oficinist working
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Vaak beschouwd men een muis als een onbelangrijk accessoire bij de computer. Terwijl een muis wel degelijk belangrijk is. De meeste laptops beschikken over een touchpad, oftewel een aanraakscherm. Dit kan een muis overbodig maken, maar niet iedereen kan fijn werken met een touchpad. Of, de muis die bij je laptop hoort ligt niet lekker in de hand. Dan kan een draadloze muis een oplossing zijn.

Het is belangrijk om een draadloze muis te kiezen die voldoet aan je verwachtingen. Met een draadloze muis kun je efficiënt werken. Als je erover denkt om een nieuwe muis te gaan kopen, dan ben je hier op de goede plek. In dit artikel vertellen waar je alles wat je moet weten over de draadloze muis.
Belangrijk om te weten

  • Comfort is een van de belangrijkste aspecten op het moment dat je een draadloze muis kiest. Het is zo belangrijk, omdat onze hand op de draadloze muis rust. Bovendien voorkom je met het kiezen van de juiste draadloze muis letsel aan pols, arm en elleboog, zoals RSI. Verder is het belangrijk dat de muis vloeiend over de ondergrond schuift.
  • De voeding van het draadloze muis is een ander belangrijk aspect om op te letten. Geef je de voorkeur aan een draadloze muis op batterijen, of een model op oplaadbare batterijen. Natuurlijk is het vervangen van de batterij een vervelend klusje. Gelukkig gaan de meeste batterijen lang mee. Sommige draadloze muizen kun je niet gebruiken als de batterij aan het opladen is.
  • Weet je al hoe je de draadloze muis gaat gebruiken? De meeste draadloze muizen zijn ontwikkeld voor normaal gebruik van een computer. Wil je de muis echter gebruiken voor speciale activiteiten, zoals gamen, kies dan een speciaal hierop afgestemde draadloze muis: een gaming muis. Op dit type draadloze muis zitten veel meer knopjes dan op een gewone draadloze muis.

Onze selectie: De beste draadloze muizen op de markt

Een goed ontworpen draadloze muis voorkomt het dat je problemen krijgt aan je vingers of je pols. Het aanbod op de Nederlandse markt is echter zo groot, dat het lastig kiezen kan zijn. Hieronder laten we je daarom de 4 beste draadloze muizen van dit jaar zien. Er is voor iedere computergebruiker wel een passende muis.

De draadloze muis met de meest betrouwbare verbinding

Werk je veel in open kantoren met andere ondernemers, of ben je vaak onderweg met je laptop? Dan is deze plug-and-play draadloze muis van Logitech jouw keuze. Betrouwbare verbinding, alsof je met een kabel werkt, maar dan met de nodige bewegingsvrijheid. Batterijduur van wel één jaar, zonder dat je deze hoeft te vervangen. De aan- en uitschakelaar beschikt over een intelligente slaapmodus, wat je de nodige energie bespaart. Steek de USB nano ontvanger in jouw laptop, en de draadloze muis is klaar voor gebruik. Compatibel met een breed scala aan laptops.

De ideale draadloze muis voor precisiewerk

Ergonomisch ontworpen draadloze muis van Victsing, voor programmeurs, ontwerpers en andere precisiewerkers. De laser detecteert nauwkeurig en reageert snel op jouw bewegingen. Door de slimme technologie in deze draadloze muis, gaat de batterij tot wel 15 maanden mee. Het wieltje om mee te scrollen kun je afstemmen op je eigen tempo. Bovendien herkent de USB nano ontvanger de bewegingen van de draadloze muis op afstanden tot wel 10 meter. De ultieme keuze voor bewegingsvrijheid.

De meest compacte draadloze muis

De draadloze muis van HP heeft meer te bieden dan alleen een lage prijs. De muis heeft een ergonomisch ontwerp en ligt daarom prettig in de hand, zowel links als rechts. Dankzij de ronde vorm kun je er de hele dag comfortabel mee werken. De muis heeft een betrouwbare 2,4-GHz draadloze verbinding. Dankzij de rode led-technologie en een 1000-dpi optische sensor werkt hij snel en nauwkeurig op allerlei oppervlakken.

De beste draadloze muis voor gamers

De Trust GXT 130 draadloze gaming muis is voorzien van negen game-knoppen, LED verlichting op de scroll-button en knoppen om de snelheid van de muis aan te passen. Er zit ook een knop op deze muis voor 2x schieten met 1 klik. De rubberen coating zorgt daarbij voor optimale grip en controle. Wat wil je nog meer als ervaren gamer? Je kunt er ook voor kiezen om de LED-verlichting uit te schakelen, om de batterij te besparen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een draadloze muis

Met een goede muis kun je effectief op de computer werken. Ook voorkom je er onnodige verkrampte en tintelende vingers mee. Het kan zijn dat je wat vragen hebt over de draadloze muis, op het moment dat je er een gaat kopen. Daarom beantwoorden we in het gedeelte hieronder de meest gestelde vragen over een draadloze muis.

oficinist working in laptop

Houd er rekening mee, dat je voor het gebruik van sommige draadloze muizen drivers moet installeren. (Bron: Karuna EM: 37594985/ 123rf.com)

Hoe werkt een draadloze muis?

De meeste draadloze muizen die op dit moment in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn heel eenvoudig in gebruik. Je begint door een USB ontvanger, of nano USB ontvanger, in de poort van je laptop te steken, daarna schakel je de draadloze muis in. Na deze twee eenvoudige stappen is de draadloze muis klaar voor gebruik.

Houd er rekening mee dat er voor het gebruik van bepaalde draadloze muizen installatie van drivers nodig is. Dit komt echter niet heel veel voor. Mocht dit nodig zijn, dan geeft de fabrikant dit meestal aan op de productpagina en in de gebruikershandleiding. De meeste draadloze muizen zijn universeel compatibel. Sommige draadloze muizen werken echter niet goed met bepaalde besturingssystemen. Houd hier rekening mee als je een draadloze muis koopt bij een specifieke computer.

Hoeveel knoppen zitten er op een draadloze muis?

Draadloze muizen beschikken doorgaans over twee knoppen, en linkerknop en een rechterknop. Een aantal muizen beschikbaar naast over een wieltje waarmee je door de pagina kunt scrollen. Dit wieltje fungeert soms ook als knop. Het aantal knoppen op een draadloze muis verschilt per model.

Naast de hierboven genoemde knoppen, beschikt een aantal muizen over aanvullende knoppen. Denk hierbij aan knoppen aan de zijkant van de muis, waarmee je op het web kunt navigeren. Sommige computers van Apple reageren niet, of niet goed op deze knoppen aan de zijkant van de draadloze muis.

Steve JobsOprichter van Apple
“Voor mij is de computer het meest bijzondere apparaat dat we hebben bedacht. Het is als een fiets voor de menselijke fantasie.”

Draadloze muizen die bedacht zijn om games mee te spelen, bevatten meestal meerdere knoppen. Gamers hebben hiermee meer uitdaging en flexibiliteit, tijdens het spel. Zo kunnen de aanvullende knoppen op de muis, game-specifieke taken binnen een spel uitvoeren.

Kan ik de knoppen op een draadloze muis personaliseren?

In principe kun je een moderne draadloze muis helemaal naar je hand zetten. Dit is bijzonder interessant voor tweehandige draadloze muizen, oftewel muizen die voor linkshandige en rechtshandige mensen te gebruiken zijn. Op deze manier maakt het niet uit of je linkshandig of rechtshandig bent. Je hoeft alleen maar de draadloze muis van kant te wisselen en de knoppen opnieuw in te stellen.

Bij gaming muizen is het ontwerp van de muis afgestemd op het type spel. Ook de knoppen op een gaming muis kun je personaliseren. Kijk hier goed naar voordat je er uiteindelijk een kiest.

blue little inalambric mouse

Er zijn draadloze muizen voor linkshandigen en rechtshandigen.
(Bron: Serezniy: 110477251/123rf.com)

Waar haalt een draadloze muis zijn energie vandaan?

De meeste draadloze muizen werken op een of twee al dan niet oplaadbare batterijen. Het gebruikelijke formaat van deze batterijen is AA. Desalniettemin bestaan er ook draadloze muizen die werken op een accu. Fabrikanten geven de voeding altijd aan op de productpagina en in de handleiding. Het is maar net wat je handig vindt.

Een draadloze muis op een accu laad je op, door deze met een kabel te verbinden met je laptop. Tijdens het opladen van de draadloze muis kun je deze doorgaans niet gebruiken, maar de accu van een dergelijke draadloze muis gaat wel lang mee. Er zijn ook draadloze muizen in Nederland te verkrijgen die de geïntegreerde accu opladen aan een docking-station. Kortom, deze draadloze muis leg je op het docking station en deze laadt automatisch op.

Draadloze muis op batterijen Draadloze muis met accu
Voordelen Batterij gaat meestal uren lang mee. Dit hangt natuurlijk af van het soort draadloze muis en het type batterij.

Je hoeft de draadloze muis niet op te laden.

Er bestaan oplaadbare batterijen.

Je hebt geen batterijen nodig.
Nadelen De de batterij moet zo nu en dan vervangen worden. Je kunt de draadloze muis niet gebruiken terwijl deze oplaadt.

Je hebt een kabel nodig om de draadloze muis met de laptop te verbinden.

Een accu gaat minder lang mee dan een batterij.

Wat betekent DPI op een draadloze muis?

DPI is de afkorting van de Engelse woorden Dots Per Inch, dit betekent het aantal puntjes per inch. DPI bij een draadloze muis, staat voor de gevoeligheid van het apparaat. Dat wil zeggen, het aantal puntjes per inch refereert aan het aantal puntjes dat de draadloze muis op het beeldscherm herkent. Hoe hoger de DPI, Hoe groter de gevoeligheid van de draadloze muis.

Een hoger DPI is niet altijd beter, want de draadloze muis kan namelijk ook te gevoelig reageren op jouw bewegingen, waardoor je er niet precies mee kunt werken. Op een gaming muis komt een hoog DPI juist van pas. Sommige spellen vragen namelijk om precisie en daarmee om een zeer gevoelige draadloze muis.

Girl working

Er zijn twee soorten draadloze muizen, een op batterijen en een op een accu.
(Bron: Belchonock: 97712064/123rf.com)

Is het werken met een draadloze muis beter voor de gezondheid?

Een correcte werkhouding is belangrijk als je veel tijd achter de computer doorbrengt. In het bijzonder voor de rug en de nek. Maar je kunt ook last krijgen van je hand, pols, arm en elleboog bij langdurig gebruik van toetsenbord en muis.

Het werken met een ergonomisch gevormde muis kan je helpen om eventuele klachten te voorkomen of te verminderen. Zit je niet lang achter elkaar achter de computer, dan is de vorm van de draadloze muis minder van belang. Maar, zit je langer dan een uur per dag achter de computer, zorgt ervoor dat je met comfortabele apparaten werkt. Op deze manier voorkom je een gespannen lichaamshouding en daarmee toekomstige klachten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Omdat veel moderne laptops over een touchpad beschikken, gebruikt lang niet iedereen een muis. Maar, een goede draadloze muis is vaak veel comfortabeler en praktischer dan een touchpad. Om de juiste draadloze muis te kiezen die goed bij je past, kun je de mogelijke muizen vergelijken op basis bepaalde criteria. Dit zijn belangrijke factoren, waar je rekening mee kunt houden als je een draadloze muis koopt.

Vormgeving en comfort

De vormgeving van het draadloze muis is van belang voor het comfort waarmee je ermee werkt. Een ergonomisch vormgegeven draadloze muis kan bij langdurig gebruik van de muis klachten voorkomen. Er bestaan horizontaal en verticaal vormgegeven draadloze muizen.

De meeste draadloze muizen zijn horizontaal en je kunt er alle kanten mee op. Sommige mensen vinden het echter comfortabeler om te werken met een verticale draadloze muis. Ongeacht waar jij de voorkeur aan geeft, moet de muis natuurlijk comfortabel in de hand liggen. Een draadloze muis in een bepaalde kleur en in een elegant design kan bovendien een professionele of creatieve touch geven aan je werkomgeving.

gamer mouse

Ergonomisch ontworpen draadloze muizen voorkomen klachten bij langdurig gebruik.
(Bron: Анастасия Бежекенева: 115866784/ 123rf.com)

Je wilt comfortabel kunnen werken met een draadloze muis. Anders krijg je last van je vingers, pols of arm, en zul je je werk even moeten onderbreken. Het ontwerp is van invloed op het comfort van de draadloze muis. Het is dan ook belangrijk dat het draadloze muis ergonomisch gevormd is en goed past bij de vorm van jouw hand.

Verder is het belangrijk dat je de draadloze muis goed vast kunt pakken. Het is lastig als de draadloze muis steeds tussen je vingers door glipt. Let daarom op de materialen en afwerking van draadloze muis. Comfort is een essentiële factor, vooral als je de draadloze muis gedurende langere tijd achter elkaar gebruikt.

Voeding

Omdat een draadloze muis niet met jouw computer verbonden is door middel van een kabel heeft het een andere voedingsbron nodig. De meeste draadloze muizen werken op basis van een of twee batterijen, meestal van het AA formaat. De batterijduur van de meeste draadloze muizen is erg lang, soms zelfs langer dan een jaar.

Er zijn ook draadloze muizen die werken op basis van een accu. Dit systeem laad je op door de muis, door middel van een kabel te verbinden met je computer. Meestal kun je de draadloze muis niet gebruiken terwijl deze oplaadt. Tenslotte zijn er nog draadloze muizen die je oplaadt aan een laadstation, die in het stopcontact zit.

Linkshandige muis

In Nederland zijn de meeste draadloze muizen zowel geschikt voor linkshandige als rechtshandige mensen. Je kunt dan de muisknoppen personaliseren en aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Ergonomisch gevormde verticale draadloze muizen zijn echter bedacht voor een specifieke hand, een linker- of een rechterhand. Een draadloze ergonomisch gevormde muis voor linkshandigen kun je niet gebruiken als je rechtshandig bent, en vice versa. Kies je dus voor een verticale draadloze muis, let dan goed op of deze voor de linkerhand of voor de rechterhand bedacht is.

Wil ik graag Koop dan
Een muis die door linkshandigen en rechtshandigen gebruikt kan worden. Tweezijdige muizen die je kunt personaliseren.
Draadloze muis die ik langere tijd achter elkaar kan gebruiken. Verticale draadloze muis voor jouw hand.
Muis waarmee ik kan gamen. Een gaming muis.

Samenvatting

Een muis is een belangrijke aanvulling op iedere computer. Sinds sommige laptops een touchpad hebben, laten veel mensen de muis links liggen, maar het is een ideaal apparaat om efficiënt mee te werken. Misschien overweeg je om je huidige bedrade muis te vervangen. Een draadloze muis is een uitstekende keuze.

Een draadloze muis biedt vele voordelen boven een traditionele, bekabelde muis. Je hebt geen kabels nodig, dus je hebt meer bewegingsvrijheid. Bovendien kun je met een ergonomisch ontworpen draadloze muis de nodige letsels aan je hand, pols en arm voorkomen. Zeker als je deze langere tijd achter elkaar gebruikt.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het kiezen van een draadloze muis. Laat het ons hieronder weten en deel dit artikel met collega’s en vrienden, die ook vaak achter de computer zitten.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Dmitriy Shironosov : 12872789/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies