Documentscanner
Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Hoewel we in het digitale tijdperk leven, hebben we soms nog steeds te maken met papieren documenten. Documenten die we vaak moeten digitaliseren om ze aan te passen, te e-mailen of op te slaan. Om dit te kunnen doen, is het essentieel om een goede scanner op je werkplek te hebben.

Om de beste scanner te kiezen wat kwaliteit/prijsverhouding betreft , moet je duidelijk weten welk gebruik je er van gaat maken. Met andere woorden, je moet weten welk materiaal je gaat scannen en hoe vaak. Moet je algemene documenten digitaliseren of misschien foto’s? Om je bij de keuze van dit apparaat te helpen hebben we een selectie met de beste scanners van het jaar voor je gemaakt.
Belangrijk om te weten

 • Voordat je een scanner kunt kiezen, is het belangrijk om te bepalen welk type scanner je nodig hebt. In principe zijn er drie soorten: flatbed, automatische en draagbare scanners. Er zijn ook multifunctionele scanners, die naast het scannen, fotokopiëren, printen of faxen mogelijk maken. Als je eenmaal de kenmerken van alle soorten kent, is het makkelijker om de beste beslissing te nemen.
 • Het gebruik dat je van de scanner maakt, is ook een doorslaggevende factor bij de keuze van een scanner. Als je van plan bent om een grote hoeveelheid documenten te scannen, heb je waarschijnlijk een automatische scanner nodig. Aan de andere kant, als je hem slechts af en toe gebruikt, zal een flatbedscanner meer dan genoeg zijn. Het materiaal dat je gaat digitaliseren zal ook doorslaggevend zijn.
 • Als je algemene documentatie, zoals facturen of contracten, wilt digitaliseren, dan is de resolutie geen doorslaggevend aspect voor je. Dat is het wel als je fotografische beelden moet scannen, waarbij de uiteindelijke kwaliteit essentieel is. Vooral als je van plan bent om die foto’s na het scannen bij te werken.

Onze selectie: De beste scanners op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste documentscanners voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte scanner een stuk eenvoudiger.

1e plaats: Canon CanoScan LiDE 220


Tijdelijk niet leverbaar

Deze flatbedscanner maakt scans met een hoge resolutie van maximaal 4800 x 4800 dpi met de CIS-sensor en legt foto’s met uitzonderlijk detail en correcte kleurweergave vast dankzij 48-bits interne kleurdiepte. Je kunt tijd besparen met snelle kleurenscans van 300 dpi in A4-formaat binnen 10 seconden.

Je kunt met deze scanner via je PC rechtstreeks naar cloudservices scannen. Ook bespaar je ruimte op je bureau dankzij de verticale standaard. De bediening van de scanner is zeer gebruiksvriendelijk omdat het apparaat over 5 EZ one-touch-knoppen beschikt. De voeding en verbinding van de scanner is met één enkele USB-kabel.

2e plaats:  VIISAN Document Camera Scanner

De VS12300F is een document camera scanner die foto’s, afbeeldingen, visitiekaartjes, barcodes etc. in minder dan 1 sec kan vaststellen. De document camera scanner heeft een auto focus lens wat betekent dat de afstand met de camera en document dat onder de camera niets uitmaakt en de lens automatisch focust en de gewenste beelden vastlegt.

De sensor resolutie is 12 Megapixels en de de verbinding kan met USB 2.0. De software die gebruikt dient te worden is de bijgesloten CamShop. Door middel van de software zijn er talloze mogelijkheden onder andere kleurverwijdering/aanpassingen perfarator gaatjes verwijderen.

3e plaats: Epson Perfection V39

Dankzij de ReadyScan LED-technologie van Epson kun je meteen met scannen beginnen; er is geen opwarmtijd. Zorg ervoor dat zelfs je oude foto’s er op hun best uitzien met Epson Easy Photo Fix-software, die de kwaliteit van je scans verbetert door stof te verwijderen, vervaagde kleuren te herstellen en de achtergrondverlichting te corrigeren.

Zelfs je gescande documenten zien er fantastisch uit, aangezien de V39 is uitgerust met een reeks tekstverbeteringsfuncties waarmee je de tekstscherpte kunt verbeteren en ongewenste ‘kleurdoorloop’ bij dubbelzijdige documenten kunt verwijderen.

4e plaats: Brother ADS-1700W Scanner

Dankzij het compacte design van de ADS-1700W is dit een ideale scanner voor plekken waar de ruimte beperkt is. Met de draadloze verbinding kun je de scanner overal plaatsen en verbinding maken via laptops, smartphones en tablets. De scanner beschikt over veelzijdige papierverwerkingsopties. Via de automatische documentinvoer (ADF) kunnen zowel dubbelzijdige A4 documenten zoals contracten van meerdere pagina’s, als plastic ID-kaarten gemakkelijk worden gescand.

Documenten die gescand moeten worden kunnen gemakkelijk in de automatische document invoer worden geplaats, die ruimte biedt tot 20 vel. Dankzij de hoge scansnelheid van maximaal 25 pagina’s per minuut, kunnen papieren documenten snel gedigitaliseerd en opgeslagen worden op een PC, laptop of USB-Flashgeheugen.

5e plaats: IRIScan Book 5

De IRIScan™ Book 5 is een draagbare scanner waarmee je pagina’s uit tijdschriften en boeken of brieven en A4-documenten, zoals facturen en contracten, of zelfs je favoriete recepten kunt scannen. En dit zonder dat je pagina’s hoeft uit te scheuren.

Het is de snelste draagbare zelfstandige scanner ter wereld die in slechts 1 seconde een document scant. Je hoeft alleen maar de scanner over het document heen te schuiven. Je scan wordt vervolgens automatisch opgeslagen op de bijgeleverde MicroSD™-kaart en is klaar om te worden overgezet naar je pc of Mac.

Shopgids: Alles wat je moet weten over scanners

Het is van groot belang dat je voordat je een documentscanner koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Documentscanner

De scanner werkt door het licht te ontvangen dat door een sensor via spiegels wordt gereflecteerd.
(Bron: Elnur Amikishiyev: 97181108/ 123rf.com)

Welke soorten scanners zijn er?

Er zijn verschillende soorten scanners, elk met hun eigen kenmerken. Aan de ene kant is er de handmatige scanner, ook wel flatbed genoemd, die het meest gangbaar is. Deze heeft een deksel dat je moet optillen om de te scannen documentatie op het glasoppervlak te plaatsen. Sommige zijn flexibeler zodat je er boeken of zelfs objecten mee kunt digitaliseren.

Aan de andere kant is er de scanner met documentinvoer. Het is de meest gebruikte in werkomgevingen omdat je hiermee een groot aantal documenten automatisch kunt digitaliseren. De beeldkwaliteit is echter vaak minder goed dan bij het vorige type scanner. Tot slot is er de draagbare scanner, die je overal mee naartoe kunt nemen.

Voordelen
 • Sneller dan de handmatige
 • Je kunt er meerdere documenten mee scannen
 • In het algemeen is het mogelijk tweezijdig te scannen.
Nadelen
 • Deze scannen normaal gesproken alleen in zwart-wit.

Hoe werkt een scanner?

De oorsprong van de scanner gaat terug tot 1984, toen Microteck het eerste van deze apparaten ontwikkelde. De werking bestaat uit spiegels die het licht ontvangen dat door een sensor wordt gereflecteerd. De sensor zet lichtenergie om in elektrische signalen. Deze signalen worden omgezet in een digitaal formaat dat de computer leest zodat je het op je schermbeeld kunt zien.

De bediening is zeer eenvoudig. Bij een flatbedscanner hoef je het document alleen maar onder de deksel te plaatsen en op een knop te drukken. En zo herhaal je het proces met alle documenten. Bij automatische scanners is het voldoende om alle vellen in de lade te leggen en te wachten tot ze gedigitaliseerd zijn. De draagbare scanners hebben een spleet waar de documenten doorheen moeten worden gestoken.

Wat is de kleurdiepte van een scanner?

Het is een waarde die wordt uitgedrukt in bits en die het toonbereik aangeeft dat een pixel kan aannemen. De standaard in de beste scanners op de markt is meestal 24 bits. Zo wordt een bereik van meer dan 16 miljoen mogelijke kleuren bereikt. Bij minder dan 24 bits zullen de gescande beelden van slechtere kwaliteit zijn.

Een grotere kleurendiepte zal een meer realistische lezing van het gescande document geven. Houd er echter rekening mee dat het digitaliseringsproces trager zal verlopen. Bovendien, hoe dieper de scan, hoe meer ruimte het resulterende bestand in beslag zal nemen. Om het document later te kunnen bewerken, vooral als het een foto is, is het echter belangrijk om meer diepte te hebben.

Welk type documenten kan een scanner verwerken?

Alle scanners waar we het tot nu toe over hebben gehad, hebben met elkaar gemeen dat ze documenten van papier digitaliseren. Tenminste tot een A4-formaat, wat het meest gangbaar is. Deze apparaten kunnen alle soorten documenten scannen, zoals bijvoorbeeld facturen of contracten. Automatische scanners zijn het meest beperkt, omdat ze alleen dit soort materiaal kunnen scannen.

Flatbedscanners zijn veelzijdiger. Naast papieren documenten kun je er ook visitekaartjes, stempels, recepten of foto’s mee scannen.

Wist je dat sommige van deze scanners speciale vakjes hebben voor het digitaliseren van negatieven en dia’s, wat zeer handig kan zijn?

Hoe sluit ik een scanner aan?

Meestal wordt de scanner op de computer aangesloten via een USB-kabel. Hierdoor wordt de reeds gedigitaliseerde informatie naar je computer gestuurd. Steeds meer modellen hebben echter wifi als een van hun kenmerken. Dit zorgt voor extra gemak, omdat het een grotere afstand tussen de computer en de scanner mogelijk maakt.

Sommige gebruikers hechten veel waarde aan de wifi om de scanner vanaf de tablet of de mobiele telefoon te kunnen gebruiken. Bovendien is het in sommige kantoren gebruikelijk om een intern lokaal netwerk te hebben om beelden naar verschillende apparaten te kunnen overbrengen. Andere scannermodellen hebben een sleuf voor een geheugenkaart om de gescande documenten op te slaan.

Wat is een CCD bij scanners?

Een Charge Coupled Device of CCD is een chip die bestaat uit reeksen van condensatortjes die verbonden zijn door elektronische schakelaars. Door de schakelaars beurtelings open en dicht te zetten kunnen elektrische ladingen van de ene naar de andere kant getransporteerd worden.

De oorsprong van de CCD gaat terug tot 1969, toen de eerste van deze sensoren werd uitgevonden. Door zijn hoge gevoeligheid herkent deze sensor variabele lichttonen. Dit is belangrijk om digitale resultaten te verkrijgen die zo getrouw mogelijk zijn aan het origineel. Vooral als we beelden manipuleren waarin kleur een grote rol speelt.

Documentscanner

Alle scanners waar we het tot nu toe over hebben gehad, hebben met elkaar gemeen dat ze papieren documenten digitaliseren.
(Bron: Piotr Adamowicz: 87844671/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In een steeds digitaler wordende wereld kan het werken met papieren documenten een nadeel zijn. Soms is het nodig om ze te wijzigen, ze op te slaan in de computer of ze per e-mail te versturen. Daarom is een goede scanner essentieel. Om je te helpen de beste te kiezen, laten we hieronder een aantal factoren zien waar je aan moet denken bij je keuze.

Resolutie

De resolutie is een bepalende factor voor een goede scanner. Het is een eigenschap die wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch). Hoe hoger de resolutie van het apparaat, hoe hoger de kwaliteit van het gedigitaliseerde beeld. En hoe meer waarheidsgetrouw het aan het originele document zal zijn. Houd er rekening mee dat een hogere resolutie een grotere bestandsgrootte inhoudt.

Verwar dit aspect niet met het formaat van het document. Hoewel deze twee elementen met elkaar samenhangen, is het niet hetzelfde. Resolutie verwijst naar de kwaliteit van het gedigitaliseerde beeld. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer dat beeld vergroot kan worden zonder dat er korrelig beeld ontstaat. Bovendien maakt een goede resolutie een betere bewerking van het gescande document mogelijk.

Sensor

De scantechniek werkt op dezelfde manier als de fotografie. Beide technologieën gebruiken licht om een object in beeld te brengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de sensor, die het lichtsignaal ontvangt en interpreteert en het omzet in elektronische impulsen. Deze signalen vormen dan een digitaal beeld dat identiek is aan het origineel.

Er zijn twee soorten sensoren: de CCD waar we het eerder over hadden en de CIS (contactbeeldsensor). Het CIS is het meest verbreid omdat het een goede balans biedt tussen productiekosten en beeldkwaliteit. De CCD is echter het meest succesvol op het gebied van professionele scanners, met name op het gebied van fotografie.

Daniel BellSocioloog en professor aan de universiteit van Harvard
“Technologie is, net als kunst, een zeer grote oefening in de menselijke verbeelding.”

Snelheid

In een werkomgeving kan snelheid een belangrijke factor zijn bij de keuze van een scanner. De snelheid van het scannen zal ook afhangen van het materiaal dat wordt gescand. Een foto duurt over het algemeen langer dan een tekstdocument. De snelheid hangt ook af van de resolutie waarmee je wilt scannen.

De snelheid heeft ook te maken met het type scanner. Als het een handmatige versie is, zal het één voor één moeten scannen van de documenten meer tijd vergen. Als we echter voor een automatische scanner kiezen, kunnen we een groep documenten in de lade plaatsen. Vervolgens zal de scanner de hele set scannen zonder dat dit individueel hoeft te gebeuren.

Voordelen
 • Ze hebben een hogere resolutie
 • Je krijgt een betere kleurdiepte
 • Met sommige kun je negatieven, dia’s of films scannen.
Nadelen
 • Je moet de documenten één voor één scannen
 • Het is een langzamere procedure

Grootte van de documenten

De afmetingen van de scanner bepalen het formaat van de documenten die het apparaat kan bewerken. Het meest voorkomende formaat is het A4-formaat, d.w.z. het formaat van een normaal document. De meeste handmatige en automatische scanners zijn van dit formaat. Maar dat hangt natuurlijk af van het gebruik dat je van de scanner wilt maken.

Om documenten die kleiner zijn dan een A4-tje te digitaliseren, zijn er meestal geen problemen met de doorsnee scanner. Bij grotere maten kun je wel problemen krijgen. Soms kun je deze problemen oplossen door het document in delen te scannen, maar meestal geeft het geen goede resultaten.

Er zijn modellen scanners die grotere formaten dan het A4-formaat kunnen bewerken. Het zijn echter ingewikkeldere modellen en ze zijn bedoeld voor specifiekere taken. Op een architectenbureau waar je bijvoorbeeld met plattegronden werkt, kan het praktisch zijn om één van deze scanners te kiezen. In de meeste kantoren is het echter gebruikelijk om een A4-scanner te hebben.

Soort gebruiker

Er is een geschikte scanner voor elk type gebruiker. Als je van plan bent een groot aantal documenten te digitaliseren, is de meest geschikte optie voor jou een automatische scanner. Met deze optie bespaar je veel tijd die je voor andere dingen kunt gebruiken. Vergeet niet dat dit type model meer gericht is op tekstdocumenten.

Als je daarentegen niet van plan bent om er heel vaak gebruik van te maken, is een handmatige scanner wellicht je ideale keuze. Vooral als je werk vaak gepaard gaat met het digitaliseren van foto’s, omdat het een hogere kwaliteit oplevert. En als je je scanner altijd bij je moet hebben zal het draagbare type ongetwijfeld het meest geschikt voor je zijn.

Samenvatting

Een goede scanner is noodzakelijk om het dagelijkse werk op je kantoor effectief uit te voeren. Of het nu gaat om het maken van een digitaal bestand van je documenten of om het versturen ervan per e-mail, het is een essentieel hulpmiddel. Het model dat je nodig hebt hangt nauw samen met de hoeveelheid documentatie die gescand moet worden.

Daarnaast moet je rekening houden met eigenschappen zoals de resolutie en kwaliteit van het beeld. Het soort document of foto dat je gaat scannen is een belangrijk aspect waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de scanner. Denk er ook aan dat er verschillende soorten sensoren zijn en overweeg welke het beste bij je behoeften past.

Vond je ons artikel over documentscanners interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale scanner kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Andriy Popov: 39430637/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies