Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Steeksleutels combineren de praktische eigenschappen van verschillende gereedschappen, maar zijn ook aanpasbaar. Daarom kunnen ze het juiste gereedschap zijn voor veel situaties, of het nu gaat om schroeven, moeren of zelfs borgmoeren.

In deze dopsleuteltest 2022 vergelijken we verschillende soorten en maten dopsleutels, leggen we uit wat hun bijzondere eigenschappen zijn en waar je op moet letten bij je aankoop. Na het lezen van deze test moeten alle vragen beantwoord zijn die van belang zijn voor je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Dopsleutels maken het werk gemakkelijker. Ze scoren bijzonder goed op kronkelige plaatsen, waar ze op plaatsen kunnen komen die geen ander gereedschap kan bereiken.
 • In de meeste gevallen worden dopsleutels in een hele set geleverd. Dit is praktisch omdat het juiste gereedschap van de juiste maat altijd bij de hand is.
 • Niet elke dopsleutel is geschikt voor elke persoon. De vereiste afmetingen en soorten hangen af van het gebruiksgebied, bijvoorbeeld.

Dopsleutel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor dopsleutels

Als je een set dopsleutels wilt kopen, zijn er een paar dingen die je van tevoren moet weten. Deze omvatten bijvoorbeeld de criteria die je moet gebruiken om de juiste dopsleutel voor je te vinden. Daarom hebben we de belangrijkste hieronder gebundeld.

Samengevat zijn dat:

We zullen deze in het volgende hoofdstuk nader toelichten en beschrijven wat belangrijk is.

Materiaal

Omdat het materiaal van de dopsleutel tijdens het gebruik aan veel spanning blootgesteld wordt, is het van essentieel belang dat hoogwaardig metaal gebruikt wordt. Anders zal het na korte tijd roesten of zelfs breken.

Geschikt materiaal is chroom vanadium staal. Deze is hard genoeg om de hoge belastingen te weerstaan en vertoont geen ernstige slijtage na een korte gebruiksperiode.

Het is ook zinvol dat de handgreep ergonomisch gevormd is, bekleed met plastic en rubber en een oneffen oppervlak heeft met een profiel. Zo krijg je gemakkelijker een stevige greep en glijd je niet uit. Dit is vooral belangrijk als je langere perioden achter elkaar wilt werken, zodat je hand er niet onder lijdt.

Maat

Bij de aanschaf van een doppenset moet je op verschillende aspecten letten, waaronder de maat. Eerst en vooral is het belangrijk te weten of er ratels zijn en zo ja, welke. Hun afmetingen zijn aangegeven in inches. De drie meest voorkomende maten zijn 1/4, 3/8 en 1/2 inch.

Ratelmaat Functiegebied
1/4 inch Deze maat is geschikt voor plaatsen die niet gemakkelijk te bereiken zijn. Kleine bits worden eerder gebruikt. Een van de plaatsen waar deze ratel gebruikt kan worden is op een fiets of op huishoudelijke apparaten.
3/8 inch De 3/8 inch ratel is vooral populair bij professionals op motorfietsen of in auto’s. Voor zijn grootte heeft hij een zeer goede krachtoverbrenging.
1/2 inch Deze moersleutel is relatief zwaar. Het wordt echter gebruikt voor werk aan motoren, bijvoorbeeld, en is gebruikelijk in de industrie.

Er zijn nog andere maten dan deze, maar die zijn voor particulieren niet interessant, tenzij ze een speciale hobby hebben die er een vereist.

Behalve de ratel staat natuurlijk ook de maat van de doppen centraal. Dit wordt in millimeters aangegeven. De maten variëren van 4 tot 60 mm. Maar ook hier zijn maten groter dan 32 mm gewoonlijk niet nodig in particuliere huishoudens.

Set maat

Sockets worden in sets verkocht. Maar hier betekent groter niet per se beter.

Eerst en vooral moeten de gangbare maten en onderdelen in de set zitten. Dat betekent dat ratels van 1/2, 1/4 of 3/8 inch, afhankelijk van de toepassing, bijgeleverd moeten worden. Ook geschikte contactdozen tussen 4 en 32 millimeter. Natuurlijk hangt het ook af van de soort noten.

In elk geval moeten de standaardmaten en onderdelen erbij zitten.

Als de set veel verder gaat dan de gewone onderdelen, moet je je afvragen of je ze wel echt nodig hebt. Hoe groter de set, hoe zwaarder en onhandelbaarder hij zal zijn. Als je niet per se een hobby hebt die ongewone onderdelen vereist, volstaat een kleinere set.

Tenslotte mag de verpakking van de onderdelen niet verwaarloosd worden. Ze moeten verpakt zijn in een koffer dat stevig en geschikt is om lang mee te gaan en zelfs tegen een stootje kan.

Achteraf een zaak vinden is uiterst moeilijk. Het is volkomen logisch om de afzonderlijke onderdelen in de koffer van een etiket te voorzien. Het is praktisch onmogelijk een zaak te vinden die dit doet.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een doppenset koopt

Nu weet je waar je op moet letten als je een doppenset koopt. Als je nog vragen hebt, hebben we in deze gids in elk geval de meest voorkomende al beantwoord.

Wat is er bijzonder aan een dopsleutel en welke voordelen biedt hij?

Dopsleutels zijn bijzonder praktisch omdat ze een gereedschap zijn voor een groot aantal ambachten.

In een gebundeld frame heb je een ratel en moersleutels, waaruit je geschikte maten kunt zoeken en ze gemakkelijk kunt gebruiken. Een dopsleutelset combineert verschillende gereedschappen in veel verschillende maten.

Steckschlüssel-1

Dopsleutels bieden verschillende voordelen boven steeksleutels. Een ervan is dat een set compact in een koffer past.
(Image source: Unsplash / NeONBRAND)

Elk huishouden zou een basisuitrusting gereedschap moeten hebben. Een doppenset kan hiervoor een goed begin zijn.

Wat zijn de verschillende soorten dopsleutels?

Er zijn verschillende soorten contactdozen, om je niet te verwarren hebben we er hier drie geïntroduceerd.

Zeskant dopsleutel

De zeskant dopsleutel is waarschijnlijk het meest voorkomende formaat van de dopsleutel. Het wordt gebruikt om moeren gemakkelijk los of vast te draaien.

Voordelen
 • Breed toepassingsgebied
Nadelen
 • Niet geschikt voor alle moeren

De zeskantige inbus zou je in elk huis moeten aantreffen. Zijn taken kunnen ook tot op zekere hoogte overgenomen worden door, bijvoorbeeld, twaalfkantbussen, maar vanwege de grote verscheidenheid aan toepassingen loont het de moeite er een speciaal voor ontworpen zeskant voor te hebben.

Bit dopsleutel

Dit type dopsleutel wordt gebruikt voor schroeven. De verschillende maten en soorten hulpstukken bieden keuze, zodat je altijd het juiste onderdeel hebt.

Voordelen
 • Veelzijdige maten
 • Diverse soorten verkrijgbaar
Nadelen
 • Hoge prijs

Hoewel hun functie verschilt bij gebruik met de ratel, kunnen deze bits dezelfde resultaten laten zien als schroevendraaiers.

Anderzijds zijn ze compacter en bieden zo een grote keuze in een kleine ruimte. Bovendien is vastdraaien in beperkte ruimten gemakkelijker met een ratel.

Groefmoer dopsleutel

Dit type dopsleutel wordt vooral in de industrie gebruikt. Het wordt gebruikt om tandwielen of machineassen vast te zetten.

Industrie, beveiligen van machineassen en tandwielen, niet interessant voor particulieren

Voordelen
 • Zet stevig vast
Nadelen
 • Onnodig voor privé-huishoudens
 • Duur

Dit type dopsleutel kan dus verwaarloosd worden als je alleen een set zoekt voor je privé-huishouden.

Voor wie zijn dopsleutels geschikt?

Dopsleutels zijn geschikt voor verschillende mensen en toepassingen, afhankelijk van hun eigenschappen. Het hangt allemaal af van de behoeften waaraan een doppenset geacht wordt te voldoen.

Steckschlüssel-2

Een dopsleutel kan voor verschillende taken gebruikt worden. Zijn flexibiliteit maakt hem populair in zowel de privé- als de beroepssector.
(Image source; Unsplash / Tekton)

Afhankelijk van het veld, bijvoorbeeld, kan de maat van de ratel die handig is om te gebruiken veranderen. De verschillende maten lenen zich voor verschillende taken, bijvoorbeeld door hun verschillende krachtoverbrenging.

Zo is een 1/4 inch ratel geschikt in particuliere huishoudens, terwijl een autowerkplaats verloren zou zijn zonder 3/8 en 1/2 inch ratels.

Hetzelfde geldt voor de maten van doppen en andere hulpstukken in doppensets. Alle onderdelen kunnen onmisbaar zijn voor een bepaald werkterrein, terwijl ze op een ander werkterrein gewoon rondslingeren in een koffer.

Daarom is het belangrijk dat je je eigen behoeften en gebruiksgebieden kent, en ook je huidige apparatuur, voordat je een aankoop doet.

Wat kost een doppenset?

De prijs van een doppenset kan sterk variëren. Het hangt vooral af van de omvang van de set.

Hoe gespecialiseerder de inhoud, hoe duurder de set.

Maar het wordt ook bepaald door de kwaliteit van het materiaal en, bijvoorbeeld, de verpakking in een koffer.

Hoewel kleinere sets meestal ook minder kosten, is dat minder het geval naarmate de onderdelen die erin zitten meer gespecialiseerd zijn. Gewone maten ratels en doppen zijn in veel sets goedkoop te koop, maar als het gaat om meer gespecialiseerde hulpstukken, zoals een voor sleufmoeren, kan de prijs omhoog schieten.

Toepassingsgebied Prijs
Particulier huishouden Van 20 tot 150 euro
Industrie Van 100 tot 500 euro

Je kunt dus laaggeprijsde doppensets kopen voor zo weinig als 20 euro, en zelfs sets van hoge kwaliteit zijn vaak tegen gereduceerde prijzen verkrijgbaar. Voor sets met veel onderdelen en van de hoogste kwaliteit kunnen de kosten al snel tot boven de 100 euro oplopen. Sets die voor de industrie ontworpen zijn kosten tot 5 maal zoveel. Het bereik is dus heel groot.

Conclusie

Elk huishouden zou een paar gereedschappen moeten bezitten, want ze zijn vaak niet gemakkelijk te verkrijgen in de situaties waarin ze nodig zijn. Vooral als de basisuitrusting nog niet voorhanden is, is het de moeite waard een dopsleutelset te kopen met de meest gangbare maten. Hetzelfde geldt als er plekken zijn waar eenvoudig gereedschap zoals steeksleutels of schroevendraaiers niet toepasbaar zijn.

Zolang de behoeften niet veel veranderen, is een doppenset van goede kwaliteit een langdurige metgezel. Dus het geïnvesteerde geld betaalt zich over een lange tijd terug. Vooral op momenten dat een bepaald gereedschap lijkt te ontbreken, kun je eenvoudig het juiste in elkaar zetten en het zonder complicaties gebruiken.

Beeldbron: dsotirov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies