closeup of a wireless router on living room at home
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

34Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Steeds meer apparaten maken verbinding met je thuisnetwerk. Het gaat al lang niet meer alleen om laptops, pc’s, tablets of de smartphone van ieder gezinslid, maar ook om de televisie, slimme speakers en soms zelfs de koelkast. Volgens de theorie achter “Internet of Things” zijn binnenkort zelfs alle apparaten met elkaar verbonden, tot aan de voerbak van je kat.

Het gaat echter niet alleen om het aantal verbindingen dat je kunt maken, maar ook om de snelheid en intensiteit van die verbindingen. Om optimaal te genieten van alle mogelijkheden die het internet ons biedt, zoals online games en streaming videodiensten, heb je een goed beheerd wifi-netwerk nodig. Hiervoor gaat niets boven een goede draadloze router. In deze shopgids leggen we je uit waarom.
Belangrijk om te weten

  • De router is het centrum van de internetverbinding bij jou huis. Alle digitale informatie zoals data, multimedia en games gaat hier doorheen.
  • Een draadloze router helpt je om je wifi-netwerk thuis of op kantoor te verbeteren. Zo kun je optimaal profiteren van de internetverbinding en de bandbreedte die operators je bieden. Met een draadloze router vergroot je het bereik, de snelheid en de connectiviteit van de verbinding, maar kun je ook je thuisnetwerk beheren en zelfs personaliseren.
  • Bij het kopen van een draadloze router is het belangrijk dat je weet op welke factoren je moet letten. Sommige modellen hebben een hoge mate van netwerkaanpassing, met zeer geavanceerde functionaliteiten. Maar niet alle gebruikers hebben dit nodig. Kijk bij de aankoop onder andere naar het type Wi-Fi-standaard van de router en de kracht van de processor.

Onze selectie: De beste draadloze routers op de markt

Hieronder bieden we je een selectie met de beste draadloze routers die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Met ons team van experts hebben we deze selectie gemaakt op basis van de verschillende prijsklassen en connectiviteitsbehoeften die er op de markt zijn. We hopen je zo te helpen de beste draadloze router te kopen.

De draadloze router met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Voor een zeer vriendelijke prijs, krijg je met deze draadloze router van TP-link een apparaat dat aan al je basiswensen zal voldoen. Het is een krachtige router waarmee je in een paar minuten een stabiel netwerk opzet.

De TP-Link Archer C50 is een dual-band wifi router. Met de C50 kunnen gecombineerde draadloze snelheden tot 1200 Mbps worden gehaald. Dit model is perfect voor mensen met een gemiddeld streaming- en gaming-gebruik.

De beste draadloze router voor gamers

Met de Netgear Nighthawk R7000 dual band router haal je gecombineerde draadloze topsnelheden van 1900 Mbps (1300 Mbps op 5.0 GHz + 600 op 2.4 GHz). Dankzij de drie antennes verbetert het bereik en de signaalsterkte van het wifi-netwerk aanzienlijk.

Met de Quality of Service voor Playstation, Xbox en andere gameconsoles, geeft de router je gaming-verkeer voorrang zodat je zonder haperen je online games speelt. Game je graag en ben je op zoek naar een router? Kijk dan ook eens naar ons artikel over gaming routers.

De beste draadloze router met AiMesh-technologie

De ASUS RT-AC88U is een router waarvan je zeker weet dat hij de zwaarste netwerktaken aan kan. Zo heb je geen last meer van storingen of haperingen tijdens het gamen en streamen. Het apparaat ondersteunt AiMesh.

Je kunt dus meerdere ASUS-routers met elkaar verbinden om een wifi-netwerk te creëren voor je hele woning. De opties van de router zijn zeer breed, de verbinding is stabiel. Daarnaast ziet het design er ook nog eens heel mooi uit.

De draadloze router die eenvoudig is aan te sluiten

De FRITZ!Box 4040 kan als snelle WiFi AC-router in elk bestaand netwerk of met een willekeurige DSL-, kabel- of glasvezelmodem worden gebruikt. Ook UMTS-, HSPA- en LTE-sticks voor de internettoegang worden ondersteund.

De router is zeer eenvoudig te installeren en gebruiken. Binnen een mum van tijd heb je overal in huis een stabiele wifi-verbinding. De FRITZ!Box 4040 ondersteunt 2,4-GHz- en 5-GHz-verbindingen tegelijkertijd. Dit apparaat werkt snel en zeer degelijk.

Shopgids: Alles wat je moet weten over draadloze routers

Als we het over computers en netwerken hebben, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Helemaal als je geen technisch expert bent, kan het zijn dat je in je zoektocht naar de beste draadloze router verdwaald raakt door een wirwar aan technische concepten. Om je te helpen de draadloze router te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit product.

signaalversterker aansluiten

Een draadloze router helpt je om de ontvangst van je wifi-netwerk te verbeteren. 
(Bron: Wavemovies: 93704088/ 123rf.com)

Wat is een draadloze router precies?

Een router is een hardwareapparaat dat de verbinding van computerapparatuur mogelijk maakt. De router is verantwoordelijk voor het verspreiden van de gegevens binnen het netwerk en brengt het internetsignaal naar de aangesloten apparaten. Deze shopgids gaat over draadloze routers. Dit zijn routers die het internetsignaal via een draadloos wifi-netwerk verspreiden.

Hoe werkt een draadloze router?

Internet komt je huis binnen via de kabel, ADSL of glasvezel. Een draadloze router pikt de internetverbinding van de modem op en zet deze om in een draadloos signaal dat het via het wifi-netwerk naar de andere apparaten vervoert. De router zorgt voor de communicatie tussen die apparaten. Zo ontstaat er een netwerk waarop je thuis alle apparaten kunt aansluiten.

Als je meerdere apparaten op het internet wilt aansluiten, heb je dus een router nodig. Draadloze routers bieden meer snelheid en verbeteren het bereik, de connectiviteit en het beheer van het wifi-netwerk. Hiermee verbeter je de prestaties van het netwerk en kun je optimaal gebruikmaken van de verbinding die je internetprovider je biedt.

goede signaalrouter

Een router is een hardwareapparaat dat de verbinding van computerapparatuur mogelijk maakt.
(Bron: Chainarong Chokrung: 70258009/ 123rf.com)

Met welke frequentiebanden werken draadloze routers?

Een wifi-signaal wordt verzonden via radiogolven die in verschillende frequentiebanden werken. Draadloze routers werken op 2 of 3 verschillende frequenties. De meest gebruikelijke zijn 2,4 Ghz en 5 Ghz. De 2,4 Ghz frequentieband is degene die voorheen altijd in draadloze netwerken werd gebruikt. Deze heeft meer bereik, maar ook een lagere topsnelheid en is instabieler. De frequentieband van 5 Ghz heeft minder bereik, maar heeft juist weer meer snelheid en tegelijkertijd minder last van interferentie.

Tegenwoordig zijn de meeste draadloze routers dual-band routers, dat wil zeggen dat ze met beide frequenties kunnen werken. Maar er zijn ook tri-band routers. Dit zijn routers met 3 frequentiebanden. Ze werken op 2,4 Ghz en verdelen de 5Ghz-band in tweeën, een met hoge kanalen en de andere met lage kanalen. Dit soort routers hebben een betere verbindingssnelheid en -kwaliteit.

Welke wifi-technologie gebruiken draadloze routers?

Technologie gaat snel. Dat geldt nog meer voor de technologie van het internet en de wifi-verbinding. Recentelijk is zelfs de naamgeving van de wifi-technologieën gewijzigd. De oude normen (82.11a, b en g) zijn niet hernoemd omdat deze praktisch niet meer worden gebruikt. Alleen degene die nog gebruikt worden zijn hernoemd.

Het type wifi dat bekend staat als 82.11.n is hernoemd naar wifi 4, en 82.11.ac is hernoemd naar wifi 5. Het nieuwe protocol dat in sommige routers al wordt gebruikt, bekend als 82.11.ax, wordt Wi-fi 6 genoemd. Elke soort heeft een verbeterde verbinding en snelheid ten opzichte van zijn voorganger. In de onderstaande tabel vind je meer informatie over de soorten wifi-verbinding die worden gebruikt voor draadloze routers:

Wifi-type Snelheid Kenmerken
Wifi 4 Tot 800 Mbps De router bedient slechts één apparaat tegelijkertijd, de andere apparaten staan ​​in een wachtrij. Hoewel de wachttijd bijna niet waarneembaar is en slechts een paar honderdsten van een seconde duurt, kan het kleine vertragingen veroorzaken.
Wifi 5
(Wi-Fi AC of doble wave)
Tot 1733 Mbps in de 5 Ghz-band Ondersteunt gelijktijdige signalen zodat meerdere apparaten tegelijkertijd worden bediend (MU-MIMO-technologie).

Richt het wifi-signaal naar de aangesloten apparaten (Beamforming-technologie).

Wi-Fi 6 Tot 6000 Mbps die naar verwachting in de toekomst 11000 Mbps zal bereiken Ondersteunt meerdere gelijktijdige verbindingen en minder interferentie (verbeterde MU-MIMMO).

Richt het wifi-signaal op de apparaten (verbeterde beamforming).

Bevat nieuwe technologieën, hoewel tot dusver maar weinig apparaten al compatibel zijn met deze standaard. Het is daarom nog niet goed mogelijk hier volledig van te profiteren.

Wat is de Beamforming-technologie van draadloze routers?

Beamforming, ook wel straalvorming of bundelvorming genoemd, maakt je wifi-verbindingen sneller en stabieler. De beamforming-technologie is een technologie die het wifi-signaal concentreert en rechtstreeks naar de apparaten stuurt die op dat moment op het netwerk zijn aangesloten. Dat wil zeggen dat zodra de router bepaalt waar de apparaten zich bevinden, deze het draadloze signaal in hun richting stuurt. Op die manier verbetert de signaalintensiteit en daarmee ook de stabiliteit en kwaliteit waarmee de verbinding elk apparaat bereikt.

witte router niet verbonden

Beamforming, ook wel straalvorming of bundelvorming genoemd, maakt je wifi-verbindingen sneller en stabieler.
(Bron: Martz: 107249145/ 123rf.com)

Welke geavanceerde functies biedt een draadloze router?

Naast de voordelen van het werken met een dual- of triple-band router, of met een wifi 5-verbinding, bieden draadloze routers een reeks geavanceerde functies die helpen bij het verbeteren en stabiliseren van je wifi-netwerk. Dit zijn functionaliteiten die te maken hebben met de beveiliging en het beheer van het versturen van data. Hieronder vatten we de belangrijkste functionaliteiten van draadloze routers samen:

  • Quality of service (QoS). Dit is de verzamelnaam voor de technieken die ervoor zorgen dat verkeer op een netwerk gegarandeerde bandbreedte krijgt toegewezen. Hierdoor beïnvloedt het overige internetverkeer de verbinding niet. Zo geef je dus bijvoorbeeld voorrang en prioriteit aan de bandbreedte voor je console als je aan het gamen bent, of voor je laptop als je een video aan het streamen bent.
  • Veiligheid. De meeste routers bieden tegenwoordig verschillende vormen van beveiliging. Van de eenvoudige WPS waarmee je met één druk op de knop een apparaat kunt toevoegen tot aan de WAP- en WAP2-protocollen. De laatst genoemde is de meest aanbevolen beschermingsfunctie. Het is de meest veilige tot nu toe. Het is daarom zeer zeldzaam om een ​​router te vinden die deze vorm van bescherming heeft.
  • Ouderlijk toezicht. Vrijwel alle draadloze routers bieden een vorm van “ouderlijk toezicht”. Met deze functie kun je bijvoorbeeld instellen dat de router tussen bepaalde uren niet gebruikt kan worden of blokkeer je toegang tot bepaalde websites.
  • Gasttoegang. Dit is een andere interessante functie van draadloze routers. Hiermee kun je elke gast bij jou thuis toegang geven tot het gasten wifi-netwerk. Je gasten krijgen hiermee wel toegang tot internet, maar niet tot het privé-netwerk.
  • USB-poorten. Sommige draadloze routers bevatten een of meerdere USB-poorten. Op deze poorten kun je bijvoorbeeld een printer, scanner of een harde schijf aansluiten. Door de apparaten op het thuisnetwerk aan sluiten, kunnen alle bewoners hier gebruik van maken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de antwoorden op de meest gestelde vragen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een draadloze router om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde kenmerken te beoordelen. Hieronder vind je de belangrijkste criteria die je helpen bij het vinden van de draadloze router die je nodig hebt:

Verbinding

Er zijn routers met een ADSL-verbinding die tegelijkertijd een modemfunctie hebben. Het voordeel hiervan is dat je minder afhankelijk bent van je provider. Als het apparaat deze functie niet heeft, moet je de router aansluiten op de modem van je internetprovider. Een modem is nodig om het binnenkomende internetsignaal te vertalen, terwijl de draadloze router verantwoordelijk is voor het beheer van het verkeer van het thuisnetwerk.

In het geval van een glasvezelverbinding moet je de glasvezelmodem van je operator behouden en deze aansluiten met een netwerkkabel. Maar je kunt de huidige installatie ook behouden door de operator in bridge-modus te zetten zoals hierboven uitgelegd. Controleer bij glasvezel altijd of de router compatibel is met alle diensten van je provider: televisie, internet en bellen.

gamerjongen naast de router

Het is belangrijk dat de draadloze router meerdere verbindingen tegelijkertijd ondersteunt, zodat je geen snelheid en kwaliteit verliest op het netwerk. (Bron: Kittichai Boonpong: 95620420/ 123rf.com)

Antennes en poorten

Als er bij jou thuis een aantal punten zijn waar de wifi-verbinding problemen oplevert, raden we je aan gebruik te maken van een draadloze router met externe en verstelbare antennes. Door de antennes in de richting van de knelpunten te plaatsen, verbeter je de dekking en het bereik van het draadloze signaal zonder dat je hier meer apparaten voor nodig hebt.

Veel routers hebben echter alleen interne antennes. Dit soort antennes zijn ook effectief. Wel is het in dat geval belangrijk er zeker van te zijn dat er meerdere antennes in het apparaat zitten, die in verschillende richtingen kunnen werken. Hoe groter het aantal antennes, hoe gemakkelijker het voor de router is om het signaal in bepaalde richtingen te zenden, waardoor het totale bereik en de connectiviteit wordt verbeterd.

een router verbinden met internet

Het hebben van een goede router is essentieel voor je internetverbinding. 
(Bron: Piotr Adamowicz: 32759208/ 123rf.com)

Hoewel we het in deze shopgids over wifi-netwerken hebben, bevatten de meeste routers ook nog steeds poorten voor een bekabelde LAN-verbinding. Over het algemeen zijn hier 2 tot 4 poorten voor beschikbaar. Voordat je een router koopt, is het belangrijk jezelf af te vragen welke apparaten je direct met een kabel wilt verbinden, zoals je computer of een gameconsole. Vergeet niet dat, zelfs vandaag de dag, een verbinding via een kabel altijd sneller en stabieler is.

Bijna alle draadloze routers, op de allergoedkoopste modellen na, hebben Gigabit-poorten die tien keer sneller zijn dan Ethernet-poorten. In plaats van een snelheid van 10/100 Mbps kunnen ze een snelheid tot 1000 Mbps, oftewel 1 Gbps bereiken. Op deze manier kunnen ook apparaten die om meer verkeer vragen gebruik maken van een maximale snelheid en stabiliteit.

Wifi-type en frequentieband

Hoewel de wifi 6-standaard al is uitgekomen, zijn de meeste apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en computers nog niet compatibel met dit wifi-type. Dus, zelfs als je een router met de nieuwste wifi-technologie koopt, kun je hier nog niet het maximale uithalen. Het is daarom op dit moment misschien nog interessanter om voor een router met een wifi 5-standaard te kiezen.

Sommige apparaten die verbinding maken met het netwerk zijn mogelijk niet compatibel met de 5 Ghz-frequentieband en moeten daarom verbinding maken met de 2.4 Ghz-frequentieband. De snelheidsverhoging die wordt geboden door het werken met een dual- of tri-band, rechtvaardigt echter het kiezen van dit type technologie, vooral voor apparaten die veel bandbreedte nodig hebben.

Processor

Een wifi-router is eigenlijk een kleine computer waar een moederbord in zit met een processor en wat geheugen. De processor is het onderdeel dat netwerkverkeerbeheertaken uitvoert. Hoe beter de processor dus, hoe meer werklast de router kan ondersteunen. Als je intensief en veeleisend gebruik maakt van het netwerk, raden we je aan een router aan te schaffen met een dual-core processor en een goed RAM-geheugen, om haperen en vertragingsproblemen te voorkomen.

Samenvatting

Steeds meer apparaten worden verbonden aan het draadloze thuisnetwerk. Hoewel de verbindingssnelheden van de grote aanbieders ook steeds beter worden, doen de apparaten die dit soort bedrijven voor ons installeren niet altijd hun werk. Hierdoor profiteer je niet van alle bandbreedte en snelheid waar je wél voor betaalt. Wat je reden ook is, een draadloze router helpt je hierbij.

Met een router zet je in je huis of op kantoor een internetverbinding op. Zo kun je de snelheid, het bereik en de prestaties van je wifi-netwerk verbeteren. Maar draadloze routers hebben nog veel meer functionaliteiten, zoals het prioriteren van apparaten en het toewijzen van bandbreedtes.

Vond je onze shopgids over draadloze routers interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring!

(Bron van de header afbeelding: Boonpong: 67418874/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies