Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

De DAB+ autoradio is het technische vlaggenschip van de autoradio’s: met de huidige digitale standaard DAB+ kun je niet alleen digitale radiozenders ontvangen, maar ook veel daarvan: er passen 10 tot 24 programma’s op één frequentie.

Met digitale transmissie is niet alleen de geluidskwaliteit beter, maar je bereidt je ook voor op de toekomst – wanneer radiotransmissie via oudere technologieën wordt uitgeschakeld.

Met onze grote DAB+ autoradiotest 2021 willen we je helpen het perfecte toestel voor je te vinden. We hebben verschillende autoradio’s met DAB+ bekeken en de belangrijkste feiten voor je uitgezocht. We tonen je ook de voor- en nadelen van autoradio’s met DAB+.
De belangrijkste feiten in het kort

 • DAB+ is de standaard van de toekomst voor radiotransmissie. Er zijn al tientallen stations die op deze manier te ontvangen zijn. DAB+ autoradio’s kunnen radiozenders ontvangen via zowel analoge FM als digitale DAB+.
 • Veel modellen hebben extra functies zoals bediening via een smartphone, een USB verbinding of een CD/DVD drive. Je moet bedenken welke eigenschappen je nodig hebt of wilt voordat je koopt.
 • De antenne moet ook DAB+ ondersteunen, wil je via de technologie naar de radio kunnen luisteren.

DAB+ Autoradio: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor autoradio’s met DAB+

Hoe herken je de perfecte autoradio met DAB+? Dat is geen gemakkelijke vraag. Maar we hebben een paar relevante aanwijzingen op een rijtje gezet om je te helpen bij je beslissing. Samengevat zijn dat:

De volgende paragrafen vertellen je wat de afzonderlijke criteria zijn.

Aansluitingen en aandrijvingen

Veel autoradio’s met DAB+ zijn combinatie-apparaten die ook een navigatiesysteem bevatten. Meestal hebben ze ook een handenvrij systeem. Hier moet je opletten of er ook een microfoon voor het handsfree systeem bij zit. Een andere voorziening die apart moet worden aangeschaft is een achteruitrijcamera.

Als de autoradio ook een aanraakscherm heeft, is het vaak mogelijk om niet alleen muziek, maar ook films of video’s af te spelen via een USB stick of microSD kaart. Een andere mogelijkheid die in plaats van een aanraakscherm kan worden geboden is een koppelhulpstuk voor de smartphone. Dit verandert de mobiele telefoon in een scherm.

Andere aansluitingen die een DAB+ autoradio kan hebben zijn Bluetooth en AUX. Sommige apparaten hebben CD en DVD drives. De hoeveelheid beschikbaar geheugen kan ook variëren.

Autoradio’s met DAB+ bieden meestal nog een heleboel andere mogelijkheden die ze tot aantrekkelijke multimedia-apparaten voor in de auto maken.

Grootte / Diepte / Afmetingen

Er zijn twee gestandaardiseerde maten autoradio’s met DAB+: 1-Din en 2-Din.

 • De 1-din autoradio’s zijn 180 millimeter breed en 50 millimeter hoog.
 • De tweede soort, ook wel dubbel-din autoradio’s genoemd, is groter (100 millimeter) en heeft een groter beeldscherm.

De sleuf voor autoradio’s in moderne voertuigen is minstens 160 millimeter diep. Niet alle radio’s gebruiken echter deze diepte. Net als bij analoge autoradio’s geldt dat ook voor autoradio’s met DAB+: Voor inbouw in klassieke auto’s heb je een autoradio nodig met een geringe inbouwdiepte.

Bediening via afstandsbediening of smartphone

Het indrukken van de knop op de autoradio tijdens het rijden kan potentieel gevaarlijk zijn. Hoe handig is het als de kinderen op de achterbank hem zelf kunnen bedienen? Bij vrijwel alle DAB+ modellen wordt een afstandsbediening geleverd. De functie om de autoradio via de smartphone of MP3 speler te bedienen is echter niet altijd beschikbaar.

DAB+ Autoradio-1

Sommige autoradio’s met DAB+ kunnen vanaf het stuurwiel bediend worden (Foto bron: 123rf.com/ Ponchaisang).

Sommige apparaten kunnen via spraakinvoer bediend worden. Afstandsbediening via het stuurwiel is ook een verademing, want de bestuurder hoeft niet naar rechts weg te reiken. De zender en het volume kunnen dan geregeld worden via knoppen op het stuurwiel.

Aantal beeldschermlijnen

1-Din autoradio’s met DAB+ hebben meestal één regel op het display, die gebruikt wordt om de huidige zendernaam of muziektrack te tonen. 2-Din autoradio’s met DAB+ kunnen twee of drie lijnen op het display hebben. Dit hangt af van het model.

Type antenne

De antenne wordt meestal apart van de autoradio gekocht, dus let erop dat hij ook DAB+ ondersteunt. De antenne zendt ook GPS gegevens voor het navigatiesysteem en LTE signalen uit, zodat de mobiele telefoon ontvangst heeft in de auto. Er zijn staaf-, voorruit-, voertuig- en carrosserieantennes. Afhankelijk van welke antenne het meest geschikt is voor je auto, moet je dit type kiezen.

 • Staafantennes zijn tegenwoordig meer als “haaienvinnen” op het dak of de achterkant van de auto. Ze zijn heel kort en nauwelijks zichtbaar.
 • Voorruitantennes zijn bevestigd aan een binnenruit van de auto. Als je je auto achteraf van een nieuwe antenne wilt voorzien, is dit de gemakkelijkste optie.
 • Auto en carrosserie antennes zijn direct in de auto ingebouwd en zijn van buitenaf niet zichtbaar. Deze antennes zitten vaak in de spiegels.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een DAB+ autoradio koopt

Voordat je een DAB+ autoradio koopt, zijn er een paar factoren die je moet overwegen. In dit deel van het artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over DAB+ autoradio’s, en geven we je enkele tips over wat je misschien moet weten voor en na je aankoop.

Wat is er bijzonder aan een autoradio met DAB+ en welke voordelen biedt het?

DAB+ is de huidige standaard voor digitale radio. Het werd in 2011 geïntroduceerd en heeft ten opzichte van het oudere DAB het voordeel dat dezelfde hoge geluidskwaliteit bereikt kan worden bij lagere transmissiesnelheden. Digitale radio is in staat de geluidskwaliteit van goede geluidsinstallaties te evenaren.

Door de hoge resolutie zijn afzonderlijke instrumenten in bijvoorbeeld een klassiek stuk goed te horen, en de muziek vervaagt niet tot één totaalgeluid. Moderne DAB+ tuners hebben geïntegreerde “seamless blending”.

Dit betekent dat als het DAB+ signaal te zwak is, de radio automatisch overschakelt op de overeenkomstige FM frequentie van het radiostation. En dit overschakelen op FM radio is mogelijk zonder gehoord te worden – tijdvertragingen worden gecompenseerd.

Autoradio’s met DAB+ verbruiken weinig stroom en hebben een uitstekende geluidskwaliteit.

Tegelijk is het stroomverbruik van een autoradio met DAB+ relatief laag. DAB+ brengt een ruimere keuze aan radiozenders, automatisch zenders scannen en storingsvrije ontvangst. Ze zijn in staat te schakelen tussen digitale radio en FM en kunnen gegevens opslaan. Bij overnachting in een caravan kan de DAB+ autoradio ook gebruikt worden als multimedia-apparaat om films te bekijken.

Welke soorten autoradio’s zijn er met DAB+?

Veel mensen weten niet dat er twee soorten autoradio’s met DAB+ zijn. Maar je moet wel opletten: Zal de DAB+ autoradio die je interesseert in je auto passen?
1-Din autoradio’s met DAB+

1-Din autoradio’s met DAB+

Het 1-din formaat kwam oorspronkelijk doordat er in auto’s maar genoeg ruimte overbleef voor een autoradio met cassettedeck. Van het midden van de jaren 1970 tot het eind van de jaren 1990 was het de enige gestandaardiseerde maat voor autoradio’s in Europa. Aan meer functies werd toen niet gedacht, en dus blijft de 1-DIN radiosleuf in sommige automodellen bestaan.

Geen enkel huidig model kan cassettes afspelen, maar sommige autoradio’s in de 1-DIN klasse hebben een CD-drive. Deze is zo smal dat er ook plaats is voor een USB-poort en een knop om de ingangsbron te kiezen: 1-Din modellen ondersteunen ook muziekstreaming en spraakbediening via de smartphone, en het handsfree aannemen van inkomende gesprekken.

Het scherm op 1-din autoradio’s met DAB+ is een stuk kleiner dan op 2-din autoradio’s met DAB+. Om dit te compenseren bieden sommige modellen de mogelijkheid om een extern beeldscherm aan te sluiten, dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de uitvoer van de navigatiefunctie of een film te laten zien.

Omdat alles in een kleiner toestel is ingebouwd, kan het ook moeilijk zijn voor mensen met grote vingers om de juiste toets aan te slaan. Een voordeel van 1-din autoradio’s is dat ze relatief gemakkelijk te vervangen zijn. De meeste autoradio’s hebben dezelfde aansluitingen voor stroom, de verbindingskabel naar de luidsprekers en de antennekabel.

Als de aansluitingen verschillen (b.v. bij Aziatische autofabrikanten), zijn er gemakkelijk verkrijgbare adapters.

Voordelen
 • Goed geschikt voor oudere automodellen
 • Gemakkelijk vervangbaar
Nadelen
 • kleiner scherm
 • knoppen moeilijk te raken met grote vingers
2-Din autoradio’s met DAB+

2-din autoradio’s met DAB+

Ook wel dubbel-din autoradio’s genoemd, zijn deze modellen hoger en hebben een groter, hoge-resolutie beeldscherm. Veel dubbel-din autoradio’s hebben een touchscreen scherm. Informatie kan hierop veel duidelijker worden weergegeven, en de in de radio ingebouwde navigatiefunctie profiteert er ook van dat ze op het eigen beeldscherm wordt getoond.

In plaats van een 2-din autoradio met sat nav te kopen, kun je ook kiezen voor een model dat een interface met iPhone of Android sat nav ondersteunt. Hiermee kun je je vertrouwde navigatiesysteem op je mobiele telefoon gebruiken en het op het radioscherm laten zien. 2-Din autostereo’s zijn complexer dan 1-Din autostereo’s; zo kunnen de aansluitingen sterk variëren, afhankelijk van het model.

Deze autospecifieke radio’s kunnen daarom moeilijker te vervangen zijn. In nieuwere auto’s zijn de autoradio’s gemuteerd tot echte commandocentra: Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de airconditioning of de voertuiginstellingen te regelen. 1-din radio’s kunnen ook geïnstalleerd worden in sleuven voor 2-din autoradio’s. De resterende ruimte kan dan als opbergruimte gebruikt worden.

Voordelen
 • Groter display
 • Centrale controlefunctie
Nadelen
 • Kan voertuigspecifiek zijn
 • Geen plaats voor handschoenenkastje

Voor wie zijn autoradio’s met DAB+ geschikt?

Er zijn verschillende redenen waarom je een autoradio met DAB+ zou moeten kopen:

 • Technische toekomst: Als je van plan bent je auto nog een tijdje te houden, moet je ervoor zorgen dat je autoradio bij de tijd is. In de komende jaren zal het analoge radiosignaal uitgeschakeld worden omdat het verouderd is en DAB+ zal het betere alternatief zijn.
 • Veiligheid: De autoradio is niet alleen van belang om naar muziek te luisteren, maar ook voor verkeersberichten en rampenwaarschuwingen. DAB+ zendt ruisvrij uit en met automatische zenderwisseling. Als er hiaten in de ontvangst zijn, schakelt de radio over op analoge radio, zodat je toch niets mist.
 • Milieubescherming: Autoradio’s met DAB+ zijn ook beter voor het milieu omdat ze minder elektriciteit verbruiken dan analoge modellen.

Autoradio’s met DAB+ zijn de technologie van de toekomst en milieuvriendelijk.

Hoeveel kost een autoradio met DAB+?

Voor autoradio’s met DAB+ betaal je tussen 100 en 300 euro, afhankelijk van de omvang van de extra functies. Vooral radio’s die alleen compatibel zijn met bepaalde auto’s kunnen duur zijn.

DAB+ Autoradio-2

‘s Avonds is de autoradio met DAB+ een metgezel die je vermaakt en je waarschuwt voor files
(Foto bron: 123rf.com/ welcomia)

Hoe groot zijn autoradio’s met DAB+ meestal?

Er zijn twee standaard maten die autoradio’s met DAB+ kunnen hebben:

Type Breedte Hoogte
1 DIN 180 millimeter 50 millimeter
2 DIN 180 millimeter 100 millimeter

Hoe installeer ik een DAB+ autoradio?

Zorg eerst dat je een antenne voor DAB+ hebt. Als je nog geen DAB+ antenne hebt, zul je er een moeten kopen. De beste manier om dit te doen is een voorruitantenne te kopen en die aan de binnenkant van een van de ruiten te plakken.

Voor sommige auto’s heb je een adapter nodig om de FM kabel op de nieuwe radio aan te sluiten. Voordat je de kabels aan de nieuwe radio bevestigt, moet het frame in de gleuf gemonteerd worden. Dan kun je de kabels aansluiten, de radio erin schuiven en testen of de radio aanslaat als je de motor start.

Welke zenders kan ik ontvangen met een DAB+ autoradio?

Net als bij analoge radio is ook DAB+ plaatsafhankelijk en wordt uitgezonden vanuit radiomasten. Dit betekent dat je niet overal dezelfde programma’s ontvangt. In Duitsland is de DAB+ transmissie al zeer goed ontwikkeld en biedt veel zenders. In andere Europese landen is de uitbreiding nog maar net begonnen.

Land Aantal stations Voorbeelden
Duitsland tussen 30 en 70 stations, afhankelijk van de plaats Deutschlandfunk, Energy, Klassik Radio, Radio Bob!, Schlagerparadies, Sunshine Live, Schwarzwaldradio
Oostenrijk tussen 10 en 23 88.6, Energy, Klassik Radio, Arabella Relax, Mein Kinderradio
Zwitserland afhankelijk van de plaats, 130+ in totaal Radio SRF, Rete Tre, Couleur 3, Radio Rumantsch, RSO

Welke alternatieven zijn er voor een DAB+ autoradio? / Kan ik een oude autoradio ombouwen tot DAB+?

In plaats van een nieuwe autoradio met DAB+ te kopen, kan ook een oude analoge radio naar DAB+ omgebouwd worden. Hiervoor koop je een DAB+-compatibele antenne die op de voorruit geplakt wordt.

Een speciale adapter zet de ontvangen signalen om in analoge FM en zendt ze naar een vrije frequentie van de oude autoradio. De aanschaf van zo’n adapter inclusief antenne kost tussen de 45 en 80 euro.

Heb ik een extra antenne nodig voor DAB+?

Ja, om DAB+ radio te ontvangen heb je niet alleen een autoradio nodig die DAB+ ondersteunt, maar ook een geschikte antenne. In de koop- en beoordelingscriteria hierboven leggen we uit welke soorten antennes er zijn.

Afbeelding bron: asawinklabma/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies