Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Tangen zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Combinatietangen, of kortweg combinatietangen, zijn een speciaal soort. Ze hebben de kenmerken van platte tangen, pijpentangen, waterpomptangen en zijkniptangen tegelijk. Dit biedt niet alleen een snelle manier van werken, maar is door de materiaalbesparing ook aanmerkelijk goedkoper dan het afzonderlijk kopen van de genoemde gereedschappen.

Met onze combinatietang test 2023 willen we de verschillende vormen van combinatietangen vergelijken en je helpen bij je produktkeuze. We hebben de respectieve voor- en nadelen en de belangrijke vragen hieronder samengevat.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Combinatietangen dienen als veelzijdig gereedschap en combineren de eigenschappen van verschillende gereedschappen. Ze worden vooral gebruikt om voorwerpen zoals schroeven of kabels vast te grijpen, vast te zetten, te verplaatsen of door te snijden.
  • Ze worden meestal gebruikt in elektrische of sanitaire installaties of in allerlei huishoudelijke installaties. Ze maken het werk gemakkelijker omdat je niet tussen verschillende gereedschappen hoeft te wisselen.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen combinatietangen met rechte of schuine koppen. Bovendien zijn sommige combinatietangen VDE-getest, wat ze bijzonder geschikt maakt voor gebruik in een omgeving onder spanning.

Combinatietangen: Onze selectie

Brüder Mannesmann Werkzeug Combinatietangen

Ontdek de professionele Combitang van Brüder Mannesmann Werkzeug, van 160 mm, met een uitzonderlijke veelzijdigheid en duurzaamheid om u bij elke klus te helpen. Met zijn hoogwaardige gereedschapsstaal is de combitang speciaal ontworpen voor een lange levensduur. Het meerlagige, mat verchroomd oppervlak zorgt voor een onderhoudsarme afwerking die bestand is tegen roest en slijtage.

Presch Combinatietangen

Handlight en effectief, dat zijn de PRESCH combinatietangen. U zult merken dat de grepen van deze professionele combitang perfect in uw hand liggen, dankzij het soft-grip oppervlak. Bovendien wordt door het slimme hefboomeffect de kracht die nodig is voor het snijden aanzienlijk geminimaliseerd, waardoor u minder vermoeid raakt.

Stanley Combinatietangen

Wat deze tang uniek maakt, is de innovatieve Dynagrip met controlegreep. Het biedt u het comfort en de controle om het gereedschap op de meest efficiënte manier te gebruiken. Zeg vaarwel tegen handvermoeidheid bij langdurig gebruik, want de speciaal ontworpen contouren volgen de vorm van uw handpalm en zorgen voor een zeer comfortabele grip.

Koop- en beoordelingscriteria voor combinatietangen

Bij het zoeken naar combinatietangen is het moeilijk te kiezen tussen de vele verschillende modellen en varianten. Dit overzicht van koopcriteria moet de beslissing voor je gemakkelijker maken, zodat je de juiste combinatietang voor je vindt. Samengevat zijn dat:

Je kunt deze criteria gebruiken om de verschillende combinatietangen met elkaar te vergelijken. Hieronder leggen we meer in detail uit wat deze aspecten betekenen.

Materiaal

De tangen zelf zijn van één materiaal, maar het handvat van de tang is met een ander materiaal bekleed om het gemakkelijk te hanteren of goed elektrisch te isoleren.

Vanaf een waarde van 63 HRC kan de tang ook door hardere materialen knippen.

Zo is het lichaam van de tang hoofdzakelijk gemaakt van een speciaal gereedschapsstaal.

Er zijn echter verschillen in kwaliteit. Tangen van hoge kwaliteit zijn gemaakt van gesmeed gereedschapsstaal of van hittebehandelbaar staal. Ze worden gekenmerkt door hun bijzondere robuustheid en duurzaamheid. Er zijn ook verschillen in de hardheid van de snijkant. Bijzonder harde snijkanten zijn resistenter en kunnen door harde staaldraden zoals pianosnaren snijden. De hardheid wordt aangegeven in HRC. De gebruikelijke hardheid ligt tussen 60 en 65 HRC.

Hoogwaardige tangenhandvatten zijn gemaakt van een twee-componenten materiaal en zijn daardoor duurzamer. Ook het materiaal van het handvat is van groot belang, want dat heeft een direct effect op de hanteerbaarheid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een eenvoudige plastic coating en een coating die uit twee componenten bestaat. Het voordeel van twee materialen is dat de bekleding minder wegglijdt en langer meegaat. De onderste bekleding is meestal van steviger materiaal, terwijl bij de greeppunten zachter materiaal gebruikt wordt.

Krachtoverbrenging

Een goede krachtoverbrenging moet een eigenschap zijn van een combinatietang. Dit maakt het werk veel gemakkelijker en is vooral belangrijk als je de tang lange tijd gebruikt. Zelfs ondersteboven of in krappe ruimten mag de krachtoverbrenging niet verminderen en zo krachtsintensief werk verhinderen.

Precisie

Om precies te kunnen werken, zorg je ervoor dat de twee bekken van de tang evenwijdig aan elkaar sluiten. Dit is de enige manier om een optimale krachtoverbrenging en grijpvermogen van de tang te garanderen. De snijkanten moeten ook precies boven elkaar liggen, want dat maakt nauwkeurig en zuiver doorsnijden van draden mogelijk. Het is ook belangrijk dat de binnenkanten van de bekken van de tang en van het handvat van de pijp nauwkeurig afgewerkt zijn. Zo kun je bepaalde materialen gemakkelijker vastpakken in plaats van eraf te glijden.

Gewicht

Om comfortabel met een combinatietang te kunnen werken, moet hij niet te zwaar zijn. Het gewicht van combinatietangen varieert sterk, van minder dan 100g tot meer dan 400g.

Hoe zwaarder het gewicht, hoe meer kracht je bij het werken verliest.

Een lager gewicht betekent minder inspanning, wat vooral belangrijk is als je langere tijd met de tang werkt.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een combinatietang koopt

Voor je een combinatietang koopt, is het belangrijk dat je de verschillende factoren begrijpt die een rol spelen. In het volgende beantwoorden we vragen over combinatietangen die bijzonder belangrijk zijn.

Wat is er zo bijzonder aan combinatietangen en welke voordelen bieden ze?

Combinatietangen combineren de functies van grijptangen en snijdende tangen en zijn daardoor een multifunctioneel gereedschap. In plaats van een zijkniptang is hij geschikt om draden af te knijpen of, door de bekken die lijken op een platte-neus tang, om platte voorwerpen vast te houden. Hij kan ook gebruikt worden als vervanger van een pijpsleutel om pijpen te openen.

Een combinatietang combineert kenmerken van zijkniptangen, en ook van platte en pijptangen, en is daardoor veelzijdig. (Image source: Jeshoots / unsplash)

Het feit dat combinatietangen verschillende functies combineren maakt ze erg praktisch. Ze kunnen minstens drie gereedschappen vervangen door één. Bovendien zijn ze perfecte allrounders voor huishoudens met weinig gereedschap. In sommige gevallen zijn de respectieve afzonderlijke tangen echter beter geschikt.

Welke soorten combinatietangen zijn er?

Combinatietangen zijn er in verschillende uitvoeringen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen combinatietangen met een rechte tangkop of met een schuine kop. Er zijn ook modellen die VDE-geschikt zijn. Afhankelijk van hun eigenschappen zijn de verschillende soorten geschikt voor verschillende toepassingen. We stellen ze nu aan je voor en bespreken hun voor- en nadelen.
Type Voordelen Nadelen
Met rechte grijpkop Nauwkeurig werken bij recht of zijdelings grijpen, vaak voorkomt het brede grijpeinde dat de hand wegglijdt, nauwkeurig werken met kleine tangen zonder breed grijpeinde Bij schuin grijpen moet de richting met de hand veranderd worden
Schuin Bijzonder wendbaar in schakelkastjes en op moeilijk bereikbare plaatsen, Omhulsel en brede handle Meestal ongeschikt als greepveilige pijptangen
VDE omhulsel De isolerende functie van het handvat beschermt tegen verschillende spanningen, voorkomt contact met de niet omhulde delen van de tang Kan moeilijk te hanteren zijn door omhulsel

Combinatietangen met rechte tangkop zijn bijzonder geschikt om recht naar voren of opzij te grijpen. Bij schuin vastgrijpen moet de verandering van richting door de hand gemaakt worden. Haakse combinatietangen worden vooral gebruikt op moeilijk bereikbare plaatsen. Daarom zijn ze daarvoor ontworpen en zijn ze meestal minder geschikt dan pijptangen.

Voor wie is een combinatietang geschikt?

De toepassingsgebieden van combinatietangen zijn zeer uiteenlopend. In de volgende tabel laten we je zien wat en waar je een combinatietang kunt gebruiken. Zo kun je zien of een tang geschikt is voor jouw gebruik.
Functie Toepassingsgebied
Als zijkniptang In de elektrische installatie: om kabels te scheiden, te strippen, vast te houden en precies te plaatsen, dankzij de VDE omhulling kun je ook onder spanning werken
Als pijp- of waterpomptang In de loodgieterij: voor reparatiewerk aan buizen, fittingen of overgangen, de gekartelde structuur maakt een slipvrije greep mogelijk, om dit werk te kunnen doen moet erop gelet worden dat de tangkop niet verchroomd is
Als platneustang hx In modelbouw of huishoudelijk loodgieterswerk: door de goede krachtoverbrenging kunnen schroeven, plaatwerk of draden goed vastgegrepen worden, de combinatietang is bijzonder geschikt voor fijn mechanisch werk, maar ook om spijkers op hun plaats te houden bij het bevestigen ervan
Als multifunctioneel gereedschap Voor doe-het-zelvers: de combinatietang wordt gebruikt om allerlei dingen te knippen, vast te grijpen of te verplaatsen, voor alle bewerkingen, bijvoorbeeld in de verwarmingsbouw, bij elektrotechnische installatie of bij hobby-activiteiten zoals sieraden maken, en het is niet nodig om van gereedschap te wisselen

Een extreem voordeel van de combinatietang is dat je er niet langer van gereedschap hoeft te wisselen. Hij is dus geschikt voor je als je verschillende klussen wilt doen zonder het juiste gereedschap in de gereedschapskist te moeten zoeken. Hij dient dus niet alleen als allrounder voor dagelijks gebruik, maar is vooral ingeburgerd in de elektrische sector. Dus als je een praktisch gereedschap zoekt om allerlei klusjes mee te doen, dan is de combinatietang wat je zoekt. De combinatietang is slechts beperkt geschikt voor ingewikkelder werk in loodgieterswerk, waar verstelbare bekken nodig zijn.

Hoe gebruik ik een combinatietang?

We zullen nu kort uitleggen wat je moet weten over het gebruik van een combinatietang. Als je meer specialistisch werk wilt doen, is het altijd handig om vooraf te onderzoeken of de combinatietang daarvoor geschikt is.

  1. Voorbereiding: Zoals bij elk gereedschap is het belangrijk vóór gebruik te controleren of de combinatietang defect is. Er kunnen bijvoorbeeld barsten op de handvatdeksels zitten of gebroken roestvast staal op de snijkant. Als dat zo is, moet je de tang niet gebruiken en in plaats daarvan een nieuwe kopen.
  2. Hoe te gebruiken: De tang wordt met de voorkeurshand vastgegrepen, of, bij bijzonder sterke materialen, met beide handen. Bij het knippen mag dit niet te krachtig gebeuren, want het materiaal kan te hard zijn en de snijkant van de combinatietang kan beschadigd worden. Afhankelijk van de toepassing wordt het materiaal nu afgeknepen, gesneden of vastgegrepen.
  3. Opvolging: Na gebruik moet je ook controleren of alles aan de tang nog werkt. Als dit niet het geval is, kun je meteen een nieuwe tang halen. Af en toe kun je het gewricht tussen de tangkop en de tangheften smeren met een spray.

Het is moeilijk om het directe gebruik van combinatietangen uit te leggen, omdat de handbewegingen en de toepassingsgebieden sterk verschillen.

Wat kost een combinatietang?

Omdat combinatietangen verschillende functies van andere tangen combineren, zijn ze meestal duurder dan deze. Je hoeft echter maar één gereedschap te kopen in plaats van meerdere. Uiteindelijk kan een combinatietang goedkoper zijn dan de aanschaf van twee of meer andere tangen.
Type Prijs
Combinatietang Ongeveer 5 – 30 euro
Zijsnijtang Ongeveer 7 – 20 euro
Platneus tang Ongeveer 5 – 20 euro
Pijp/waterpomptang Ongeveer 10 – 40 euro

Afhankelijk van het gebruiksgebied is het zinvoller een combinatietang te kopen om verschillende klussen te klaren of een speciale tang voor speciale toepassingen. Als alleen de functie als pijpsleutel belangrijk voor je is, is het aan te raden alleen deze te kopen. Zuivere pijptangen zijn in maat verstelbaar en kunnen dus universeel gebruikt worden, terwijl combinatiesleutels deze functie niet hebben.

Welke alternatieven zijn er voor combinatietangen?

Op zich is het enige alternatief voor een combinatietang de gewone tang met een enkele functie. Je kunt ofwel een zijkniptang, een platte neus tang of een pijptang kopen.

Combinatietangen kunnen meerdere tangen vervangen, maar deze zijn natuurlijk ook apart te koop. (Image source: Clark Young / unsplash)

Afhankelijk van het doel waarvoor de tang nodig is, is het zinvol om een of meer van de genoemde gereedschappen te kopen. Als er meer dan één gekocht moet worden, zijn ze vaak in sets te koop voor een redelijke prijs.

Conclusie

Zoals vaak het geval is met producten van allerlei aard, combineert de combinatietang eigenschappen van verschillende andere tangen. Dit betekent natuurlijk dat ze niet aan specifieke behoeften kunnen voldoen, maar ze zijn overtuigend door hun veelzijdigheid en praktische gebruik. Ze zijn daarom geschikt en onmisbaar voor veel doe-het-zelf klussen en voor alle soorten installatie.

Ook de kwaliteit van de respectieve combinatietang is hier van belang. Speciale aandacht moet besteed worden aan het gebruikte materiaal, want dat bepaalt de duurzaamheid, het snijvermogen en de goede grip. Dus als je een praktisch gereedschap zoekt waarmee je kunt knippen, grijpen of bevestigen, dan is een combinatietang precies wat je zoekt. Image source:

kbolbik / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies