Digitale fotolijst
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Toen de digitale fotografie-industrie in het begin van het laatste decennium explodeerde, had dit enorme gevolgen voor de manier waarop de mensen met analoge fotografie omgingen. Een gevolg daarvan was dat de traditionele fotoalbums steeds minder gebruikt werden. Tegelijkertijd werden de digitale fotolijsten op de markt gebracht.

Elke dag, of daar nu je digitale camera of je smartphone voor gebruikt, maak je honderden foto’s. Soms wil je ze niet alleen op je telefoon opslaan, omdat ze daar voor onbepaalde tijd blijven staan. Digitale fotolijsten bieden je een mooie manier om je foto’s met anderen te delen. Lees verder om uit te vinden hoe handig en leuk ze zijn!
Belangrijk om te weten

  • Digitale fotolijsten stellen je in staat om beelden op een scherm weer te geven zonder dat er een computer of ander aangesloten apparaat nodig is. Ze fungeren als een diapresentatie, met de mogelijkheid om de intervaltijd tussen elke foto aan te passen.
  • Digitale fotolijsten zijn onafhankelijke apparaten die alleen op het lichtnet aangesloten hoeven te worden. Dit betekent niet dat ze niet kunnen worden aangesloten op bijvoorbeeld een televisie om daarop foto’s te tonen. Deze fotolijsten kunnen beelden opslaan op hun interne geheugen en werken met geheugenkaarten of USB-poorten om ze te laden.
  • De aankoopcriteria die moeten worden overwogen voordat je een digitale fotolijst gaat kopen, zijn het formaat van de beelden die het toelaat, de grootte van het geheugen en de connectiviteit, de grootte en de resolutie van het scherm, en enkele extra functies zoals onder andere afstandsbedieningen.

Onze selectie: De beste digitale fotolijsten op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste digitale fotolijsten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale digitale fotolijst een stuk eenvoudiger.

De meest stijlvolle digitale fotolijst

Hama staat synoniem voor producten van een goede kwaliteit, tegen een betaalbare prijs. Dat blijkt ook uit dit digitale fotolijstje. We zijn fan van het design! Het stijlvolle fotolijstje zal gegarandeerd de aandacht van je visite trekken.

De Slimline 8 is een digitaal fotokader dat al je foto’s projecteert op een kraakhelder LED-scherm met 4:3 formaat. Dankzij het handige Split Screen kun je er ook voor kiezen om verschillende foto’s tegelijkertijd te laten zien.

Onze favoriete digitale fotolijst met afstandsbediening

De Intenso Photo Agent Plus digitale fotolijst heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs toon je een groot aantal foto’s achter elkaar in een diashow. De afstandsbediening zorgt ervoor dat je het apparaat eenvoudig kunt bedienen vanaf bijvoorbeeld je bank. Handig als je in een luie bui bent.

De beeldkwaliteit van het fotolijstje is uitstekend. De resolutie van het beeldscherm is 800 x 480 pixels met een contrastverhouding van 400:1.

De beste digitale fotolijst voor scherpe foto’s vanuit alle hoeken

Met behulp van een geheugenkaart of USB-stick kun je gemakkelijk de foto’s in het systeem van de digitale fotolijst van Soulgoods laden. Het tempo van de weergave kun je handmatig aanpassen. De foto’s zijn erg scherp.

Het is ook mogelijk om video’s en muziek af te spelen. Het apparaat beschikt bovendien over een klok- en agendafunctie. De digitale fotolijst is 19,4 cm breed en 13,5 cm hoog. De dikte is 8 mm en heeft met de voet erbij een diepte van 7,5 cm.

De beste digitale fotolijst om in contact met familie te blijven

Met de digitale fotolijst van Denver gaat er een wereld voor je open. Het apparaat is gekoppeld aan de Frameo app. Hierdoor kun je een foto die je met jouw telefoon maakt eenvoudig via de Frameo app direct naar het fotolijstje sturen dat bijvoorbeeld bij je oma, opa, moeder, vader, broertje of vriend in de woonkamer staat.

Dat is leuk! We zijn helemaal weg van dit apparaat. Hele families of vriendengroepen kunnen foto’s sturen naar die ene fotolijst.

Shopgids: Alles wat je moet weten over digitale fotolijsten

Het is van groot belang dat je voordat je een digitale fotolijst koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Marco-digital

Eén van de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van een digitale fotolijst is het interne geheugen.
(Bron: Joshua Resnick: 36626444/ 123rf.com)

Wat is een digitale fotolijst precies?

Een digitale fotolijst is een elektronisch apparaat dat via een scherm digitale beelden of video’s weergeeft zonder dat er een verbinding met een computer nodig is. Als presentatie worden de foto’s meestal één voor één als dia’s en met een instelbare tijdsinterval doorgegeven. Dit is het digitale formaat van traditionele fotoalbums.

Waarom heb ik een digitale fotolijst nodig?

Met de komst van snapshots die door digitale camera’s en smartphones mogelijk zijn, drukt bijna niemand meer foto’s af. Ook zijn er weinig mensen die ze nog in fotoalbum’s plakken. Als je een digitale fotolijst hebt is dat een ideale manier om je leukste foto’s of video’s met je gasten te delen, zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen.

Het is zo eenvoudig om beelden op te slaan op je mobiele telefoon of in de beschikbare digitale clouds dat de meeste mensen de camera voortdurend gebruiken om honderden foto’s te nemen. Soms denk je dat je ze in de toekomst zal gebruiken, maar dit gebeurt zelden. Met een digitale fotolijst kun je je foto’s hun werk laten doen: ze zorgen ervoor dat je de mooiste momenten niet vergeet.

Ryan DucieNixplay Marketing Manager
“Vandaag de dag zien we niet alleen foto’s in digitale lijsten. Het is ook mogelijk om video’s te bekijken, naar muziek te luisteren via de luidsprekers en verbinding te maken met allerlei intelligente apparaten.”

Wat heb ik nodig om foto’s of video’s te uploaden naar een digitale fotolijst?

Het opladen van materiaal naar een fotolijst is zeer eenvoudig. Het eerste wat je moet doen is kijken welke connecties er zijn met je model. De meeste kunnen worden aangesloten via USB en verschillende geheugenkaarten. Zodra je de fotolijst hebt, gebruik je gewoon de juiste kabel of steek je de juiste kaart erin om de foto’s en video’s op te laden die je wilt.

Wat zijn de onderdelen van een digitale fotolijst?

Digitale fotolijsten zijn vrij elementaire apparaten. De meest basismodellen bestaan uit een LCD-scherm om het materiaal te bekijken, een intern geheugen om de multimedia-inhoud op te slaan, een kaartlezer of USB-ingang en een eenvoudige besturingssoftware die de overdracht van bestanden en de configuratie van de manieren om de foto’s te bekijken mogelijk maakt.

Tegenwoordig zijn de modernste digitale fotolijsten voorzien van nieuwe functies. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is een draadloze, wifi- of bluetooth-verbinding om de fotolijst aan te sluiten op computers en mobiele telefoons. Ze hebben ook een beelduitgang voor tv of monitor, batterijvoeding en afstandsbediening.

Digitale-fotolijst

De meeste digitale fotolijsten hebben een touch screen-bedieningspaneel waarmee je kunt kiezen hoe je je foto’s wilt weergeven.
(Bron: Lightfieldstudios: 117386872/ 123rf.com)

Is het ontwerp van digitale fotolijsten belangrijk?

Ja, uiteraard! Digitale lijsten hebben ook een esthetische of decoratieve functie en de fabrikanten houden daar rekening mee. Er zijn modellen met grotere en kleinere lijsten en in verschillende stijlen, d.w.z. met meer traditionele of modernere lijnen. Sommige lijken meer op tabletten en andere hebben een meer “retro”-stijl.

Op welke technische aspecten moet ik letten bij een digitale fotolijst?

Al is het een basisapparaat, de technische aspecten kunnen het verschil maken tussen een functionele digitale fotolijst en een fotolijst waar je niet veel mee kunt doen. Daarom is het aan te raden om bij de productbeschrijvingen de componenten en technische gegevens te analyseren om niet de verkeerde keuze te maken. De volgende tabel geeft een overzicht van de belangrijkste functies:

Technisch aspect Wat betekent dit? Wat raden we aan:
Schermresolutie Dit verwijst naar het aantal pixels dat op het scherm kan worden weergegeven. Een resolutie van 800 x 600 of 800 x 480 pixels wordt aanbevolen. Deze resolutie geeft ons een dichtheid van ongeveer 100 pixels per inch.
Beeldverhouding Dit is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het scherm, waarmee een relatie wordt verkregen die zo wordt genoemd. De beste beeldverhouding voor digitale fotolijsten is 16:10, omdat het een ideaal grootbeeldformaat voor foto’s is.
Intern geheugen De eenheid van de digitale fotolijst die gegevens en bestanden opslaat. In dit geval, foto’s en video’s. Om de moeite waard te zijn, moet een digitale fotolijkst minstens 512 MB intern geheugen hebben.
Aansluitpoorten Dit zijn de mogelijkheden en formaten om de digitale fotolijst aan te sluiten op andere apparaten, zoals TV, computers of smartphones. Naast de USB-ingangen (hoe meer, hoe beter), raden we een fotolijst aan met sleuven voor verschillende geheugenkaarten (zoals SD, SDHC).

Welke beeldformaten ondersteunen digitale fotolijsten?

Bijna alle digitale fotolijsten accepteren het JPEG-formaat (de standaard bestandscompressiemethode). Waar je op moet letten is dat de lijst geen beperkingen heeft op de grootte van de beelden. Het moet mogelijk zijn om foto’s met een resolutie tot 12 megapixels te gebruiken, maar het is raadzaam om dit formaat een beetje te verkleinen zodat je een groter aantal foto’s kunt opladen.

Als je de mogelijkheid hebt om video’s af te spelen, zijn digitale fotolijsten bijna altijd compatibel met MPEG-4 en MJPEG formaten. Houd er echter rekening mee dat je bij het maken van foto’s de hoogste resolutie moet kiezen. Op deze manier zullen ze er beter uitzien op de digitale fotolijst als je de bestanden overbrengt.

Hoe stel ik foto’s in of synchroniseer ik ze met een digitale fotolijst?

Het is meestal een zeer eenvoudige procedure. Vrijwel alle digitale fotolijsten hebben een touch screen-bedieningspaneel waarmee je de manier kunt kiezen waarop je je foto’s wilt weergeven: de voortgang van de dia’s of het tijdsinterval tussen de verschillende beelden. Je kunt deze instellingen op elk moment aanpassen en wijzigen, zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.

Bovendien hebben de meeste modellen bewegingssensoren met automatische aan/uit-functies. Dit betekent dat je het digitale frame niet elke keer hoeft te activeren als je de kamer binnenkomt. Als je bij de fotolijst in de buurt komt, zullen de foto’s onmiddellijk zichtbaar worden. En als je weggaat gebeurt hetzelfde: het gaat automatisch uit.

Digitale-fotolijst

De meeste digitale fotolijsten accepteren het JPEG-formaat.
(Bron: Georgerudy: 53993111/ 123rf.com)

Hoe moet het schermoppervlak van een digitale fotolijst er uitzien?

Niet alle digitale schermen zijn hetzelfde. Het oppervlak van deze apparaten kan van invloed zijn op de manier waarop we foto’s waarnemen. De beste digitale fotolijsten zijn voorzien van niet-reflecterende matte schermen. Anderen hebben een scherm bedekt met een stuk glas. In dit geval wordt een lichte verblinding gecreëerd en gaat de beeldkwaliteit enigszins verloren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een digitale fotolijst?

Zoals met veel technologische apparaten het geval is, zijn digitale fotolijsten niet voor iedereen geschikt. Voordat je een model kiest, is het handig om na te denken over het gebruik dat je ervan wilt maken en je voor te stellen waar en hoe je het wilt installeren. In de volgende tabel tonen we je enkele voor- en nadelen van een digitale fotolijst.

Voordelen
  • Foto”s en video”s zijn eenvoudig te uploaden.
  • De digitale fotolijst laat de foto”s automatisch zien, zoals bij een diavoorstelling.
  • De lijst gebruikt heel weinig energie.
  • Het is een decoratief element dat deel uit maakt van je inrichting.
Nadelen
  • Ze hebben electriciteit nodig
  • De displays raken vrij snel verouderd.
  • De processoren zijn meestal elementair en de synchronisatie van foto”s en hun configuratie kunnen langzaam worden.

Wat is de beste manier om een digitale fotolijst in huis te installeren?

Dit is een kwestie van smaak. De meeste digitale fotolijsten bieden twee mogelijkheden: Je kunt ze aan de muur hangen. Of je kunt ze verticaal of horizontaal op een meubel of tafel neerzetten met het bijbehorende steuntje. Er moet uiteraard wel een stopcontact in de buurt zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een digitale fotolijst om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de digitale fotolijst die je nodig hebt:

Scherm

Het scherm is het meest opvallende element van een digitale fotolijst. Hierop zie je alle beelden die je wilt laten zien. Je moet ervoor zorgen dat het oppervlak antireflecterend is en dat het een resolutie heeft van minstens 800 x 600 pixels. Anders zal de kwaliteit niet optimaal zijn. Een ander criterium is de beeldverhouding, waarbij 16:10 het ideale breedbeeldformaat is.

Digitale-fotolijst

Eén van de voordelen van digitale fotolijsten is dat ze heel weinig energie verbruiken.
(Bron: Andriy Popov: 88244993/ 123rf.com)

Intern geheugen

Je hebt niet veel aan een mooie digitale fotolijst als deze niet genoeg capaciteit heeft om de gekozen foto’s op te slaan en te laten zien. Als je naar de productbeschrijving kijkt, controleer dan of het interne geheugen van het product minimaal 512 MB is. Houd er rekening mee dat met de hoeveelheid foto’s die je elke dag met je smartphone maakt, je waarschijnlijk veel beelden hebt opgeslagen.

Aansluitpoorten

Digitale fotolijsten zijn natuurlijk onafhankelijke eenheden, maar hun functies worden versterkt als ze kunnen worden gekoppeld aan andere apparaten. De waarde van dit criterium zal afhangen van het aantal en de verscheidenheid van de bestaande aansluitpoorten. Het is daarom aanbevolen dat je fotolijst minstens 2 USB-ingangen en geheugenkaartlezers heeft.

Ontwerp

Zoals we hebben uitgelegd, hebben digitale lijsten ook een decoratieve functie, d.w.z. ze zijn een decoratief element in je woning. En hoewel smaken verschillen, is het een goed idee om goed op het ontwerp van de fotolijst te letten voordat je je aankoop doet, om er zeker van te zijn dat het ontwerp en het formaat past bij de overige inrichting van je kamer.

Ondersteunde formaten

Dankzij de technologische vooruitgang zijn er vandaag de dag verschillende soorten beeldformaten en het is mogelijk dat je een voorkeur voor een specifiek beeldformaat hebt. Voordat je je digitale fotolijst kiest, kun je het beste controleren of deze de bekende beeld- of videoformaten ondersteunt, omdat sommige fotolijstmodellen slechts met een paar ervan compatibel zijn.

Samenvatting

Digitale fotolijsten zijn elektronische apparaten die alle foto’s of video’s tonen die je naar hun interne geheugen uploadt. Ze zijn ideaal om in je huis te hebben, omdat je hiermee beelden van je beste herinneringen of speciale momenten met elkaar kunt delen. Het voordeel is dat ze niet afhankelijk zijn van externe apparaten, zoals een computer, en dat ze heel decoratief zijn in huis.

Digitale fotolijsten hebben over het algemeen extra functies, zoals een klok, een kalender, een muziekspeler en films. Bovendien verbruiken ze zeer weinig energie, omdat bijna allemaal bewegingssensoren hebben, zodat ze automatisch aan en uit gaan als ze mensen in de buurt detecteren. De beste fotolijsten tonen de beelden in HD-resolutie en 16:10 beeldverhouding.

Vond je ons artikel over digitale fotolijsten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte digitale fotolijst kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Konstantin Pelikh: 88392906/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies