Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

We kennen ze allemaal en we houden allemaal, of de meesten, van ze: De blouse. Je kunt ze met alles combineren en er is een blouse voor elke gelegenheid. Of het nu op een elegante gebeurtenis is, op je werk of als gezellig kledingstuk in je vrije tijd, de blouse is de alleskunner die in geen enkele vrouwengarderobe mag ontbreken.

Maar omdat er veel dingen zijn die je misschien niet weet en zou moeten weten voor je een blouse koopt, hebben we dit artikel gemaakt. In onze grote vrouwenblouses gids 2022 hebben we het onderwerp vrouwenblouses onderzocht en de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. In dit artikel leer je alle koop- en beoordelingscriteria kennen die belangrijk zijn bij het kopen van een dames blouse, en we beantwoorden ook de meest gestelde vragen over dit onderwerp.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Blouses voor vrouwen mogen in geen enkele vrouwengarderobe ontbreken. Er zijn blouses voor werk, elegante gelegenheden of gewoon voor de vrije tijd.
 • Blouses voor dames kunnen gemaakt zijn van zijde, katoen, viscose of flanel. Afhankelijk van het materiaal is de blouse geschikt voor een andere gelegenheid.
 • De belangrijkste dingen die je bij je blouse moet overwegen zijn het materiaal, de mouwlengte, de maat en de soort halsuitsnijding.

Dames blouse: Onze selectie

Dames blouse: koop- en beoordelingscriteria

Bij het kopen van een dames blouse is het heel belangrijk dat je op verschillende criteria let. Omdat je een blouse voor altijd kunt dragen, moet hij perfect passen. Om het je gemakkelijker te maken een blouse te kopen, hebben we de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria samengevat en toegelicht. Samengevat zijn dat:

Nu je de belangrijkste criteria kent, willen we ze je in meer detail uitleggen en je laten zien waar je op moet letten.

Materiaal

Als het om het materiaal gaat, is het heel belangrijk dat je nadenkt over de gelegenheid waarvoor je een blouse wilt kopen. Of het nu meer voor het werk is, een elegante gelegenheid of misschien gewoon voor de vrije tijd. Niet elk materiaal is perfect voor elk doel of elke gelegenheid. Er zijn vier verschillende materialen voor een dames blouse

 • Katoen: Katoen is het meest gebruikte materiaal voor blouses. Het is zeer absorberend, huidvriendelijk en krast helemaal niet. Het is ook zeer geschikt voor mensen met een allergie. Deze stof is zeer duurzaam en slijtvast. Er zijn katoenen blouses voor in de vrije tijd, maar ook voor op het werk of een elegante gelegenheid.
 • Zijde: Zijde staat bekend als een kostbare stof. In het verleden was het de stof die alleen voor koningen of prinsen gebruikt werd. Vandaag is zijde een betaalbare luxestof die iedereen zich kan veroorloven, want ze is al verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Zijde wordt vooral gekenmerkt door haar glans en haar grote sterkte. Het heeft ook een zeer isolerende werking tegen zowel hitte als kou. Zo houdt het je warm in de winter en verkoelt het je lichaam in de zomer. Zijden blouses zijn meer geschikt voor werk of elegante gelegenheden.
 • Viscose: Viscose is een van de nieuwste stoffen in de wereld van de blouses. Het is gemaakt van kunstvezels. Viscose is heel bekend als een zeer comfortabele en aangename stof. Blouses van viscose vallen losjes op het lichaam en zijn daarom perfect om probleemzones te verhullen. Het is ook zeer temperatuur-balancerend. Net als katoenen blouses zijn er viscose blouses voor elke gelegenheid.
 • Flanel: Flanel is een van de meest populaire bloesstoffen. Flanellen blouses zijn echter meer geschikt voor de koudere seizoenen. Dit komt omdat flanel een zeer verwarmend effect heeft op het lichaam. Flanel voelt ook heel zacht en aangenaam aan. Flanellen blouses kunnen als gewone blouse gebruikt worden of ook als jasje, maar kunnen ook gewoon om de taille geknoopt worden. Flanellen blouses zijn meer geschikt voor de vrije tijd.

Mouwlengte

Wat mouwlengte betreft zijn er vier verschillende soorten: mouwloos, met korte mouwen, met 3/4 mouwen of zelfs met lange mouwen, hoewel je van de meeste blouses met lange mouwen 3/4 mouwen kunt maken omdat ze knopen aan de mouwen hebben om dit te verhelpen. Bij blouses met lange mouwen moet je ook letten op hoe lang ze moeten zijn. Het is gemakkelijk om jezelf de maat te nemen. Zet gewoon een meetlint aan het eind van je schouder, over je elleboog, tot aan de basis van je hand en meet de lengte. En dan weet je welke mouwlengte je nodig hebt.

Maat

De maat van je blouse is samengesteld uit schouderbreedte, borstbreedte, taille en mouwlengte. De schouderbreedte is de lengte van de ene schouder tot de andere. De borstbreedte is de breedte van het begin van de ene borst tot het eind van de andere. De taille wordt gemeten door de hele breedte van de voorkant ter hoogte van de taille te meten. De mouwlengte wordt genomen door te meten van schouder tot pols zoals hierboven beschreven. In de tabel hieronder zie je welke maat ongeveer welke afmetingen heeft.

Maat Afmetingen
34/XS Schouderbreedte: 34, borstbreedte: 47, taille: 44, mouwlengte: 57
36/S Schouderbreedte: 35,5, borstbreedte: 48, taille: 45,5, mouwlengte: 57
38/M Schouderbreedte: 37, borstbreedte: 49, taille: 46, mouwlengte: 58
40/L Schouderbreedte: 35,5, borstbreedte: 48, taille: 46, mouwlengte: 58
40/L Schouderbreedte: 38, buste: 50, taille: 46, mouwlengte: 58
42/XL schouderbreedte: 40, buste: 52, taille: 49, mouwlengte: 58
44/XXL schouderbreedte: 41, buste: 54, taille: 51, mouwlengte: 59

Halsuitsnijding

Hoofdzakelijk zijn er vier verschillende halsuitsnijdingen waar je op moet letten bij het kiezen van je blouse

 • V-hals met knoopbandjes: Deze halslijn vind je meestal op zogenaamde overhemdblouses. Kenmerkend is dat de blouse een knoopsluiting en een kraag heeft. De halslijn kan groter of kleiner gemaakt worden door de knopenbanden, afhankelijk van hoe ver je de blouse dichtknoopt.
 • V-hals zonder knopenlijst: De V-hals zonder knopenlijst is meestal aanwezig op een van de bekendste soorten bloesjes. Deze halslijn kan niet groter of kleiner gemaakt worden, maar wordt vastgenaaid. Bovendien heeft een blouse met dit type halslijn meestal geen kraag.
 • Ronde halslijn: Een blouse met een ronde halslijn lijkt erg op een gewoon T-shirt. Ook deze halslijn is stevig vastgenaaid.
 • Halslijn met detail: De halslijn met detail is meestal een halslijn die gesloten wordt met een strik of een bijzonderheid heeft met toegevoegde ruches. Deze halslijn maakt van een blouse iets bijzonders en maakt hem nog eleganter.

Gids: Veelgestelde vragen over dames blouses in detail beantwoord

Nu je meer vertrouwd bent met de koop- en beoordelingscriteria, willen we je de meest gestelde vragen voorleggen en ze in meer detail voor je beantwoorden.

Welke soorten blouses zijn er?

Er zijn twee hoofdsoorten blouses. Er zijn blouses voor werk of elegante gelegenheden en casual blouses voor in de vrije tijd. We zullen deze twee soorten nu meer in detail uitleggen.

Damen Bluse-1

Voor dames blouses zijn er blouses voor een elegantere gelegenheid of voor het werk, maar ook gewoon voor de vrije tijd, afhankelijk van de stof waarvan de blouse gemaakt is.
(Image source: Unsplash / Li Guan)

Elegante dames blouses voor het werk

Een elegante blouse voor het werk of elegante gelegenheden hoort in de garderobe van elke vrouw thuis. Want je kunt deze blouse gemakkelijk combineren met van alles, of het nu een broek of een rok is. Met deze blouse ben je altijd perfect gestyled en klaar voor de gelegenheid of je werk, zonder dat je je in een jurk hoeft te wringen. Deze blouses zijn meestal gemaakt van stoffen als katoen, viscose of zijde.

Voordelen
 • heel elegant
 • heel zachte stof
 • kan ook bij andere gelegenheden gedragen worden
Nadelen
 • eerder niet geschikt voor vrije tijd
 • je krijgt niet zo gemakkelijk vlekken uit de blouse
 • meestal niet zo gezellig

De elegante blouse kan niet alleen voor het werk gedragen worden, maar ook voor andere gelegenheden. Het heeft een heel zachte stof, maar is meestal niet erg behaaglijk, omdat het meer een geklede blouse is. Ook stoffen, zoals zijde of katoen, zijn niet zo vlekbestendig als andere stoffen. De blouse is heel elegant en daarom minder geschikt voor vrije tijd. Je zou daar snel “overdressed” kunnen zijn.

Casual dames blouses voor de vrije tijd

Casual dames blouses zijn perfect voor vrouwen die ook in hun vrije tijd graag blouses dragen. Deze blouses zijn meestal gemaakt van stoffen als katoen of flanel. Deze stoffen staan erom bekend dat ze heel comfortabel en behaaglijk zijn. Bovendien zitten deze blouses meestal erg losjes om het lichaam. Daarom zijn ze perfect voor vrije tijd en casual gelegenheden.

Voordelen
 • zeer duurzaam
 • gezellig
 • ruimvallend
Nadelen
 • eerder niet geschikt voor werk of elegante gelegenheden
 • kan gemakkelijk kreuken

Omdat casual blouses gebruikt worden voor vrije tijd, moeten ze zowel duurzaam als gezellig zijn. En dat is precies wat deze blouses zijn. De stoffen maken ze tot de gezelligste en meest comfortabele blouses. Ze zijn ook ruimvallend, wat natuurlijk erg voordelig is in de vrije tijd. Door hun nonchalante uiterlijk zijn deze blouses echter niet goed geschikt voor elegante gelegenheden en werk, want ze kunnen ook gemakkelijk kreuken.

Waar moet ik op letten als ik een dames blouse koop?

Zoals we al in de koop- en beoordelingscriteria hebben uitgelegd, moet je bij de aanschaf van je dames blouse op de volgende dingen letten:
Criterium Beschrijving
Materiaal Als het om het materiaal gaat, zijn er ofwel blouses van katoen, zijde, viscose of flanel.
Mouwlengte Er zijn blouses zonder mouwen, met korte mouwen, met 3/4 mouwen of met lange mouwen, waarbij blouses met lange mouwen meestal ook tot blouses met 3/4 mouwen gemaakt kunnen worden door middel van knopen aan de mouwen.
Maat Om de juiste maat voor je dames blouse te vinden, moet je de schouderbreedte, borstbreedte, taille en mouwlengte kennen, en dan een maattabel bekijken om te zien welke maten welke maat aangeven.
Halslijnen Dames blouses zijn er in V-hals met knoopbandjes, V-hals zonder knoopbandjes, ronde halslijnen of halsknellende blouses met details, zoals een strik of ruches.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de maat van mijn dames blouse?

Er zijn vier dingen waar je op moet letten bij de maatvoering van je blouse

 • Schouderbreedte: De schouderbreedte is de breedte van de ene schouder tot de andere.
 • Borstbreedte: De borstbreedte is de breedte die tevoorschijn komt als je van het begin van de ene borstkas naar het eind van de andere borstkas meet.
 • Taille: Je kunt de taille meten door het meetlint ter hoogte van je taille te plaatsen en aan de voorkant van de ene kant naar de andere kant te meten.
 • Mouwlengte: De mouwlengte is de lengte van het uiteinde van je schouder, over je elleboog, tot de basis van je hand.

Zelfs als je maten een bepaalde maat aangeven, raden we je aan de blouse altijd te passen voor je hem koopt. Het kan altijd zijn dat het je niet past, ook al geven de maten een bepaalde maat aan.

Hoeveel kost een dames blouse?

De prijs van een dames blouse hangt sterk af van het materiaal. Het duurste materiaal is bijvoorbeeld zijde en het goedkoopste flanel.
Materiaal van de blouse Prijs (goedkoopste tot duurste)
Zijde 50 tot 200 euro
Katoen 20 tot 80 euro
Viscose hx 15 tot 60 euro
Flanel 10 tot 40 euro

Damen Bluse-2

Als je je nieuwe blouse online wilt kopen, kun je het beste verschillende maten van een model bestellen, zodat er zeker eentje past.
(Image source: puhhha / 123rf)

Zijn er ook blouses met korte mouwen?

Ja, die zijn er. We kennen allemaal het probleem: het is zomer, warm en je weet niet wat je naar je werk moet dragen omdat alles te warm is. Daarom zijn er blouses met of zonder korte mouwen om je de zomer door te helpen. Want blouses, vooral die van zijde, worden gekenmerkt door het feit dat ze weliswaar warm zijn in de winter, maar ook een verkoelend effect hebben op het lichaam in de zomer. Daarom zijn deze blouses de beste keus in de zomer.

Conclusie

Blouses voor vrouwen zijn een must-have voor elke vrouw. Of je nu blouses nodig hebt voor je werk of ze in je vrije tijd wilt dragen, er is een perfecte blouse voor elke gelegenheid. Je hoeft alleen maar zelf uit te zoeken welke blouse je nodig hebt en welke het beste bij je past. En dan heb je de perfecte blouse voor vrouwen, die je voor altijd zult hebben.

Beeldbron: Shironosov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies