Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

De eerste microfoon dateert uit de jaren 1870 en maakte deel uit van een fonograaf. Het was een veelgebruikt apparaat, en pas in 1917 werd de eerste condensatormicrofoon ontwikkeld. Er is sindsdien veel veranderd en de technologie is aanzienlijk geëvolueerd.

Tegenwoordig zijn er nog altijd tweTAe soorten microfoons: de dynamische- en de condensatormicrofoon. Deze laatste bieden een superieure geluidskwaliteit, waardoor ze ideaal zijn voor de meeste professionele doeleinden. Ze zijn echter kwetsbaarder, waardoor ze meer zorg nodig hebben en meestal een hogere prijs hebben.
Belangrijk om te weten

 • Condensatormicrofoons, ook wel elektrostatische microfoons genoemd, zijn microfoons waarin de microfooncapsule bestaat uit twee condensatorplaten, een vaste en een bewegende, gescheiden door isolatiemateriaal.
 • De belangrijkste toepassing van condensatormicrofoons is bij studio-opnamen. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om lezingen te geven, om te filmen en zelfs om live op een podium te zingen.
 • Bij het gebruik van een condensatormicrofoon is het belangrijk dat je dit in een akoestisch geïsoleerde omgeving doet om mogelijke bijgeluiden te vermijden, omdat deze veel gevoeliger zijn dan de dynamische.

Onze selectie: De beste condensator microfoons op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste condensatormicrofoons voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte condensatormicrofoon een stuk eenvoudiger.

De beste condensator microfoon voor de DSLR camera, camcorder en audiorecorder

De BY-PVM50 van Boya is een stereo X/Y condensator microfoon, speciaal gemaakt voor bij je DSLR-camera, camcorder en audiorecorder. Het professionele condensator circuit zorgt voor een uitstekende geluidskwaliteit. Het apparaat is klein en licht en daardoor makkelijk in gebruik. Je bevestigt hem eenvoudig op je camera. De microfoon is voorzien van een verwijderbare kabel met 3.5 mm stereo mini-plug. Kopers raden de aanschaf van dit product aan anderen aan.

De beste condensator microfoon voor hoogwaardige opnames voor o.a. podcasts

Als je mooie podcasts wilt maken, is een goede microfoon onmisbaar. De Vonyx CM400B biedt je de eigenschappen van een hoogwaardige microfoon voor een zeer schappelijke prijs. Het is een zeer goede microfoon met een groot membraam voor het maken van mooie en gedetailleerde geluidsopnames. Spraak, zang of akoestische instrumenten kunnen allemaal in hoge kwaliteit worden vastgelegd met deze studio microfoon. Dit is een musthave voor het maken van professionele opnames!

De beste condensator microfoon voor live-geluidsversterking

De DAP CM-67 is een condensatormicrofoon met groot membraan voor opnamedoeleinden. Onder goede omstandigheden kan het ook voor live-geluidsversterking gebruikt worden, zoals bij akoestische optredens of orkesten. De microfoon doet wat je van een condensator microfoon mag verwachten. Het apparaat heeft een mooie geluidskwaliteit. Met de producten van DAP kun je schitteren op het podium en geniet iedereen van jouw prachtige geluid. De microfoon heeft een frequentierespons van 30 Hz – 20 kHz (-3 dB) en een netto gewicht van 390 gram.

De meest praktische condensator microfoon voor onderweg

Met de handige clip kun je de Philips FH9173 microfoon eenvoudig bevestigen aan kragen, stropdassen of andere kledingstukken. De compacte condensator microfoon is klein, licht en ideaal voor iedere soort situatie waarin je onderweg geluid wilt opnemen. De hoge opnamegevoeligheid staat garant voor een uitstekende geluidsreproductie van studiokwaliteit. De microfoon heeft een frequentiebereik van 50 – 20.000 Hz. Het apparaat is geschikt als externe microfoon voor bij een action camera.

De meest complete condensator microfoon

Op zoek naar een hoogwaardige USB-microfoon om snel en eenvoudig een goede opname te maken? Dan is de Rode NT-USB je microfoon. Deze grootmembraan condensatormicrofoon is van studiokwaliteit en heeft een ingebouwde audio interface van 16 Bit/48 kHz. De microfoon is geschikt voor PC en MacBook, maar kan ook worden gebruikt met iPad of iPhone middels de (optionele) Camera Connection Kit.

Het frequentiebereik is 20 Hz – 20 kHz. De maximale SPL is110 dB. De microfoon heeft een aansluiting voor koptelefoons en een balans- en volumeregeling. Inbegrepen bij de microfoon zijn een metalen popfilter, een desktop-statief,een ring mount, een opbergtasje en een USB-kabel van 6 meter. Dit is mooi vormgegeven en een goede geluidskwaliteit voor een redelijke prijs.

Shopgids: Alles wat je moet weten over condensator microfoons

Het is van groot belang dat je voordat je een condensatormicrofoon koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Mike And Condenser With Young Woman Singing In Studio

Condensatormicrofoons zijn een fundamenteel element voor iedereen die een eigen studio wil hebben.
(Bron: Tyler Olson: 47936636/ 123rf.com)

Wat zijn condensator microfoons precies?

Condensatormicrofoons of elektrostatische microfoons zijn microfoons waarbij de microfooncapsule bestaat uit twee condensatorplaten die gescheiden zijn door een isolatiemateriaal. Eén van deze platen blijft vastzitten, terwijl de andere mobiel is. De mobiele plaat is het membraan van de microfoon.

Door het dichter of verder van de vaste plaat af te bewegen, verandert de elektrische lading die in de condensor is opgeslagen. Uiteindelijk wordt de elektrische stroom die door deze verandering wordt opgewekt, omgezet in een audiosignaal. In het algemeen zijn dit professionele microfoons, met name voor studio-opnamen.

Waar worden condensator microfoons vooral voor gebruikt?

Het belangrijkste gebruik van condensatormicrofoons is voor studio-opnamen. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt voor conferenties, met name voor die met een flexibele nek en voor dasspeldmicrofoons, en voor het filmen, waarbij kanonmicrofoons worden gebruikt. Ze kunnen ook gebruikt worden om live op het podium te zingen, hoewel de dynamische daarvoor over het algemeen de voorkeur hebben.

microphone on a studio

Condensatormicrofoons bieden een aantal belangrijke voordelen, waaronder een hogere geluidskwaliteit en gevoeligheid.
(Bron: Yanyong Kanokshoti: 78744337/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van condensator microfoons?

Condensatormicrofoons bieden een aantal belangrijke voordelen, waaronder een hogere geluidskwaliteit en gevoeligheid. Om deze reden geven geluidstechnici hier de voorkeur aan. Aan de andere kant zijn ze duurder en kwetsbaarder dan dynamische microfoons.

Voordelen
 • Het geluid is natuurlijker, doorzichtiger en helderder
 • Superieure geluidskwaliteit
 • Ze hebben een bredere frequentierespons en een snellere reactie
 • Ze bieden meer gevoeligheid
Nadelen
 • Hogere prijs dan andere soorten microfoons
 • Veel kwetsbaarder apparatuur
 • Kunnen worden beïnvloed door bepaalde omgevingscondities

Voor wie is een condensator microfoon het meest geschikt?

Condensatormicrofoons zijn fundamentele elementen voor iedereen die een eigen studio wil hebben, of het nu gaat om radio, televisie, opname of persoonlijk gebruik. Je hebt ook een condensatormicrofoon nodig als je een professionele geluidsontwerper, muzikant, audiotechnicus of operator bent.

Welke soorten condensator microfoons zijn er?

Er zijn verschillende soorten condensatormicrofoons, over het algemeen gericht op de verschillende doeleinden waarvoor ze kunnen worden gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar met kabel, zonder kabel of draadloos, met o.a. electret condensors (reversmicrofoons), kanon, multifunctioneel, grootmembraan en kleinmembraan.

Grootmembraanmicrofoons (LDM’s) zijn gevoeliger en isoleren de geluiden van de omgeving. Ze zijn bijzonder geschikt voor vocale opname. Maar om instrumenten of melodieën op te nemen zijn kleinmembraanmicrofoons (SDM’s) meer geschikt, omdat ze gevoeliger zijn en een meer gedetailleerde klank produceren.

Welke accessoires hebben condensator microfoons nodig?

Condensatormicrofoons hebben een aantal accessoires nodig. Om te beginnen is het noodzakelijk om de microfoons aan te sluiten op een versterker omdat de platen een zeker electrisch vermogen nodig hebben. Er zijn echter ook modellen die op batterijen werken.

Andere accessoires die nodig zijn, zijn XLR-kabels en schokveren om de microfoons aan te sluiten op de statieven. Dasspeld-microfoons hebben vaak handige clips. Om een veel betere geluidskwaliteit te verkrijgen, is het natuurlijk raadzaam om pop filters te gebruiken die de plosieve geluiden afzwakt.

Hoe gebruik ik een condensator microfoon?

Bij het gebruik van een condensatormicrofoon is het belangrijk om dit te doen in een akoestisch geïsoleerde omgeving om onnodige ruis te voorkomen. Als je geen geluiddichte kamer hebt, kun je een antireflectiescherm kopen. Omdat ze erg gevoelig zijn, is het ook van essentieel belang dat voordat je ze aansluit op de stroomvoorziening, deze uitgeschakeld is.

Natuurlijk moet je ze beschermen tegen vochtigheid. In die zin zijn de pop-filters, naast het helpen zuiveren van de stem, perfect om de mogelijke speekselspatten te vermijden, die op de lange termijn de microfoon kunnen beschadigen. Op dezelfde manier moeten trillingen worden vermeden. Om dit te doen, moet je een anti-shockkap hebben.

MadonnaAmerikaanse zangeres
“Muziek brengt mensen bij elkaar.”

Wat zijn de verschillen tussen condensator- en dynamische microfoons?

In grote lijnen zijn er twee typen microfoons: de dynamische en de condensatormicrofoons. Deze laatste zijn over het algemeen duurder en bieden een betere geluidskwaliteit. Je kunt echter niet zeggen dat het ene type beter is dan het andere. Het ligt eraan waar je de microfoon voor gaat gebruiken.

Product Type microfoon Hoofdgebruik Constructie Prijs
Dynamische microfoon Ze worden het meest gebruikt voor live optredens.

Sommige dynamische microfoons worden ook gebruikt in opnamestudio’s, voornamelijk van gitaarversterkers en boxen.

Het zijn robuustere apparaten die veel beter bestand zijn tegen de meest veeleisende werkomstandigheden. Bovendien zijn ze beter bestand tegen hogere geluidsdrukniveaus. Ze zijn goedkoper, wat niet betekent dat ze van mindere kwaliteit zijn.
Condensatormicrofoon Ze worden voornamelijk gebruikt in geluidsstudio’s voor opnames. Ze zijn over het algemeen kwetsbaarder, dus hebben ze meer zorg nodig.

In het algemeen zijn ze bestand tegen een lagere geluidsdruk, maar bieden ze een betere frequentierespons en dynamische reactietijden.

De prijs ervan is meestal hoger dan die van dynamische microfoons.

Wat betekenen de directionaliteit en de polaire patronen van condensator microfoons?

De unidirectionele microfoon is de microfoon die de geluiden meestal in één richting oppikt en kan drie polaire patronen hebben: cardioïde, supercardioïde en hypercardioïde. De omnidirectionele daarentegen is de microfoon die de klanken in alle ruimtelijke richtingen gelijkmatig vangt. En de bidirectionele is de microfoon die ze in twee ruimtelijke richtingen oppikt.

Het cardioïde polaire patroon is hartvormig, de zogenaamde cardioïde curve. Het biedt dus een grotere gevoeligheid voor de geluiden die het aan de voorkant ontvangt. Het supercardioïde heeft een lagere responshoek van 115 graden, terwijl het hypercardioïde een nog smallere frontale kwab heeft.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een condensatormicrofoon om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de microfoon te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de condensatormicrofoon die je nodig hebt:

 • Gebruik
 • Omgeving
 • Gevoeligheid
 • Signal to noise ratio
 • Overige apparatuur
 • Merk

Gebruik

Om een condensatormicrofoon te kunnen kopen, moet je je logischerwijs eerst afvragen waar je deze voor gaat gebruiken. Over het algemeen zijn condensatormicrofoons ideaal voor het opnemen van akoestische- of koperinstrumenten of gevoelige stemmen. Voor live, krachtige zang, drums of versterkte gitaren is het echter het beste om te kiezen voor een dynamische microfoon.

Omgeving

De plaats waar je de microfoon gaat gebruiken is een ander criterium om rekening mee te houden. Voor een opnamestudio heb je belang bij omnidirectionele microfoons, die een vlakke frequentierespons hebben. Voor podia daarentegen zijn unidirectionele microfoons met een cardioïde polair patroon meer geschikt.

Microfoons met een cardioïde patroon zijn ontworpen om het omgevingsgeluid te verminderen en om achtergrondsgeluiden onder controle te houden. Als het podium echter klein is, is het het beste om te kiezen voor een supercardioïde microfoon, omdat het pick-up patroon smaller is dan dat van cardioïden.

Gevoeligheid

De gevoeligheid van een microfoon heeft te maken met de hoeveelheid geluid die hij opneemt. Zoals we al hebben gezien, zijn condensatormicrofoons gevoeliger dan dynamische. In ieder geval moet je bij de keuze van het te kopen product dit criterium niet over het hoofd zien, omdat het je in staat stelt om te weten met welke precisie de zwakste geluiden worden opgepikt.

De gevoeligheid wordt gemeten bij een frequentie van 1.000 Hz en wordt uitgedrukt in duizend volt per Pascal (mv/Pa). Het is mogelijk om het te berekenen aan de hand van de volgende formule: S=t/t/P. Logischerwijs is S de gevoeligheid, t de geleverde elektrische spanning en P de geluidsdruk op het membraan. In het algemeen geldt: hoe hoger de gevoeligheid, hoe beter.

Eddie RobsonZangleraar en voorzitter en oprichter van IVT
“Vanuit mijn oogpunt is een goede opname afhankelijk van het hoogste percentage van de gebruikte microfoons en van de voorversterkers.”

Signal to noise ratio (SNR of S/N)

Het Signal to noise ratio (SNR of S/N) is de waarde van de geluidsspanning die aan de microfoonuitgang wordt geproduceerd wanneer er geen externe bekrachtiging is. Het is het resultaat van het eigen interne geluid van het apparaat. Het wordt veroorzaakt door de thermische beweging van elektronen in het elektrische circuit. Het wordt uitgedrukt in dB SPL.

In het algemeen moet een aanvaardbaar zelfruisniveau voor een microfoon lager zijn dan 40 dB SPL. Om als zeer goed te worden beschouwd, moet het echter minder dan 20 dB SPL bedragen. Microfoons zoals Rode NT1-A bieden werkelijk lage interne ruiswaarden van ongeveer 5 dB SPL.

Overige apparatuur

Aangezien je de condensatormicrofoon samen met de bijbehorende geluidsapparatuur gaat gebruiken, heeft het weinig zin om een high-end microfoon te kopen als de andere elementen van de apparatuur niet van hetzelfde niveau zijn. Tenzij je op de lange termijn ook de andere elementen wilt verbeteren.

Merk

In het algemeen zijn de meest prestigieuze merken zo populair omdat ze in de loop der jaren een goede reputatie hebben opgebouwd voor microfoons van zeer goede kwaliteit. Dus als je er zeker van wilt zijn dat de microfoon die je koopt een goede prestatie levert, is het een goed idee om een betrouwbaar merk te kiezen.

Enkele van de meest populaire zijn Neumann, Rode, Behringer, Samson, Blue Microphones, Auna, Audio Technica, MXL of Neewer. Neuman staat bekend als één van de beste microfoonfabrikanten ter wereld. Als je middelmatig geprijsde zangmicrofoons zoekt is Rode één van de meest bekende merken.

Samenvatting

Condensatormicrofoons bieden een superieure geluidskwaliteit. Daarom zijn ze ideaal voor professionele omgevingen, met name voor opnamestudio’s. Er zijn verschillende soorten condensatormicrofoons, dus het kiezen van het juiste model is niet altijd eenvoudig, vooral als je geen uitgebreide kennis van het onderwerp hebt.

Daarom is het essentieel dat je een aantal aankoopcriteria in overweging neemt. Het eerste waar je natuurlijk over na moet denken is hoe je de microfoon gaat gebruiken. Daarnaast moet je ook rekening houden met zaken als de omgeving waarin je het apparaat gaat gebruiken, het merk, het geluidsniveau en de gevoeligheid ervan.

Vond je ons artikel over condensatormicrofonen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale condensatormicrofoon kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Thananit Suntiviriyanon: 46221160/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies