bril op de computer
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Als je vele uren achter een computerscherm zit, kan het zijn dat je soms last van hoofdpijn, droge ogen of wazig zicht hebt. Dit zijn enkele van de symptomen van het Computer Vision Syndroom (CVS), ook wel bekend als computerogen. Met een computerbril kunnen de meeste van deze ongemakken worden verlicht.

Het computerogen fenomeen komt veel voor. Het staat volgens onderzoek in de top 5 van veelvoorkomende problemen bij computerwerkers – bijna 44% van de kantoorwerkers heeft er last van! Een van de belangrijkste boosdoeners van dit syndroom is het blauwe licht dat door de beeldschermen wordt uitgestraald. Een computerbril kan de intensiteit ervan met 15 tot 20% verminderen.
Belangrijk om te weten

 • Digitale oogvermoeidheid is een van de meest voorkomende aandoeningen van de afgelopen jaren. Het wordt veroorzaakt door het langdurig gebruik van monitoren, die blauw licht uitstralen, wat schadelijk is voor de ogen. Een computerbril is een effectief middel om de symptomen van computerogen tot een minimum te beperken.
 • Hoewel wetenschappers het niet unaniem eens zijn over de effectiviteit van computerbrillen, is het een feit dat deze steeds vaker worden gebruikt. De voordelen ervan zijn al na een korte periode van regelmatig gebruik duidelijk en ze hebben geen belangrijke nadelen.
 • Om de juiste computerbril te kiezen, moet je rekening houden met het feit of je een visueel defect hebt. Je moet ook beoordelen of je de eerste symptomen van bijziendheid hebt, die zich vanaf je veertigste voordoet. Ontwerp, type bescherming en prijs zijn ook belangrijke factoren bij het maken van je keuze.

Onze selectie: De beste computerbrillen op de markt

De voortdurende blootstelling aan computerschermen, tablets en smartphones heeft de afgelopen jaren geleid tot het ontstaan van nieuwe gezichtsstoornissen. Oogroodheid, vermoeidheid of jeuk zijn enkele van de symptomen. Een computerbril is voorlopig de beste oplossing om deze verschijnselen te verminderen. Hieronder vind je een selectie de best beoordeelde computerbrillen:

De meest verkochte computerbril online

De LC Eyewear computerbril zorgt ervoor dat blauwe stralen gefilterd worden waardoor hoofdpijn, brandende of droge ogen en een slecht wazig zicht tijdens het computeren niet langer een probleem is. Bovendien is de bril ideaal voor een betere nachtrust.

De uniseks computerbril, die bovendien bescherming tegen reflectie biedt, wordt geleverd samen met een opberghoesje en een microvezel schoonmaakdoekje.

De computerbril met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen na intensieve blootstelling aan blauw licht last krijgen van vermoeide ogen, droge ogen, hoofdpijn en slapeloosheid. Deze computerbril met blauwlichtfilter van VAIVE neutraliseert blauw licht, beschermt je ogen en geeft verlichting bij dit soort klachten.

Dankzij het strakke design en het lichte materiaal is de bril van polycarbonaat geschikt voor dames, heren en kinderen.

De beste leesbril voor de computer

Deze computerbril is ideaal voor mensen die een leesbril gebruiken en veel achter de computer zitten. De bril van Falkann is zowel voor dames als heren te gebruiken en is verkrijgbaar in de volgende sterktes: +1.00 ,+1.50, +2.00, +2.50, +3.00 en +3.50.

De bril houdt het blauwe beeldschermlicht en de straling tegen. Bovendien is de computerbril zeer flexibel en nagenoeg onbreekbaar.

De beste opzetbril voor de computer

Met deze clip-on computerbril van Pakketexpert kun je dankzij het blauwe lichtfilter voorkomen dat je vermoeide, droge ogen, een wazig zicht en hoofdpijn krijgt als je vele uren achter elkaar achter de computer zit.

Het voordeel van de opzetbril is natuurlijk dat je deze over je gewone bril heen kunt klippen en hem omhoog kunt klappen als je niet naar het scherm kijkt.

De beste computerbril voor kinderen

De beeldschermbril van het Zwitserse kwaliteitsmerk SHADEZ is speciaal ontworpen om de kinderogen te beschermen tegen het blauwe licht van smartphones, kindertablets, laptops, tv’s en (spel)computers.

De bril heeft een licht en buigzaam rubberen montuur zodat je kind er geen last van heeft. Het montuur heeft een modern ontwerp en is geschikt voor zowel jongens als meisjes.

Shopgids: Alles wat je moet weten over computerbrillen

Het aantal oogziekten en ongemakken die gepaard gaan met het gebruik van digitale apparatuur is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Wazig zicht, jeuk en hoofdpijn zijn enkele van de gevolgen van oogvermoeidheid. Lees verder om erachter te komen hoe je met een computerbril deze steeds vaker voorkomende klachten kunt tegengaan.

meisje werkt op haar computer

Een computerbril is een effectief middel om de symptomen van computerogen tot een minimum te beperken. (Bron: Anastasia Gepp: 3718540/ 123rf.com)

Wat is een computerbril?

De computerbril is voorzien van een speciale behandeling die het blauwe licht dat door de schermen van de verschillende digitale apparaten wordt uitgestraald, wegfiltert. Deze bescherming is onafhankelijk van het feit of de lenzen al dan niet voor bijziendheid of verziendheid zijn en, indien van toepassing, van het soort visuele defect dat ze corrigeren. Maar weet je wat blauw licht is en hoe het onze ogen beïnvloedt?

Het blauwe licht dat in onze omgeving aanwezig is, is van nature gunstig voor onze gezondheid. Het regelt het circadiane ritme, d.w.z. de slaap-waak cycli. Bovendien lijkt het een positief effect te hebben op het geheugen en de mentale scherpte. Langdurige blootstelling aan het blauwe licht dat door LED-apparaten wordt uitgestraald, kan echter leiden tot veel stoornissen:

 • Visuele vermoeidheid. Normaal gesproken treedt er oogvermoeidheid op in de vorm van hoofdpijn, maar je kunt ook jeukende en droge ogen krijgen.
 • Wazig zicht. Als je vele uren achter de computer zit, is het gebruikelijk dat je dubbele en wazige beelden ziet.
 • Slaapstoornissen. Blootstelling aan blauw licht van digitale apparaten, vooral voordat je naar bed gaat, kan slapeloosheid en andere slaapstoornissen veroorzaken. Dit komt omdat dit soort licht de productie van melatonine, een slaaphormoon, vermindert.
 • Maculadegeneratie. Het is één van de ernstigste gevolgen van overmatige blootstelling aan kunstmatig blauw licht. Het kan leiden tot minder goed zicht op lange termijn.

Hoe weet ik of ik een computerbril nodig heb?

Als je veel tijd achter de computer doorbrengt (tussen zes en acht uur per dag), is het zeer aan te raden om een beeldschermbril te dragen. Als je last hebt van bijziendheid, astigmatisme of hypermetropie, wordt het gebruik ervan ook aanbevolen. Er zijn clip-on computerbrillen die over je gewone bril kunnen worden geplaatst. Je zult nauwelijks merken dat je ze op hebt.

Pas de 20-20-2 regel toe om je ogen te beschermen! Iedere 20 minuten dat je naar je scherm kijkt moet je eigenlijk minimaal 20 seconden even wegkijken naar een ander object op afstand van ongeveer 20 voet (zo’n 6 meter).

Hoe moet ik mijn computerbril schoonmaken?

Hoogwaardige computerbrillen zijn voorzien van lenzen met een speciale coating. Als je niet voorzichtig bent met het schoonmaken van de glazen kan je de bril beschadigen. Gebruik nooit reinigingsmiddelen om ze te reinigen, omdat ze deze coating kunnen aantasten. Gebruik altijd doekjes van microvezels, want die laten geen pluisjes achter en veroorzaken geen krassen.

Er zijn specifieke producten op de markt voor het reinigen van glazen, zoals natte doekjes of sprays. Deze producten voorkomen ook dat je glazen beslaan, zonder de speciale coating aan te tasten. Leg de bril nooit ondersteboven neer en bewaar hem in zijn brillenkoker als je hem niet gebruikt.

Is blauw licht schadelijk voor mijn ogen?

Het effect van blauw licht staat momenteel erg ter discussie. We hebben blauw licht nodig voor een gezond lichaam en algeheel welzijn, maar blauwe lichtstraling kan ook gevaarlijk zijn. Veel deskundigen betwijfelen de werkelijke impact van blauw licht op mensen. Waarop baseren ze deze uitspraak?

Deze wetenschappers beweren dat de blauwlichtemissie van de schermen 100 keer lager is dan de veiligheidslimiet die door de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) is vastgesteld. Het lijkt erop dat het risico op oogletsel door blootstelling aan dit type licht minimaal is, zelfs op de lange termijn.

Desondanks zijn brillen en contactlenzen met blauwe lichtfilters nog steeds erg populair. Geschat wordt dat in 2011 één op de vier cataractoperaties gebruik maakte van intraoculaire lenzen met blauw licht filtering. Daarnaast komen er elke dag nieuwe studies over dit onderwerp, zoals die over slaapstoornissen bij adolescenten als gevolg van dit soort straling.

Voor- en nadelen van computerbrillen

Hoewel een computerbril voldoende bescherming biedt tegen blauw licht, heeft hij ook een aantal nadelen die de moeite waard zijn om te weten.

Voordelen
 • Ze filteren 20 tot 30 % van het blauwe licht dat door schermen en lampen wordt uitgestraald.
 • Ze verminderen het gevoel van verblinding.
 • Ze verbeteren het contrast.
 • Ze verminderen de verschijnselen van het Computer Vision Syndroom.
 • Ze zijn verkijgbaar in vele soorten en prijsklassen.
Nadelen
 • Soms veroorzaken ze meer reflectie.
 • Ze zijn niet geschikt voor autorijden of andere buitenactiviteiten.
 • Het filter geeft de lens een blauwachtige tint en is minder mooi dan transparante lenzen.
 • Ze kunnen de kleuren veranderen, zodat alles een geelachtige tint krijgt.
 • De goedkopere modellen bieden niet veel bescherming.

Welke problemen kan ik voorkomen met een computerbril?

Blauw-violet licht heeft een zeer korte golflengte, waardoor het hoogenergetisch geladen is. Naast het veroorzaken van oogvermoeidheid, kan het de macula, een weefsel aan de achterkant van het oog dat niet regenereert, beschadigen. Deze pathologie staat bekend als AMD (Age-Related Macular Degeneration).

Mensen met AMD hebben problemen met het centrale zicht, zoals wazig zicht, wat het moeilijk maakt om dagelijkse taken zoals lezen uit te voeren. Deze aandoening komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar. Er zijn twee soorten AMD: droge, die het meest voorkomt, en natte, die het zeldzaamst en het meest agressief is.

Blauw licht heeft ook invloed op de slaap, omdat het de productie van melatonine vermindert. Als je ’s avonds digitale apparaten gebruikt, denken je hersenen dat het overdag is, stoppen met het afscheiden van melatonine en ontstaat er slapeloosheid. Dit verschijnsel staat bekend als verandering van circadiane ritmes.

Bijna vier op de tien werkende mensen kijkt meer dan zes uur per dag naar een beeldscherm. Vooral hoogopgeleide werknemers zijn niet van het scherm weg te slaan: bijna 5,5 uur per werkdag. Gemiddeld kijken werknemers zo’n 4 uur per dag naar een scherm.

Met welk soort apparaten is het goed om een computerbril te gebruiken?

Blauw licht wordt uitgestraald door vrijwel alle elektronische apparaten die zijn uitgerust met beeldschermen. Laptops, tablets, pc’s, televisies, lampen of informatiepanelen zijn voorbeelden van apparaten die deze lichtstraling uitzenden.

Er zijn apparaten die zijn uitgerust met schermen die echter nauwelijks blauw licht uitstralen. Dit zijn e-boek lezers of e-readers, zoals de populaire Kindle. In tegenstelling tot mobiele telefoons en tablets met achtergrondverlichting, worden de schermen van e-boek schermen vanaf de zijkant verlicht. Hierdoor valt het licht niet direct in je ogen.

man aan het werk op zijn computer

De computerbril is voorzien van een speciale coating die het blauwe licht filtert. (Bron: Baranq: 53951383/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een computerbril om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de bril die je nodig hebt:

Type filter

Computerbrillen kunnen transparante glazen hebben, die 20 tot 30% van deze straling wegfiltert, of gele of oranje glazen. Deze laatsten kunnen tot 90% van het blauwe licht vasthouden. Ze kunnen een coating hebben die het blauwe licht tegenhoudt. Dit heet Blue Filter Technology. Een andere mogelijkheid is dat ze een filter binnen in de lenzen hebben.

Beide soorten brillen houden 20% van het blauwe licht tegen, wat onvoldoende is bij schemering of ’s avonds. De glazen die een combinatie van beide filters hebben, filteren 30% van de blauwe straling. De gele of oranje getinte glazen bieden meer bescherming en zijn ontworpen voor mensen die vele uren achter een beeldscherm doorbrengen, zoals gamers.

meisje studeert op laptop op de vloer

Blauw licht kan je ogen beschadigen. Het heeft weliswaar een lagere lichtintensiteit, maar het wordt niet gefilterd door het hoornvlies van je oog. (Bron: Racorn: 56931125/ 123rf.com)

Antireflectie-coating

Naast de aangegeven filters voor blauw licht zijn er ook computerbrillen met een antireflectie-coating. Deze hebben het tegenovergestelde effect als de eerste, want hun functie is om zoveel mogelijk licht door te laten. Er zijn enkele soorten computerbrillen die een combinatie van deze twee coatings hebben, al komt dit minder vaak voor.

Glazen met sterkte of niet

Er zijn computerbrillen met en zonder sterkte. Als je een visuele beperking hebt, zoals bijziendheid of astigmatisme, raden we je aan om je opticien te raadplegen. Hij kan je adviseren welk type computerbril het beste bij je past. Als je geen oogproblemen hebt, dan kun je je bril online kopen.

Computerbrillen kunnen zowel normaal als clip-on zijn. deze zet je vast aan het montuur van je bril en je kunt ze omhoog klappen als je niet naar je scherm kijkt. Er zijn ook modellen van computerbrillen die over je bril heen gaan, al zijn deze een beetje volumineus.

computer en bril op blauwe achtergrond

Ook het ontwerp van de bril is een belangrijke factor om rekening mee te houden. (Bron: Toxitz: 127505663/ 123rf.com)

Leeftijd

Als je jong bent en je klachten hebt zoals oogvermoeidheid of droge ogen als je met de computer werkt, heb je hoogstwaarschijnlijk last van het Computer Vision Syndroom. In dit geval is een beschermende bril tegen blauw licht of reflectie een goede oplossing. Als je een oogafwijking hebt, moet je altijd je opticien raadplegen zodat hij je een bril kan voorschrijven.

Als je echter ouder bent dan veertig jaar en je dit soort klachten hebt als je lang achter je computer zit, kun je last hebben van presbyopie of ouderdomsverziendheid. Als dat het geval is, kan het zijn dat je een multifocale bril nodig hebt, waarmee je zowel op het scherm als op een langere afstand kunt zien. Meestal zijn deze glazen voorzien van blauwe lichtfilters.

hombre en su oficina

Als je een visuele beperking hebt, zoals bijziendheid of astigmatisme, raden we je aan om je opticien te bezoeken. (Bron: Goodluz: 89244774/ 123rf.com)

Ontwerp

Ook het ontwerp van de bril is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Want ook al gebruik je de bril misschien alleen binnenshuis, toch is het fijn als het een model is die je goed staat. De meeste computerbrillen zijn uniseks, maar er zijn ook speciale dames- en herenbrillen.

Kies bij de aankoop van een computerbril voor een licht montuur. De modellen met brede, zware frames zullen je na een tijdje hinderen, vooral op je neusbrug. Zorg er ook voor dat de glazen groot genoeg zijn om je hele gezichtsveld te bedekken.

Samenvatting

Onze ogen zijn niet gemaakt om lang achter elkaar op korte afstanden te kijken. Toch doen we dat, we werken of gamen vaak urenlang achter een beeldscherm. Eén van de meest voorkomende aandoeningen is het Computer Vision Syndroom, of oogvermoeidheid, wat gepaard gaat met onder andere prikkende, droge ogen en wazig zicht. Een computerbril helpt deze symptomen van blootstelling aan blauw licht tot een minimum te beperken.

In dit artikel hebben we geprobeerd om je wat meer informatie te geven over computerbrillen. We hebben ook uitgelegd welke ongemakken en omstandigheden je ermee kunt voorkomen, zoals maculadegeneratie, wat kan leiden tot vermindering van het gezichtsvermogen. Als laatste hebben we je een aantal eenvoudige criteria gegeven zodat je de computerbril kunt kiezen die je nodig hebt.

Vond je onze shopgids over computerbrillen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Kostsov: 62488644/ 123rf.com)

Referenties (5)

1. Más del 70% de los españoles sufre el Síndrome Visual Informático por un uso excesivo de las pantallas — Sala de Premsa - Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) [Internet]. Saladepremsa2.upc.edu. 2014 [cited 1 July 2020].
Bron

2. Hall L, Coles-Brennan C. Fatiga Visual Digital [Internet]. jnjvisioncare; 2015 [cited 5 July 2020].
Bron

3. ¿Las lentes con filtro de luz azul realmente protegen la retina? | Clínica Oftalmológica en Granada [Internet]. Visioon. 2020 [cited 5 July 2020].
Bron

4. Van der Lely, S, Frey S. Blue Blocker Glasses as a Countermeasure for Alerting Effects of Evening Light-Emitting Diode Screen Exposure in Male Teenagers [Internet]. Journal of Adolescent Health; 2015 [cited 5 July 2020].
Bron

5. Harvard Health. 2018. Blue Light Has A Dark Side - Harvard Health. [online] [Accessed 6 July 2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Más del 70% de los españoles sufre el Síndrome Visual Informático por un uso excesivo de las pantallas — Sala de Premsa - Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) [Internet]. Saladepremsa2.upc.edu. 2014 [cited 1 July 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Hall L, Coles-Brennan C. Fatiga Visual Digital [Internet]. jnjvisioncare; 2015 [cited 5 July 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
¿Las lentes con filtro de luz azul realmente protegen la retina? | Clínica Oftalmológica en Granada [Internet]. Visioon. 2020 [cited 5 July 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Van der Lely, S, Frey S. Blue Blocker Glasses as a Countermeasure for Alerting Effects of Evening Light-Emitting Diode Screen Exposure in Male Teenagers [Internet]. Journal of Adolescent Health; 2015 [cited 5 July 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Harvard Health. 2018. Blue Light Has A Dark Side - Harvard Health. [online] [Accessed 6 July 2020].
Ga naar bron
Recensies