Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

46Verzamelde opmerkingen

Dakboxen maken het mogelijk bagage veilig te vervoeren en extra bergruimte in de auto te creëren. Dakkoffers zijn dus ideaal om met de auto op vakantie te gaan. Dakkoffers zijn er in veel verschillende uitvoeringen en maten, zodat een individueel geschikt product kan worden gevonden, afhankelijk van de hoeveelheid te vervoeren bagage en de soort bagage.

Dankzij hun steeds ergonomischer vormgeving kunnen dakkoffers de luchtstroom opvangen. Daarom is de bestemming snel bereikt, zelfs met een dakkoffer. Met onze dakkoffer test 2021 willen we je helpen een geschikte dakkoffer voor jou en je auto te vinden.

Daartoe hebben we enkele modellen onder de loep genomen en nuttige informatie over het onderwerp dakkoffers samengesteld. Om je te helpen de juiste dakkoffer voor je aankoop te kiezen, laten we je zien met welke beoordelingscriteria je rekening moet houden om op lange termijn tevreden te zijn over je dakkoffer.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met dakkoffers kun je extra opslagruimte en ruimte in je auto creëren, zodat je je bagage veilig naar je bestemming kunt vervoeren.
 • Bagageboxen, skiboxen en vouwboxen zijn drie verschillende soorten dakkoffers. Afhankelijk van het stuk bagage en de hoeveelheid bagage is een van de drie dakkoffers meer of minder geschikt.
 • Dakkoffers kunnen op bijna elke auto gemonteerd worden, mits die een leuning heeft en er een geschikte basisdrager is die zo op de auto gemonteerd kan worden dat er een dakkoffer op bevestigd kan worden.

Dakkoffer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor dakkoffers

Om je een beter overzicht te geven van de ruime keuze aan dakkoffers, tonen we je hieronder enkele handige beoordelingscriteria die je kunnen helpen bij je zoektocht naar de juiste dakkoffer voor jou. De criteria die je kunt gebruiken om de dakkoffers met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende alinea’s wordt uitgelegd waar je op moet letten bij de afzonderlijke criteria.

Belading en volume

Zoals al gezegd zijn er veel verschillende dakkoffers. De afzonderlijke modellen verschillen zowel in vorm als in capaciteit. Afhankelijk van het stuk bagage en de hoeveelheid bagage is een overeenkomstig bagagevolume nodig. Wees je ervan bewust dat zowel het volume en de vorm van de dakkoffer als het gewicht van de bagage het rijgedrag van de auto aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Volg bij het laden altijd de aanwijzingen van de fabrikant en houd je aan de aanbevolen laadlimiet, ongeacht het volume van de dakkoffer.

Het is daarom raadzaam vooraf duidelijk te maken wat je in de dakkoffer wilt vervoeren, zodat je het laadvermogen van de dakkoffer niet overschrijdt. Het is ook belangrijk dat je de maximale dakbelasting van je voertuig niet veronachtzaamt. Let bij de keuze van je dakkoffer ook op het volume en bereken het niet te krap. Als je een iets groter volume kiest, kun je je dakkoffer veelzijdiger gebruiken.

Bevestiging

De montage van de dakkoffer heeft een grote invloed op het rijgedrag van de auto en vormt, als hij niet goed gemonteerd is, een gevaar voor het wegverkeer en andere weggebruikers. In de regel worden dakkoffers in de rijrichting centraal op het dak gemonteerd, zodat de dakkoffer een kleiner contactoppervlak biedt en daardoor minder weerstand tegen de wind.

Laad de dakkoffer pas als je hem goed gemonteerd hebt.

Het is ook belangrijk dat de dakkoffer horizontaal vastgemaakt wordt, zodat hij niet uit zijn verankering gescheurd wordt. Je moet er ook voor zorgen dat de dakkoffer noch aan de voorkant, noch aan de achterkant te ver uitsteekt, zodat de luchtstroom zo vrij mogelijk kan stromen en de achterklep altijd toegankelijk is.

Bij het installeren van de dakkoffer is het raadzaam de gebruiksaanwijzing van het betreffende model te raadplegen en de afzonderlijke installatiestappen te volgen. Om er zeker van te zijn dat de dakkoffer goed vastzit, moeten alle schroeven na de installatie nog eens gecontroleerd en zo nodig aangedraaid worden.

Bevestiging

Er zijn verschillende bevestigingssystemen om een dakkoffer stevig op het autodak te bevestigen. De basisvereiste is dat er een basisdrager beschikbaar is, want die vormt de basis voor verschillende dakopbouwen. Zoek van tevoren uit welk type bevestigingssysteem compatibel is met je voertuig voordat je een dakkoffer kiest.

Om je dakkoffer gemakkelijk te bevestigen, is het voordelig als je een zgn. snelbevestigingssysteem ter beschikking hebt. Hiermee kun je je dakkoffer bijzonder snel monteren en bespaar je dus tijd.

Vergrendeling

Als je bagage in een dakkoffer vervoert, is het belangrijk dat de goederen goed beveiligd zijn tegen diefstal. Zorg ervoor dat de dakkoffer van hoge kwaliteit is en goed gemaakt, zodat hij de klap van het geweld kan weerstaan.

Modellen met een centraal vergrendelingssysteem zijn bijzonder geschikt om diefstal te voorkomen.

Dakkoffers met geïntegreerde centrale vergrendeling kunnen centraal vergrendeld worden en worden op verschillende punten tegelijk vergrendeld. Daarom kunnen dakkoffers met zo’n vergrendelingssysteem niet gemakkelijk opengebroken worden.

Weerbestendigheid en vakmanschap

Bij de keuze van een dakkoffer moet je ook rekening houden met de criteria van vakmanschap en weerbestendigheid.

Een aerodynamisch afgewerkte dakkoffer heeft een positief effect op het rijgedrag van de auto.

Omdat dakkoffers bij hoge rijsnelheden aan hoge druk worden blootgesteld, moeten ze goed gemaakt zijn om dit te weerstaan. Als je een dakkoffer van hoge kwaliteit kiest, zul je hem lang kunnen gebruiken.

Afhankelijk van het materiaal en de vorm wordt het rijgedrag van de auto beïnvloed, zodat bijvoorbeeld het brandstofverbruik en de geluidsontwikkeling tijdens het rijden verhoogd of verlaagd kunnen worden.

Om een lange levensduur van de dakkoffer te verzekeren, is het nodig dat het materiaal van de dakkoffer stevig en weerbestendig is. Weerbestendigheid is ook een belangrijke factor om de bagage in de dakkoffer naar zijn bestemming te vervoeren, ongeacht de heersende weersomstandigheden.

Besluit: Welke soorten dakkoffers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een dakkoffer wilt kopen, zijn er drie verschillende soorten waaruit je kunt kiezen:

 • Bagagedozen
 • Skiboxen
 • Vouwdozen

Deze drie soorten verschillen wezenlijk in hun geschiktheid voor specifieke transportgoederen en in hun opslag wanneer ze niet in gebruik zijn. In de volgende tabel krijg je een overzicht van de afzonderlijke dakkoffers, met hun belangrijkste kenmerken en hun voor- en nadelen.

Type voordelen nadelen
Bagageboxen groot laadvolume, variabele te vervoeren goederen hoger brandstofverbruik, grotere luchtweerstand, moeilijkere montage
Skiboxen goede aerodynamica, veilig vervoer van ski’s en snowboards beperkt volume
Vouwboxen goedkoop, ruimtebesparend op te bergen, gering gewicht gering laadvolume, slechte bescherming tegen diefstal

Afhankelijk van wat je wilt vervoeren en hoe groot je bagagevolume is, zijn de drie genoemde soorten dakkoffers meer of minder geschikt. Om je een beter idee te geven van de verschillende dakkoffers, tonen we je hieronder in detail de voordelen van elk model.

Bagage dozen

Bagagedozen

Bagageboxen worden beschouwd als de klassieke dakkoffers en worden gekenmerkt door hun grote laadvermogen. Ze bieden dan ook bijzonder veel bergruimte, zodat er bagage in past, ongeacht grootte en vorm.

Voordelen
 • veel bergruimte
 • geschikt voor omvangrijke bagage
Nadelen
 • verhoogd brandstofverbruik
 • verhoogde luchtweerstand
 • verslechterd rijgedrag

Het voordeel van het grote volume van de bagageboxen heeft echter ook zijn nadeel. Hoe groter de dakkoffer en hoe groter het volume, hoe groter de luchtweerstand van de bagagebak. Een van de gevolgen hiervan is dat het brandstofverbruik navenant hoger is. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verhoogd geluidsniveau tijdens de reis en ook het rijgedrag van de auto beïnvloeden.

Skiboxen

Skiboxen

Zoals de naam al doet vermoeden zijn skiboxen bijzonder geschikt voor het vervoer van ski’s, snowboards of surfplanken. Dit type dakkoffer wordt gekenmerkt door een langwerpige, platte en smalle vorm.

Door de aerodynamische vorm is een hoger brandstofverbruik niet te verwachten, want de skibox biedt minder luchtweerstand. Bij het kiezen van een skibox moet je erop letten dat hij iets langer is dan je transportgoed, zodat je de boeg kunt opvullen om de bagage vast te zetten.

Voordelen
 • lage luchtweerstand
 • aerodynamische vorm
 • geen verhoogd brandstofverbruik
Nadelen
 • gering laadvolume
 • beperkte keuze aan lading

Door de speciale vorm van deze dakkoffer is de skibox alleen geschikt voor bepaalde bagagestukken. Bijgevolg is de skibox ook zeer beperkt in zijn laadvolume en biedt hij geen bergruimte voor omvangrijke bagage.

Vouwdozen

Vouwdozen

Vouwdozen bieden het voordeel dat ze plaatsbesparend opgeborgen kunnen worden. Als je de vouwkist niet gebruikt, kun je hem eenvoudig oprollen of opvouwen en opbergen op een plaats naar keuze.

Vouwdozen zijn meestal gemaakt van soepel plastic materiaal, dat enerzijds ruimtebesparend opbergen mogelijk maakt, maar anderzijds geen veilige bescherming tegen diefstal biedt. Het wat minder robuuste materiaal beperkt ook het laadgewicht, dat niet te hoog mag zijn.

Voordelen
 • redelijke prijs
 • laag eigen gewicht
 • plaatsbesparend opbergen
 • gemakkelijke montage
Nadelen
 • geen diefstalbeveiliging
 • klein bagagevolume
 • niet erg robuust

Een opvouwbare kist is altijd voldoende voor kleine hoeveelheden bagage en is door zijn geringe gewicht gemakkelijk en snel in elkaar te zetten. Vergeleken met bagageboxen hebben opvouwbare boxen minder invloed op het rijgedrag van de auto. Je kunt vouwdozen kopen tegen redelijke prijzen.

Gids: Veel gestelde vragen over het onderwerp dakkoffers in detail beantwoord

In het volgende gaan we in op de vragen die vaak gesteld worden in combinatie met dakkoffers.

Voor wie is een dakkoffer geschikt?

In principe zijn dakkoffers geschikt voor iedereen die met de auto op vakantie wil en extra bergruimte nodig heeft. Een dakkoffer kan gebruikt worden om bagage zoals koffers, kinderwagens of ski’s in op te bergen, zodat in de auto geen ruimte verspild wordt met omvangrijke bagage. Om een dakkoffer te kunnen gebruiken, moet je voertuig een dakrail hebben waaraan je de dakkoffer kunt bevestigen.

Dachbox

Met een dakkoffer bespaar je ruimte in het interieur van je auto en hoef je niet in te leveren op je bagage. (Image source: Unsplash credentials SaiKrishna Saketh Yellapragada / unsplash)

Voor je een keuze maakt uit een van de drie soorten dakkoffers, is het zinvol na te denken over wat je precies in de dakkoffer wilt vervoeren. Het is ook belangrijk te bedenken hoeveel bagage er in de dakkoffer moet. Bovendien zijn zowel de vorm als de afmetingen van de te vervoeren goederen doorslaggevend om te bepalen welke dakkoffer bijzonder geschikt is voor je project.

Voor welke auto’s zijn dakkoffers geschikt?

Om te weten te komen of je auto geschikt is om een dakkoffer in te vervoeren, moet je een blik werpen in het instructieboekje van je auto. Daar vind je informatie over het draagvermogen. Zoek de vermelding voor de goedgekeurde dakbelasting. Het is belangrijk dat zowel het gewicht van de dakkoffer als dat van de basisdrager niet buiten de maximale dakbelasting gelaten worden.

Om de dakkoffer goed vast te kunnen zetten, is het gunstig als je auto dakrails heeft. Zo kan de dakkoffer gemakkelijk en stevig bevestigd worden. Het is nodig dat de basisdrager stabiel is en goed op het voertuig vastgeschroefd kan worden. Als je auto niet met een dakrail is uitgerust, kun je ook sommige dakdragermodellen gebruiken die zonder rail op de auto bevestigd kunnen worden.

Het is ook belangrijk dat de dakkoffer compatibel is met je auto. Met andere woorden, de dakkoffer mag noch aan de voorkant, noch aan de achterkant te ver uitsteken, zodat de achterklep nog steeds geopend kan worden en niet over de voorruit uitsteekt.

Als je nog steeds niet zeker weet of een dakkoffer geschikt is voor je auto, kun je je automonteur om nadere informatie vragen.

Hoe vind ik de juiste dakkoffer voor mijn auto?

Om de juiste dakkoffer voor je auto te vinden, moet je op het volgende letten:

 1. Kijk eens in het instructieboekje van je auto. Daar vind je belangrijke informatie over de maximale dakbelasting van je auto.
 2. Neem de afmetingen van je auto of zoek ze op in het handboek van de eigenaar. Het is belangrijk dat de dakkoffer niet te ver boven de auto uitsteekt.
 3. Vergelijk de afmetingen van je auto met die van de dakkoffer van je voorkeur om na te gaan of ze qua afmetingen compatibel zijn.
 4. Zorg ervoor dat je auto altijd aan de wettelijke voorschriften zou voldoen als de dakkoffer gemonteerd is. Dit betekent dat de hoogte van het voertuig met gemonteerde dakkoffer niet meer dan vier meter mag bedragen.

Met behulp van deze vier punten moet je een dakkoffer kunnen kiezen dat bij je auto past en aan de wettelijke eisen voldoet.

Hoeveel kost een dakkoffer?

Dakkoffers beginnen bij ongeveer 60 euro. Afhankelijk van het type dakkoffer dat je interesseert, kunnen de prijzen oplopen tot 600 euro. Vouwdozen vallen in het beduidend lagere prijssegment. In de volgende tabel kun je een globaal overzicht krijgen van de prijsklasse van de verschillende dakkoffers.

Type prijsklasse
Bagagedoos ca. 100-600 euro
Skibox vanaf ca. 100 euro
Vouwkist ca. 60-100 euro

Afhankelijk van de fabrikant zijn dakkoffers meestal in het hogere prijssegment te vinden. Om er zeker van te zijn dat je bagage veilig vervoerd wordt en ongeschonden op de plaats van bestemming aankomt, is het aan te raden een model van hogere kwaliteit te kiezen, ook al kan dat iets duurder zijn. Bedenk dat het om een investering op lange termijn gaat en dat goede kwaliteit meestal de tand des tijds doorstaat.

Dachbox

Met een dakkoffer voorkom je dat je Tetris speelt met je bagage en heb je toch genoeg bergruimte in je auto. (Image source: Unsplash credentials Mick Haupt/ Unsplash)

Als je een dakkoffer maar eenmalig nodig hebt, dan kun je overwegen om een dakkoffer te huren. Dit heeft het voordeel dat de kosten wat lager zijn en dat je je geen zorgen hoeft te maken over het passend opbergen van de dakkoffer.

Dachbox

Afhankelijk van de fabrikant en het type dakkoffer, kun je een dakkoffer voor een lage prijs kopen. Als je voor een gebruikt model gaat, hoef je niet te veel uit te geven. (Image source: Unsplash credentials Matthew Brodeur/ unsplash)

Als alternatief kun je bij individuele dealers modellen te huur vinden als je voorlopig geen dakkoffer wilt kopen.

Wat zijn de alternatieven voor een dakkoffer?

Als alternatief voor een dakkoffer kun je ook een achterbak voor je auto kopen om extra bergruimte te krijgen. In de volgende paragrafen laten we je enkele voor- en nadelen van achterbakken zien, zodat je een beter overzicht krijgt van de eigenschappen van achterbakken.

Een voordeel van achterbakken is hun toegankelijkheid.

Door zijn plaatsing aan de achterkant van de auto is de achterbak gemakkelijker bereikbaar, vooral bij langere voertuigen. Dienovereenkomstig is het gemakkelijker om de achterbak op eigen houtje te installeren. Evenzo is een achterbak, vergeleken met de dakkoffer, geen hindernis in lage plafonds, zoals in ondergrondse garages of je eigen garage.

Door zijn kleinere afmetingen is de achterbak gemakkelijker en ruimtebesparender op te bergen als hij niet in gebruik is. In tegenstelling tot dakkoffers zijn achterboxen alleen geschikt voor het vervoer van compacte bagage en niet voor langere voorwerpen zoals ski’s of snowboards.

Omdat de achterbakken niet erg groot zijn, is het laadvermogen voor bagage navenant beperkt. Wil je auto geschikt zijn voor een achterbak, dan moet hij voorzien zijn van een aanhangerkoppeling. Dat komt omdat de basisdrager vastzit aan de aanhangerkoppeling, waaraan op zijn beurt de achterbak vastzit.

Het rijgedrag van de auto wordt nauwelijks beïnvloed door een achterbak, d.w.z. de aerodynamica van de auto wordt niet noemenswaardig veranderd. Bij gebruik van een achterbak is dan ook geen verhoogd brandstofverbruik te verwachten.

Wees je er echter van bewust dat je voertuig extra lengte wint met een achterbak. Dit betekent dat je daar rekening mee moet houden bij het parkeren en manoeuvreren. Bovendien kunnen achterbakken extra beperkingen in de achterruimte veroorzaken. Afhankelijk van het model kan het zicht door de achterruit belemmerd worden. Maar in de regel belemmeren achterbakken de bagageruimte niet, die toegankelijk blijft.

Hoe monteer en bevestig ik een dakkoffer?

In de regel vind je belangrijke tips voor de installatie van je dakkoffer in de bijgevoegde installatie-instructies. Het is aan te raden de instructies stap voor stap te volgen en de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen.

Voordat je de dakkoffer monteert, moet je je er echter ook van vergewissen dat hij zowel met de basisdrager als met je voertuig compatibel is. Bij de montage van de dakkoffer speelt ook de hoek waaronder de dakkoffer bevestigd wordt een belangrijke rol.

Je vindt informatie over de voorgeschreven montagehoek in de gebruiksaanwijzing of vraag het de fabrikant. Om er zeker van te zijn dat je de dakkoffer goed bevestigd hebt, moet je na de eerste 50 kilometer de schroeven nog eens controleren en ze zo nodig aandraaien.

Hoe laad ik mijn dakkoffer correct?

Het beladen van je auto heeft invloed op het rijgedrag van je auto. Hetzelfde geldt als je een dakkoffer gebruikt als bergruimte voor extra bagage. In principe mag de dakbelasting van je auto niet overschreden worden.

Het is ook belangrijk dat je het maximaal toelaatbare gewicht van de dakkoffer niet veronachtzaamt. Het is van essentieel belang dat je de voorschriften van de fabrikant volgt, zoals die in de gebruiksaanwijzing staan.

Het is raadzaam bijzonder zware voorwerpen in de kofferruimte te leggen, zodat het zwaartepunt van de auto geen grote negatieve invloed heeft op de rijeigenschappen.

Bij het laden van je dakkoffer moet je op de volgende punten letten om je bagage veilig te vervoeren:

 • Plaats, indien mogelijk, zware voorwerpen in het midden en onderaan de dakkoffer.
 • Je moet je bagage gelijkmatig verdelen en holle ruimtes vermijden.
 • Het is raadzaam om holtes en spleten tussen de afzonderlijke bagagestukken op te vullen met zachte bagage, zodat de dakkoffer goed gewatteerd is. Zo minimaliseer je de ruimte tussen de bagagestukken en blijft alles zo veel mogelijk op zijn plaats.
 • Voor de zekerheid kun je ook je bagage in de dakkoffer vastzetten met spanbanden, zodat ze niet door de dakkoffer glijdt.

Als je er zeker van wilt zijn dat je bagage optimaal in je dakkoffer opgeborgen is, moet je na een paar kilometer nog eens in de dakkoffer kijken en zo nodig de lading anders opbergen als die verschoven is.

Hoe snel kan ik rijden met een dakkoffer op mijn auto?

Als je met een dakkoffer rijdt, moet je je altijd houden aan de specificaties van de fabrikant van je dakkoffer. Informatie hierover vind je in de betreffende gebruiksaanwijzing.

Hoewel er geen algemeen geldend wettelijk voorschrift is voor de maximumsnelheid voor het rijden met een op de auto gemonteerde dakkoffer, wordt geadviseerd een snelheid van 130 km/u niet te overschrijden.

Hogere snelheden verhogen het risico op ongelukken.

Met een lagere snelheid kun je je auto beter onder controle houden en veilig op je bestemming aankomen. Pas je snelheid altijd aan de toestand van de weg aan. Als je op een oneffen ondergrond rijdt, moet je je snelheid verminderen.

Als je met een gemonteerde dakkoffer rijdt, verandert ook het zwaartepunt van de auto. Dienovereenkomstig kan de verschuiving van het zwaartepunt van je auto ook de zijdelingse helling van je auto in bochten beïnvloeden.

Dakkoffers verhogen de windweerstand tijdens het rijden. Behalve tot een hoger brandstofverbruik kan dit ook leiden tot een verandering in de remwerking. Je moet je er ook van bewust zijn dat je auto met een dakkoffer een groter oppervlak biedt waar de wind op kan inwerken. Dit kan snel een gevaar worden voor zijwindvlagen.

Waarom fluit mijn dakkoffer?

Als je een fluitend geluid hoort als je met een dakkoffer rijdt, komt dat waarschijnlijk door de wind. Het lawaai wordt veroorzaakt door de aerodynamica. De dakkoffer is een soort hindernis voor de aerodynamica van de auto.

Tijdens het rijden ontstaan twee luchtstromen, de ene door het voertuig zelf en de andere door de dakkoffer. Deze luchtstromen botsen tegen elkaar, waardoor luchtwervelingen ontstaan, die op hun beurt als fluiten worden waargenomen.

Om het fluitende geluid tot een minimum te beperken of zelfs te vermijden, is het belangrijk dat de dakkoffer recht gemonteerd en stevig gesloten is. Dit vermindert aerodynamische verstoringen en laat de lucht tijdens het rijden zo vrij mogelijk stromen.

Wist je dat het fluitende geluid van de dakkoffer ook te wijten is aan de inferieure kwaliteit van de basisdragers? De basisdragers moeten niet alleen bij de dakkoffer passen voor veilig vervoer en betrouwbare bevestiging, maar ook aerodynamisch gevormd zijn om hinderlijk windgeruis te voorkomen.

Naarmate de snelheid toeneemt, neemt ook het volume van het windgeruis toe. Om niet geplaagd te worden door hinderlijke geluiden uit de dakkoffer tijdens de reis naar je vakantiebestemming, moet je vooraf een proefrit maken.

Hoe berg ik mijn dakkoffer goed op?

Dakkoffers worden vaak in de kelder of garage bewaard. Bij het kiezen van een bewaarplaats voor je dakkoffer moet je ervoor zorgen dat hij op een droge plaats wordt bewaard, beschermd tegen kou en vocht.

Als de dakkoffer verkeerd opgeborgen wordt, kan dit het materiaal van de koffer beschadigen.

Om de dakkoffer goed te beschermen, kun je hem ook in een deken of iets dergelijks wikkelen om hem veilig te bewaren tot het volgende gebruik. Er zijn ook meer ruimtebesparende mogelijkheden om je dakkoffer veilig op te bergen. Een opvouwbare doos, bijvoorbeeld, heeft het voordeel dat hij flexibel is en minder ruimte inneemt.

Je kunt vouwdozen ook in een kast opbergen, zodat ze geen extra ruimte innemen. Je kunt je dakkoffer ook opbergen met behulp van een wand- of plafondbeugel. Een muurbeugel is vrij eenvoudig aan de muur te schroeven. Hij kan gebruikt worden om je dakkoffer in op te bergen, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals het stallen van fietsen.

Beeldbron: 123rf / Evgenij Kostsov

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies