Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Documentenmappen -houders of -tassen zijn een zeer nuttig hulpmiddel voor zowel op je werk als op reis. Het woord “documenthouder”, dat nog niet in het Van Dale’s woordenboek wordt erkend – kan echter verwijzen naar verschillende producten, afhankelijk van hun functionaliteit en grootte. Er zijn verschillende soorten documenthouders die rekening houden met deze twee aspecten.

Portefeuilles en mappen hebben een vergelijkbaar gebruik als traditionele aktetassen, hoewel de omvang meestal kleiner is. Tegenwoordig heb je door het geringere gebruik van papier meer ruimte over, bijvoorbeeld voor een tablet. Mappen voor reisdocumenten of paspoorthouders richten zich daarentegen meer op veiligheid.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten documenthouders en met verschillende formaten: van een aktetas tot een nektasje.
 • Ze kunnen voor professioneel gebruik zijn, of voor persoonlijk gebruik, voor het opslaan van reisdocumenten zoals een paspoort.
 • Voordat je een documentenmap koopt, moet je erop letten dat deze voldoende opbergruimte voor je tablet heeft.
 • Houders van reisdocumenten moeten een RFID-blokker (Radio Frequency Identification) hebben om creditcards te beschermen tegen fraude met radiofrequenties.
 • De materiaalkeuze. Naast esthetische kwesties, moet je eraan denken dat je veganistische vrienden nooit een geschenk van echt leer zullen willen hebben.

Onze selectie: De beste documentmappen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste documentenmappen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte documenthouder een stuk eenvoudiger.

De documentmap met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze documentmap van Davidt’s is uitermate geschikt om A4-documenten te vervoeren. Je kunt de tas op twee manieren dragen. Er zit een afneembare en verstelbare schouderband bij en twee handvatten die kunnen inschuiven. De tas heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en ziet er erg mooi uit.

Het praktische model biedt voldoende ruimte om al je belangrijke zaken bij je te dragen. Het compacte formaat zorgt ervoor dat je de map gemakkelijk overal mee naar toe draagt.

De beste documentmap voor op reis

De documenthouder van M Square is speciaal ontworpen om met je mee te dragen als je op reis gaat. Een reiziger heeft allerlei soorten benodigdheden met zich mee. De map heeft een gedetailleerd ontwerp met een praktische indeling, zodat je gemakkelijk bij al je documenten komt.

De documenthouder is gemaakt van kwalitatief en hoogwaardig materiaal. De reismap heeft verschillende vakjes om al je reisdocumenten in te bewaren.

De veiligste en hittebestendige documentmap

Ben je op zoek naar een hittebestendige, brandwerende documentenhouder of een manier om je LiPo accu’s veilig te vervoeren? Dan is de brandzak van Qwality iets voor jou. De documentmap heeft een handig inschuifvak met ruimte voor al je reisdocumenten.

De hittebestendige zak is erg praktisch en eenvoudig in gebruik. Je spullen worden beschermd tegen intense hitte (± 550 °C). Handig om bijvoorbeeld je spullen in een kluis te beveiligen tegen brand.

De beste documentmap waar ook een tablet in past

De Wedo documentmap en tablethouder is een praktische, comfortabele en gemakkelijk te dragen map voor veilig transport van je documenten en elektronische apparaten. De map heeft een universele uitneembare houder voor 9,7 – 10,5″ tablets zoals alle iPads en andere tablets.

Met veel opbergvakken is er voldoende ruimte voor pennen, kabels en al je andere belangrijke spullen. De fabrikant biedt een tool aan om te checken of je Samsung-tablet erin past.

Shopgids: Alles wat je moet weten over documenthouders

Het is van groot belang dat je voordat je een documentenmap koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Je moet de documenthouder kiezen die het beste bij je past.
(Bron: Dmitriy Shironosov: 26375434/ 123rf.com)

Welke soorten documenthouders zijn er?

Er zijn voornamelijk vier soorten documenthouders, afhankelijk van hun grootte en functie. Dit zijn aktetassen, mappen, handtassen en halstassen. Elk van deze producten heeft een verschillende grootte en functionaliteit die kan variëren. Hier zie je een overzicht van de soorten documenthouders.

 • Op basis van functie: Voor op het werk of op reis? Portfolio’s of aktetassen en mappen met een rits zijn veelgebruikte hulpmiddelen. Handtasjes en nektasjes zijn daarentegen speciaal ontworpen voor op reis.
 • Op basis van grootte: Op de werkplek zijn er verschillende types: aktetas, en map of documenthouder. Portfolio’s en aktetassen zijn iets groter dan de mappen. Binnen de mappensectie zijn er twee gangbare formaten: A4 en A5. Er zijn kleinere formaten in de vorm van handtassen en de nektasjes.
Wist je dat aktetassen al bestonden in het oude Rome? Men gelooft dat Romeinse soldaten dit object gebruikten voor hun lange reizen tussen hun expedities binnen en buiten het rijk.

Welke voordelen heeft een documenthouder?

Het handige van een documenthouder is dat je verschillende voorwerpen die je dagelijks gebruikt op eenzelfde plaats kunt opslaan, zowel voor op reis als voor je werk. Of voor beide, als het een zakenreis is. Elk type documenthouder heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder vind je een samenvatting hiervan.

Type documenthouder Belangrijkste functies
Aktetas Draagbaarheid: Hengsels (bij voorkeur opvouwbaar)

Ruimte voor elk formaat tablet

Schrijven: A4 formaat notitieblokje

Opbergruimte: Zakken en sleuven voor mobiele telefoon, pen en kaarten

Andere gadgets: calculator op zonneenergie, ecologisch (zonder batterijen)

A4 Folder Capaciteit voor de meest populaire tablets (Ipad, of Samsung, onder andere), van verschillende formaten.

Opbergruimte: Zakken en sleuven voor mobiele telefoon, pen en kaarten

Schrijven: Bloc de notas tamaño A4

A5-map Capaciteit voor een kleine tablet (tot 9 inch)

Opbergruimte: Zakken en sleuven voor mobiele telefoon, pen en visitekaartjes

Schrijven: A5 formaat notitieblokje

Documenttasjes voor op reis Veiligheid: Bescherming van creditcards tegen RFID-radiofrequentieaanvallen

Comfort: klein formaat, gemakkelijk te hanteren

Bestand tegen het vallen

Nek documenthouder voor op reis Veiligheid: Wordt dicht tegen het lichaam gedragen en heeft RFID-bescherming

Comfort: Klein van formaat

Laat je handen vrij, zodat je je bagage kan hanteren

Wat zijn de voordelen van elk soort documenthouder?

Elke documenthouder heeft zijn eigen bijzonderheden. Je moet overwegen welk soort het beste bij je past, rekening houdend met aspecten als functionaliteit en stijl. De grootte van elk type hangt nauw samen met de voordelen die we zoeken. Kleine reisdocumenthouders zijn het meest comfortabel en veilig.

Soort documenthouder Voordelen
Aktetassen en werktassen Voldoende ruimte: er past een tablet in en ze hebben een A4 schrijfblok om te schrijven

Elegante en professionele uitstraling

Comfortabel om te dragen, dankzij de hengsels

A4-mappen en portefeuilles Professionele uitstraling met een nonchalante touch

Ruimte voor een tablet, en heeft een A4 schrijfblok

A5-mappen en portefeuilles Nemen minder ruimte in beslag en passen gemakkelijk in elke rugzak

Zijn makkelijker te hanteren

Ze hebben een A5 schrijfblok

Reishandtassen Ze hebben RFID-bescherming

Handig formaat

Nek documenthouder Ze hebben RFID-bescherming

Ze zijn hands-free, wat heel handig is tijdens het reizen

Waar en wanneer gebruik je een documenthouder?

Hoewel het voor de hand ligt, zijn documenthouders voor op het werk ontworpen voor de behoeften van een klein mobiel kantoor. Mappen voor reisdocumenten worden natuurlijk op luchthavens en stations gebruikt, en overal waar bagage in de buurt is. Hieronder kun je zien waar en wanneer ze meestal worden gebruikt:

Type documenthouders Waar en wanneer worden ze gebruikt
Aktetassen en werktassen

A4-mappen en portefeuilles

A5-mappen en portefeuilles

Werkomgeving: vergaderingen, congressen, conferenties, presentaties, zakenreizen, enz.
Handtasjes Dagelijks gebruik: om onder andere betaalkaarten, je smartphone of je sleutels mee te nemen

Specifiek gebruik voor reizen: om een paspoort of instapkaart mee te nemen

Nek documenthouder Specifiek gebruik voor op reis

Ze zijn ideaal om je handen vrij te hebben als je je koffers moet dragen

Andere items die gebruikt worden als documenthouders

Er zijn andere producten van klein formaat – die niet erg elegant zijn – die nog steeds worden gebruikt om documenten zoals paspoorten te bewaren. We hebben het enerzijds over de heuptasjes en anderzijds over de handtassen voor mannen. Beide producten kun je ook vinden bij het zoeken naar reisdocumenthouders.

Beide producten zijn al jaren niet meer in de mode, maar er zijn nog steeds liefhebbers die ze gebruiken, vooral mannen van een zekere leeftijd. Er zijn nog fijnere, vleeskleurige binnentassen voor veiligheidsbewuste reizigers. De grootste esthetische bijdrage van deze tassen is dat ze onzichtbaar zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een documentenmap om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de documenthouder te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de documenthouder die je nodig hebt:

 • Soort documenthouder
 • Functionaliteit
 • Grootte
 • Veiligheid
 • Materiaal

Soort documenthouder

Als je op internet zoekt kan het op het eerste gezicht misleidend zijn als het gaat om documenthouders. In feite, zoals je inmiddels weet, zijn er producten die deze naam delen, maar die in werkelijkheid anders zijn. De voordelen van elk type zijn hierboven al beschreven. Dit zijn de soorten documenthouders die in de ranking worden genoemd:

 • Werktas of aktetas
 • Map of portefeuille ( A4 en A5 -formaat)
 • Handreistasjes
 • Nek documententasjes

Functionaliteit

De functionaliteit van een professionele business documenthouder is min of meer dezelfde als die van een traditionele aktetas of aktetas. Wat het verschil maakt bij moderne documenthouders is dat ze ontworpen zijn om objecten te bewaren die enkele decennia geleden nog niet zo alledaags waren, zoals tablets.

De functie van de houders van reisdocumenten is duidelijk. Als je op zoek bent naar een plek om je paspoort en vliegtuigticket in op te bergen, kun je kiezen tussen handtassen of documenthouders voor de nek. Heuptasjes worden hiervoor ook gebruikt, maar om esthetische redenen niet aan te raden.

Op de markt kun je vele ontwerpen en stijlen vinden.
(Bron: Oleksii Kudla: 50750250/ 123rf.com)

Grootte

De afmetingen van de documenthouder zijn belangrijk omdat een vergissing bij het kiezen ervan rampzalig kan zijn. We benadrukken nog maar eens dat het belangrijk is om te controleren of je tablet in de documenthouder past die je gaat kopen. Documentmappenvan A5-formaat zijn alleen geschikt voor de kleinste tabletten, maximaal 9″ (inches).

Op dezelfde manier moet je je afvragen of je de documenthouder in je hand of in een ander voorwerp, zoals bijvoorbeeld een rugzak, wilt dragen. Controleer in dat geval of je rugzak voldoende ruimte heeft voor de documenthouder. De beste optie is meestal het A5-formaat.

Veiligheid

Als het gaat om de veiligheid, is het enige wat we nodig hebben dat de documenthouder voldoende bescherming biedt tegen het vallen. De binnenvakken helpen om delicate voorwerpen zoals een tablet op hun plaats te houden. Je kleine mobiele kantoor heeft geen behoefte aan meer veiligheidsmaatregelen.

Aan de andere kant hebben houders van reisdocumenten aanvullende maatregelen nodig. Enerzijds is de documenthouder voor de nek veiliger dan de handtas om diefstal of verlies te voorkomen. En in beide gevallen is het sterk aanbevolen om RFID-beschermde modellen te kiezen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van creditcardfraude.

Dit type tas is beschikbaar in vele uitvoeringen en om specifieke functies te vervullen.
(Bron: Ansis Klucis: 22219202/ 123rf.com)

Materiaal

Mappen en aktetassen worden voornamelijk gemaakt van kunststoffen zoals PU-leder (gecoat met polyurethaan). Kunstleer is een flexibel, resistent en goedkoper materiaal dan natuurlijk leer. In sommige gevallen kunnen kunststoffen worden gemengd met dierlijke ledervezels.

Er zijn ook modellen van echt leer, een materiaal dat de uiteindelijke prijs duurder maakt. De elegantie van leer is van een onmiskenbare waarde, hoewel het in strijd kan zijn met bepaalde levensstijlen zoals het veganisme, dat op wereldschaal steeds meer aanhangers heeft. Als je deel uitmaakt van het veganisme zijn dierenhuiden niet voor jou.

Samenvatting

Documentenmappen en aktetassen kunnen worden omgetoverd tot een klein mobiel kantoortje met al de nodige hulpmiddelen voor de werkplek. Er is één ding dat we veel hebben herhaald in dit artikel en het is een must in deze samenvatting: controleer of je tablet erin past voordat je je documenthouder kiest. Als je dit niet doet, is het onze schuld dus niet.

Wat de kleine reisdocumenten betreft, kunnen we niet duidelijk genoeg zijn over de veiligheid van je betaalkaarten. Kies er één met RFID (Radio Frequency Identification) bescherming. Handtasjes en halstasjes zijn de ideale keuze in dit geval.

Vond je ons artikel over documentenmappen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte documentenmap kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Dmitriy Shironosov: 26375433/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies