Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Waterkolom, ademend vermogen, membraan, wat is het? Regenjacks zijn er niet alleen in vele kleuren en stijlen, maar ook met verschillende eigenschappen. Maar welke heb je echt nodig? Dit artikel helpt je je weg te vinden in het oerwoud van regenjacks, zodat je op elke weerssituatie bent toegerust. Of je nu een jack nodig hebt om de hond uit te laten of je op het punt staat aan je volgende avontuur te beginnen, wij helpen je het juiste regenjack voor dames te vinden. In ons artikel laten we zien waar je op moet letten als je een hardshell jas koopt, en geven we een lijst van onze favorieten.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Er zijn regenjacks met coating of met membraan. Die met een coating zijn minder resistent dan modellen met een membraan.
 • Ademend vermogen is essentieel. Het zorgt ervoor dat water aan het oppervlak parelt en dat waterdamp (zweet) van binnenuit nog naar buiten kan ontsnappen. De kleding onder de jas moet ook zo ademend mogelijk zijn.
 • De waterkolom geeft informatie over hoe lang je jas waterdicht blijft als er water op het oppervlak drukt. Een jas wordt als waterdicht beschouwd vanaf 800 millimeter.

Dames Regenjas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor regenjassen voor dames

In het volgende deel laten we je zien waar je op moet letten als je een regenjack voor dames koopt. Als je op deze aspecten let, zul je lang tevreden zijn met je keuze voor een jas. De belangrijkste criteria voor het vergelijken van regenjacks zijn o.a.:

Voor meer tips over het vinden van het juiste regenjack voor jou, zie het gidsgedeelte.

Waterdichtheid

De waterdichtheid van een regenjack hangt van verschillende factoren af:

 • Membraan of coating
 • Waterkolom
 • Vakmanschap / Materiaal

In principe is elk regenjack waterdicht als het goed gemaakt is. De vraag is: Hoe lang nog? Als je een regenjack koopt, moet je duidelijk zijn over de eisen die je aan je toekomstige jack stelt. Zal je hem alleen af en toe gebruiken om te wandelen of te joggen of ga je vaak tochten maken in regenachtig terrein? Voor af en toe, minder veeleisend gebruik is een coating prima geschikt. Een membraan van hoge kwaliteit is stabieler dan een coating en blijft langer dicht. Coatings slijten sneller en vooral als je een rugzak draagt raden we een jack met een membraan aan.

Jassen van hoge kwaliteit moeten waterdichte ritssluitingen hebben.

Technische ritssluitingen, bijvoorbeeld, zijn door hun constructie waterdicht. Als alternatief zijn er jassen met een afdekstrip die de rits tegen water beschermt. Technische ritsen kunnen door veelvuldig gebruik lek raken en een afdekstrook voegt gewicht toe aan het jack. Elke variant heeft voordelen en nadelen. Welke de voorkeur heeft is dus een kwestie van smaak. Behalve de sluitingen moet je er ook op letten dat de naden van het hele jack extra getapet zijn.

Waterkolom

Om lang droog te blijven met je jas, is ook de waterkolom een belangrijke factor om bij de aanschaf rekening mee te houden. Hydrostatische waterkolom verwijst naar de hoogte van een theoretische kolom die op een stoffen oppervlak drukt. Deze waarde wordt in millimeters gegeven.

Bijvoorbeeld, een waterkolom van 10.000 millimeter (10 meter) komt overeen met een druk van 1 bar.

Hoe wordt zo’n kolom gemaakt? Bijvoorbeeld door wind die tegen je natte jas drukt. Drukpunten veroorzaakt door het dragen van een rugzak belasten het materiaal ook zwaarder. Als je een zware rugzak draagt, raden we een jack aan met een waterkolom van 20.000 millimeter. Zonder rugzak is een waterkolom van 10.000 millimeter meestal voldoende. Volgens internationale normen wordt een regenjack als waterdicht beschouwd vanaf 800 milliliter.

Ademend vermogen

Het ademend vermogen van het materiaal is doorslaggevend voor het comfort van je jas. Regenjacks houden niet alleen vocht buiten van buiten, maar ook van binnen als ze goedkoop gemaakt zijn. Dit voelt aan alsof je een plastic zak om je bovenlichaam draagt. Het jack houdt de regen buiten, maar laat je drijfnat van het zweet achter.

Een gradiënt tussen lichaamstemperatuur en omgevingstemperatuur is noodzakelijk.

Ademend vermogen zorgt ervoor dat regen in de vorm van druppels buiten gehouden wordt en dat transpiratie (waterdamp) toch naar buiten getransporteerd kan worden. Behalve het materiaal spelen ook andere factoren een rol. Het transport van waterdamp naar de oppervlakte werkt beter naarmate de buitentemperatuur kouder is.

Behalve op het materiaal van het regenjack zelf, moet je ook letten op de materialen van de kleding eronder. Hoe beter je kleding vocht van je lichaam kan afvoeren, hoe sneller het door het jack naar buiten wordt getransporteerd. Als de regenjas lek wordt en de buitenstof water opneemt, vermindert ook de waterdampdoorlaatbaarheid. Een nieuwe impregnering kan dit verhelpen.

Verpakkingsgrootte

Meestal regent het als je geen geschikte jas bij je hebt. Om je regenjack gemakkelijk te kunnen opbergen, is het belangrijk dat het een klein pakformaat heeft. Dit vertelt je hoeveel ruimte de jas inneemt als hij opgevouwen is. Een laag gewicht is ook van cruciaal belang. Opvouwbare jassen worden vaak geleverd met een aparte draagzak of kunnen “op zichzelf” opgeborgen worden.

In dit geval wordt een van de heupzakken aan de zijkant binnenstebuiten gekeerd en wordt het hele regenjack in deze zak opgeborgen. Tenslotte kan de rits van de zak gesloten worden. Zo ontstaat een compacte bundel die gemakkelijk opgeborgen kan worden. Als je je regenjack de hele tijd in je rugzak draagt tijdens tochten, moet het nogal stevig zijn. De pakmaat komt hier op de achtergrond.

Gids: Veel gestelde vragen over regenjassen voor vrouwen uitvoerig beantwoord

In deze rubriek geven we gedetailleerde antwoorden op veel gestelde vragen over regenjassen voor dames.

Welke soorten regenjacks zijn er voor vrouwen?

Er zijn veel verschillende soorten en modellen regenjacks voor dames. Je moet zelf beslissen welke stijl voor jou geschikt is. Hier stellen we kort de drie populairste modellen voor:

 • Regenjas
 • Mackintosh
 • Regenponcho

Bij het kiezen van een model moet je altijd in gedachten houden welke eisen je aan je regenjas stelt. De verschillende modellen zijn geschikt voor verschillende gelegenheden.

Regenjas

Het regenjack is waarschijnlijk het meest klassieke van allemaal. Ze raken nooit uit de mode. Dankzij de korte snit kan het gedragen worden bij een groot aantal sporten en is het een trouwe metgezel op natte dagen.

Damen-Regenjacke-1

Klassieke, korte regenjacks kunnen bij allerlei activiteiten gedragen worden. Ze bieden voldoende bewegingsvrijheid om te klimmen, wandelen, fietsen of hardlopen
(Image source: KAL VISUALS / Unsplash)

Dit type regenjack is bijzonder populair, vooral bij sportievelingen. Behalve uit de verschillende materialen, kun je ook kiezen uit een keur van eigenschappen. Er is een geschikt model voor vrijwel elke soort sport. Een groot nadeel van deze korte modellen is dat de benen niet beschermd zijn tegen de regen.

Er zijn ook stijlvolle modellen voor dagelijks gebruik. Deze korte jasjes kunnen door hun compacte afmetingen gemakkelijk in een handtas worden opgeborgen en zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen.

Mackintosh

Een mackintosh biedt bijna over de hele lengte bescherming tegen de regen. In tegenstelling tot een regenjas houdt de lange snit van een mackintosh je benen, of tenminste je dijen, droog. Er zijn veel variaties in lengte. Hij kan tot de dij of zelfs tot de grond reiken. Behalve de lengte is er nog een tweede onderscheidend kenmerk van korte regenjacks.

Dit is de reden waarom jassen erg populair zijn bij vrouwen. Ze hebben vaak een ceintuur of band in de taille en kunnen dus meer figuurlijk worden gedragen dan andere modellen. Een jas is niet per se geschikt om in te sporten, maar des te beter voor wandelingen of zelfs geklede gelegenheden.

Regenponcho

Een regenponcho, ook wel cape genoemd, is meestal heel licht en neemt weinig ruimte in als hij opgeborgen is. De snit van dit model is niet echt aangepast aan de lichaamsvorm en de bewegingsvrijheid is daardoor enigszins beperkt. Dit type is daarom minder geschikt voor sporten als klimmen, joggen of mountainbiken.

Damen-Regenjacke-2

Regenponcho’s, ook regencapes genoemd, zijn de ideale metgezel op reis. Ze hebben een zeer compacte pakmaat en in grote versies beschermen ze ook je rugzak.
(Image source: Williams Basilio / Unsplash)

Een groot voordeel van de poncho is, behalve de kleine pakmaat, dat je bij grote modellen je rugzak onder de beschermende laag kunt dragen en zo ook je bagage tegen het binnendringen van water beschermt.

Een groot nadeel is dat je vaak een tweede persoon nodig hebt om je te helpen de poncho aan te trekken. Net als jassen zijn poncho’s er in verschillende lengtes. Er zijn ook grote verschillen in extra mogelijkheden. Van eenvoudige pull-over modellen tot modellen met ritssluiting en verstelbare capuchons.

Wat is het verschil tussen een coating en een membraan?

Welke soort waterdichtheid je kiest is waarschijnlijk de meest cruciale vraag die je je moet stellen als je een regenjack zoekt.

Coating

Een coating is een beschermende laag aan de binnenkant. De coating wordt aan de buitenkant ondersteund door een waterdichting. In tegenstelling tot een membraan wordt waterdamp naar buiten getransporteerd door moleculaire spleten. Een coating is echter minder ademend dan een membraan.

Voordelen
 • goedkoop
 • licht
Nadelen
 • lage waterkolom
 • lagere weerstand
 • lager ademend vermogen

In de meeste gevallen hebben jackets met een coating ook een lagere waterkolom dan die met een membraan. Het positieve van een coating is de lagere prijs. Het is gemakkelijker te produceren. Bij minder zwaar gebruik is de geringere ademende werking bijna niet waarneembaar.

Membraan

Jassen met een membraan bestaan uit drie lagen. De buitenste laag is een robuust buitenmateriaal. Omdat de stof alleen niet waterafstotend is, wordt het buitenmateriaal geïmpregneerd. Deze impregnering vormt een hydrofobe beschermlaag en laat water er van af rollen.

Onder de stabiliserende 1e laag ligt de 2e laag. Het membraan. Hierdoor kan waterdamp door de poriën ontsnappen. Het werkt echter als een barrière tegen vloeistoffen van buitenaf. Dit betekent dat water niet kan binnendringen, zelfs niet als het oppervlak verzadigd is.

Voordelen
 • hoge waterkolom
 • hoog ademend vermogen
 • zeer resistent
Nadelen
 • duur
 • zorg absoluut noodzakelijk

De derde, binnenste laag beschermt het gevoelige membraan tegen vuil en zweet. Vervuiling van het membraan vermindert het ademend vermogen en daarom is goed onderhoud aan te bevelen. Jassen met membranen hebben meestal een hoge waterkolom en zijn zeer resistent. Daarom zitten ze ook in het middeldure tot dure prijssegment.

Welke functies heb je echt nodig?

Kenmerken op de ritsen

 • Okselritsen: Deze dienen om het lichaam te ventileren en zijn een absolute must bij zweterige activiteiten. Ondanks zijn ademend vermogen kan een jack maar een beperkte hoeveelheid vocht naar buiten transporteren. Ritsen op de oksels zijn bedoeld om dit te verhelpen. Ze zitten op een plaats die erg gevoelig is voor transpiratie en kunnen geopend worden om de armen te beschermen, ook als het regent.
 • 2-weg ritssluiting: Deze kunnen in beide richtingen geopend worden en maken individueel verstellen mogelijk. Zo kan de hals tegen de wind beschermd worden en kan de rits aan de onderkant omhoog getrokken worden voor ventilatie. Deze functie kan ook van pas komen bij het klimmen. Het maakt het mogelijk het jack over het harnas open te trekken. Het harnas blijft gemakkelijk te bedienen.
 • Stoffen riemen: Verlengde ritsen zijn gemakkelijk te bedienen, zelfs met handschoenen. Als de riemen niet vanaf het begin aan het jack bevestigd zijn, kunnen ze gemakkelijk achteraf aangebracht worden.

Niet alleen de vormgeving van de ritssluitingen is belangrijk, maar ook de plaats van de bijbehorende zakken. Deze mogen niet onbereikbaar worden via de heupgordel als je een rugzak draagt.

Kenmerken op de kap en de mouwen

 • Versterkingen op schouders en ellebogen: Deze dienen in de eerste plaats om het gevoelige membraan van de jas te beschermen. Ze beschermen het tegen beschadiging door het dragen van zware rugzakken en verlengen de levensduur van je jas.
 • Verstelbare, helm-compatibele kap: Bij veel sporten moet een helm gedragen worden. Bij slecht weer moet de kap over de helm passen om optimale bescherming tegen wind en regen te bieden. Het is belangrijk dat de bewegingsvrijheid niet drastisch beperkt wordt en dat het gezichtsveld groot genoeg blijft.
 • Trekkoorden: Hiermee kan het jack individueel aan het lichaam worden aangepast. Ze verhinderen ongewenst binnendringen van wind bij de hals, de tailleband en de polsen. De capuchon moet ook verstelbaar zijn met een verstelbaar trekkoord.

Wat kost een regenjack voor vrouwen?

Regenjassen zijn er in een grote verscheidenheid van stijlen en prijsklassen, afhankelijk van het materiaal en de eigenschappen. Eenvoudige, dunne regenjacks zijn al voor weinig geld verkrijgbaar. Voor modellen van hogere kwaliteit moet je echter bereid zijn iets meer uit te geven. Alles van 15 tot 1.000 euro en meer is er te vinden.

type prijsklasse
kwalitatieve vrijetijdsregenjas 30-150
sportregenjas 150-1000

Als je goed voor je regenjas zorgt, gaat hij waarschijnlijk vele jaren mee. Een grotere investering betaalt zich terug als hij regelmatig gebruikt wordt. Om lang tevreden te zijn met je keuze, moet je niet op het toeval af beslissen en goed advies inwinnen.

Winkels voor duurzame kleding

Hier vind je online winkels die duurzame kleding en outdoor kleding aanbieden:

 • avocadostore.com
 • greenality.nl
Het bluesign zegel is momenteel het meest relevante textielzegel in de outdoor-industrie.

Om duurzame alternatieven correct te kunnen identificeren, is het belangrijk dat ze het bluesign zegel hebben. Dit onderscheidt producten die zo vrij mogelijk van verontreinigende stoffen zijn geproduceerd en die vanaf het begin milieuschadelijke stoffen uitsluiten. Het keurmerk erkent echter alleen afzonderlijke producten en niet hele bedrijven.

Welke alternatieven zijn er voor een regenjack voor vrouwen?

 • Softshell jack: Deze worden niet aangeduid als regenjacks. Ze zijn een echte allrounder en beschermen je tegen kou en nattigheid in goede tot wisselvallige weersomstandigheden. Ze zijn echter niet bestand tegen langdurige blootstelling aan water. Om dit te compenseren kunnen ze schitteren met een beter ademend vermogen. Een softshell jas is dus niet echt een waterdicht alternatief.
 • Windbreaker: Dit zijn dunne, lichtgewicht jasjes die goede bescherming bieden tegen wind en kleine buien. Ze kunnen bijna verward worden met lichte regenjacks (hardshell jackets). Windjacks bieden echter geen uitgebreide bescherming tegen regen. In plaats daarvan zijn ze vooral overtuigend door hun geringe gewicht en compacte pakmaat.

Hoe onderhoud ik mijn regenjack voor dames goed?

Onjuist of gebrekkig onderhoud kan ertoe leiden dat het regenjack niet meer 100 procent waterdicht is. Vuil en huiddeeltjes kunnen zich ophopen aan de binnenkant van een jas met een membraan. Deze deeltjes zuigen vocht van buiten naar binnen. Bij het schoonmaken is het belangrijk dat je geen wasverzachter gebruikt. Het sluit de poriën net als vuil. Gewone wasmiddelen kunnen ook wasverzachter bevatten zonder dat dit op de verpakking hoeft te staan. Instructies voor het wassen van Gore-Tex kledingstukken:

Toepassingsstap Instructies
Wasvoorbereiding Sluit alle ritssluitingen, afdekstrips en bandjes
Wasmiddel Gebruik functionele wasmiddelen. Deze zijn gegarandeerd vrij van wasverzachters
Dosering gebruik Weing wasmiddel en spoel twee keer krachtig uit
Wasprogramma aanbeveling: zacht programma op 40 graden Celsius. Verwijder alle wasmiddelresten met een tweede spoelcyclus.
Draaien bij lage snelheid

Lees voor precieze verzorgingsvoorschriften en de juiste temperatuur altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Deze vind je meestal direct op het jasje of staan meer gedetailleerd vermeld op de website.

Mijn dames regenjack lekt, wat nu?

Door mechanische belasting kan de waterdichtheid van je jas verzwakken. De DWR (Durable Water Repellent) impregnering moet dan opgefrist of helemaal vernieuwd worden. Of je jas nog waterdicht is, kun je gemakkelijk vaststellen met een korte test.

Houd het regenjack kort onder een waterstraal. Als het water eraf rolt en het oppervlak droog blijft, is alles in orde. Als er een natte plek achterblijft, moet de bescherming opnieuw geactiveerd worden of moet de mantel opnieuw geïmpregneerd worden.

Opnieuw impregneren

Bij nieuwe modellen en GoreTex jassen is het vaak voldoende om de impregnering te reactiveren. Dit is heel gemakkelijk en je kunt het thuis doen. Het enige wat je hoeft te doen is je jas een half uur in de droger te stoppen op 60 graden. De kleding wordt gelijkmatig behandeld en de hitte reactiveert de bescherming.

Als alternatief kun je je jasje op middelhoge hitte strijken. Leg altijd een andere laag stof tussen de jas en het strijkijzer om beschadiging van de jas te voorkomen. Als dit te riskant is, kun je de jas gewoon een paar centimeter verderop föhnen.

Het regenjack opnieuw impregneren

Er zijn in principe twee manieren om je jas opnieuw te impregneren. Inwasbare impregneer en impregneerspray. Het eerste is niet geschikt voor alle soorten en kan in het ergste geval de ademende werking van je jas aantasten. Het vergt echter minder inspanning dan de spray.

Waterdicht makende sprays zijn geschikt voor bijna elk model. Ze worden aangebracht op de hele buitenkant van het kledingstuk. Je kunt bijzonder zwaar belaste plekken zoals schouders of ellebogen extra grondig met de spray behandelen. Je vindt de precieze aanwijzingen op de verpakking van de sprays of in de gebruiksaanwijzing.

Foto bron: Chalabala/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies