Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

29Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Cpap maskers zijn belangrijk voor de behandeling van slaapapneu, d.w.z. nachtelijke adempauzes. Omdat deze uiterst gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid, is het raadzaam dat je je verdiept in het Cpap masker en een eventuele therapie met je arts bespreekt.

Met onze Cpap masker test 2023 willen we je helpen het juiste Cpap masker voor je te vinden. Daartoe hebben we de meest voorkomende soorten maskers vergeleken, namelijk volgelaatsmaskers, neuskussentjesmaskers, mond-neusmaskers en neusmaskers. Om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we ook de belangrijkste vragen beantwoord.
De belangrijkste in een notendop

  • CPAP maskers zijn een gebruikelijke therapie om slaapapneu te behandelen door ademstilstanden tijdens de slaap te verminderen of te voorkomen.
  • CPAP maskers zijn er in verschillende maten en vormen en zijn van verschillende materialen gemaakt. Je eigen slaapgewoonten en persoonlijke kenmerken kunnen een doorslaggevende factor zijn bij je aankoop.
  • Als je aan slaapstoornissen en ademhalingsproblemen lijdt en meer gedetailleerde informatie over de verschillende maskers nodig hebt, is deze test de juiste voor jou.

Cpap Masker: Onze selectie

Er zijn veel verschillende soorten maskers. Om je beslissing gemakkelijker te maken, hebben we hieronder de beste CPAP maskers op een rijtje gezet:

Organic Deal Cpap Masker

One size fits all met ons continu verstelsysteem, geschikt voor zowel kleine als grote hoofden en equivalent in maat aan een M/L banden voor ResMed CPAP-masker of STD voor Respironics CPAP-masker. Deze universele 4-punts CPAP-hoofdband is geschikt voor CPAP-maskers en vervangt Philips Respironics-hoofddeksel en ResMed-hoofddeksel. Het is eveneens compatibel met oudere modellen zoals Ultra Mirage, ResMed Quattro en Mirage Activa (zie onderstaande lijst, CPAP-masker en clips niet inbegrepen).

Organic Deal Cpap Masker

Ontdek het Organic Deal cpap-masker. Speciaal ontworpen voor uw comfort en gemak, biedt dit masker een betere nachtrust met zijn Amara View hoofddeksel bandjes. U zult merken dat deze bandjes zorgvuldig zijn ontworpen om beter te presteren dan de standaard bandjes die bij uw cpap Amara masker worden geleverd. Dankzij hun steviger kwaliteitsmateriaal en sterkere uiteinden blijft uw masker perfect op zijn plaats zitten, met optimaal comfort door het gladde binnenoppervlak. Zo geniet u van meer rustige nachten.

Cpap Maskers: koop- en beoordelingscriteria

Om je te helpen bij je keuze voor een geschikt Cpap masker, hebben we hieronder enkele criteria verzameld die je kunnen helpen bij je besluitvormingsproces. De criteria voor het vergelijken van verschillende Cpap maskers zijn o.a.:

In het volgende gedeelte hebben we elk criterium in detail uitgelegd, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen.

Materiaal

De meeste maskers zijn zo ontworpen dat ze zeer comfortabel en discreet zijn, en het materiaal is aangepast om drukpunten tot een minimum te beperken en comfort tijdens de slaap te garanderen.

Daarom zijn de maskers vooral van siliconen gemaakt, die een zacht gevoel op de huid geven en geen irritatie veroorzaken. De bandjes en banden zijn heel smal en de verbindingsstukken en buisjes zijn klein van formaat en zitten dus niet in de weg.

Maskers met zachte stof en siliconen zijn bijzonder comfortabel.

De bandjes en het montuur van het masker zijn voorzien van stoffen kussentjes, zodat je het gevoel hebt dat je in watten gewikkeld bent terwijl je slaapt. Als alternatief zijn er maskers met gel-inzetstukken. Als je allergisch bent voor bepaalde materialen, informeer dan naar de materialen die in het product gebruikt worden voordat je het koopt.

Gewicht

CPAP maskers hebben een laag gewicht, meestal tussen 100 en 250 gram. Er kunnen verschillen zijn afhankelijk van het soort masker, want volgelaatsmaskers zijn meestal zwaarder dan neusmaskers, bijvoorbeeld. Maar ook de buis die aan het masker bevestigd is kan tot het gewicht bijdragen, afhankelijk van het soort masker, want in sommige gevallen loopt de buis direct weg van de mond of neus.

Er zijn ook maskers waarbij de buis langs het gezicht loopt.

Voor goed comfort, en vooral voor kinderen, is het heel belangrijk dat het masker heel licht is en geen onnodig gewicht op het hoofd legt. Immers, hoe zwaarder het masker, hoe hinderlijker het is en het noodzakelijke effect kan uitblijven. Als je zeker wilt zijn dat het masker zo licht mogelijk is, moet je bij aankoop zorgvuldig filteren in de beschrijving.

Maat en pasvorm

CPAP maskers zijn er in verschillende maten en vormen. De drie verschillende soorten maskers zijn volgelaatsmaskers, neusmaskers en neuskussentjesmaskers. Volgelaatsmaskers zijn bij de meeste fabrikanten verkrijgbaar in drie maten: S, M en L.

Als je niet zeker weet welke maat goed voor je is, kun je een maatwijzer gebruiken om je gezicht op te meten.

Neusmaskers zijn er in de maten S, M en L, en ook XS of small, afhankelijk van de leverancier en de prijsklasse. Neusmaskers zijn gewoonlijk verdeeld in twee standaardmaten voor mannen en vrouwen. Er zijn ook maskers voor kinderen, die vaak in de maat Jeugd verkrijgbaar zijn.

Volume

Als je slaapt, is het vooral belangrijk dat het masker je niet stoort, zodat je zonder problemen de nacht door kunt slapen. Hoe stiller het masker, hoe gemakkelijker je er aan went.

Een rustige omgeving is belangrijk voor een gezonde slaap.

Het volume kan een belangrijke rol spelen, want zelfs kleine geluiden of ruis kunnen een onrustige slaap veroorzaken. De meeste fabrikanten beschrijven hun CPAP maskers als zeer stil of nauwelijks hoorbaar, maar geven geen exacte decibelwaarden.

Cpap Masker: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over slaapapneu maskers beantwoorden. Onze gids helpt je alles te weten te komen over Cpap maskers, zodat je de juiste voor je kunt kiezen.

Wat is een Cpap Masker?

Een Cpap masker is een masker dat gebruikt kan worden om slaapapneu te behandelen. Cpap betekent Continuous Positive Airway Pressure en vertaalt zich naar ‘continue positieve luchtwegdruk’. Het wordt gebruikt bij therapie met een continue negatieve druk.

Het juiste masker kiezen is heel belangrijk voor een gezonde en rustgevende slaap. (Beeldbron: Bruce Mars / unsplash)

Cpap maskers helpen om adempauzes te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Ze bevorderen een gezonde slaap en maken deel uit van een langer durende therapie.

Wat zijn de verschillende soorten Cpap Maskers?

Er zijn verschillende soorten Cpap maskers. Afhankelijk van voorkeur, grootte maar ook persoonlijke omstandigheden, kunnen de maskers individueel besteld worden. De volgende tabel toont je de eigenschappen van de verschillende Cpap maskers.

Type Beschrijving
Neusmasker Dit masker wordt het vaakst gekocht. Het is goed geschikt voor baarddragers of mensen die door hun neus ademen in plaats van door hun mond. Het is vooral populair omdat het zo klein is en minder afleidt dan andere maskers.
Volgelaatsmasker Dit masker veroorzaakt geen druk op het hoofd, wat een positief effect heeft op de slaap. Hij is heel flexibel en geschikt voor mensen die zowel door de neus als door de mond ademen.
Neuskussen masker Dit masker wordt direct op de neusgaten bevestigd en neemt dus niet veel plaats in. Het is erg stil en biedt voldoende comfort.

Als je je eigen gewoonten kent en weet wat voor jou belangrijk is als je slaapt en hoe je je gedraagt, kan deze test je helpen bij je aankoop.

Hoeveel kost een Cpap Masker?

De prijzen voor slaapapneu maskers variëren naar gelang maat, pasvorm en kwaliteit. Om je een beter overzicht te geven, hebben we een tabel samengesteld die je laat zien voor hoeveel je verschillende maskers kunt kopen.

Type Prijs
Neusmasker vanaf 49,95 Euro
Volgelaatsmasker vanaf 89,95 Euro
Neuskussenmasker vanaf 84,95 Euro

Zoals gewoonlijk is de kwaliteit doorslaggevend voor de prijs van het masker. Daarom zijn hoogwaardige maskers duurder dan andere. Maar er zijn ook goedkope Cpap maskers die goede kwaliteit bieden. Als je meer over de afzonderlijke maskers wilt weten, kun je het beste in een van de genoemde online winkels kijken.

Wat zijn de alternatieven voor een Cpap Masker?

Voor de behandeling van slaapapneu zijn er niet alleen de hierboven beschreven Cpap maskers, maar ook geschikte alternatieven. De volgende tabel geeft je een kort overzicht van deze alternatieven.

Type Beschrijving
Gedragstherapie Volgens studies kunnen ook gedragstherapieën gebruikt worden, zoals gewichtsverlies, onthouding van alcohol, nicotine of beïnvloeding door medicijnen, of een verandering in slaaphygiëne.
Positietherapie Omdat de slaaphouding een enorme invloed op de slaap kan hebben, richt deze therapie zich vooral hierop.
Snurkspalken Deze spalken zijn geschikt voor lichte tot matige slaapapneu. Ze zijn ofwel op maat te maken of verkrijgbaar in geprefabriceerde versies.
Valve patches Deze patches voorkomen of verminderen ademstilstanden door de luchtweg te stabiliseren.
Tongimplantaat Dit implantaat is geschikt voor slaapapneupatiënten bij wie de tong tijdens de slaap naar achteren glijdt.
Tongpacemaker Voor matige tot ernstige slaapapneu is er een nieuwe methode voor mensen die problemen hebben met Cpap maskers.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een Cpap masker te vervangen. Deze gaan echter vaak gepaard met gedragstherapie of medisch ingrijpen op langere termijn, wat gevolgen op lange termijn kan hebben. Je moet je arts raadplegen voor meer informatie.

Hoe maak ik een Cpap Masker schoon?

Er zijn verschillende manieren om een Cpap masker schoon te maken. Je moet het Cpap apparaat, de slang en het Cpap masker apart schoonmaken.

  • Masker: Je moet het maskerkussen dagelijks schoonmaken, met een reinigingsdoekje of in een warm waterbad met mild afwasmiddel of speciale Cpap reiniger. De hoofdbedekking moet wekelijks gewassen worden in een heet zeepbad of in de wasmachine. Je maskerframe kun je schoonmaken met heet water en een mild afwasmiddel.
  • Slang: De slang moet wekelijks schoongemaakt worden met heet water, papierafwasmiddel of een mild afwasmiddel. Na een jaar moet je hem vervangen.
  • Cpap-apparaat: Voor je Cpap-apparaat moet je de bevochtigingskamer dagelijks schoonmaken en het groffilter en de bevochtigingskamer wekelijks schoonmaken en ontkalken. Je moet het fijne filter maandelijks vervangen en het grove filter om de zes maanden.

Je vindt alle benodigde schoonmaakmiddelen en -doekjes, en ook andere accessoires in de online winkels die we voorgesteld hebben.

Wat kan ik doen bij mogelijke bijwerkingen?

Afhankelijk van de patiënt en zijn persoonlijke behoeften, kunnen bijwerkingen optreden tijdens de behandeling met een Cpap masker. Sommige patiënten hebben helaas last van een droge mond of neus, drukplekken op de neus of ogen en andere intoleranties. Als het masker niet goed past of niet de juiste maat heeft, kun je het laten aanpassen of verstelbare bandjes kopen. Om dit te voorkomen moet je je gezicht opmeten voor je het koopt en vergelijken met de verschillende soorten maskers.

Vooral kinderen hebben gezonde slaap nodig om op te groeien. Hiervoor is het belangrijk dat slaapapneu behandeld wordt. (Image source: Dakota Corbin / Unsplash)

Als je een droge neus of droge mond hebt, kun je bij een online winkel een product kopen dat de hele nacht je mond bevochtigt. De tabletten zijn gemakkelijk te gebruiken en werken vanaf de eerste toepassing.

Conclusie

Cpap maskers zijn een geschikte keuze als je aan slaapapneu lijdt en het wilt behandelen. Ze passen zich aan je behoeften aan en de ontwikkeling van de fabrikanten past zich aan de normen van technologie en onderzoek aan.

Deze maskers zijn een belangrijk deel van je reis naar een gezonde en rustgevende slaap en helpen je op weg om je ademhalingsproblemen onder controle te krijgen en te behandelen. Als je echter geen Cpap maskers wilt gebruiken, kunnen de gepresenteerde alternatieven je een geschikte optie bieden. Foto bron: Poungpeth / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies