Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Binnenkort zullen FM radio’s tot het verleden gaan behoren. De Duitse regering is van plan het FM-net in 2022 uit te schakelen. De nieuwe technologie voor het uitzenden van radiosignalen heet DAB. Dit zal digitale radio’s ondersteunen. Dienovereenkomstig kun je digitale radio’s beschouwen als de opvolger of verdere ontwikkeling van FM radio. Voor iedereen die nu een beetje sceptisch is, maak je geen zorgen! Vergeleken met FM heeft DAB bijna alleen maar voordelen, en digitale radio’s hebben dezelfde voordelen als oude, analoge radio’s.

In onze grote digitale radio test 2021 willen we je de voordelen en voordelen van dit toestel en de nieuwe technologie laten zien. Je krijgt belangrijke informatie over de verschillende soorten digitale radio’s, en ook over de criteria waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat. Daarnaast gaan we ook in op enkele interessante producten in verschillende categorieën die je zeker eens van dichtbij moet bekijken. Met behulp van ons test artikel zou je de beste digitale radio voor jou moeten kunnen vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Digitale radio’s zijn de verdere ontwikkeling van FM radio en gebruiken de DAB standaard voor datatransmissie.
 • Er zijn mobiele en stationaire digitale radio’s. Stationaire radio’s worden opgesteld als een meubelstuk en worden daarna meestal niet meer verplaatst. Draagbare digitale radio’s, daarentegen, kunnen overal mee naar toe genomen worden. Digitale radio’s worden in bijna alle nieuwe auto’s ingebouwd, dus de kans is vrij groot dat je er al een bezit zonder het te weten.
 • Zoals bijna elk technisch product zijn er digitale radio’s in verschillende kwaliteits- en prijsklassen. Zorg dat je weet wat je in een radio wilt voordat je hem koopt.

Digitale radio: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor digitale radio’s

Bij de aanschaf van een digitale radio zijn er veel criteria waarmee je rekening moet houden. Sommige zijn belangrijker, andere zijn een kwestie van persoonlijke smaak, zoals vormgeving of basvolume. We hebben enkele belangrijke criteria samengevat en toegelicht, waarmee je de meeste digitale radio’s kunt vergelijken en je er op kunt oriënteren. De criteria die je kunt gebruiken om digitale radio’s met elkaar te vergelijken zijn:

Soorten ontvangst

De soorten ontvangst moeten voor jou het eerste belangrijke aankoopcriterium zijn. Er zijn momenteel drie normen voor het uitzenden van radiosignalen: DAB, DAB+ en FM.

FM heeft nog steeds de grootste dekking in Duitsland en zou ook met je digitale radio te ontvangen moeten zijn.

Het is het beste als je radio alle drie de soorten kan ontvangen, want zo kun je het breedste spectrum aan zenders en informatie ontvangen. DAB+ kan heel interessant voor je zijn als je graag covers van liedjes of weersinformatie erbij ziet verschijnen. FM is nog steeds het wijdst verbreid in Duitsland en heeft het beste bereik. Dit betekent dat als je geen DAB of DAB+ signaal ontvangt, er een goede kans is dat je nog steeds via FM naar de radio kunt luisteren.

Voeding

Er zijn drie manieren om je digitale radio van stroom te voorzien. Ten eerste kun je je digitale wekkerradio van stroom voorzien met een lichtnetadapter. Dit is vooral handig als je je radio niet wilt verplaatsen, want dan hoef je niet bang te zijn dat je zonder stroom komt te zitten. Je kunt ook oplaadbare batterijen gebruiken om je radio van stroom te voorzien.

Digitale radio’s die op batterijen werken zijn meestal draagbaar en je kunt ze overal mee naartoe nemen. Oplaadbare batterijen hebben het voordeel dat je ze kunt opladen en geen nieuwe hoeft te kopen. Batterijen doen dat in sommige gevallen wel, maar oplaadbare batterijen gaan meestal niet zo lang mee als oplaadbare batterijen.

Radio’s die zowel door een batterij als door een wisselstroomadapter gevoed kunnen worden zijn prima oplossingen

.

Aansluitingen

Sommige digitale radio’s verschillen in het soort en aantal beschikbare aansluitingen. In principe geldt: hoe meer ingangen en uitgangen je radio heeft, hoe veelzijdiger je hem kunt gebruiken. Mogelijke aansluitingen zijn hoofdtelefoonaansluitingen of AUX aansluitingen voor luidsprekers. Er zijn ook radio’s met een of meer USB aansluitingen. Je kunt een USB verbinding gebruiken om je digitale radio op te laden of om gegevens uit te wisselen, bv. van je MP3 speler of mobiele telefoon. Er is meestal geen meerprijs voor meer aansluitingen.

Hoe meer aansluitingen je radio heeft, hoe flexibeler je hem kunt gebruiken.

Alleen als je verschillende radio’s van dezelfde fabrikant vergelijkt, kan het prijsverschil te wijten zijn aan het aantal aansluitingen. Bedenk daarom van tevoren goed welke aansluitingen je nodig hebt en wilt gebruiken, anders zul je achteraf speciale adapters moeten kopen, die vrij duur kunnen zijn.

Luidspreker prestaties

De luidspreker prestaties van je digitale radio is een van de belangrijkste aankoopcriteria. Als de luidsprekers op je digitale radio te zacht, te hard of in het algemeen geen mooi geluid hebben, is je radio bijna onbruikbaar. Natuurlijk kun je ook naar het nieuws luisteren zonder goede luidsprekers, maar vooral naar muziek luisteren is lang niet zo leuk met een slechte geluidskwaliteit. Ook als je van plan bent je digitale radio buiten veel te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de luidsprekers van je radio krachtig zijn, zodat je ondanks het lawaai toch nog iets kunt horen.

Gewicht en afmetingen

Digitale radio’s kunnen sterk variëren in afmetingen en gewicht. Stationaire digitale radio’s zijn vaak erg zwaar en erg groot. Maar dat is perfect in orde, want je zet ze eenmaal op en verplaatst ze niet meer. Dat is anders met mobiele radio’s. Als je je digitale radio mee wilt nemen naar het zwembad of op een picknick, bijvoorbeeld, wil je misschien niet het grootste, meest logge model kiezen. Digitale radio’s die tot 30 centimeter breed en 15 centimeter hoog zijn en niet meer dan 1 kilo wegen zijn ideaal voor uitstapjes en reizen.

Besluit: Welke soorten digitale radio’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een digitale radio wilt aanschaffen, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen. De productsoorten verschillen vooral in hun geschiktheid voor het beoogde gebruik.

Type Voordelen Nadelen
Draagbare digitale radio Zeer mobiel, Goede ontvangst, Makkelijk te gebruiken Zwakker geluid, Geen afstandsbediening
Stationaire digitale radio Hoge geluidskwaliteit met bas, Veel aansluitingen, Makkelijk te gebruiken Duur, Inflexibel gebruik

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten digitale radio, kun je de volgende paragrafen lezen.

Draagbare digitale radio

Draagbare digitale radio

Draagbare digitale radio’s zijn een van de best verkochte radio’s van allemaal. Je kunt een draagbare digitale radio bijna overal mee naartoe nemen. Je kunt op de hoogte blijven en naar muziek op de radio luisteren, waar je ook bent. Draagbare digitale radio’s scoren punten voor hun goede ontvangst en handzaamheid. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan stationaire radio’s. Helaas kan het geluid van een draagbare digitale radio niet wedijveren met dat van een stationaire radio. Door de veel kleinere klankkast is het geluid helaas niet zo vol als bij de stationaire versie.

Voordelen
 • Grote mobiliteit
 • Goede ontvangst
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Slechter geluid
 • Geen afstandsbediening

Helaas hebben de meeste draagbare digitale radio’s ook geen afstandsbediening.

De gemakkelijke hanteerbaarheid en extreme mobiliteit zijn echter zeer overtuigend en vormen een groot voordeel van de draagbare radiowekker

.

Stationaire digitale radio

Stationaire digitale radio

Stationaire digitale radio’s zijn vaak groter dan de mobiele versies. Meestal hebben de grotere radio’s ook het betere geluid, omdat ze een grotere klankkast hebben en er grotere basmembranen in kunnen. Behalve de zeer goede luisterervaring bieden stationaire digitale radio’s vaak ook een mooiere vormgeving. Ze zijn ontworpen om niet veel verplaatst te worden en om op een mooie plaats in huis te staan. De ontwerpers van stationaire radio’s zijn dan ook meestal wat vrijer en kunnen er vaak zeer grote kleurendisplays in plaatsen.

Voordelen
 • Hoge geluidskwaliteit met bas
 • Veel aansluitmogelijkheden
 • Gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • Duurder
 • Inflexibel in gebruik

Stroom wordt gewoonlijk geleverd via een netadapter. Bijgevolg kun je stationaire digitale radio’s alleen aansluiten op plaatsen waar een stopcontact in de buurt is. Bovendien zijn ze meestal veel duurder dan mobiele digitale radio’s. Of het goede geluid het wint van de gebrekkige beweeglijkheid en de hogere prijs, moet je zelf maar uitmaken.

Gids: Veel gestelde vragen over digitale radio in detail beantwoord

Wat is een digitale radio?

Digitale radio is de opvolger van analoge FM radio. Met een digitale radio kun je radiozenders ontvangen en beluisteren. De digitale radio heeft een antenne die digitale uitzendmethoden ontvangt. Deze nieuwe norm heet DAB. Dit staat voor Digital Audio Broadcasting (digitale audio omroep). De uitbreiding van DAB is DAB+. Met DAB+ kun je ook de covers, muziektitels en andere informatie zien. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan eens naar deze video. Hier wordt de belangrijkste informatie over digitale radio’s nog eens genoemd en uitgelegd.

Voor wie is een digitale radio geschikt?

Digitale radio’s zijn geschikt voor iedereen die graag naar muziek of nieuws op de radio luistert. Omdat digitale radio’s vaak in auto’s geïnstalleerd worden, gebruiken de meesten van ons bijna elke dag een digitale radio. In principe zijn digitale radio’s de verdere ontwikkeling van FM radio’s.

Digitalradio-1

In elke nieuwe auto worden digitale radio’s ingebouwd. Technisch verschillen deze radio’s bijna niets van een draagbare of stationaire digitale radio voor thuis.
(Image source: Unsplash / Jonathan Gallegos)

Dienovereenkomstig is iedereen die een FM radio gebruikt welkom om over te schakelen op het moderne alternatief, digitale radio, om te profiteren van de nieuwe technologie.

Waar heb ik ontvangst met mijn digitale radio?

Je kunt digitale radio ontvangen in bijna alle regio’s van Duitsland. Voor meer gedetailleerde informatie kun je terecht op de website van het Digital Radio Office Germany. Daar kun je precies nagaan welke DAB radiostations in je omgeving te ontvangen zijn.

Digitalradio-2

Je kunt je digitale radio bijna overal in Duitsland ontvangen. En als je niet zo zeker bent, kijk dan even naar de ontvangstverwachting van het Digital Radio Office Duitsland.
(Image source: unsplash / keri liwi)

De gegevens op deze website zijn zeer betrouwbaar en berusten op een initiatief van de ARD en de openbare en particuliere radio-omroepen.

Wat kost digitale radio?

Digitale radio’s zijn over het algemeen iets duurder dan gewone analoge radio’s. Verder spelen ook de kwaliteit, de uitrusting en, natuurlijk, het merk een belangrijke rol. Je kunt goede digitale radio’s krijgen voor tussen de 50 en 100 euro. Er zijn ook goedkopere alternatieven verkrijgbaar voor 15 tot 20 euro, maar je zult er op den duur waarschijnlijk niet veel plezier aan beleven omdat de luidsprekerkwaliteit vaak te wensen overlaat.
Type Prijs in euro’s
laag geprijsde draagbare digitale radio circa 20-30
goede draagbare digitale radio circa 50-100
hoogwaardige, stationaire digitale radio circa 200-500

Hoogwaardige en vooral stationaire digitale radio’s kunnen aanmerkelijk duurder zijn. In dit segment beginnen de prijzen bij ongeveer 200 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een digitale radio?

Er zijn inderdaad alternatieven voor digitale radio. Een klassiek alternatief is de analoge FM radio. Onze grootouders gebruikten al zulke radio’s en deden het er altijd goed mee. In 2022 is het echter de bedoeling dat het FM netwerk wordt uitgeschakeld, omdat met de DAB technologie van digitale radio een beter alternatief is gevonden dat muziek en nieuws in hogere kwaliteit uitzendt. Bijgevolg is de aanschaf van een FM radio nauwelijks nog de moeite waard.
Art Functie
FM radio Een analoge FM radio biedt de mogelijkheid om via FM naar de radio te luisteren. Dit toestel biedt niet meer functies dan gewoon naar nieuws en muziek luisteren.
Internet radio Met een Internet radio kun je naar muziek luisteren via het Internet. Je kunt verschillende zenders spelen en extra informatie krijgen, maar je bent ook afhankelijk van je internetverbinding

Internetradio’s zenden gegevens uit via het internet. Het voordeel is dat je naast het eigenlijke programma ook aanvullende informatie kunt krijgen. De transmissiekwaliteit is met een goede internetverbinding nog beter dan met een DAB transmissie. Anderzijds ben je ook afhankelijk van je internetverbinding en moet je een continue verbinding mogelijk maken. Dat is heel moeilijk, vooral als je in Duitsland op pad bent.

Digitalradio-3

Oude FM radio’s behoren tot het verleden. Het heden heet digitale radio en het biedt een aantal voordelen.
(Image source: Unsplash / Eric Nopanen)

Dienovereenkomstig moet je voor jezelf uitmaken wat voor soort radio je wilt kiezen. Maar de toekomst is beslist aan digitale radio’s en, in mindere mate, internetradio’s.

Welke fabrikanten van digitale radio’s worden aanbevolen?

Er zijn een aantal gerenommeerde fabrikanten van digitale radio’s. Tot de bekendste fabrikanten behoren zeker Sony, Grundig en AEG.

 1. Sony: Sony maakt al jaren radio’s en luidsprekers en is beslist een van de meest ervaren fabrikanten. Het Japanse technologiebedrijf produceert en verkoopt digitale radio’s onder de XDR serie. Sony’s toestellen zijn iets duurder, maar ze bieden ook vrij goedkopere alternatieven en staan voor goede kwaliteit.
 2. Grundig: Het voormalige Duitse bedrijf voor consumentenelektronica maakt ook al tientallen jaren radio’s. Grundig digitale radio’s zijn iets goedkoper dan Sony radio’s, maar ze zijn niet minder goed gemaakt. Ze overtuigen door hun geluid en hoge functionaliteit.
 3. AEG: De Duitse firma AEG maakt al elektronische apparaten sinds 1888. Als merk staat AEG voor understatement en je vindt hier waarschijnlijk niet de sjiekste ontwerpen. Wat AEG gemeen heeft met zijn voorgangers zijn hoge produktienormen en goede kwaliteit. AEG biedt ook digitale radio’s voor het kleinere budget.

Beeldbron: Jankovic/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies