doucheruimte in sobere stijl
Laatst bijgewerkt: 30-09-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

De meeste mensen douchen niet alleen maar omdat het noodzakelijk is, of om warm te worden in de winter, het kan ook zeer ontspannend zijn. Niet alleen in bad, maar ook onder de douche kun je jezelf extra verwennen met lekkere douchegellen, massagezeep of lekker ruikende crèmes. En dit terwijl de waterstraal op je lichaam valt en je je dagelijkse problemen vergeet. Soms wil je gewoon even alleen zijn, en onder de douche kan dit zeker.

Om het moment nog verleidelijker te maken, is het een goed idee om een douchewand te kopen. Voornamelijk omdat ze effectiever zijn dan douchegordijnen, omdat ze het spatten tot een minimum beperken. Bovendien beschermen ze je tegen tocht en houden ze de warmte langer vast. Natuurlijk zijn ze ook makkelijker schoon te maken en staan ze heel mooi in de badkamer.
Belangrijk om te weten

 • Douchewanden bieden bescherming tegen spatten en houden de warmte langer vast.
 • Kies een vaste douchewand om een ruime inloopdouche te creëren en ga voor een douchewand inclusief douchedeur wanneer je je eigen doucheruimte creëert.
 • In het laatste deel van het artikel zullen we je een reeks aankoopcriteria laten zien die je kunnen helpen bij je uiteindelijke keuze van je douchewand.

Onze selectie: De beste douchewanden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste douchewanden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte douchewand een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte inloopdouche online

Deze douchewand van Diamond Line heeft een afmeting van 80 x 200cm en een glasdikte van 8 mm. De wand is van transparant veiligheidsglas, het zilverkleurige aluminium muurprofiel is 787-800 mm en de stabilisatiestang van 1200 mm is inkortbaar.

Het Easy Clean veiligheidsglas is bovendien antikalk, dus de wand is eenvoudig schoon te houden. Ook de installatie van deze inloopdouche is niet moeilijk.

De beste schuivende douchewand

Deze douchewand Denton van het merk Badplaats is uitgevoerd met een vaste en een schuivende wand. De schuifwand is vervaardigd van 8mm dik veiligheidsglas. De breedte van 1 meter kan naar wens ingekort worden.

De chroomkleurige profielen, rubbers en montage onderdelen worden bijgeleverd. De afmetingen van de schuifwand zijn 1000 x 1950 mm.

De beste deels getinte douchewand

De vaste douchewand Miami van het merk Wiesbaden heeft een afmeting van 110 x 200 cm en de glasdikte is 10 mm. Het aluminium muurprofiel is zilverkleurig, meet 20 mm en is verstelbaar.

De afwerking van het Easy Clean veiligheidsglas is een combinatie van helder en matglas, en is antikalk voor een eenvoudige reiniging.

De beste douchewand met nano coating

De douchewand Florida van het merk Badplaats is 8 mm dik, heeft een afmeting van 600 x 2000 mm en is van transparant veiligheidsglas met een nano coating en een antikalk behandeling.

De douchewand heeft verchroomde aluminium strips en wordt geleverd met alle profielen, strips en de stabilistatiestang van 1 meter. Deze stang kan worden ingekort. De glazen wand kan op een douchebak of direct op de tegels geplaatst worden en kan zowel linksom als rechtsom geplaatst worden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over douchewanden

Het is een goed idee dat je voordat je een douchewand koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje komt uit de douche

Een douchewand is een scheidingswand die dient om spatten te voorkomen, maar ook om te beschermen tegen de temperatuur buiten de douche.
(Bron: Kzenon: 22047011/ 123rf.com)

Wat is een douchewand en waar wordt deze voor gebruikt?

Douchewanden houden het spatwater tegen en zorgen voor de benodigde privacy tijdens het baden. Bovendien zorgt de spatwand ervoor dat de warmte grotendeels in de douche blijft hangen. Het kan worden gemaakt van verschillende materialen, van kunststoffen tot glas, en ze hebben vaak een veiligheidssysteem zodat ze geen gevaar opleveren in het geval dat ze breken

Ze kunnen van transparant, getint, deels getint of mat glas gemaakt zijn, voor estetische redenen of om de doucheruimte wat meer privacy te geven. Ze zijn meestal eenvoudig in elkaar te zetten en je kunt het zelf doen als je het nodige gereedschap hebt. Tegenwoordig zijn ze heel populair vanwege hun comfort en het prijsniveau.

Wat zijn de voor- en nadelen van een douchewand?

Zoals we al eerder hebben gezegd, kan douchen een heel ontspannend en aangenaam moment zijn. Maar om je geen zorgen te hoeven maken over natte badkamervloeren en mogelijke temperatuurveranderingen, kun je beter een douchewand installeren. Ze hebben allemaal een aantal voor- en nadelen. Dus laten we hier eens naar kijken.

Voordelen
 • Ze geven bescherming tegen spatten en natte vloeren.
 • Ze zorgen voor een constante temperatuur in de douche.
 • Ze zijn eenvoudig te installeren.
 • Er zijn verschillende types afhankelijk van je behoeften.
 • De panelen kunnen van kunststof of glas zijn, maar beide materialen zijn efficiënt.
 • Je kunt douchewanden vinden voor betaalbare prijzen.
Nadelen
 • Ze zijn niet allemaal even makkelijk schoon te maken.
 • Je moet zeker weten welk type douchewand je nodig hebt, anders werkt het misschien niet.
 • Het kiezen van de verkeerde materialen kan leiden tot een snellere slijtage dan verwacht.

Wat zijn de meest gebruikelijke douchewanden?

Op de markt vind je verschillende soorten douchewanden. Ze zijn zo ontworpen en gefabriceerd dat je als klant kunt kiezen welke het beste bij je past. Je moet aandacht besteden aan de ruimte die je beschikbaar hebt, zodat je de beste keuze kunt maken. Hieronder zullen we de meest voorkomende soorten douchewanden laten zien.

 • Schuifwanden: Een douche schuifdeur is ideaal voor mensen die een ruimtelijk effect willen creëren in hun badkamer. Bovendien bespaart het ruimte en geeft het je badkamer een chique look. Een schuifdeur is ideaal voor een wat kleinere badkamer.
 • Vaste douchewand: Kies een vaste douchewand om een ruime inloopdouche te creëren. Deze is ook geschikt voor kleinere badkamers.
 • Draaideur: Dit soort scheidingswanden hebben aanzienlijke afmetingen nodig, omdat ze ruimte nodig hebben om naar buiten, naar binnen of in beide richtingen te openen.
 • Douchewand met deur: Ga voor een douchewand inclusief douchedeur wanneer je je eigen doucheruimte creëert.
 • Douchecabine: Heb je meer nodig dan alleen een glazen douchewand? Ga dan voor een douchecabine.

De glazen douchewand kan je als een vast paneel plaatsen ( vrijstaande wand ) of in combinatie met een losse zijwand / draaideur / schuifdeur. Maar ze kunnen ook als glazen wandbekleding van de douche of bad fungeren, ideaal indien je een nieuwe inloopdouche wenst te plaatsen zonder dat je de oude tegels dient te verwijderen.

baño moderno

De panelen kunnen van kunststof of glas zijn, maar beide materialen kunnen heel geschikt zijn.
(Bron: Moodboard: 20740228/ 123rf.com)

Welke materialen worden meestal gebruikt om de panelen van een douchewand te maken?

De panelen van de douchewanden zijn meestal gemaakt van acryl of glas. In de laatste jaren wint de laatste optie terrein ten opzichte van de eerste. Dit komt omdat de kwaliteit hoger is, hoewel een acrylpaneel ook effectief is, maar het voordeel van glas is dat het makkelijker kan worden gereinigd.
Ze zijn ook aantrekkelijker.

Normaal gesproken wordt er voor de douchewanden veiligheidsglas gebruikt. Dit soort materiaal is bijna onmogelijk te breken, maar als het gebeurt, is het zo gemaakt dat de stukken niet scherp en gevaarlijk zijn. Je kunt kiezen uit transparant, mat, getint glas of een combinatie ervan. De laatste twee opties voegen desgewenst een grotere mate van privacy toe.

Welk systeem kan een douchewand hebben om het schoonmaken te vergemakkelijken?

Douchewanden zijn meestal niet erg moeilijk om schoon te houden. Daarnaast wordt tegenwoordig het Easy Clean systeem vaak toegevoegd. Dit maakt de douchewand gemakkelijker te reinigen. Ook wordt kalkafzetting zoveel mogelijk voorkomen en wordt water afgeweerd. Dit alles om het onderhoud te vergemakkelijken.

WHO (World Health Organization)
“De douche moet beperkt blijven tot vijf minuten voor een duurzaam gebruik van water en energie om gemiddeld niet meer dan 95 liter water per dag te verbruiken.”

Hoe belangrijk is de profilering van een douchewand?

De profielen zijn meestal gemaakt van aluminium en moeten minstens 3 mm dik zijn. Dit zorgt ervoor dat het glas goed vast blijft zitten en het het gewicht zonder problemen kan dragen. Bovendien moet rekening worden gehouden met de lagering van de schuifwanden of de scharnieren, indien ze deze hebben. Dit is net zo belangrijk als het wandmateriaal.

Kwaliteitsprofilering zorgt voor een langere levensduur van de douchewand, maar bespaart je ook op mogelijke ergernissen zoals waterlekken of spatwater. Daarom raden we je aan om bij de aankoop van een douchewand te kijken naar de kwaliteit van de materialen in hun geheel. Als je ergens weinig voor betaalt, kun je alsnog duur uit zijn als wat je gekocht hebt van slechte kwaliteit is en dus al snel gerepareerd of vervangen moet worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een douchewand om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de douchewand die je nodig hebt:

Behoefte

Misschien bent je iemand die tot nu toe gebruik heeft gemaakt van het traditionele plastic douchegordijn. Ze worden meestal gebruikt bij badkuipen. Als je erover denk om dit te veranderen, of als je je badkamer hebt verbouwd en je hebt gekozen voor een douchebak, dan is het ideaal om een douchewand aan te schaffen. Ze hebben veel meer voordelen dan de traditionele douchegordijnen en ze zijn gemakkelijker schoon te maken.

badjas hangt in de douche

Douchewanden bieden bescherming tegen spatwater en houden de warmte vast.
(Bron: Belchonock: 97441920/ 123rf.com)

Type douchewand

Je moet rekening houden met het type badkuip of douchebak dat je hebt, maar ook met de grootte van je badkamer. De schuifbare douchewanden worden het meest gebruikt, omdat ze door hun openingssysteem bijzonder praktisch zijn.

Als je voldoende ruimte hebt en de compatibiliteit hebt gecontroleerd, kun je ook een draaideur met een openingshoek aanschaffen.

De glazen douchewand kan je als een vast paneel plaatsen ( vrijstaande wand ) of in combinatie met een losse zijwand / draaideur / schuifdeur. Maar ze kunnen ook als glazen wandbekleding van de douche of bad fungeren, ideaal indien je een nieuwe inloopdouche wenst te plaatsen zonder dat je de oude tegels dient te verwijderen.

Materiaal van de douchewand

Het materiaal waarvan het paneel is gemaakt is zeer belangrijk. De meest betaalbare douchewanden zijn gemaakt van acryl. Ze helpen spatten te voorkomen en je te beschermen tegen de buitentemperatuur, maar ze zijn minder sterk en minder duurzaam. Als je een iets groter budget hebt, raden we je een douchewand van glas aan.

Ze zorgen voor een grotere duurzaamheid, zijn gemakkelijker te reinigen en zijn vervaardigd met veiligheidssystemen om te voorkomen dat ze bij een eventuele impact in stukken breken. Als dit toch mocht gebeuren, dan breken ze in stompe stukken. Bovendien maakt een glazen wand met een anti-kalkbehandeling het onderhoud nog gemakkelijker. Het spreekt vanzelf dat hoe groter de dikte van het glas, hoe meer de wand zal kosten.

stijlvolle sobro doucheruimte

Er zijn verschillende soorten douchewanden, zowel qua vormgeving als qua materiaal.
(Bron: Johnson: 75761360/ 123rf.com)

Profielen en lagers

We zullen het nog maar eens herhalen. Kwaliteitsprofilering maakt je douchewand een stuk veiliger vanwege de betrouwbaarheid en duurzaamheid. Als je een douchewand wilt die vele jaren meegaat, dan is het materiaal van groot belang. Normaal gesproken zijn de profielen gemaakt van aluminium, bij voorkeur meer dan 3 mm dik voor een perfecte montage.

Andere onderdelen waar je op moet letten zijn de lagers voor het geval je op zoek bent naar een schuifbare douchewand. Kijk ook naar de scharnieren, want het is van vitaal belang dat ze waterbestendig zijn zodat ze vele jaren mee kunnen. Het is waar dat de douchewanden een eenvoudige functie hebben, maar de constructie moet wel van goede kwaliteit zijn.

Privacy

De vraag naar douchewanden met mat glas komt steeds meer voor. Transparant glas heeft misschien een elegantere uitstraling in je badkamer. Maar een volledig transparante douchewand heeft toch net wat minder privacy als één van mat glas of een wand met een matglazen band in het midden. Dit aspect is afhankelijk van je smaak en behoeften.

Samenvatting

Douchewanden zijn scheidingsconstructies die beschermen tegen spatwater, waterlekkage en die de warmte langer vasthouden tijdens het douchen. Ze zijn te vinden als schuifwanden, vaste wanden of douchewanden met een douchedeur, zoals je hierboven hebt gezien, en kunnen van kunststof of glas gemaakt zijn.
Je kunt uit transparant, getint, mat glas kiezen, of een combinatie ervan.

Let ook op de kwaliteit van de profielen en andere materialen zoals lagers en scharnieren. De installatie is afhankelijk van het type douchewand, maar in alle gevallen is het een vrij eenvoudige klus. Nu hoef je alleen nog maar de kenmerken te controleren die het best bij je passen om de best mogelijke keuze te maken.

Vond je onze shopgids over douchewanden interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Nalbantjan: 29649414/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies