Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Wie iets in de badkamer wil installeren heeft vaak het probleem dat tegels bij het boren gemakkelijk breken. Vooral met porselein-steengoed kom je niet verder met een gewone boor. De oplossing voor dit probleem is de diamantboor. Diamantboren zijn door hun eigen aard perfect voor het boren van tegels, glas en meer zonder beschadiging.

Voor onze diamantboor test 2022 hebben we de beste diamantboren voor je uitgezocht en vergeleken. Om je meer informatie te geven over diamantboren, hebben we de belangrijkste vragen beantwoord en verschillende boren met elkaar vergeleken. Na dit gelezen te hebben, zul je geen problemen meer hebben om de perfecte diamantboor voor je te vinden.




De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een diamantboor wordt een boor bedoeld die geschikt is om veel en vooral harde materialen te boren.
 • Diamantboren worden onderscheiden naargelang ze gebruikt worden voor nat of droog boren. Sommige modellen zijn geschikt voor beide.
 • Om optimaal te kunnen boren, moet rekening gehouden worden met de materiaaleigenschappen. Bovendien moet de boor altijd gekoeld worden.

Diamantboor: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor diamantboren

Als je een diamantboor wilt kopen, moet je op een paar criteria letten. We hebben de criteria waar je op moet letten hieronder op een rijtje gezet. Samengevat zijn dat:

Omdat het moeilijk kan zijn om alleen de termen onder de knie te krijgen, leggen we de criteria nog eens in detail uit.

Toepassingen

De diamantboor is veelzijdig. Het wordt bijvoorbeeld ook in de tandheelkunde gebruikt. Het wordt het meest gebruikt voor het boren van tegels of glas. Er zijn verschillende boren, afhankelijk van het doel. Als je graag glas boort, moet je letten op een hoge snelheid. Je kunt overwegen een hulpstuk voor een haakse slijpmachine te gebruiken, want daarmee krijg je betere resultaten. Bij tegels moet je letten op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en op hun krashardheid. Score hardheid betekent dat harde materialen alleen met nog harder materiaal geboord kunnen worden. Tegels van porcellanato zijn meestal harder dan gewone tegels en vereisen dus een hardere boor. Afhankelijk van de boor, kun je ook een accuboormachine gebruiken. Je moet echter oppassen dat je er geen tegels mee boort, want de kracht is niet voldoende.

Koeling

Koeling speelt een belangrijke rol bij de aanschaf van een boormachine. Diamantboren kunnen gekoeld worden met water, was (paraffine) en olie.

Goed koelen verlengt de levensduur van de diamantboor.

De meeste boormachines hebben een ingebouwd koelsysteem dat de boormachine beschermt tegen oververhitting tijdens het boren. Bij de aanschaf van een diamantboor is het dus belangrijk aandacht te besteden aan een goed werkend koelsysteem, zodat de boor goed gebruikt kan worden en lang meegaat. Er zijn ook boormachines die geen eigen koelsysteem hebben. In dit geval moet je ervoor zorgen dat de boormachine voldoende en langdurige koeling heeft als je hem gebruikt. Een boormachine zonder koeling kopen kan de moeite waard zijn als je maar korte tijd achter elkaar hoeft te boren. Op deze manier hoef je geen heel koelsysteem te kopen voor slechts een paar gaten die geboord moeten worden.

Bitsgrootte

Bits voor diamantboren zijn er in een grote verscheidenheid van maten. Bij het kopen hangt het er dus van af waarvoor de boor gebruikt zal worden. Diamantboren zijn er in maten van 0,75 tot 500 mm. De maten 6 tot 500 mm zijn geschikt om te bouwen of te monteren. Diamantboren in de kleinste maten kunnen gebruikt worden voor het maken van sieraden. Boren rond 1 mm zijn hiervoor geschikt. Als je meer dan één ding wilt boren of de boor voor verschillende dingen nodig hebt over een langere periode, is het de moeite waard een set met verschillende maten te kopen.

Boorkwaliteit

Om effectief te boren heb je stevige boren nodig. Als de boortjes niet goed gemaakt zijn, kunnen ze breken of splinteren. De coating van de kroon draagt bij tot de kwaliteit ervan. Je kunt onderscheid maken tussen 2 soorten bekledingen

 • Gegalvaniseerde of gecoate boren
 • Gesinterde boren

Gegalvaniseerde boren zijn boren waarbij de diamanten met een enkele laag aan de schacht gehecht zijn. Als deze laag opgebruikt is, moet de boor vervangen worden. Dit type is het goedkopere. Gesinterde diamanten worden gekenmerkt door meerdere lagen. Ze gaan langer mee en zijn daarom duurder. Bij het schoonmaken van de boor moet je een aluminiumoxide steen gebruiken, die dan een nieuwe laag blootlegt.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een diamantboor koopt

Om je een nog beter inzicht in het onderwerp te geven, hebben we de meest gestelde vragen over diamantboren gebundeld en beantwoord.

Wat is er speciaal aan diamantboren en welke voordelen bieden ze?

De diamantboor is een boor, d.w.z. een hulpstuk voor een boormachine dat bekleed is met diamant. In dit geval gaat het echter niet om echte diamanten, maar om een synthetisch vervaardigd materiaal.

Diamantboren zijn geen boren zelf, maar boorkoppen. Ze kunnen ook op verschillende boormachines bevestigd worden, zoals een accuboormachine. (Image source: cetteup / unsplash)

De eigenschap van de diamantboor is dat hij het hardste en gemakkelijk breekbare materiaal, zoals hard porselein-steengoed, gemakkelijk kan doorboren zonder het te beschadigen. Dit komt omdat harde materialen alleen met nog harder materiaal geboord kunnen worden. Diamanten zijn harder dan de meeste andere materialen. Vergeleken met gewone boren zijn diamantboren sterker en kunnen ze harder materiaal boren. Bovendien slijten diamantboren minder snel omdat ze zichzelf opnieuw scherpen.

Voor wie zijn diamantboren geschikt?

Een diamantboor is geschikt voor iedereen die in hard materiaal wil boren. Het komt vaak voor dat gewone boren het bij het boren begeven omdat ze niet sterk genoeg zijn. Voor deze gevallen heb je de diamantboor nodig. Diamantboren worden vooral vaak gebruikt voor het boren van glas of tegels. Dus als je ramen wilt plaatsen, een aquarium wilt bouwen of in het algemeen in harder materiaal moet boren, kun je beter een diamantboor gebruiken. Diamantboren zijn ook geschikt voor iedereen die het werk zelf wil doen. Je hoeft niet per se een vakman te zijn om te boren. Met de juiste toepassing kun je ook zelf thuis tegels, glas en meer boren zonder iets te breken.

Wat kan ik boren met diamantboren?

Een bijzondere eigenschap van de diamantboor is zijn vermogen om een reeks verschillende materialen te boren zonder ze te beschadigen. Materialen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Fijn steengoed (bv. tegels)
 • Glas
 • Hout
 • Natuursteen (bv. graniet of marmer)
 • Porselein
 • Beton
 • Kostbare steen

Opgemerkt moet worden dat je, afhankelijk van het materiaal, ofwel droog ofwel nat moet boren. Je moet je er ook van vergewissen dat de betreffende boor geschikt is voor het materiaal. Als je zowel droog als nat wilt boren, kun je boren vinden die voor beide geschikt zijn.

Welke soorten diamantboren zijn er?

Diamantboren kunnen in 2 soorten verdeeld worden. De ene is een diamantboor voor droog boren en de andere is een diamantboor voor nat boren. Wat geboord wordt en hoe hangt af van de dikte van het materiaal. In het algemeen wordt heel hard materiaal nat geboord en niet zo hard materiaal droog. Als het materiaal van gemiddelde hardheid is, kun je zowel droog als nat boren. De twee boormethoden verschillen in die zin dat droog boren zonder water gebeurt. Als je voor beide een boor nodig hebt, zijn er universele boren voor nat en droog boren.

Diamantboor voor droog boren

Een diamantboor voor droog boren is geschikt voor watergevoelige materialen. Deze hebben meestal holtes waar geen water in mag. Deze omvatten

 • Baksteen
 • Zandsteen
 • Poroton

Om je een idee te geven van de voor- en nadelen van dit type boormachine, zetten we ze kort voor je op een rijtje.

Voordelen
 • Schoner
 • Goedkoper
 • Beter voor elektronica
Nadelen
 • Veel stof
 • Koeling

Droog boren is goed voor het monteren van elektrische apparatuur omdat er geen waterschade of kortsluiting optreedt. Maar omdat je geen waterkoeling hebt, is het belangrijk dat de diamantboor een geïntegreerd koelsysteem heeft. De meeste droogboren gebruiken paraffine om te koelen. Omdat je op extra koeling kunt besparen, is deze methode goedkoper. Droog boren kan erg stoffig zijn. Je kunt dit stof opzuigen. Het resultaat is schoner dan bij nat boren omdat er geen boorspoeling is. Met de juiste uitrusting kan zelfs gewapend beton droog geboord worden.

Diamantboren voor nat boren

Nat boren wordt gebruikt voor zeer harde materialen waar luchtkoeling alleen niet voldoende is en water nodig is als koelmiddel. Nat boren wordt gebruikt voor:

 • Beton (gewapend beton)
 • Graniet
 • Marmer
 • Fijn steengoed
 • Glas

Om je te laten zien wat deze methode inhoudt. Laten we de voordelen en nadelen op een rijtje zetten.

Voordelen
 • Minder stof
 • Voormeten
 • Koelen
Nadelen
 • Extra gereedschap nodig
 • Meer zorg
 • Modder

Als je nat wilt boren, heb je gereedschap nodig zoals koelvloeistof, wat deze soort duurder maakt. Je moet niet boren in de buurt van elektronica of elektriciteits- en waterleidingen wegens mogelijke schade. Je eindigt met meer vuil dan bij droogboren, maar minder stof tijdens het boren. Bovendien kun je nauwkeurig werken en ben je beschermd tegen oververhitting door externe koelvloeistoffen.

Hoeveel kosten diamantboren?

De prijsklasse voor diamantboren is 8 tot 500 euro. Losse diamantboren vind je ook voor zo weinig als 1 euro. Bedenk echter wel dat de kwaliteit van de boor van cruciaal belang is. Om een goed gemaakt kernbit te krijgen, zal de prijs meestal ook hoger zijn, wegens hogere fabricagekosten.
De prijs van een diamantboor varieert naargelang de grootte.

Diamantboren voor het boren van tegels of glas blijven echter betaalbaar. In de prijsklasse van meer dan 100 euro zijn diamantboren verkrijgbaar vanaf een maat van 68 mm. Voor nauwkeurig boren van deze afmetingen heb je een boorstandaard nodig. Diamantboren zijn iets duurder dan gewone boren. Bij goed gebruik zijn ze echter zeer duurzaam, zodat je ze minder vaak hoeft te kopen. Ze worden vaak in sets verkocht.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van diamantboren?

Om de levensduur en de functionaliteit van je boormachine te behouden, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier gebruikt. Om dit te doen zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het gebruik ervan. Je kunt elk onderdeel hieronder doornemen:
Kühlung

Koelen

Het koelen van de boor is essentieel. Tijdens het boren kan een boor snel oververhit raken, waardoor de boor beschadigd wordt. Zelfs met een ingebouwd koelsysteem moet je regelmatig afkoelpauzes inlassen tussendoor, want de boor kan nog steeds te heet worden. Om oververhitting te voorkomen, moet je ook op de snelheid letten.

Bewegung

Verplaats

de boor Tijdens het boren moet je ervoor zorgen dat de boor schuin gezet wordt en dan in een cirkelvormige beweging bewogen wordt. Tijdens het boren mag maar een klein beetje druk op de boor uitgeoefend worden. Om te voorkomen dat de boor in het midden wegglijdt, is het de moeite waard om fixeerhulpjes te gebruiken. Je moet je er ook van vergewissen dat er geen water- of elektriciteitsleidingen in de buurt zijn. In huurflats moet je eerst met je huisbaas overleggen voor je gaat boren. De boor kan ook op verschillende machines gemonteerd worden. Voor het juiste resultaat moet je nagaan welke machine het meest geschikt is voor je project. Je kunt diamantkernbits gebruiken op

 • Haakse slijpmachine
 • Draadloze boormachine
Drehzahl

Snelheid

Bij het boren is het belangrijk te letten op de draaisnelheid van de boor. Dit voorkomt schade aan het materiaal en oververhitting. De snelheid hangt af van het materiaal en de soort boor. Voor het boren van hout moet een lagere snelheid worden gebruikt dan voor metaal. Je kunt de snelheid berekenen met behulp van de diameter van de boor en de snijsnelheid. Dit laatste is de snelheid waarmee de boor over het materiaal beweegt. Je kunt hiervoor online rekenmachines vinden. We hebben er hieronder een voor je gelinkt. Om je een idee te geven, hebben we een voorbeeld samengesteld.

Maat Snijsnelheid in meters per minuut Snelheid per minuut
4 mm 30 m/min 2.400
6 mm 30 m/min 1.600
8 mm 30 m/min 1.200

Grofweg geldt: hoe kleiner de boordiameter, dus de maat, hoe hoger de snelheid. Voor de meeste materialen moet de snelheid na het boren slechts langzaam opgevoerd worden.

Bohrmaterial

Boormateriaal

Bij het materiaal moet je erop letten of het nat of droog is om te boren. Bovendien moet de boor harder zijn dan het materiaal. De scoringshardheid moet dus hoger zijn. De hardheid van de kerven varieert naargelang het materiaal. De hardheid wordt gemeten op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 het hardst is. Om je de verschillende krashardheden te laten zien, is hier een korte tabel. Als je meer over het onderwerp wilt weten, is aan het eind meer informatie gekoppeld.

Materiaal Krashardheid
Normale tegels 3
Glas 6
Porcellanato 8

Als je glas wilt boren, moet je er rekening mee houden dat niet elke glassoort geboord kan worden. In gehard glas mag niet geboord worden omdat het meteen versplintert. Gehard glas is bijvoorbeeld in

 • Touchscreens
 • Glazen meubels
 • Ruiten

Behalve gehard glas is ook veiligheidsglas ongeschikt om te boren. Materiaal dat te zacht is kan leiden tot verstopping van de boor. De diamantboor werd in de eerste plaats ontwikkeld voor harde materialen. Afhankelijk van het materiaal kunnen andere soorten boren gebruikt worden. Om bijvoorbeeld steen te boren, raden we een kernboor met een diamantbit aan.

Schutzbekleidung

Beschermende kleding

Het laatste waar je aan moet denken is beschermende kleding. Omdat tijdens het boren veel materiaal kan worden opgeroerd of het erg lawaaierig kan worden, moet je je dienovereenkomstig beschermen. De uitrusting moet bestaan uit

 • Veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Ademhalingsbescherming, als er veel stof is

Beschermende kleding mag niet weggedaan worden, ook al wordt ze maar zelden gebruikt. Tijdens het boren mag geen stof in de buurt van de boor komen. Mouwen en dergelijke moeten dienovereenkomstig opgerold worden. Dekens en andere voorwerpen mogen niet in de buurt zijn.

Welke aanvullende uitrusting is geschikt voor een diamantboor?

Accessoires voor boren kunnen het boren voor jou gemakkelijker maken. Behalve beschermende kleding is het ook de moeite waard om accessoires aan te schaffen. Om nauwkeurig te boren, is het handig om centreerhulpjes te gebruiken. Er kunnen ook zuignappen gebruikt worden om de boor op zijn plaats te houden. Om te voorkomen dat de boor wegglijdt, kun je ook boorkussens van kurk of rubber gebruiken. Tape kan ook gebruikt worden om plekken te markeren of om te voorkomen dat de boor wegglijdt.

Beschermende kleding is een must bij het boren. Behalve beschermende kleding is ook extra uitrusting voor het boren een noodzakelijk hulpmiddel. (Foto bron: Andrea Piacquadio / pexel)

Als je dieper wilt boren dan je boormachine toelaat, kun je boorverlengstukken gebruiken. Het verlengstuk moet aangepast zijn aan het boormodel en de boorsoort. Een afzuigkap helpt bij droogboren. Het kan gebruikt worden om het ontstane stof op te zuigen. Daardoor is het resultaat schoon en adem je minder stof in.

Beeldbron: Phadventure / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies