Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Of je nu meubels in elkaar zet, tegels legt of vloeren renoveert – een goede waterpas is een must voor elke doe-het-zelver of vakman. En digitale waterpassen hebben een flinke voorsprong op mechanische. Ze bieden niet alleen een veel grotere meetnauwkeurigheid, maar zijn ook veel gemakkelijker in het gebruik.

Met onze grote digitale waterpas test 2022 willen we je helpen het juiste meetgereedschap voor je te vinden. Daartoe hebben we verschillende digitale waterpassen bekeken en de belangrijkste gegevens en feiten voor je uitgezocht. We tonen je ook de voor- en nadelen van de elektronische meetapparatuur. Veel leesplezier.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Digitale waterpassen hebben een veel grotere meetnauwkeurigheid dan mechanische waterpassen. Ze meten met een afwijking van minder dan 1 millimeter per meter.
 • De bediening ervan is eenvoudig en gebruiksvriendelijk dankzij de verschillende functies. Akoestische signalen helpen ook bij het aflezen van de meetwaarden in een groot aantal toepassingssituaties.
 • De prijzen variëren sterk, afhankelijk van lengte, fabrikant en kenmerken. Maar ook goedkope modellen doen wat ze beloven en meten met grote nauwkeurigheid.

Digitale waterpas test: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor digitale waterpassen

Als je een digitale waterpas zoekt, zul je op het internet veel verschillende soorten, modellen en leveranciers tegenkomen. Daarom willen we je hieronder laten zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de grote keuze aan waterpassen. De aspecten waarmee je digitale waterpassen kunt vergelijken om het juiste type voor je te vinden zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij deze criteria belangrijk is en waar je op moet letten.

Meetnauwkeurigheid

Digitale waterpassen verschillen sterk van mechanische waterpassen in hun meetnauwkeurigheid. Dit maakt digitale modellen veel betrouwbaarder en gemakkelijker in het gebruik. Ze meten met een afwijking van minder dan 1 millimeter per meter en bereiken zo aanzienlijk betere meetresultaten dan van gewone waterpassen verwacht kan worden.

Zelfs bij het meten van overhead, wat vaak nodig is, meten ze met een vergelijkbare afwijking. Zorg er dus voor dat je een waterpas kiest met deze afwijking. De meeste digitale waterpassen hebben ook een waterpasmeter. Ook hier scoren ze met uiterste nauwkeurigheid. Met een afwijking van slechts 0.029 graden geeft de digitale waterpas zeer nauwkeurige en betrouwbare resultaten.

Je moet er wel rekening mee houden dat het gereedschap er iets langer over doet om te rekenen dan een analoge waterpas. Het kan een paar seconden duren voor je het resultaat van je meting ziet.

Als je dus wilt dat je nieuwe meubelstuk nauwkeurig staat en je spiegel recht hangt, is de digitale waterpas een onmisbaar gereedschap voor klussers en doe-het-zelvers. De zeer nauwkeurige meetresultaten maken veel alledaagse montage- en installatieklussen gemakkelijker en zijn daarom een betrouwbare metgezel.

Digitale weergave

Digitale waterpassen maken het je niet alleen gemakkelijker om voorwerpen in balans te brengen en goede meetresultaten te bereiken. Ze hebben ook het voordeel dat ze een digitale display hebben waarop je de precieze maten kunt aflezen.

De meeste digitale weegschalen hebben ook een verlichte display, waardoor je het werktuig ook bij slecht licht optimaal kunt gebruiken.

De meettoestellen kunnen ook een digitale en een analoge aanwijzing hebben. In dit geval kan ook de waterpas gebruikt worden om te meten. Hoewel dit minder nauwkeurig is dan het digitale resultaat, kan het toch gebruikt worden voor ruwe metingen.

Akoestische kantelgeleiding

Om het gebruik van een digitale waterpas nog meer te optimaliseren, hebben veel modellen akoestische kantelgeleiding. Zo is het mogelijk te herkennen of een voorwerp waterpas is of niet, zelfs onder moeilijke omstandigheden.

Hoe dichter je bij de gewenste uitlijning komt, hoe sneller de signaaltoon wordt.

Als een continue toon klinkt, signaleert de digitale waterpas dat de helling 0 graden is, d.w.z. dat het voorwerp volkomen waterpas staat.

Het geluid, dat uitgeschakeld kan worden, helpt je om naast de digitale weergave ook akoestisch het gewenste meetresultaat waar te nemen. De akoestische kantelgeleider is een praktische toevoeging die de hanteerbaarheid verbetert. Het is geen must, maar het kan heel nuttig zijn, vooral op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Afhankelijk van de eisen die je aan je digitale waterpas stelt, kun je kiezen of je hem gebruikt of niet.

Levensduur / Batterij

Omdat de digitale waterpas niet meer op mechanica berust maar een elektronisch meetinstrument is, moet hij natuurlijk van stroom voorzien worden. Dit is de enige manier waarop hij zijn volle prestaties kan leveren. Daarom moet je je digitale waterpas voorzien van een krachtige batterij of een oplaadbare batterij, zodat je bruikbare en nauwkeurige meetresultaten krijgt. Ga bij de aanschaf van een waterpas na welke batterijen je nodig hebt en koop ze, indien nodig, tegelijk. In de regel hebben in de handel verkrijgbare digitale waterpassen twee 1,5 volt AA batterijen nodig.

Lengte

Afhankelijk van waar je je digitale waterpas voor wilt gebruiken, kun je kiezen uit verschillende lengtes. Van 30 tot 300 cm is bijna alles verkrijgbaar en geschikt voor bepaalde taken. Hieronder zie je welke lengtes handig zijn voor welke banen:

Lengte Toepassingsgebied
30 cm Meubelconstructie, Elektrisch installeren en betegelen
50-80 cm Universeel meetinstrument voor doe-het-zelvers
100 cm Metselen en betegelen
200 cm Muren rechttrekken
300 cm Grote meettoepassingen zoals vloerrenovatie

Als je een digitale waterpas zoekt voor het dagelijkse werk, dan zit je met een middelgrote versie beslist goed. Heb je hem echter nodig voor meer gespecialiseerde projecten, dan kies je beter voor een korter of langer niveau.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een digitale waterpas koopt

We willen de belangrijkste vragen over digitale waterpassen in de volgende paragrafen beantwoorden. We informeren je over enkele belangrijke punten en geven je enkele nuttige tips voor je aankoopbeslissing. Na het lezen van deze gids zou je alles moeten weten wat je moet weten over digitale waterpassen.

Wat is er bijzonder aan een digitale waterpas en welke voordelen biedt hij?

Met een digitale waterpas kun je je doe-het-zelf vaardigheden naar een nieuw niveau tillen. Door de betere hanteerbaarheid in vergelijking met een gewone waterpas bereik je preciezere meetresultaten en beter uitgelijnde voorwerpen.

Digitale Wasserwaage-1

Vervelende buigende en slecht zichtbare waterpassen behoren met de digitale waterpas tot het verleden. Ze maken het uitlijnen van voorwerpen veel gemakkelijker.
(Image source: Michal Jarmoluk / Pixabay)

Of het nu kort of lang is, het digitale meetinstrument geeft precieze resultaten bij elke lengte. Afhankelijk van het ontwerp zijn ze bruikbaar voor een grote verscheidenheid aan klussen. De digitale display maakt ook aflezen onafhankelijk van licht mogelijk en geen problemen met metingen boven het hoofd.

Sommige digitale waterpassen zijn zelfs uitgerust met Bluetooth.

De akoestische kantelgeleider is een ander bijzonder kenmerk van de digitale waterpas. Het geeft je extra steun als je niet goed op het scherm kunt kijken. Meubels, gordijnroedes, tegels of andere voorwerpen kunnen gemakkelijk uitgelijnd worden.

Welke soorten digitale waterpassen zijn er en hoe werken ze?

In het volgende laten we je kennis maken met de verschillende soorten digitale waterpassen. Er zijn twee fundamenteel verschillende versies, die beide hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben.

Digitale

waterpas De klassieke digitale waterpas is een populair meetinstrument geworden bij doe-het-zelvers en handwerkslieden. Of je nu meubels in elkaar wilt zetten, tegels nauwkeurig wilt leggen of een muur recht wilt maken, het elektronisch meetapparaat helpt je in alle situaties. Als je een voorwerp wilt uitlijnen om het in evenwicht te brengen, helpt de digitale waterpas je daarbij.

Hij meet de mate van inclinatie en geeft zeer nauwkeurige resultaten. Dit vertelt je of je plank waterpas staat of niet. Met behulp van een handige functie zendt het digitale meetapparaat een geluid uit dat sneller wordt naarmate je dichter bij de hellingsgraad van 0 komt. Als je een continu signaal hoort, heb je het voorwerp met succes uitgelijnd.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Zeer nauwkeurige meetresultaten
 • Akoestisch hulpsignaal
 • Lichtgewicht behuizing
Nadelen
 • Berekening duurt enkele seconden
 • Geluid kan irritant zijn
 • Alleen geschikt voor kleine meetoppervlakken

Digitale waterpassen verschillen ook in lengte. Kortere tot middelgrote meetinstrumenten zijn het meest geschikt voor thuiswerk of kleinere knutselprojecten. Langere daarentegen zijn meer geschikt voor bouwplaatsen of voor grotere verbouwingen van huizen of woningen.

Digitale waterpas met laser

Een ander type digitale waterpas is de laser waterpas. Hij wordt beschouwd als een verbeterde versie van de mechanische waterpas en werkt anders dan de gewone digitale versies. In plaats van een digitale weergave heeft de laserwaterpas nog steeds libellen, als het ware een analoge weergave. Met behulp van deze libellen moet de waterpas eerst uitgelijnd worden.

Fabrikanten leveren vaak een statief of muurbeugel om dit proces veel gemakkelijker te maken. De laserwaterpas zendt dan een lichtstraal uit die ofwel een stip, een ononderbroken lijn of zelfs een kruislijn oplevert. Je kunt dit gebruiken om je over een afstand van 10 tot 20 meter te oriënteren. Met de gegenereerde lijn kun je verschillende voorwerpen uitlijnen of verschillende punten van dezelfde hoogte op een voorwerp markeren. Je kunt ook oneffenheden op de vloer of de muren opsporen.

Voordelen
 • Groot meetbereik
 • Verhoogd zicht
 • Zeer nauwkeurige meetresultaten
 • Meestal geleverd met een statief
Nadelen
 • Uitlijnen met een waterpas kan onnauwkeurig zijn
 • Moeilijker uit te lijnen zonder statief
 • Hogere aanschafprijs

Hoe hoger de kwaliteit van je laserwaterpas, hoe meer je moet betalen. De prijs hangt echter vaak af van de uitrusting en de accessoires.

Hoe nauwkeurig zijn digitale waterpassen?

Wat nauwkeurigheid betreft, verschillen klassieke digitale waterpassen enigszins van de meer gespecialiseerde laserwaterpassen. Beide meetinstrumenten bereiken uiterst nauwkeurige meetresultaten en kunnen van groot nut zijn bij zowel kleinere verbouwingsprojecten als grotere renovatieprojecten.
Digitale waterpassen staan erom bekend dat ze meten met een afwijking van ongeveer 1 millimeter per meter.

De goedkopere versies kunnen iets meer dan 1 zijn, terwijl de betere modellen zelfs iets minder dan 1 millimeter per meter meten. Met laserwaterpassen kan de afwijking ongeveer 5 millimeter per meter zijn.

In plaats van te rekenen in millimeters per meter, kun je met de waterpas ook de hoekgraad opgeven. Hier wordt gemeten met een afwijking van slechts 0.029 graden.

Voor wie zijn digitale waterpassen geschikt?

Digitale waterpassen zijn geschikt voor iedereen die van tijd tot tijd montage-, installatie- of legwerkzaamheden uitvoert. Het digitale meetgereedschap kan je werk ook vergemakkelijken bij alledaagse klussen, zoals het ophangen van schilderijen, het monteren van spiegels of het in elkaar zetten van nieuwe meubels.

Digitale Wasserwaage-2

Om je foto’s zo nauwkeurig op te hangen als hier, kun je lijnen trekken met een digitale waterpas of je het werk besparen met een laser waterpas.
(Image source: Tim Gouw / pexels)

De iets langere versies en de laserwaterpas zijn daarentegen ook goed voor wie muren moet bouwen, platen moet leggen of muren en vloeren recht moet zetten. De digitale waterpas is nuttig gebleken voor zowel particuliere doe-het-zelvers als professionele beroepen.

Hoe ijk ik een digitale waterpas?

Digitale waterpassen moeten gekalibreerd worden voor ze voor het eerst gebruikt worden. Dit proces kan heel onbegrijpelijk zijn zonder instructies. Daarom hebben we een korte gids samengesteld die je kunt volgen. Je moet deze 10 stappen volgen

 1. Zet de waterpas op een vlakke ondergrond en leg hem op een willekeurige rand. Het scherm moet naar je toe wijzen.
 2. Zet het niveau aan.
 3. Wacht even en druk dan op de Reset of Cal toets om het kalibreren te beginnen.
 4. Na ongeveer 15 seconden druk je nogmaals op de Reset of Cal toets om de kalibratie te beëindigen.
 5. Draai dan de digitale waterpas 180 graden en plaats hem weer op de bovenrand.
 6. Druk nogmaals op de Reset of Cal toets. Het display toont dan “2”.
 7. Draai de schaal dan weer 180 graden om zijn eigen as (zodat hij ondersteboven staat).
 8. Druk nogmaals op Reset of Cal.
 9. Draai de digitale waterpas nog een laatste keer 180 graden.
 10. Na een kort ogenblik druk je opnieuw op Reset of Cal.

Met deze 10 stappen ijk je je digitale waterpas in alle mogelijke standen, zodat hij in elk van die standen nauwkeurig meet. Bedenk echter dat niet alle waterpassen hetzelfde zijn en dat de ijking anders kan zijn. Je kunt het beste de gebruiksaanwijzing raadplegen.

Hoeveel kost een digitale waterpas? Vooral in vergelijking met een waterpas zonder “kenmerken

” Omdat digitale waterpassen door veel verschillende leveranciers worden verkocht, is het prijsbereik betrekkelijk groot. Je kunt een eenvoudig elektronisch meetapparaat kopen voor zo weinig als 20 euro. Maar ze zijn ook verkrijgbaar voor rond de 300 euro. Middelhoog geprijsde modellen bieden echter de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Digitale waterpassen rond 100 euro hebben de beste prijs-prestatie verhouding.

De duurdere modellen zijn dan merkproducten, voorzien van extra functies of met een afwerking van hogere kwaliteit.

Ze hebben Bluetooth, afstandsbediening vanaf een smartphone of zijn magnetisch. Je kunt laserwaterpassen kopen vanaf 35 euro. Deze hebben echter niet de nodige muurbevestiging of statief. Met een montuur betaal je ongeveer 100 euro. Het volgende overzicht toont de verschillende prijzen van de meest gangbare lengtes digitale waterpassen.

Lengte Prijs
16 cm vanaf 15 euro
60 cm vanaf 50 euro
100 cm vanaf 75 euro

Voor dagelijks gebruik van een digitale waterpas zijn de goedkope versies en dus de gemiddelde lengtes voldoende. Ongeacht of het een digitale of een laser waterpas is, de meetafwijkingen zijn zeer klein, zodat ze met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn. Als je professioneel met een waterpas werkt, is het aan te raden een middelhoog tot hoog geprijsde versie te kiezen om de vereiste extra’s te dekken en idealiter voor langdurig gebruik.

Welke alternatieven zijn er voor een digitale waterpas?

Behalve de digitale waterpas zijn er nog twee andere alternatieven voor het meetgereedschap. In de volgende tabel hebben we de belangrijkste kenmerken van de twee alternatieven samengevat.

Art Omschrijving
Mechanische waterpas Werkt uitsluitend met libellen om voorwerpen uit te lijnen. Drie geïntegreerde waterbuizen zorgen voor goede meetresultaten op verschillende toepassingsgebieden. Ze zijn bijzonder geschikt voor het ophangen van schilderijen of kleiner montage- en installatiewerk.
Waterpas met roterende laser Creëert met een laser een boog van 360 graden die als een horizontale lijn zichtbaar wordt op alle muren van een kamer. Dit maakt precieze metingen mogelijk voor schilderwerk of het leggen van leidingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zelfstellende en mechanisch uitlijnbare waterpassen met roterende lasers.

Waar mechanische waterpassen verkrijgbaar zijn voor minder dan 10 euro en dus veel goedkoper zijn dan hun digitale alternatieven, zijn waterpassen met roterende lasers veel duurder. Je kunt ze kopen voor ongeveer 250 euro.

Beeldbron: Miroslava/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies