Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

49Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Sta je graag aan het dartbord in bars, pubs en bowlingbanen om je precisie te oefenen? Of ben je gewoon geïnteresseerd in de sport en wil je het zelf eens uitproberen? Misschien heb je er al een geprobeerd bij een vriend thuis en was je meteen onder de indruk?

Dan zou je eigen dartbord wel eens iets voor jou kunnen zijn! In onze dartbord test 2021 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp dartborden verzameld en de belangrijkste vragen beantwoord. Bovendien stellen we verschillende soorten dartborden meer gedetailleerd voor en geven we je criteria waar je beslist op moet letten als je een dartbord koopt.
De belangrijkste dingen in het kort

 • Dartborden horen bij de precisiesport van het darten. Darten is een behendigheidsspel waarbij je dartpijlen op een rond dartbord gooit.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten dartborden. Er is het kurken dartbord, dat meestal van sisal gemaakt is, en de dartmachine, die elektronisch werkt.
 • Dartborden van kurk zijn aan te bevelen om met steeldarts te spelen, elektronische dartborden daarentegen met softdarts.

Dartbord: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een dartbord koopt

Voor wie is een dartbord geschikt?

In principe is er geen echte leeftijdsgrens voor dartborden. Heel jonge kinderen mogen natuurlijk niet met scherpe voorwerpen spelen. Jongere spelers kunnen beter elektronische dartborden met zachte darts gebruiken. Dartborden zijn voor jong en oud, ongeacht het geslacht. Het gaat vooral om plezier en competitie.

Waar wordt een dartbord het vaakst gebruikt?

Dartborden worden natuurlijk gebruikt bij professioneel darten. Er zijn ook veel pubs die dartmachines in hun pand zetten en bezoekers tegen een kleine vergoeding laten spelen. Hier worden elektronische dartborden of grote dartmachines gebruikt.

Dartscheibe Analog

Om te beginnen met darten heb je alleen een dartbord nodig en de bijbehorende dartpijltjes. Bij elektronische dartborden wordt de score meestal automatisch genoteerd; bij kurkborden is het aan te raden een stuk papier en een pen bij de hand te hebben. (Foto: TeroVesalainen / pixabay.com)

Daarnaast kopen veel particulieren dartborden voor hun eigen plezier. De dartborden worden meestal bewaard in hobbykelders, spelletjeskamers of garages.

Wat heb ik nodig om darts te spelen?

In principe heb je voor het darten alleen een dartpijl en een doelwit nodig. Je kunt het doel ook zelf op een stuk papier tekenen. Maar dat zou niet zo leuk zijn. Je moet drie dartpijlen per speler hebben, zachte dartpijlen voor een elektronisch dartbord en stenen dartpijlen voor een kurkbord. Dit is al genoeg om een behoorlijk spel te maken. Een vangveld achter het dartbord is vaak aan te bevelen, want worpen naast het doel kunnen de muur beschadigen. Als je een dartbord van kurk gebruikt, raden we een stuk papier en pen aan om de score bij te houden.

Welke alternatieven zijn er voor dartborden en wat zijn de voordelen daar tegenover?

Een alternatief voor elektronische dartborden en die van kurk zijn magnetische doelborden of die van klittenband. De klittenband versie is zeer geschikt voor kinderen. Er zijn ook mogelijke alternatieven voor de dartsport. Als je een sport wilt doen waarbij je een doel moet raken om punten te scoren, kun je boogschieten met een recurve boog proberen, of sportactiviteiten met vuurwapens. Maar met vuurwapens moet je op de hoogte zijn van de wetten en je onderzoek doen.

Hoeveel kost een dartbord?

De prijzen van dartborden variëren naargelang de afwerking en de omvang van de levering. Eenvoudige e-dartborden zijn vrij goedkoop, terwijl elektronische doelborden met deuren en dart-houders misschien wat duur zijn. Verschillende dartborden van kurk liggen voor het grootste deel niet ver uit elkaar in prijs. Aan zo’n dartbord kun je 35 tot 55 euro uitgeven. Je kunt elektronische dartborden kopen voor slechts 25 euro. De prijs kan echter oplopen, afhankelijk van het ontwerp en de functies. Een e-darts spel met klapdeurtjes en vele spellen en variaties kan tot 200 euro kosten.

Besluit: Welke soorten dartborden zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten dartborden

 • Elektronisch dartbord (zachte dartpijltjes)
 • Kurk dartbord (steeldarts)

Beide dartborden hebben voor- en nadelen, die vooral merkbaar zijn in hun werking en afwerking. Voor de verschillende soorten worden verschillende darts gebruikt.

Afhankelijk van het toepassingsgebied en het beoogde gebruik, moet je een ander soort dartbord kiezen.

Er is een grote keuze, dus je moet je goed van tevoren informeren en bedenken welk soort dartbord je wilt. In het volgende helpen we je uit te zoeken welk dartbord het beste bij je behoeften past.

Wat zijn de kenmerken van een elektronisch dartbord en wat zijn de voor- en nadelen?

Het elektronische dartbord moet op een stopcontact worden aangesloten. Pas dan kun je alle voordelen van de elektronische versie benutten. Natuurlijk kun je de pijltjes ook naar het dartbord gooien als het uitgeschakeld is. Als de stroom eenmaal aangesloten is, kun je een spel kiezen en het aantal spelers door op een paar toetsen te drukken. De computer telt de gegooide punten, zodat jij en je medespelers niet hoeven te rekenen. Sommige e-dartborden hebben ingebouwde geluiden. Ze vertellen je de score of spelen muziek als je een spel wint of de bullseye raakt.

Voordelen
 • Automatisch tellen voor meerdere spelers
 • Opgeslagen spellen en spelvariaties
Nadelen
 • Vereist elektriciteit
 • Pijlen hebben een zwakkere duurzaamheid

De pijlen die in elektronische dartmachines gebruikt worden hebben een plastic punt. Deze breken betrekkelijk snel als je bijvoorbeeld mist en de muur raakt. Vervangende tips zijn niet erg duur en worden meestal met genoeg geleverd. Ze kunnen gemakkelijk vervangen worden door ze eenvoudig los te schroeven. Darts met plastic punten worden soft darts genoemd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een dartbord van kurk?

Darten als de profs is mogelijk met een dartbord van kurk. De professionele darters spelen hun toernooien uitsluitend op dartborden van kurk. Ze gebruiken pijlen met metalen punten. Deze zijn niet geschikt voor kinderen en laten geen mooi residu achter op de muren als je mist. Echter, dartpijlen met metalen punten hebben een grotere duurzaamheid dan zachte dartpijlen. Deze pijltjes worden steeldarts genoemd. Het dartbord van kurk heeft geen elektriciteit nodig. Daardoor moet je zelf de score bijhouden en zijn er geen voorgeprogrammeerde spellen.

Voordelen
 • Vereist geen elektriciteit
 • dartpijltjes hebben een goede duurzaamheid
Nadelen
 • Zwakkere duurzaamheid van de schijf
 • Je moet je eigen punten tellen

Als je het metalen dartpijltje naar de kurken schijf gooit, ontstaat er een klein gaatje op de plek. De sisalvezels die het oppervlak van het dartbord sieren regenereren normaal, maar na een tijdje regenereren ze niet meer zo goed als in het begin. Uiteindelijk blijven de pijltjes niet meer aan het bord kleven. Dit kan echter enige tijd duren. Als je maar zelden speelt, kan de duurzaamheid geschat worden op 10 tot 15 jaar.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om dartborden te vergelijken en te evalueren

In de volgende paragrafen leg ik uit welke criteria je kunt gebruiken om dartborden te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken te beslissen welk dartbord het beste bij je past. Ik zal de volgende koopcriteria in het volgende uitleggen, zodat je ze aan je wensen kunt aanpassen

 • Maat
 • Gewicht
 • Inclusief pijlen
 • Aantal spellen
 • Aantal mogelijke spelers
 • Tegenstanders van de computer

Grootte

De grootte van dartborden is iets anders voor elektrische modellen en die van kurk. E-dartborden hebben vaak een frame met displays en knoppen. Ze zijn dus breder en hoger, en meestal ook dikker. Kurk dartborden zijn meestal alleen het ronde doelbord en dus even groot in hoogte en breedte. De dikte varieert van dartbord tot dartbord.

De afmetingen worden in de volgende vorm gegeven: Breedte x Hoogte x Diepte.

Gewicht

Het gewicht van je dartbord heeft geen invloed op de kwaliteit van het spel of de duurzaamheid van je bord. Als je een speciaal wandtoestel hebt waaraan je je dartbord wilt ophangen, moet je eerst testen of het het gewicht kan houden.

Dartscheibe Digital

Elektronische dartborden kun je voor een betrekkelijk lage prijs kopen. Anders dan een dartbord van kurk, gebruikt dit dartbord dartpijlen met een plastic punt in plaats van metaal. (Foto: Stephen Niemeier / pexels.com)

Ook hier is er een verschil tussen elektronische dartborden en die van kurk, maar het verschil in gewicht moet niet erg groot zijn. Natuurlijk hebben e-dartborden een ingebouwde computer en beeldschermen, maar de kurk heeft een zeker eigen gewicht. Dit is om te voorkomen dat de kurkschijf direct van de muur valt. Kurk dartborden worden vaak buiten gebruikt. Dit betekent dat de schijf niet direct wegvliegt bij een sterke wind.

Darts bevatten

Een belangrijk hulpmiddel bij het darten zijn de dartpijlen. Ze zijn bijna belangrijker dan het dartbord zelf. Je kunt natuurlijk ook gewoon de dartpijlen kopen, maar is het niet leuker om direct te beginnen met spelen als het dartbord op is? Dartpijltjes worden meestal bij elektronische dartmachines geleverd. Dit zijn lichte zachte dartpijlen met een plastic punt. Reserve-onderdelen voor de dartpijlen worden altijd meegeleverd. Bij dartborden van kurk worden zelden dartpijlen meegeleverd. Dit komt omdat ze beter zijn en van een hogere kwaliteit. In dit geval zijn de darts steeldarts.

Aantal spellen

Er zijn een groot aantal verschillende spellen en spelvarianten in de dartsport. Je kunt over deze spellen en hun variaties verderop op deze pagina lezen. Dit aankoopcriterium kan voor jou belangrijk zijn, want de prijs wordt opgedreven door veel spellen en varianten. Kurk dartborden hebben natuurlijk geen limiet aan het aantal spellen dat ze kunnen spelen, en dat geldt ook voor e-dartborden. Dit criterium betreft de standaard instellingen op de computer van e-dartborden. De computer kent de spelregels en spelvarianten en telt de punten die gegooid worden.

Aantal mogelijke spelers

Dit aankoopcriterium betreft alleen elektronische dartmachines. Met dartborden van kurk is het aantal mogelijke spelers onbeperkt. Dit geldt gedeeltelijk ook voor e-dartborden. Met uitgeschakelde computer kunnen ook meer spelers dan bedoeld aan een spel deelnemen. Hoe hoger het aantal mogelijke spelers op elektronische dartborden, hoe meer spelers aan het spel kunnen deelnemen. De computer geeft aan wiens beurt het is en houdt de score bij voor elke speler. Het herkent ook wanneer het spel voor de betreffende speler afgelopen is.

Computertegenstander

Dit aankoopcriterium geldt ook alleen voor elektronische dartborden, want dartborden van kurk hebben geen computer. Met de computertegenstander kun je alleen darten. De computer gooit willekeurig met getallen en telt ze op in verschillende spelvarianten. Je neemt het op tegen een computertegenstander in een spel naar keuze om je dartvaardigheid te verbeteren.

Interessante feiten over het dartbord en de dartsport

Wat zijn de regels van het darten?

Er zijn verschillende regels in de dartsport. In het volgende ga ik dieper in op de punten waar je op moet letten.

Afstand

De minimale werpafstanden verschillen een paar cm voor stalen en zachte darts. Officieel moet je voor stalen darts op 2,37 m afstand van het dartbord van kurk staan, terwijl de minimale werpafstand voor zachte darts tot het e-dartbord 2,44 m is. Parallel hieraan wordt de afstand van je teen tot de bullseye diagonaal gemeten. Voor e-darts is de maat 2,98 m, terwijl je op 2,93 m van een kurken dartbord moet staan.

Hoogte

Deze wordt gemeten van de vloer tot de bullseye. Met e-darts ligt het midden van de schijf 1 cm lager dan met stalen darts. 1.72 m voor zachte dartpijlen en 1.73 m voor stalen dartpijlen, moet de bullseye vanaf de grond zijn.

Regels

De cijfers op het dartbord staan altijd op dezelfde manier gerangschikt. Je kunt twee ringen herkennen aan het patroon. Als je de buitenste ring raakt, wordt het getal met twee vermenigvuldigd. De buitenste ring vermenigvuldigt het getal met drie als je hem raakt. Het midden van het dartbord heet de bullseye, die je 50 punten oplevert. De kleine ring rond de bullseye levert je 25 punten op en wordt de stier genoemd.

Elke speler gooit meestal drie keer. De totale score wordt dan opgeteld. De spelregels variëren enigszins, afhankelijk van de spelvariant.

Welke spelvariaties zijn er bij darts?

Er zijn verschillende spellen en spelvariaties bij darts. Ik zal je in de volgende paragrafen kennis laten maken met de acht belangrijkste.

301 / 501 / 701

Deze spelvariant is de basis voor toernooispellen en waarschijnlijk het bekendste en populairste spel. Elke speler heeft respectievelijk 301, 501 en 701 punten. Het doel is ze tot precies nul te brengen. Elke speler gooit drie keer per ronde. Als een speler in een ronde meer punten gooit dan hij over heeft, zijn zijn worpen in die ronde ongeldig. Er zijn nog andere varianten van dit spel, als volgt

 • Straight Out: je kunt op elk vakje slaan om het spel te beëindigen
 • Double Out: om te finishen moet je een dubbel veld slaan
 • Master Out: om het spel te beëindigen moet je een dubbel of driedubbel vierkant raken
 • Double In: bij het begin van het spel moet je een dubbel veld slaan
 • Triple In: bij het begin van het spel moet je een Triple vierkant raken

Double Out komt hier het meest voor. Er zijn voortdurend varianten met verschillende scores maar in hetzelfde principe.

Tactics / Cricket / Mickey Mouse

Hier moet je de getallen 20 tot en met 10 en Bull elk drie keer raken. Heb je het veld al drie keer geraakt en raak je het opnieuw, dan krijg je de bijbehorende punten. Voorwaarde is dat de tegenstander nog niet drie keer op dit veld geslagen heeft. Je wint als je als eerste alle bovengenoemde vakjes drie keer raakt en de meeste punten hebt.

Een double is gelijk aan twee treffers, terwijl een triple gelijk is aan drie treffers.

Blinde moordenaar

In de blinde moordenaar worden de getallen 1 tot 20 op strookjes papier geschreven. De strookjes papier worden gevouwen, geschud en elke speler trekt een strookje papier. De speler moet nu het getrokken nummer geheim houden. De overgebleven strookjes papier worden opengevouwen, zodat iedereen kan zien welke getallen nog niet getrokken zijn. Schrijf nu de getallen op een bord en zet achter elk getal acht tot twaalf lijnen.

Na de beurt gooien alle spelers drie pijltjes naar de nummers die in het spel zijn. Eén slag wordt verwijderd voor elke enkele slag, twee slagen voor elke dubbele en drie slagen voor elke driedubbele. De speler van wie de nummers het laatste streepje hebben verloren moet zich melden en wordt geëlimineerd. Uitgeschakelde spelers mogen niet opnieuw gooien. Je wint als je de laatste bent die overblijft.

Killer

Eerst moet je een willekeurig aantal levens bepalen. De eerste speler geeft een veld. Elk veld is mogelijk, ongeacht of het een enkel, dubbel, driedubbel, bull of bulls eye is. De volgende spelers moeten nu proberen het veld te raken. Als de speler het niet raakt, verliest hij een leven. Als de speler slaat, mag hij/zij een nieuw veld kiezen dat de anderen moeten gooien. Je hebt gewonnen als alle andere spelers zijn uitgeschakeld en je zelf je laatste gekozen vakje hebt geraakt.

Vossenjacht

Bijvoorbeeld, één speler (vos) begint op 18 en de tweede op 20 (jager). De jager probeert de vos te achtervolgen. Als de vos de 18 raakt gaat het met de klok mee, dus 18, 4, 13, 6, 10 enzovoort. Na drie worpen is het de beurt aan de jager. Hetzelfde principe geldt. Natuurlijk kan dit spel ook uitgebreid worden, maar je mag dan alleen dubbels slaan, of je speelt in volgorde (jager: 1, 2, 3, 4…, vos: 3, 4, 5, 6…) Het spel is afgelopen als de jager de vos gevangen heeft, of als de vos eenmaal rondgekomen is.

Shanghai

Er zijn drie varianten van dit spel: Variant 1: Na elkaar gooien de spelers naar de getallen 1 tot en met 9. Elke speler gooit een keer drie pijltjes naar elk getal, en de gescoorde punten worden genoteerd. Natuurlijk worden alleen de punten gescoord door het raken van de nummer wiens beurt het is. Het maximum aantal punten dat per ronde gescoord kan worden is negen (drie triples).

Als een speler een honkslag, een tweehonkslag en een driehonkslag van een getal slaat, heet dit een Shanghai. In deze variant kan een Shanghai niet bestaan uit een enkele, dubbele en drievoudige van verschillende getallen. Variant 2: Elke speler gooit 20 of 21 darts, d.w.z. zeven rondes met telkens drie worpen. Het eerste gaat op de 1, het tweede op de 2 enzovoort. Het spel wordt gespeeld tot 20 of Bulls Eye. Een Shanghai bestaat uit een enkele, dubbele en drievoudige van verschillende opeenvolgende getallen.

Variant 3: Net als in variant 2 bestaat een Shanghai uit een enkele, dubbele en drievoudige van verschillende opeenvolgende getallen. Elke speler gooit op de 1 tot die geraakt wordt, dan op het volgende getal. De speler die een Shanghai gooit wint het spel vroegtijdig. Dit geldt voor alle varianten. Er is echter één uitzondering. Een speler die ook een Shanghai gooit na het gooien van de Shanghai maakt gelijk. Dan spelen deze twee spelers verder.

Rond de klok

In deze variant gooit elke speler drie keer. Je begint met het getal 1. Als je het raakt, gooi je naar de 2, enzovoort. De laatste worp gaat naar de bulls-eye. Als je een dubbel slaat, kun je het volgende nummer overslaan. Als je een triple slaat, kun je de volgende twee getallen overslaan.

Natuurlijk kun je de hele zaak ook omdraaien en met 20 beginnen.

Double Down 41

Als je in dit spel met geen van je worpen het ronde doelwit raakt, wordt je score gehalveerd. Je begint met een score van 40. Je hebt drie worpen per ronde. In de eerste ronde gooi je op 20. Elke treffer op 20 wordt bij de score opgeteld en ook doubles en triples tellen mee. De volgende ronden: 19, dubbel veld, 18, 17, driedubbel veld, 16, 15. In de negende ronde moet de speler een totaal van precies 41 punten gooien met drie pijltjes. In de laatste ronde is de worp op stier. Je wint als je na tien ronden de meeste punten hebt.

Welke werptechniek leidt tot succes?

De meeste darters houden de dartpijl op dezelfde manier vast als een pen bij het schrijven. Het is belangrijk dat je bij het werpen een constante snelheid hebt. Dit is de enige manier om de juiste volgorde te oefenen. In de ideale worp zou de werparm het enige moeten zijn dat beweegt. Voor de voetpositie plaats je de voet aan je kant van de worp voor je en zet je je gewicht erop. Je moet de andere voet verder naar achteren plaatsen voor evenwicht. Je voorste voet moet evenwijdig zijn aan het dartbord.

Hoe bevestig ik een dartbord aan de muur en welke achtergrond moet ik gebruiken?

De beste manier is om een ijzeren haak met spijkers aan de muur te bevestigen en de tegenhanger aan de achterkant van het dartbord te bevestigen. Daartussen zou je een triplex of polystyreen plaat kunnen bevestigen. Zo voorkom je dat je je muur beschadigt en het dartbord galmt minder. Zorg ervoor dat het getal 20 bovenaan staat en het getal 3 onderaan. Je vindt de precieze afmetingen hierboven.

Wie is de beste darter ter wereld?

Dit is natuurlijk moeilijk te beantwoorden, want de topprofessionals zijn allemaal erg goed in hun sport. De wereldranglijst van de Professional Darts Corporation (PDC), die sinds 2007 bestaat, is gebaseerd op het gewonnen prijzengeld over twee jaar. Hier hebben we een kleine tabel samengesteld met een selectie van 5 van de meest succesvolle spelers aller tijden.

Phil Taylor Raymond van Barneveld Michael van Gerwen Eric Bristow Gary Anderson
Alias The Power Barney Mighty Mike The Crafty Cockney The Flying Scotsman
Carrière Start 1988 1987 2003 1977 2000
Carrière Einde 2018 Actueel 2018 Actueel Actueel
Wereldkampioenschap Titels 16 5 3 5 2

Kan ik lid worden van een dartclub?

Sommige steden in Duitsland hebben een dartclub. Tot deze steden behoren Berlijn, Neurenberg, Bremen, Kaiserslautern en Düsseldorf. Is jouw stad niet genoemd? Neem dan eens een kijkje bij de Duitse Darts Bond. Hier vind je alle informatie.

Waarom is het dartbord zo opgesteld?

De rangschikking van de cijfers op het dartbord is te danken aan de Engelsman Brian Gamlin. De getallenreeks was bedoeld om de frequentie van geluksworpen te beperken en het toeval te beperken. De plaatsing van de 5 en de 1 naast de 20 was gewoon bedoeld om een gebrek aan schietvaardigheid te bestraffen.

Beeldbron: Pachai Leknettip / 123RF.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies