Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote dobbelspel test 2022. Hier stellen we alle dobbelspellen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste dobbelspel voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een dobbelspel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Dobbelspelletjes zijn ideaal voor gezellige avonden met familie of vrienden. Tegelijk bevordert het de cognitieve vaardigheden van kinderen en mensen op hogere leeftijd.
  • In principe kunnen dobbelspelletjes gespeeld worden vanaf de leeftijd van 3 jaar. Toch moet je op de aanbevolen leeftijd letten om jezelf, je kinderen, vrienden of ouders niet te vervelen of te overbelasten.
  • Goede spellen kunnen ook goedkoop zijn, want je kunt dobbelspellen voor zo weinig als 5€ in handen krijgen. Voor spellen met complexe inhoud en meer accessoires kunnen de prijzen iets hoger liggen. In het algemeen variëren de kosten echter van 5€ – 25€.

Dobbelspellen: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor do

bbelspellen In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om dobbelspellen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen kun je lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Speelleeftijd

Eerst en vooral is de speelleeftijd van cruciaal belang. Dobbelspelletjes zijn er voor bijna elke leeftijdsgroep. In het geval van dobbelspelletjes voor kinderen is het belangrijk op te merken dat kinderen jonger dan 36 maanden nog niet rijp genoeg zijn. Voor senioren is het belangrijk rekening te houden met de aanbevolen speelleeftijd en met de inhoud van het spel. Bovendien moet het dobbelspel overeenstemmen met de mentale leeftijd van de speler. Zoals hierboven kort opgemerkt, raden de meeste fabrikanten van spellen een leeftijd van 3 jaar of ouder aan. Het is daarom bijzonder belangrijk de minimumleeftijd in acht te nemen. Bedenk verder dat de aanbevolen leeftijd van het spel overeenkomt met de leeftijd van de spelers.

Let op de doelgroep, want elk dobbelspel heeft een andere moeilijkheidsgraad en leerdoel.

Als iemand veel ouder is, kan hij snel zijn belangstelling verliezen. Omgekeerd, als de persoon die speelt een bovengemiddelde mentale capaciteit heeft, zou hij al snel te weinig uitdaging kunnen krijgen.

Aantal spelers

Bij het starten en kiezen van het spel moet je er op letten dat het dobbelspel niet door meer dan het aangegeven maximum aantal spelleden gespeeld mag worden. Niettemin moet je er rekening mee houden dat het spel vervelend kan worden als het aantal spelende mensen vol is. Hoe vaker het dobbelspel echter gespeeld wordt, hoe meer gevoel je zult krijgen bij het kiezen van de juiste spelleden voor jou.

Funfactor

De funfactor is een heel belangrijke indicator bij de aanschaf van een dobbelspel. Het is vooral belangrijk voor kinderen en senioren. Omdat wij mensen heel snel onze belangstelling voor iets verliezen en er dus geen plezier meer aan beleven. Daarom is het zeer aan te raden om voor je het spel koopt eerst de beoordelingen en recensies van klanten te bekijken en dan te beslissen welk spel het meest geschikt is.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad is heel belangrijk voor kinderen of jongeren en voor de oudere generatie. Terwijl volwassenen bijna elk spel kunnen spelen, is het voor kinderen belangrijker dobbelspelletjes te kopen die geschikt zijn voor hun leeftijd. Als je spellen speelt die te veeleisend zijn voor jezelf of voor andere spelers, zal het moeilijk zijn om het spel op de lange duur leuk te houden, dus je moet je van tevoren goed informeren.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een dobbelspel koopt

In het volgende gaan we dieper in op de belangrijkste vragen over dobbelspellen.

Voor wie zijn dobbelspelletjes geschikt?

Dobbelspelletjes zijn geschikt voor iedereen die zijn vrije tijd weg van moderne digitale apparaten wil doorbrengen en zich in gezelschap van vrienden en familie goed wil vermaken. Er zijn twee soorten dobbelspelletjes, die in de volgende tabel met behulp van voorbeelden nader worden toegelicht.
Soort dobbelspel Beschrijving
Zuiver dobbelspel Meestal gespeeld met alleen dobbelstenen, een potlood en een stuk papier

  • Spel Mäxchen (2 dobbelstenen)
  • Yatzy (5 dobbelstenen)
Dobbelspel A combinatie van dobbelstenen en een bord

  • Risico
  • Backgammon
  • Fase 10

Bovendien stimuleren dobbelspelletjes ook de hersencellen en helpen ze vooral kinderenzich te ontwikkelen, want anders dan bij het digitale alternatief wordt niet alles getoond en moet je zelf nadenken.

wuerfelspiel-1

Dobbelspelletjes zijn leuk om met familie of vrienden te spelen.
(Image source: Guzhva/ 123rf.com)

Voor senioren daarentegen bieden dobbelspelletjes een kans om met andere mensen in contact te blijven en zich niet af te zonderen, en om de geestelijke gezondheid op peil te houden.

Hoeveel kosten dobbelspelletjes?

In principe kun je dobbelspelletjes kopen voor zo weinig als 5 euro. Dit betekent dat zelfs nieuwkomers op het gebied van dobbelspelletjes een goedkoop begin kunnen maken en zelf ontdekken of ze er plezier aan beleven. Maar als je speciale wensen hebt, zijn de spelletjes natuurlijk duurder. Toch blijven de prijzen binnen een redelijke marge en vergeleken met de digitale versie zouden de prijzen er toch niet toe moeten doen.

Wanneer kan ik een dobbelspel spelen?

Dobbelspelletjes kunnen op elk moment en bijna overal gespeeld worden. Of je gewoon een beker met dobbelstenen gebruikt om in de trein te spelen of een meerdelig spel dat je thuis gebruikt, is aan jou.
Wist je dat dobbelspelletjes in sommige landen in bepaalde jaren verboden waren? Vooral in de Middeleeuwen werden dobbelspelletjes vaak verboden en overtreders moesten boetes betalen. Rond 1800 waren er in Engelse gokhallen zelfs menselijke “dobbelsteen-slikkers” die alle dobbelstenen moesten inslikken bij een overval.

Dobbelspelletjes zijn ook bijzonder geschikt voor gezellige familie-avonden of spelletjesavonden met vrienden. De huiskamer of de tuin met stoelen en een tafel zijn hier perfect voor.

Welk dobbelspel is geschikt voor mij?

Je kunt door de bovenbalk klikken om het spel te vinden dat het beste bij je past. Er zijn speciale spelletjes voor elke situatie en voor elke leeftijdsgroep. Maar voor de volledigheid moeten we vermelden dat dobbelspelletjes die vooral geschikt zijn voor kinderen, ook leuk kunnen zijn voor volwassenen of senioren.

wuerfelspiel-2

De kleine dobbelspelletjes zijn een zegen voor kinderen tijdens saaie auto- en treinreizen.
(Image source: moritz320 / pixabay.com)

Het gemakkelijkste is om met je kinderen of je partner door het centrum van de stad te lopen en zelf te kijken en, in het beste geval, advies in te winnen!

Waarom zou ik een dobbelsteen bordspel kiezen?

Enerzijds kun je een gezelschapsspel kopen voor je vrije tijd, anderzijds kun je er met je kinderen mee spelen of een gezellige spelletjesavond met collega’s houden. Als je binnenkort een gezellige avond gepland hebt, is het dobbelbordspel altijd een uitstekende keuze. Als je nu ook de gelegenheid hebt om spelletjes te spelen met je collega’s of je lasten, kun je overwegen een dobbelbordspel te kopen. Zo kun je met veel kinderen tegelijk spelen en geen enkel kind zal denken dat je hem verwaarloost.
Wist je dat er een spelbord bestaat dat speciaal voor dobbelspelletjes ontworpen is? Dit heet een dobbelsteenplaat, dobbelsteenplank of dobbelsteenbak en is meestal rond achthoekig. De rand is iets hoger dan de rest van het bord, wat voorkomt dat de dobbelstenen wegrollen.

Waarom een dobbelspel voor kinderen?

Kinderen leren het best door speelse activiteiten, waaronder dobbelspelletjes. In de eerste plaats moet je dobbelspelletjes gebruiken als vrijetijdsbesteding om met je kinderen plezier te maken. Dobbelspelletjes zijn heel geschikt voor gezellige familie-avonden met het hele gezin. Daarbij kunnen jij en je kind, of bij het spelen met het gezin, samen waardevolle tijd doorbrengen en de relatie tussen jullie versterken.

Het is niet alleen geschikt om op bepaalde tijden van de dag te spelen, maar het is ook een ideale metgezel voor tussendoor op reis of in een wachtkamer.

Het leert je kind ook dat er andere spelletjes zijn, in dit geval dobbelspelletjes, die net zo leuk kunnen zijn als toestellen als TV, tablets, computers en smartphones. Speciale dobbelspelletjes voor kinderen zijn uiterst belangrijk voor de psychologische en intellectuele ontwikkeling.

Waarom een dobbelspel voor volwassenen?

Er zijn waarschijnlijk talloze redenen om een dobbelspel te kopen, want het biedt een geweldige afwisseling van het dagelijks leven. Dobbelspelletjes zijn niet alleen spelletjes voor tussendoor, maar je kunt er een leuke en gezellige tijd mee beleven met je partner, je kunt er gezellige spelavonden mee organiseren met het gezin of je kunt zelfs meedoen aan toernooien na veel oefenen. In het algemeen moet de nadruk echter liggen op samen plezier maken.

Waarom zou je dobbelspelletjes voor senioren kopen?

Er zijn waarschijnlijk talloze redenen om een dobbelspel te kopen. Vooral als het om dobbelspelletjes voor senioren gaat, kunnen ze helpen de mentale conditie op peil te houden of te verbeteren. Bovendien biedt het een afwisseling van het dagelijkse leven, want je kunt op een andere manier een leuke tijd met je geliefden doorbrengen.

wuerfelspiel-3

Er zijn dobbelspelletjes voor elke leeftijdsgroep: voor kinderen, volwassenen en senioren. Omdat dobbelspelletjes zo gevarieerd zijn, is er voor iedereen wel een geschikt exemplaar.
(Image source: ejaugsburg / pixabay.com)

Of het nu je partner is, je familie of je vrienden. Een gezellige avond, waarin natuurlijk het plezier op de voorgrond moet staan, is nu aangebroken. Na enige tijd en veel oefenen kun je je zelfs inschrijven voor toernooien. Niet alleen wordt het plezier bevorderd, maar ook de cognitieve vaardigheden worden in een mum van tijd verbeterd.

Waarom zou ik een motorkubus kiezen?

Je kind kan zijn motorische vaardigheden ontwikkelen door te spelen, wat heel belangrijk is voor zijn ontwikkeling. Veel studies hebben ook aangetoond dat kinderen veel baat kunnen hebben bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden op zeer jonge leeftijd.

Beeldbron: Pixabay.com / Aenigmatis-3D

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies