Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

DAB radio’s zijn een populaire manier om naar muziek te luisteren. Zowel binnenshuis als buitenshuis bieden deze toestellen een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden. In auto’s worden ze zelfs verplicht om een gestage toevoer van informatie en andere signalen te geven.

Met onze DAB radio test 2023 willen we ingaan op de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een DAB radio koopt. Bovendien belichten we veel voorkomende vragen over deze toestellen en geven we kort de voor- en nadelen weer in vergelijking met FM en Internet radio’s, zodat je goed geïnformeerd bent over DAB radio’s.
De belangrijkste feiten in het kort

 • DAB radio’s genieten grote populariteit door de stabiliteit van de digitale signalen en de CD-achtige kwaliteit van de geluidsoverdracht.
 • De toestellen verschillen in geluid, stroomvoorziening en extra mogelijkheden. Het laatste biedt de gebruiker een massieve meerwaarde wanneer extra informatie over de terminal beschikbaar is.
 • In tegenstelling tot FM- of internetradio’s heeft een DAB radio een aantal voordelen, waardoor er in de toekomst veel aandacht zal zijn voor deze toestellen.

DAB Radio: Onze selectie

I-Box Dab Radio

Ontdek de voortreffelijke i-box Tune Draagbare DAB/DAB+- en FM-radio, speciaal ontworpen om u te voorzien van een kristalhelder en scherp geluid met slechts een druk op de knop. Deze rechtopstaande, stijlvolle en gebruiksvriendelijke radio maakt het eenvoudig voor u om alle beschikbare radiozenders automatisch op te zoeken en weer te geven op het grote LED-scherm met achtergrondverlichting. Zo weet u altijd precies naar welk station u luistert.

Denver Dab Radio

Eerst en vooral kunt u genieten van kristalheldere digitale DAB+ radio-uitzendingen die u een uitstekende geluidskwaliteit bieden. Natuurlijk kunt u ook moeiteloos overschakelen naar de klassieke FM-radio, dankzij de handige RDS-functie waarmee u ook in een handomdraai stationgegevens kunt bekijken.

Technisat Dab Radio

Ervaar de nieuwe digitale en ruisvrije DAB+ radiostandaard met de TechniSat Viola2, waar u ook bent. Bovendien is de Viola 2 zeer gebruiksvriendelijk. Inhoud van de verpakking: kofferradio Viola 2, stekkeradapter en gebruiksaanwijzing (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands). De productafmetingen zijn (b x h x d): 15,5 x 9,1 x 5 cm, dus het past perfect in uw leven.

Medion Dab Radio

Ontdek het gemak en plezier van luisteren naar uw favoriete radiozenders met de MEDION LIFE MD43023 P66007 DAB+ radio. Deze draagbare radio combineert DAB+/PLL-UKW technologie en Bluetooth 5.0, wat u toegang geeft tot 60 voorkeuzezenders (30 elk voor DAB+ en UKW). Zo kunt u altijd en overal genieten van de beste muziek, sport en nieuws.

Koop- en beoordelingscriteria voor DAB

Radio’s Hieronder geven we enkele criteria waarmee je rekening moet houden als je een nieuwe DAB radio koopt. We bekijken de volgende aspecten:

Deze factoren worden nu nader toegelicht, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen.

Energievoorziening

De compacts hebben verschillende manieren om van energie voorzien te worden.

 • De klassieke variant is werking via batterijen of oplaadbare accu’s. Bij batterijen is er echter, zoals op alle toepassingsgebieden, het probleem dat de juiste maat of hoeveelheid niet altijd in het huishouden voorhanden is als de batterijen die op dat moment in gebruik zijn leeg zijn. Oplaadbare batterijen kunnen opgeladen worden of, afhankelijk van de fabrikant, direct verwisseld worden als er meerdere batterijen bij zitten. Let daarbij op de levensduur van de batterij, zodat je radio ook bij langdurig gebruik optimaal presteert en je langer van de muziek kunt genieten.
 • Grotere radio’s worden ook geleverd met een lichtnetadapter om de DAB radio van stroom te voorzien. Dit beperkt dan de flexibiliteit in de plaats waar je de radio kunt plaatsen, maar het voorkomt dat je batterijen moet kopen of de batterij moet opladen en garandeert een ononderbroken gebruik.
 • Innovatieve modellen hebben zelfs kleine zonnecellen. Hierdoor zijn geen batterijen of stroom uit het stopcontact nodig, en vooral buiten kan bij zonnig weer elke onderbreking vermeden worden. S Nachts of op bewolkte dagen kunnen deze toestellen echter ook met batterijen of met een netspanningsadapter werken.

Welke van deze mogelijkheden het beste voor je is hangt af van je beoogde gebruik. Als je vaker buiten bent, heb je natuurlijk een toestel zonder stroomkabel nodig. Als je de radio bijzonder lang aan een stuk wilt gebruiken, moet je altijd voldoende batterijen meenemen of je richten op een hoge batterijcapaciteit.

Ontvangst

Ontvangst van de belangrijkste kanalen is een basisvereiste voor het gebruik van de DAB radio. De transmissie van DAB radio’s gebeurt meestal via radiozenders, die dan het digitale signaal naar de radio doorsturen. Dit vereist een breed ontwikkeld zendernetwerk.

DAB+ kan niet ontvangen worden door oudere DAB radio’s.

In Duitsland is hiervoor een zeer breed netwerk opgezet, zodat ongeveer 82 procent van de woonruimte een goede DAB ontvangst heeft. Op autosnelwegen is dit netwerk zelfs uitgebreid en bestrijkt het ongeveer 98 procent van het gebied.

Toch moet je, voordat je iets koopt, nagaan of je in je omgeving voldoende ontvangst hebt. Je kunt dit te weten komen door je woonplaats in te voeren op www.digitalradio.de en te kijken naar de waarden voor je plaats. Je moet er ook op letten dat je radio een ingebouwde antenne heeft, zodat de fabrikant een maximale compatibiliteit kan garanderen.

Display

Het display moet alle noodzakelijke informatie duidelijk kunnen weergeven. Het levert een belangrijke bijdrage aan de bedienbaarheid van de radio.

Het kan de tijd en datum tonen, de huidige frequentie van het station, of, als aanraakscherm, zelf voor de bediening instaan. Zo kunnen bijvoorbeeld geïnstalleerde apps via het scherm gekozen worden.

Hoe groot het scherm is en of een eenvoudig LC scherm voldoende is of een uitgebreid kleurenscherm gewenst is, hangt af van de voorkeur van de gebruiker.

Een DAB radio kan ook als vormgevingselement dienen en de nadruk ligt dan op de behuizing en het display. Als je een goed overzicht wilt en de belangrijkste informatie direct in beeld wilt hebben, zoek dan een groot en duidelijk display.

Geluid

Voor een radio in het algemeen is de geluidskwaliteit natuurlijk van bijzonder belang. DAB radio’s kunnen met stereoluidsprekers worden uitgerust en bieden daardoor een zeer rijk geluid. Als dit geluid ook via een equalizer kan worden aangepast, kan het geluid verder aan je eigen voorkeuren worden aangepast. Voor deze compacte toestellen wordt het vermogen vaak gebruikt als criterium voor de geluidskwaliteit. Als het wattage laag is, wordt aangenomen dat het geluid slecht is.

Als een aansluiting beschikbaar is, kunnen natuurlijk nog steeds externe luidsprekers op de DAB radio worden aangesloten, maar dit zou het compacte aspect van het toestel triviaal doen lijken.

Als je een nieuwe DAB radio koopt, raden we je aan het apparaat van tevoren te testen, zodat je geen onaangename verrassingen met het geluid krijgt.

Extra functies

Behalve het eigenlijke doel van de DAB radio kunnen deze apparaten nog veel meer. Zo dienen DAB radio’s ook als afspeelapparatuur voor andere bronnen. Dat kunnen muziekstreaming diensten via een app zijn of bestanden op een USB stick of zelfs een ingebouwde CD-speler.

Apparaten zoals smartphones of MP3 spelers kunnen ook via Bluetooth worden aangesloten om muziek via de DAB radio af te spelen. Een andere extra functie is de ingebouwde wekker. Dit is tegenwoordig in de meeste modellen aanwezig, maar het is geen must. Een automatische uitschakelfunctie, vergelijkbaar met die op TV-toestellen, zorgt ervoor dat de radio zichzelf uitschakelt na een vooraf ingestelde tijd.

Als je naar muziek luistert terwijl je in slaap valt, hoef je je geen zorgen te maken dat het apparaat de hele nacht blijft draaien. Bij sommige toestellen levert de fabrikant zelfs een afstandsbediening mee, die het nog gemakkelijker maakt de DAB radio te bedienen. Dus als je een toestel zoekt met extra mogelijkheden om muziek af te spelen, moet je op z’n minst zoeken naar een Bluetooth verbinding, zodat je je smartphone kunt aansluiten.

Gids: Veelgestelde vragen over DAB radio’s in detail beantwoord

In het volgende deel beantwoorden we een aantal vragen over DAB radio’s, zodat je voldoende informatie over deze apparaten hebt voor je tot aanschaf overgaat.

Hoe werkt een DAB radio?

De afkorting DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting”. Dit betekent het uitzenden van digitale geluidssignalen die via een antenne worden ontvangen. Daartoe worden de analoge signalen in digitaal omgezet en kunnen zo met een CD-achtige kwaliteit worden afgespeeld.

Hierdoor zijn de uitgaande signalen van de zender minder gevoelig voor weersinvloeden, ruis of andere storingen. Bovendien kunnen verschillende zenders hun signalen binnen een bepaalde frequentieband uitzenden.

Wat betekent DAB+?

DAB+ biedt de DAB-dienst in een verbeterde vorm. De signalen worden zwaar gecomprimeerd, zodat de signaalpakketten sneller en met een hogere kwaliteit verzonden kunnen worden.
Bovendien kunnen nog meer gegevens toegevoegd worden. Teksten voor informatie over het programma of zelfs foto’s kunnen getoond worden zonder kwaliteitsverlies. Deze variant is sinds 2011 in Duitsland verkrijgbaar en bereikte de gewenste acceptatie van DAB.

Vanaf december 2020 wordt DAB+ verplicht voor autoradio’s in nieuwe auto’s.

Welke alternatieven zijn er voor DAB radio’s en wat zijn de voor- en nadelen?

Als alternatieven voor de DAB radio nemen we de analoge FM radio en de internet radio, en vergelijken de twee varianten met de DAB radio.

DAB vs. FM

Vergeleken met analoge FM radio biedt DAB radio een grotere verscheidenheid aan programma’s. Bij FM frequenties is er geen speelruimte meer om een vrije frequentie te vinden voor een nieuw station. DAB biedt de mogelijkheid dat meerdere stations hun plaats vinden op één frequentieblok, waardoor een bredere verspreiding mogelijk is.

Extra informatie is niet mogelijk met FM radio’s. Alleen door de gecomprimeerde distributie van signalen kunnen grotere gegevenspakketten zonder kwaliteitsverlies worden aangeboden die beelden of tekst bevatten. Het eeuwig zoeken naar de beste frequentie is ook verleden tijd want DAB radio’s hebben een automatische zenderzoekfunctie met een geheugenfunctie zodat je gemakkelijk tussen je favoriete zenders kunt schakelen.

Het geluid van FM stations is ernstig inferieur aan dat van digitale. Als je niet de optimale frequentie vindt, gaat het geluidsspoor gepaard met gesis of andere geluiden. Bovendien kunnen DAB radio’s meestal nog steeds FM stations gebruiken.

Voordelen
 • Grotere verscheidenheid aan programma”s
 • Extra informatie
 • Automatisch zenders zoeken
 • Geheugenfunctie
 • Geen ruis
 • FM extra inbegrepen
Nadelen
 • Niet alle FM zenders beschikbaar
 • Overvloed aan niche-zenders
 • Geen uniek verkoopargument van de zenders
 • Bij slechte ontvangst wordt het signaal helemaal stil
 • Hoger energieverbruik van de digitale apparatuur

Niet alle FM zenders zijn echter in DAB formaat beschikbaar, waardoor de favoriete zender niet via DAB te horen is. En helaas zijn er door het grote aantal uitzendbare kanalen ook veel gelijkluidende niche-zenders die alleen maar op een playback-zender lijken, waardoor de individuele charme van een presentator of een zender verloren gaat.

DAB Radio-1

FM radio’s zijn erg populair bij verzamelaars. Door hun retro-ontwerp hebben ze een nostalgisch effect. Daarom zijn er ook moderne DAB radiomodellen die op dit ontwerp inhaken.
(Image source: Structuro / pixabay)

Ook kan een zender niet “halverwege” ontvangen worden. Is bij FM ruis te horen door slechte ontvangst, bij digitale radio’s komt het signaal óf helemaal niet aan en klinkt dan nogal hakkerig of valt helemaal stil. Tenslotte verbruikt een digitale ontvanger ook aanzienlijk meer energie dan zijn analoge tegenhanger.

DAB versus Internet radio

In tegenstelling tot een Internet radio verbruikt een DAB radio geen datavolume. Bovendien moet voor dit gegevensvolume een bepaald bedrag betaald worden, zodat de inhoud gebruikt kan worden. Daarom zijn de gebruikskosten hoger met een internetradio. De datapakketten van DAB radio’s kunnen tegelijkertijd door verschillende eindtoestellen gebruikt worden zonder dat de kwaliteit eronder hoeft te lijden.

Bij internetradio is de infrastructuur van het mobiele netwerk vaak niet bestand tegen de eisen. Congestie leidt dus tot interferentie en een slechtere signaalkwaliteit. Het internet staat er om bekend dat anonimiteit niet altijd gegeven is. Bij DAB radio kan geen gebruikersgedrag worden geanalyseerd of opgeslagen, omdat er een terrestrische uitzending is. De gegevensbescherming is dus hoger bij DAB radio’s. Dankzij het stabiele netwerk van DAB radio’s kunnen ze gebruikt worden voor informatie-uitwisseling, zelfs als het mobiele telefoonnet uitvalt. Dit levert een veilige communicatiemogelijkheid op in geval van een ramp.

Voordelen
 • Geen oplaadbaar datavolume
 • Geen netwerkcongestie
 • Meer gegevensbescherming
 • Veiligheid door stabiliteit
Nadelen
 • Lager bereik
 • Minder zenderkeuze
 • Antenne of plaatsing belangrijk voor ontvangst
 • Internetradio kan gelijksoortige zenders of artiesten suggereren

Het voordeel van Internetradio is echter de grotere gebiedsdekking. Hoewel de DAB-dekking stabieler is, is ze nog niet zo wijd verbreid als het internet. Zo heeft internet radio een veel groter bereik. Ook via het internet zijn meer zenders te ontvangen dan via DAB, zodat je een enorme keuze hebt. Voor Internet radio hoef je geen antenne te richten of het apparaat heel precies te plaatsen om de best mogelijke ontvangst te krijgen. Netwerken met het internet geeft de gebruiker de mogelijkheid gelijksoortige liedjes of zelfs stations te vinden als het huidige overeenkomt met de voorkeuren.

Waar is een DAB radio geschikt voor?

Je kunt een DAB radio overal gebruiken waar je naar muziek wilt luisteren. Het maakt niet uit of het in huis of buiten is. Het enige dat belangrijk is, is dat je goede ontvangst hebt en dat je toestel voldoende stroom krijgt.

DAB Radio2

Vooral als het mooi weer is, breng je veel tijd buiten door en wil je geen muziek missen. Dankzij hun mobiele karakter zijn DAB radio’s ideaal om in de tuin, op het terras of in het park voor amusement te zorgen.
(Image source: Naadir Shahul / unsplash)

DAB radio’s zijn er ook in auto’s. Ze zijn vooral belangrijk om files op autosnelwegen aan te kondigen of om een lange autorit op te leuken met muziek en ander vermaak. Er zijn ook DAB radio apps voor smartphones, zodat je je mobiele telefoon kunt gebruiken als ontvanger voor je favoriete DAB zenders.

Hoeveel kost een DAB radio?

DAB radio’s variëren in prijs, afhankelijk van hun mogelijkheden. In het volgende maken we onderscheid tussen grove factoren zoals de voeding en het vermogen in Watt. We vergelijken de prijzen ook nog eens met een Internetradio en een FM radio:

Produkt Prijsklasse
DAB Radio (batterijvoeding) 17 – 414 €
DAB Radio (batterijvoeding) 15 – 435 €
DAB Radio (netvoeding) 15 – 1.350 €
DAB Radio (tot 1 Watt) 32 – 144 €
DAB Radio (3 – 5 Watt) 30 – 310 €
DAB Radio (meer dan 15 Watt) 23 – 997 €

Natuurlijk hangen de prijzen van veel andere factoren af. De extra functies, de kwaliteit van de behuizing en de fabrikant zelf hebben een grote invloed op de aankoopprijs.

Vergelijking product Prijsklasse
FM radio 10 – 50 €
Internet radio 40 – 997 €

Wie repareert DAB radio’s?

Zoals met alle technische apparaten kunnen DAB radio’s gerepareerd worden door je plaatselijke elektricien of door een reparatiedienst in een elektronicawinkel.
Als je niet helemaal zeker bent, kun je de reparatie beter aan een specialist overlaten.

Als het apparaat ook daar gekocht werd, kun je rekenen op garantie.

Een andere optie, en de veiligste, is om het toestel door de fabrikant te laten repareren. De fabrikant kent de apparatuur het best en je kunt er zeker van zijn dat ze goed onderhouden zal worden. Maar als je vertrouwd bent met elektronica en over het nodige gereedschap en de nodige kennis beschikt, kun je het natuurlijk ook zelf proberen. Dit is echter niet aan te raden om ergere defecten te voorkomen. In geval van storing kan geen aanspraak meer gemaakt worden op de garantie van de fabrikant, omdat je zelf met het apparaat geknoeid hebt.

Hoe verbeter ik de ontvangst van een DAB radio?

Om de ontvangst van je DAB radio te verbeteren, zijn er een paar tips en trucs die we je willen voorstellen

 • Nieuw station zoeken: Als je de radio vaak op verschillende plaatsen zet, kan een nieuwe zenderscan meer programma’s opleveren of een betere ontvangst van de vorige. Vooral in de buurt van een raam kan deze maatregel veel waarde toevoegen. De ontvangst varieert sterk in diepere ruimten, zoals een kelder.
 • Externe antenne: Onofficieel hebben sommige toestellen een ingang waarmee een externe antenne kan worden aangesloten. Hiermee kun je het ontvangstbereik vergroten en een betere kwaliteit bereiken.
 • Buitenantenne: Een buitenantenne staat dichter bij de bijbehorende radiomast en vermijdt zo alle stoorsignalen die binnen je eigen vier muren heersen.

DAB Radio-3

Net als bij TV-toestellen kun je meer zenders op de radio ontvangen door een extra antenne of satellietschotel te gebruiken. De kwaliteit van de vorige stations kan nog meer verbeterd worden.
(Afbeelding bron: Mohammed Iak / unsplash)

Afbeelding bron: Pontchour/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies