Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Het gebeurt meestal onverwacht: Je wordt onachtzaam van achteren ingehaald of voortdurend bumperklevend. Je ontdekt een kras of deuk op de zijkant van je geparkeerde auto. Een andere weggebruiker heeft de voorrang over het hoofd gezien en er is een botsing ontstaan. Bij verkeersongevallen is het meestal jouw woord tegen het hunne, en het is moeilijk je onschuld te bewijzen.

Met een dashcam kun je je elke reis opnemen en jezelf beschermen, maar niet altijd. Met onze grote dashcam test 2020 willen we je helpen de juiste autocamera voor je te vinden. We hebben verschillende camera’s bekeken, hun functies en eigenschappen, en we hebben de belangrijkste feiten voor je uitgezocht. We laten je ook zien wat je wettelijk moet weten als je een dashcam gebruikt en hoe je hem moet bevestigen. Veel leesplezier.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een dashcam is een autocamera die tijdens het rijden alles opneemt (frontaal of voor en achter). Deze camera’s worden meestal op het dashboard geïnstalleerd. Een andere mogelijkheid is om ze op de voorruit te monteren. Als bevestigingstechniek worden vaak zuignaphouders of kleefpads gebruikt. Een dashcam neemt meestal op in een loop-modus.
 • Deze camera’s zijn voordelig om je auto zowel van binnen als van buiten te bewaken. Bovendien kun je bij een auto-ongeluk je onschuld voor de rechter bewijzen. Helaas dienen de opnamen ook als bewijs als je schuld hebt.
 • Als alternatief kun je mobiele dashcam apps op je smartphone downloaden. Deze zijn meer geschikt voor spontane opnamen, want de beeldkwaliteit is niet altijd gegarandeerd. Mobiele action cams die je overal kunt gebruiken zijn ook een ideale oplossing.

Dashcam: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor dashcams

Om je te helpen beslissen welke dashcam voor jou geschikt is, laten we hieronder verschillende aspecten zien die je helpen de juiste keuze te maken. De criteria die je kunt gebruiken om dashcams te vergelijken zijn:

Opladen

Moderne dashcams kunnen tot 20 uur zonder stroom werken als ze volledig opgeladen zijn. Om er zeker van te zijn dat je dashcam werkt wanneer je hem nodig hebt, moet je zorgen dat hij altijd opgeladen is. De beste manier om dit te doen is door je dashcam in je auto te monteren. Hier zijn twee manieren waarop je dit kunt doen

 1. Laad je dashcam op met een autokabel. De meeste autocamera’s worden al geleverd met een externe kabel waarmee je de camera op de auto-accu kunt aansluiten en het toestel voortdurend opgeladen kunt houden. Het principe is steeds hetzelfde: je zoekt een manier om een blijvend positief te krijgen.
  Het principe is om een gestaag positief te bereiken.

  Dit kan direct bij de accu of bij de stroomverbruiker van het voertuig. Aan de ene kant is deze variant bijzonder goedkoop en plaatsbesparend. Anderzijds is de installatie van de kabel betrekkelijk ingewikkeld en je hebt een technische basiskennis van voertuigelektronica nodig om geen fout te maken. Je moet ook rekening houden met de capaciteit van je autobatterij. Als hij te weinig stroom heeft, schakelt de dashcam voortdurend automatisch uit.

 2. Opladen met Powerbank. Powerbank is een reservebatterij met een grote capaciteit die verschillende elektronische apparaten kan opladen. Vroeger moesten lege powerbanks eruit gehaald worden en thuis opgeladen worden. Tegenwoordig kun je ze rechtstreeks in de sigarettenaansteker steken en op de dashcam aansluiten. Als alternatief kan, dankzij de USB poort, elke powerbank met een passende USB kabel opgeladen worden en tegelijk op de dashcam aangesloten worden.
  Als alternatief kun je een dashcam opladen met een USB kabel of een powerbank.

  Normaal levert de sigarettenaansteker of de USB poort geen stroom als de auto stilstaat. In feite blijft de powerbank stroom leveren tot hij uitgeput is. Hoewel deze methoden heel gemakkelijk te installeren zijn en geen technische kennis vereisen, kunnen ze snel duur worden.

Beeldkwaliteit (resolutie)

Videoresolutie heeft te maken met beeldkwaliteit: Bijna elke dashcam neemt op in full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. In de meeste gevallen is dit voldoende om de nummerplaat of andere relevante informatie te identificeren. Topmodellen kunnen zelfs materiaal opslaan in QHD of Ultra HD resolutie – deze technieken kunnen het beeld veel helderder maken. Bovendien biedt de video nog steeds de mogelijkheid om verdere details op het beeld te vergroten.

Camera’s die HDR ondersteunen hebben ook een groter dynamisch bereik en kunnen zelfs beelden met een hoger contrast geven. Dit is een heel praktische eigenschap, vooral als het licht snel verandert, bijvoorbeeld voor of na de tunnel. Als je een dashcam koopt, let dan ook op de beeldsnelheid. Als de camera bijvoorbeeld met 60 beelden per seconde (fps) opneemt, kun je een stilstaand beeld krijgen met duidelijke nummerplaten, zelfs als de auto heel snel beweegt, zoals een tegenligger.

Standaard Resolutie Kaderfrequentie
SD 720 x 480p 59.94 / 60 Hz
HD 1920 x 1080p 50 / 59.95 / 60 Hz
UHD-1 3840 x 2160p 24 / 25 / 30 / 48 / 50 / 60 Hz

Beeldscherm

Om te voorkomen dat de dashcam storend werkt, moet het scherm dimbaar en/of schakelbaar zijn. Dit is vooral belangrijk in het donker om de bestuurder niet te verblinden. In het beste geval kan het toestel het scherm automatisch dimmen en uitschakelen, afhankelijk van de lichtomstandigheden.

Plaatsing

Er zijn twee montagemogelijkheden voor de dashcam: met een zuignap of hij wordt vastgeplakt. De zuignapbevestiging is het meest flexibel, want de dashcam kan in andere voertuigen gebruikt worden en op elk moment verwijderd worden. Soms houden de zuignappen echter niet stevig genoeg vast, wat de beeldkwaliteit kan beïnvloeden. Let er ook op dat het glas niet vettig is en geen filmlaagje heeft.

Dashcams moeten op een stabiele en onopvallende manier geïnstalleerd worden.

Lijmbevestigingen zijn vaak moeilijk te verwijderen en laten vaak resten achter die met speciale schoonmaakmiddelen verwijderd moeten worden. Daarom zit de camera hier bijzonder stevig zonder te trillen. Bovendien heb je een 12-volt oplaadkabel nodig als je auto geen USB poort heeft om op te laden. Enerzijds moet de camera een volledig frontaal zicht hebben, maar tegelijk mag hij het zicht op de weg niet belemmeren.

Modes

Tegenwoordig komen dashcams met een hele reeks extra functies, zoals rijbaanassistent, pauzeherinneringen, stembesturing, enz. Sommige zijn nuttig, andere niet. Sommige zijn nuttig, andere niet. Hier is een overzicht van de belangrijkste modes:

Mode Beschrijving
Noodopname Dit is de belangrijkste eigenschap van dashcams. De noodopname gebeurt door een zogenaamde G-sensor. Bij het nemen van bochten of plotseling remmen wordt hij automatisch ingeschakeld en beschermt hij gegevens tegen mogelijk verlies.
GPS Sommige dashcams hebben een ingebouwde GPS antenne, die ook als accessoire kan worden gekocht. De plaats kan dan in de video worden weergegeven als een opnamestempel. Dit maakt de dashcam betrouwbaarder als bewijsmateriaal voor de rechtbank.
Loop opnamen De dashcams nemen beelden op in een zogenaamde loop. Als het geheugen vol is, wordt het record overschreven – behalve voor vergrendelde bestanden. Bij veel dashcams kan de lengte van de videoloop ingesteld worden en sommige kunnen permanent opgenomen worden. Er zijn hier echter juridische problemen, want permanente, ongepaste opnamen zijn in strijd met de wetten op de gegevensbescherming.
Parking mode Getriggerd door bewegingsdetectie neemt de dashcam automatisch het voertuig of de persoon voor de dashcam op. (Vereist een continue stroomvoorziening).

Belangrijk: Laat je niet afleiden door de dashcam. Zet alleen de standen aan die je echt nodig hebt.

Groothoek

De camera is het belangrijkste onderdeel van een dashcam. Ook de gezichtshoek (het gebied dat door de lens wordt bestreken) speelt een belangrijke rol: hoe breder de gezichtshoek, hoe meer wegverkeer door de dashcam wordt geregistreerd. Maar let op: De vervormingen op het beeld nemen toe met toenemende hoek. Dit leidt tot een vervorming van de lijnen, vooral aan de randen.

Je dashcam moet een opnamehoek van minstens 140 graden hebben om ook de rand van de weg op te kunnen nemen

. Bovendien zijn er dashcams met panoramafuncties die een groothoeklens hebben waarmee je tot 180 graden kunt bestrijken. Zulke dashcams strekken zich uit tot beide kanten van de voorkant van het voertuig en nemen het rijden op zonder dode hoeken. Over het algemeen is 140 graden echter ook voldoende.

Gids: Veelgestelde vragen over dashcams in detail beantwoord

Voordat je een dashcam koopt, moet je op een aantal factoren letten. In de volgende paragrafen vatten we enkele van deze factoren samen en lichten ze meer in detail toe.

Wat is een dashcam?

Dashcam is een kleine camera die op het dashboard of de voorruit gemonteerd is en die tijdens het rijden opnamen maakt van wegen, wegkanten en andere weggebruikers. Veel gebruikers gebruiken deze toestellen voor hun eigen veiligheid, om hun onschuld te bewijzen of om gedrag te kunnen melden dat in strijd is met de verkeersregels.

Dashcam-1

Dashcams nemen alles op wat er frontaal gebeurt. Dit kan ofwel je onschuld bewijzen, ofwel een negatief effect hebben als je toch schuldig bent, want de politie heeft meestal het recht de gegevens in beslag te nemen.
(Image source: Boonpong/ 123rf.com)

Vroeger was het getuigenis tegen getuigenis bij een verkeersongeval. Sinds het Federale Hof dashcam-opnamen als bewijsmateriaal heeft goedgekeurd, zijn autocamera’s steeds aantrekkelijker geworden voor gebruikers.

Hoe installeer ik een dashcam?

Je kunt een autocamera op twee verschillende manieren op de voorruit monteren. De meeste fabrikanten gebruiken zelfklevende montages. Een andere optie is de zuignapbevestiging. Sommige firma’s bieden ook beide montagemogelijkheden en leveren alle benodigde houders samen met de dashcam. Hoe je je autocamera ook monteert, het toestel moet gecentreerd zijn op de bovenrand van de voorruit. Zo krijg je de beste opnamekwaliteit.

Bovendien wordt het zicht op het verkeer niet belemmerd. Op sommige modellen kun je de camera ook op de achteruitkijkspiegel monteren. Merk op dat je alleen zelfklevende bevestigingen moet gebruiken als je weet dat je dashcam daar voor altijd zal blijven staan. Het is erg moeilijk om de zelfklevende bevestiging te verwijderen en soms lukt het helemaal niet.

Maar als je de camera in verschillende voertuigen gebruikt en hem vaak wisselt, moet je beslist een zuignapbevestiging gebruiken. Als je een dashcam gebruikt, moet je ervoor zorgen dat hij altijd op de stroomvoorziening aangesloten is. Om dit te doen moet je een kabel in je auto laten lopen, wat een technische basiskennis van elektra vereist. Hieronder vind je een video over hoe je de stroomkabel gemakkelijk en onzichtbaar in je auto kunt leggen. Veel plezier met kijken!

Hoe duur zijn dashcams?

De markt biedt een ruime keuze aan dashcams die verschillen met talrijke functies en details. De goedkoopste autocamera begint bij 50€ en daarna gaat de prijs snel omhoog. Bij ons onderzoek ontdekten we dat de duurste rond de 900€ is. Het is ook belangrijk om bij de aanschaf goed te kijken naar de eigenschappen. Vanaf 100€ hebben de meeste dashcams GPS, dat niet alleen je precieze locatie registreert, maar ook je snelheid.

Ook zijn de verlichting en het zicht ‘s nachts en ‘s winters heel verschillend, dus offer geen behoorlijke lichtgevoeligheid op. Tenslotte moet je overwegen zowel voor- als achtercamera’s te kopen. Op die manier ben je gedekt als iemand je van achteren duwt of je onachtzaam inhaalt.

Hoe kan ik de opgenomen beelden bekijken?

Normaal wordt het opgenomen materiaal opgeslagen op een SD geheugenkaart en een microSD kaart. In de regel kunnen camera’s tot 32 GB aan gegevens in SDHC bewaren. Dashcams van de nieuwste generatie hebben echter de mogelijkheid om zelfs tot 64 GB op te nemen. De gegevens worden opgeslagen volgens de H.264 standaard. Dit zorgt ervoor dat je je opnamen op de meest gangbare computers, laptops of tablets kunt bekijken.

Wat zijn de alternatieven voor dashcams?

Hoewel een goede dashcam al snel vrij duur kan worden, zijn er andere alternatieven die je gemoedsrust op de weg kunnen bieden.

Dashcam-2

Als je nu nog niet wilt investeren in een dashcam, of als je nog niet helemaal overtuigd bent van deze toestellen, kun je ook enkele alternatieven overwegen. Goedkope of deels gratis dashcam apps en mobiele action cams zijn een goede oplossing.
(Beeldbron: Soongkitboon/ 123rf.com)
 • Dashcam apps: Dit is een software oplossing voor mobiele telefoons in de vorm van een app. Deze apps hebben camerafuncties, versnellingsmeter en satellietnavigatie. Je vindt een groot aantal populaire dashcam apps voor zowel het iOS als het Android besturingssysteem. Een ander voordeel is de lage aanschafprijs, soms zijn sommige dashcam apps zelfs gratis. Omdat dashcams vaak permanent geïnstalleerd zijn in vergelijking met dashcam apps en niet voor elke rit opnieuw ingesteld hoeven te worden, bieden deze toestellen ook een handigere bediening. Bovendien is de kwaliteit van de nachtopnamen of de groothoek van de smartphone camera’s niet te vergelijken met die van een dashcam. Naar onze mening zijn dashcam apps meer geschikt voor spontane opnamen.
 • Actiecamcorder: Een actiecamcorder is een kleine, mobiele, digitale camcorder die gebruikt wordt om bewegende beelden op te nemen en beschermd is tegen omgevingsinvloeden zoals trillingen, vocht, stof of de nadelige effecten van hoge of lage temperaturen. De term “actiecamera” wordt vaak gebruikt in plaats van “actiecamcorder”. Ze kunnen gemakkelijk aan allerlei voorwerpen bevestigd worden en worden bijvoorbeeld gebruikt door fietsers, skiërs, surfers, skydivers, duikers of extreme atleten, zodat ze hun handen vrij hebben tijdens het opnemen. Nieuwere toestellen kunnen ook time-lapse films maken of een groot aantal foto’s in korte tijd (met continue opnamestand).

Beeldbron: Kiatdumrong/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies