Tot voor kort was het moeilijk om draadloze microfoons van goede kwaliteit te vinden. De beschikbare technologie beperkte de ontwikkeling van deze apparaten, en de geluidskwaliteit was niet altijd even goed. Tegenwoordig is het echter mogelijk. Met dit soort microfoons heb je geen last meer van hinderlijke kabels.

Het probleem is nu om te kiezen uit de beste draadloze microfoons, omdat er steeds meer opties zijn. De keuze hangt grotendeels af van je budget en je voorkeuren. Om je daarbij te helpen, hebben we dit artikel samengesteld over de beste goedkope draadloze microfoons en mid/high range microfoons.

Belangrijk om te weten

  • Afhankelijk van waar je de draadloze microfoon voor nodig hebt, moet je het type microfoon kiezen. Draadloze microfoons zijn er in drie soorten: de dynamische microfoon, de condensatormicrofoon of de dasspeldmicrofoon. Beoordeel ook wat je minder belangrijk vindt, de mobiliteit of het geluid.
  • Als je op zoek bent naar een professionele draadloze microfoon, kun je het beste een microfoon kopen die werkt met UHF-frequenties. VHF-microfoons zijn meer voor recreatief gebruik (en ook goedkoper).
  • Een goede aankoop wordt bepaald door de doelstelling. Als je op zoek bent naar een draadloze microfoon om mee te zingen, moet je er niet één kopen die ontworpen is om omgevingsgeluiden op te nemen of een die geneigd is om bijgeluiden op te pikken. Analyseer al deze aspecten.

Ranking: De beste draadloze microfoons op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste draadloze microfoons voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte draadloze microfoon een stuk eenvoudiger.

1e plaats: Eivotor Draadloze microfoon

Deze dynamische microfoon is voorzien van professionele pick-up-technologie en een Mic Windscherm dat omgevingsgeluiden effectief vermindert en je heldere, duidelijke klanken geeft. Effectieve afstand tot 100 meter (tot 50 meter is het beste). Dit draadloos ontwerp is zeer geschikt voor bruiloften, conferenties, toespraken, karaoke, etc.

De draadloze microfoon van Eivotor maakt gebruik van het segment UHF500-980MHz en biedt 25 kanalen om uit te kiezen, wat betekent dat de interferentie effectief kan worden voorkomen en je een stabiel signaal kan geven. De draadloze microfoon wordt gevoed door 2 AA-batterijen en kan normaal gesproken 10 uur worden gebruikt (afhankelijk van de kwaliteit van de batterij).

2e plaats: Tonor Bluetooth Microfoonset

Deze multifunctionele set van draadloze microfoons beschikt over een VHF draadloos systeem om meer zendbereik en minder interferentie te krijgen. Het biedt een uitstekende geluidskwaliteit en is ideaal voor elke evenement in het werkgebied, op kantoor of zelfs thuis. De set van twee microfoons beschikt over een cardiode opnamepatroon.

Het maximale zendbereik is 25 meter, de levensduur van de batterij is 3-4 uur. De microfoonset is compatibel met Android/iOS, zodat je hem op je pc of laptop kunt gebruiken. Je kunt de set aansluiten op versterkers, homecinema-sets, dvd’s, audiomixers of draagbare speakers. Ideaal voor feestjes, concerten, karaoke-avonden en conferenties.

3e plaats: NASUM Draadloze Microfoonset

Dankzij de draadloze ontvanger met omnidirectionele modus is het ontvangstbereik van deze microfoonset van NASUM zeer breed (500-800 MHz) en van 50-150 meter. Het antistatische design biedt een goede bescherming tegen interferentie en vergemakkelijkt de ontvangst van het microfoonsignaal zonder vervorming. Je stem wordt duidelijk weergegeven.

De bluetooth-ontvanger maakt het mogelijk om Bluetooth-apparaten zoals mobiele telefoons of computer aan te sluiten. Schakel gewoon de ontvanger en de Bluetooth-functie van je telefoon in en het apparaat zoekt automatisch naar de micro. Als je de naam “X168” op je telefoon ziet, tik je op om de verbinding te maken en de microfoon te gebruiken. Compatibel met een groot aantal apparaten zoals mobiele telefoons, computers, tablets, decoders, tv enz.

4e plaats: Elegiant Draadloze Microfoon

De draadloze Elegiant microfoon ondersteunt een UHF frequentiebereik ter hoogte van 660 MHz – 689 MHz en heeft weinig interferentie dankzij de 10 optionele kanalen. De Bluetooth verbinding met uitstekende signaalstabiliteit maakt een transmissie afstand tot 15 meter mogelijk. Naast de draadloze functie heeft de Elegiant karaoke microfoon een batterijduur van 10 – 12 uur bij nieuwe batterijen.

De microfoon heeft een cariode opnamepatroon en dankzij het compacte formaat en de eenvoudige installering is hij ideaal voor vergaderingen, voor op school, bij feestjes of karaokeavonden. Uiteraard heb je een externe luidspreker nodig net als bij de meeste draadloze microfoons. Oplaadbare batterij is inbegrepen.

5e plaats: Jelly Comb Draadloze Microfoon

Een draadloze UHF-transmissietechnologie (600-900 MHz-frequentieband) zorgt voor een stabiele verbinding tot 80 m in open ruimtes en zendt luid, helder en hifigeluid uit. Deze microfoon heeft een lage interferentie en hoge signaalstabiliteit. De 2-in-1 microfoon kan gedragen worden met een verstelbare hoofdband of als handmicrofoon gebruikt worden.

Er zijn 40 frequentiebanden beschikbaar om uit te kiezen. Ideaal voor meer dan twee microfoonsets die op dezelfde locatie worden gebruikt. Je kunt de frequentie wijzigen  als het geluid niet duidelijk is. De draadloze UHF-microfoon kan worden gebruikt op versterkers, grote luidsprekers zoals podiumluidsprekers, luidsprekers voor onderwijs, busluidsprekers voor gidsen, etc.

Shopgids: Alles wat je over draadloze microfoons moet weten

Het is van groot belang dat je voordat je een draadloze microfoon koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers

Je moet het gebruik dat je van de microfoon zult maken analyseren, zodat je de microfoon kunt kiezen die het beste bij je behoeften past.
(Bron: Jozef Polc: 16334616/ 123rf.com)

Wat is een draadloze microfoon en waar wordt deze voor gebruikt?

Draadloze microfoons zijn apparaten die geluiden oppikken en deze via radiofrequenties doorgeven. Het grote voordeel van dit type microfoon is de afwezigheid van kabels. Ze worden veel gebruikt op tv-podia, muziekevenementen of karaokefeestjes met vrienden. Met draadloze microfoons heb je meer bewegingsvrijheid zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Ze hebben talloze mogelijkheden. De beste draadloze microfoons kunnen professioneel of voor recreatief gebruik zijn. Daarom zijn ze een goed instrument voor grote evenementen of voor muzikale optredens. Maar ook voor gezellige karaoke avondjes met vrienden.

foco

De aankoop van het soort microfoon hangt af van de gebruik dat je ervan gaat maken.

Wat zijn de voordelen van draadloze microfoons?

Je weet nu hoe een draadloze microfoon werkt en waar deze voor is. Je kunt echter nog steeds twijfelen aan de voordelen van het kopen van een goedkope of mid/high range draadloze microfoon. Als dit bij jou het geval is, bekijk dan de onderstaande tabel. Het zal je verbazen hoeveel voordelen ze bieden:

Voordelen: Een eenvoudige installatie en een maximale bewegingsvrijheid omdat ze geen kabels en ingewikkelde verbindingen hebben, Dit bevordert het vertrouwen en de vaardigheden van de gebruikers. Dankzij de technologische vooruitgang bieden de beste draadloze microfoons hetzelfde geluidsniveau als de meest geavanceerde analoge opties.

De tijdsduur van de beste draadloze microfoons is meestal niet minder dan 25 uur, een aanzienlijk aantal gezien het feit dat de meeste gebruik maken van één of twee AA-batterijen. Er is een breed aanbod aan opties beschikbaar, van professionele draadloze microfoons tot meer vrijetijdsgerichte microfoons. Tegenwoordig bieden veel van de modellen materialen van de hoogste kwaliteit. Ze hebben een lange levensduur.

Nadelen: Sommige modellen kunnen zeer gevoelig zijn voor interferentie. Dit komt echter steeds minder vaak voor.

Welke soorten draadloze microfoons zijn er?

De wereld van draadloze microfoons heeft talloze aspecten. Eén van hen is het type. Draadloze microfoons variëren in ontwerp en kenmerken, afhankelijk van de behoeften waaraan ze moeten voldoen. Als je er bijvoorbeeld één wilt die het mogelijk maakt om je handen vrij te hebben, dan heb je dynamische microfoons.

De meest discrete zijn de dasspeldmicrofoons. Als het echter gaat om geluidskwaliteit, zijn de beste draadloze microfoons meestal de microfoons die je in je hand houdt. Veel van deze modellen hebben een ultra-ergonomisch ontwerp waardoor je ze urenlang kunt gebruiken zonder je handen of armen te vermoeien.

Charlotte PenningsZangdocente van onlinemuziekacademie.nl

“Bij draadloze microfoons zorgt de zender ervoor dat het signaal bij de mengtafel terecht komt.
Ook hier zijn weer veel soorten verkrijgbaar. Let bij draadloze microfoons vooral op het zendbereik en hoe storingsgevoelig ze zijn.”

Aan de andere kant zijn er ook draadloze clip-on microfoons. Deze variant is ideaal als je het geluid van een instrument (zoals een gitaar of bas) wilt oppikken. Hoewel het normaal is om het instrument via kabels aan te sluiten, geeft het gebruik van een draadloos microfoonsysteem je de mogelijkheid om een natuurlijker geluid te verkrijgen. Ideaal voor stijlen zoals folk.

Wat is een zender van een draadloze microfoon?

De beste draadloze microfoons zijn uitgerust met een zender. Dit is een essentieel onderdeel ervan. Een draadloze microfoon zet een audiosignaal om in een radiosignaal en verstuurt dat via een zender door de lucht naar een ontvanger. Die ontvanger wordt vervolgens aangesloten op een geluidssysteem. Hoewel het een ontvanger nodig heeft (we zullen dit in de volgende sectie uitleggen), is het de basis van zijn werking.

Op dit moment zijn er twee soorten zenders. De eerste is de handheld. Dit type zender is geïntegreerd in de microfoon en de radiozender (precies in het handvat). De tweede is de beltpackzender. Je kunt hierop een headset, dasspeldmicrofoon, instrumentmicrofoon of zelfs een gitaar of baskabel aansluiten.

Wat is de ontvanger van een draadloze microfoon?

De ontvanger is een ander essentieel onderdeel van een draadloze microfoon. Deze is aangesloten op de ingang en pikt het radiosignaal op dat hij via de zender uitzendt. Eenmaal ontvangen, zet hij het om in een elektrisch signaal. De ontvanger is meestal met een kabel aangesloten (alhoewel er ook beltpacks zijn).

De meest toonaangevende ontvangers staan bekend als diversity. Het doel is om een superieure signaalontvangst te garanderen. Om dit te bereiken, werken ze met twee frequenties tegelijk. Waarom? Op die manier kunnen er meerdere systemen naast elkaar gebruikt worden. De beste draadloze microfoons hebben meestal dit type ontvanger.

Over het algemeen bieden de beste draadloze microfoons een breed frequentiebereik.
(Bron: Phanlop Boonsongsomnukool: 11964528/ 123rf.com)

Wat is de radiofrequentie van een draadloze microfoon?

De radiofrequentie is nauw verbonden met zenders en ontvangers. Om te kunnen functioneren, moeten ze met elkaar communiceren door middel van gelijke radiofrequenties, de zogenaamde werkfrequenties. Dit maakt het mogelijk om verschillende draadloze systemen tegelijkertijd te gebruiken, omdat elk systeem zijn eigen werkfrequentie heeft, waardoor overlappingen en interferentie worden voorkomen.

Bovendien zijn veel draadloze microfoons multi-frequent. Dit maakt het gemakkelijker om met meerdere systemen tegelijk te werken (vooral als de modellen vergelijkbaar zijn). Bovendien bieden de beste draadloze microfoons over het algemeen een breed frequentiebereik. Dit maakt het mogelijk om over te schakelen naar een andere wanneer de eerste niet werkt.

Welke soorten frequenties gebruiken draadloze microfoons?

Afhankelijk van het type radiofrequentie dat door de draadloze microfoon wordt gebruikt, kunnen we drie soorten onderscheiden. Twee daarvan zijn echter de meeste gangbare. We hebben het over het belangrijkste: VHF (Very High Frequency) en UHF (Ultra High Frequency). De tweede soort zijn over het algemeen voor professioneel gebruik.

Hier is een vergelijkende tabel van subwoofertypes:

VHF (van 30 tot 300 MHz) UHF (van 300 MHz tot 3 GHz)
Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
Ze zijn heel goedkoop.

Ideaal voor feestjes of om mee te spelen, niet voor professioneel gebruik.

Die van mindere kwaliteit hebben last van constante interferentie. Een goede betrouwbaarheid en kwaliteit van het product zijn gegarandeerd.

Dit zijn draadloze microfoons die ontworpen zijn voor professioneel gebruik.

De prijs ervan kan oplopen.

De derde is het digitale transmissiesysteem. Dit bereik wordt gepresenteerd door high-end draadloze microfoons. Ze werken met een frequentie van 2,4 GHz. Hun grootste voordeel is dat ze wereldwijd vergunningvrij gebruikt mogen werken. Ook kunnen ze een vrijwel ongeëvenaarde geluidskwaliteit bieden. Als tegenwicht is de zendafstand kleiner dan UHF.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een draadloze microfoon om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de draadloze microfoon te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de draadloze microfoon die je nodig hebt: 

  • Budget
  • Geluiden die je wilt vastleggen
  • Richtingskarakteristiek
  • Type frequentie

Budget

Helaas is dit een essentieel punt. Het hoeft echter geen probleem te zijn want er is een grote verscheidenheid op de Nederlandse markt. Veel van de beste draadloze microfoons vereisen geen uitzonderelijke of onbetaalbare kosten. Natuurlijk kun je honderden euro’s voor een microfoon betalen, maar je hebt ook een aantal zeer goede voor minder dan 100 euro.

Geluiden die je wilt vastleggen

Na het budget is dit ongetwijfeld het belangrijkste aspect. Het gaat erom de geluidsbron te analyseren en de dimensies ervan te begrijpen. Met geluidsbron bedoelen we het element dat met de microfoon moet worden opgenomen. Omdat het niet hetzelfde is om een draadloze microfoon te kopen om de stem van een zanger over te brengen als om de geluiden van een landelijke omgeving weer te geven.

Als je met geluid werkt, moet je weten wat je doelstellingen zijn. Bovendien is het aantal microfoons of het type microfoons in dit verband van essentieel belang. Als je bijvoorbeeld een leraar bent, ben je misschien op zoek naar een draadloze microfoon met een dynamisch systeem. Aan de andere kant, als je in een muziekgroep speelt, kun je een model kopen dat standaard wordt geleverd met twee microfoons.

Godfried BomansNederlandse schrijver

“Er heerst een groot misverstand onder de popmusici. Het is namelijk totaal verkeerd dat je door het volume te verhogen de waarde van je muziek vergroot.”

Richtingskarakteristiek

Richtinggevoeligheid is belangrijk. Dit is de opnamecapaciteit van de microfoon. Omnidirectionele microfoons pikken geluiden uit alle richtingen op. Bidirectionele microfoons, aan de andere kant, die van achter- en voorin. Beide opties zijn ideaal voor het vastleggen van omgevingsgeluid. Daarom zullen ze niet erg nuttig zijn als je een zanger(es) bent.

Als je dat wel bent, dan zal je waarschijnlijk de voorkeur geven aan een cardioïde of supercardioïde microfoon. Beide pikken het voorste geluid op. Dit opnamepatroon is kenmerkend voor de beste draadloze handmicrofoons. Het verschil tussen de twee is hun ophaalafstand, de tweede is het verst. Beide proberen zijgeluiden af te wijzen.

De ontvanger wordt aangesloten op de microfooningang en pikt het radiosignaal van de zender op.
(Bron: Vadym Zaitsev: 13884241/ 123rf.com)

Aan de andere kant heeft de responscurve te maken met hoe de microfoon reageert op verschillende frequenties. Sommige draadloze microfoons werken bijvoorbeeld heel goed met frequenties die specifiek zijn voor de menselijke stem. Andere zijn echter ontworpen om frequenties op te pikken die buiten dat bereik vallen (zoals bonkende of andere omgevingsgeluiden).

Type frequentie

Zoals uitgelegd in het vorige hoofdstuk, werken de beste draadloze microfoons met drie soorten frequenties: VHF, UHF en het digitale transmissiesysteem. VHF wordt beschouwd als massaconsumptie. Dit betekent dat het aanwezig is in eenvoudigere draadloze microfoons. Het geluid is meestal minder goed.

Aan de andere kant streven de UHF-frequentie en het digitale transmissiesysteem naar een superieur geluid. Bovendien is de mate van interferentie meestal lager. Het zijn dus draadloze microfoons voor professioneler gebruik (voor zangers of mensen die in de studio willen opnemen). Hoogwaardige microfoons zijn echter vaak duur.

Samenvatting

Een goede draadloze microfoon kan het leven vergemakkelijken. Niet alleen omdat je er geen onhandige kabels bij nodig hebt, maar ook omdat ze zoveel verschillende opties bieden dat je een kwaliteitsmodel kunt kopen voor een redelijke prijs. Maar voor je er één koopt, moet je duidelijk weten waar je ze voor nodig hebt.

In die zin moet je er verschillende aspecten van beoordelen. Deze omvatten het type frequentie, richtingskarakteristiek of responscurve. Het zijn allemaal elementen die van invloed zijn op de aanschaf van een goede draadloze microfoon. Want of je nu een professionele of eenvoudige draadloze microfoon zoekt, je keuze hangt vooral af van deze aspecten.

Vond je ons artikel over draadloze microfoons interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale draadloze microfoon kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Macor: 37352276/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

De schrijvers en redacteurs van ADVIESJAGERS.nl schrijven informatieve kwaliteitsartikelen over de beste producten op de Nederlandse markt.