou juiste doseringsvorm.

(Afbeelding bron: Fa Romero Photography / Pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies