Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan draadloze apparaten. Daar zijn verschillende redenen voor. Eén daarvan is de moderne technologie, die steeds betere draadloze producten van goede kwaliteit biedt. Een andere is het gebruikscomfort. Kabels nemen alleen maar ruimte in beslag en in het ergste geval kan je je erover struikelen of erin verward raken.

Met de draadloze stofzuiger haal je een degelijk apparaat in huis waarmee het mogelijk is om in een mum van tijd je huis terug op orde te krijgen. Bovendien kun je met een draadloze stofzuiger ook in moeilijke hoeken en kantjes grondig schoonmaken. Niet alle opties presteren echter even goed of zijn gericht op hetzelfde type reiniging. In deze shopgids zullen we je alles over dit product vertellen!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn drie soorten draadloze stofzuigers: de steelstofzuiger, de kruimelzuiger en de robotstofzuiger. Ze hebben alle drie hun eigen kenmerken en zijn bedoeld voor specifieke doeleinden bij het schoonmaken.
 • Je kunt het beste een draadloze stofzuiger met een HEPA filter kiezen. Deze filters zijn speciaal vervaardigd voor mensen die last hebben van allergieën. Deze filters halen meer stof uit de lucht zodat je een schonere lucht in huis hebt.
 • Eén van de belangrijkste aankoopcriteria is de autonomie. Je wilt geen geld uitgeven aan een stofzuiger die tijdens het stofzuigen plotseling zonder stroom komt te zitten. We bekijken deze en andere criteria aan het einde van onze shopgids.

Onze selectie: De beste draadloze stofzuigers op de markt

Misschien heb je wel eens gehoord van Dyson draadloze stofzuigers. Er zijn echter nog veel meer goede draadloze, betaalbare stofzuigers – er zijn vele soorten, vele merken en met vele functies. Hier is onze selectie van vier van de beste opties die je op de Nederlandse markt kunt vinden.

De meest complete 2-in-1 draadloze stofzuiger

Deze draadloze stofzuiger van Rowenta zorgt ervoor dat je je huis in een handomdraai schoon hebt gemaakt, dankzij een zuigkracht van 100 Airwatt en een lithium-ionbatterij voor 35 minuten gebruiksduur in de minimale stand en 6 minuten in de turbostand. Dit model beschikt over een HEPA filter.

De steelstofzuiger is met slechts één handeling om te bouwen naar een kruimeldief en heeft een flexibele stang zodat je makkelijk onder meubels kunt zuigen. Dit model wordt geleverd met accessoires die ideaal zijn voor mensen met huisdieren, waaronder een elektrische mini-borstel en een XL kierenzuiger.

De beste draadloze kruimelzuiger

Met deze handige kruimelzuiger van Philips reinig je niet alleen de vloer, maar ook de meubels. Met een zuigkracht van 22 Watt heb je binnen een mum van tijd de diverse plekken tot in de verste hoeken schoon. De kruimelzuiger is geschikt voor het opzuigen van droog vuil, het stofreservoir heeft 0,5 liter inhoud.

De oplaadtijd is 16-18 uur voor een volledig opgeladen batterij, de maximale gebruikstijd is 11 minuten. Je ontvangt (behalve de kruimelzuiger) een oplaadstation en 5 accessoires.

De beste complete robotstofzuiger

Deze robotstofzuiger van Blaupunkt heeft 5 verschillende schoonmaak programma’s: rand, gebieds (in zig-zag), willekeurige, intensieve schoonmaak en dweilen. Met de BluebbotXS App is deze te bedienen. Met 1 batterij lading kan de stofzuiger tot 180 m2 grondig reinigen. Voor het reinigen zijn er twee verschillende zuigmonden.

De robotstofzuiger heeft een hoge zuigkracht tot 35 watt, dit is een BLDC motor. Het apparaat bevat een HEPA filter die hoge druk en pers gebruikt. Zo worden de vuil samengeperst in de opvangbak tot een blok.

De beste goedkope draadloze 3-in-1 stofzuiger

Deze 3-in-1 draadloze stofzuiger van Primo is een goede budget optie. Door de steel te verwijderen, verander je de steelstofzuiger in een handomdraai in een handstofzuiger. Met de meegeleverde kierenzuiger en stofborstel bereik je moeiteloos moeilijk bereikbare plekken.

Het toestel heeft een 18,5V Lithium Ion batterij waarmee je tot 20 minuten kan stofzuigen. De batterij is in 4 uur op te laden. Na gebruik kan je het stofreservoir eenvoudig leegmaken en terugplaatsen.  Dankzij de meegeleverde muurbevestiging berg je het toestel makkelijk op.

Shopgids: Alles wat je moet weten over draadloze stofzuigers

Zoals je misschien hebt gemerkt, is er niet slechts één soort draadloze stofzuiger. Bovendien functioneert elk merk met verschillende technische kenmerken. Daarom zijn niet alle draadloze stofzuigers even geschikt voor hetzelfde doel. Om je te helpen bij de keuze van je stofzuiger, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen.

vrouw stofzuigen van het huis

Dankzij de HEPA-filters van de draadloze stofzuigers is stofzuigen met stofallergieën geen probleem meer.
(Bron: Григорьев: 115158608/ 123rf.com)

Welke soorten draadloze stofzuigers zijn er?

Om te beginnen hebben de meeste snoerloze stofzuigers meestal geen zak, maar werken ze met een reservoir dat je kunt legen wanneer je maar wilt. Daarnaast zijn er drie soorten snoerloze stofzuigers op de markt. We tellen de 2-in-1 stofzuigers niet mee, die, hoewel ze in onze selectie zijn opgenomen, slechts een combinatie zijn van de eerste twee types hieronder:

 • Steelstofzuiger: Draadloze steelstofzuigers zijn het meest bekend, maar niet noodzakelijkerwijze de beste. Zoals hun naam al doet vermoeden, lijken ze het meest op een traditionele stofzuiger. Ze zijn ontworpen om niet teveel te hoeven bukken bij het stofzuigen, waardoor rugpijn wordt voorkomen. Het zijn zeer lichte en hanteerbare opties.
 • Draadloze kruimelzuigers: Kruimelzuigers, ook wel kruimeldieven genoemd, worden steeds populairder, omdat ze direct te gebruiken zijn en je op plaatsen kunt komen waar dat met andere stofzuigers niet mogelijk zou zijn. Het zijn dus geen stofzuigers voor het schoonmaken van een heel huis, maar bijvoorbeeld om voor een bank of in de auto te gebruiken.
 • Robotstofzuigers: Het aanbod robotstofzuigers begint bij basisrobots die in principe de vloer stofzuigen en ervoor zorgen dat jij dit niet meer elke dag zelf hoeft te doen. Het andere uiterste zijn robotstofzuigers die veel uitgebreider zijn. Deze scannen de ruimte met lasers, camera’s of zijn te besturen via een app. Kijk dus goed naar de mogelijkheden van de robotstofzuiger en of deze aansluiten bij jouw wensen.

Welke voor- en nadelen hebben draadloze stofzuigers?

Stofzuigers zonder snoer hebben oneindig veel voordelen. Uiteraard zijn er ook minder positieve aspecten te vinden. Als je je afvraagt wat de voors en tegens zijn van de draadloze stofzuigers die er op de markt te vinden zijn, dan kun je hier een overzicht van alle voor- en nadelen zien:

Voordelen
 • Maximale zuigvrijheid.
 • Aangezien de meeste van hen geen zak gebruiken, kun je er op lange termijn heel wat mee besparen.
 • Je kunt ze voor alle soorten oppervlakken gebruiken.
 • Ideaal voor het bereiken van plekjes waar andere soorten stofzuigers niet bij kunnen (onder kasten of tussen autostoelen).
 • Hoog zuigvermogen.
 • Aanzienlijk kortere oplaadtijden.
 • Licht en hanteerbaar.
 • Zeer gemakkelijk te onderhouden en meestal demonteerbaar.
 • Ze hebben een zeer laag geluidsniveau.
 • Zeer gevarieerde prijzen, aangepast aan alle soorten budgetten.
Nadelen
 • De autonomie van deze stofzuigers bedraagt zelden meer dan 40 minuten.
 • Niet alle modellen hebben een even grote zuigcapaciteit.

Hoe energiezuinig is mijn draadloze stofzuiger?

Of je nu een snoerloze kruimelzuiger, een draadloze steelstofzuiger of een robotstofzuiger koopt, het energieverbruik is altijd een belangrijk element. Het is begrijpelijk dat je eerst naar het vermogen kijkt (wat trouwens ook niet de belangrijkste waarde is), maar vergeet niet te kijken of je kunt besparen op onnodig energieverbruik. Want de prijs van een stofzuiger wordt vaak op de lange termijn zichtbaar.

Hoe groter het vermogen (dat moet overeenstemmen met de zuigkracht, wat bij veel van de beschikbare draadloze stofzuigers het geval is), des te groter is het stroomverbruik. Daarom moet je altijd het energieverbruik in beschouwing nemen. Dit kun je terugvinden op de verpakking, en bij de productbeschrijving. Met energieklassen die variëren van B tot A+++ kun je op lange termijn meer energie en geld besparen.

Draadloze kruimelzuigers zijn ideaal voor het reinigen van de binnenkant van laden vanwege de smalle mondstukken.

Hoe gebruik ik mijn draadloze stofzuiger?

Bij aankoop van een nieuw product kan het zijn dat je vragen hebt over het gebruik ervan. Het is niet zo dat je een technicus hoeft te zijn om een draadloze stofzuiger te gebruiken, al kunnen sommige stofzuigers in het begin moeilijk te programmeren zijn. Maar over het algemeen zijn ze niet al te ingewikkeld. Hier zijn een aantal tips:

 • Bij ontvangst van je snoerloze stofzuiger moet je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig doornemen. Als het een robotzuiger is, moet je leren hoe je hem op de juiste manier kunt programmeren, zodat je hem anders niet optimaal kunt gebruiken.
 • Laad de stofzuiger volledig op voordat je hem gaat gebruiken. Het is niet aan te raden om hem de eerste keer half geladen te gebruiken. Heb dus nog even geduld, het beste is om nog vijf of zes uurtjes te wachten tot hij volledig is opgeladen.
 • Zet je stofzuiger in elkaar. Als het een 2 in 1 snoerloze stofzuiger is, stel hem dan af al naar gelang je doelstelling. Dat wil zeggen, als je je bank even snel wilt zuigen, zet hem dan niet in de steelstand, maar als handstofzuiger.
 • Als het een robotstofzuiger is, programmeer hem dan en zet hem aan het werk. Zo niet, zet dan gewoon de stofzuiger aan en begin ermee te zuigen. Als je model geen automatische vermogensaanpassing heeft, pas het dan aan op de verschillende oppervlakken die je reinigt. Voor tapijten raden we bijvoorbeeld aan om zoveel mogelijk vermogen te gebruiken.
 • Draadloze stofzuigers worden meestal geleverd met een speciale zuigmond voor meubels en stoffering. Indien dit niet het geval is, kan het voldoende zijn om hem te gebruiken in de handbediende modus (als het 2 in 1 is). Andere modellen hebben nog meer zuigmonden, en anders kun je ze er altijd nog apart bijkopen. Dit is belangrijker dan je denkt, aangezien elke zuigmond specifieke functies heeft voor bepaalde oppervlakken.
 • Als je klaar bent met stofzuigen, raden we je aan om het stofreservoir te legen. Volg hiervoor de instructies in de handleiding. Als je het stof erin laat zitten tot het volgende gebruik kan dit contraproductief zijn, omdat het bacteriën kan verspreiden en het apparaat kan beschadigen. Maak af en toe ook de tank zelf schoon met een vochtige doek.

Wat zijn de HEPA-filters die sommige draadloze stofzuigers hebben?

Bij veel draadloze stofzuigers wordt vermeld dat ze HEPA-filters hebben. Maar wat zijn dat precies? HEPA is een afkorting van high-efficiency particulate air (hoewel ook andere benamingen bekend zijn) en is van toepassing op specifieke type luchtfilters die tussen minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegenhouden, afhankelijk van het specifieke filtertype.

De traditionele filters zorgen ervoor dat veel van deze deeltjes in de turbine terechtkomen, maar omdat ze niet door de filters worden opgevangen, keren ze terug naar de lokale lucht. Dit vermindert de efficiëntie van de reiniging en kan het verschijnen van allergische reacties als gevolg van de heruitstoot van de aangezogen deeltjes vergroten. En dan hebben we het over onder andere stuifmeel, mijtontlasting of de mijten zelf. Dus als je hier gevoelig voor bent, of voor het haar van je huisdier, kies dan voor een draadloze stofzuiger met een HEPA-filter.

draadloze witte stofzuiger

Hoewel de autonomie van draadloze stofzuigers beter zou kunnen zijn, gaan ze meestal tussen de 20 en 45 minuten mee, meer dan genoeg tijd voor een grondige reiniging.
(Bron: Zharkova: 129639911/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je alle aspecten van draadloze stofzuigers beter kent, is het moment aangebroken om er een te kopen. Om het eenvoudig te houden, moet je die aankoop doen op basis van een paar criteria. En om je hierbij te helpen leggen we hier de factoren uit die je moet evalueren om het model te kiezen dat het beste bij je past.

Type

Het eerste wat je moet beslissen is wat voor soort stofzuiger je wilt. Zoals je inmiddels weet, zijn niet alle snoerloze stofzuigers hetzelfde. Als je op zoek bent naar een apparaat waar je af en toe snel wat mee kan opzuigen, investeer dan in een draadloze kruimelzuiger. Als je een meer complete optie wilt, probeer dan een 2-in-1 stofzuiger.  Als je je nergens zorgen om wilt maken, kies dan voor een robotstofzuiger.

handstofzuiger op raam

Zoals bij alle alternatieven is de zuigcapaciteit van draadloze stofzuigers belangrijker dan hun vermogen.
(Bron: Maltsev: 38010034/ 123rf.com)

Vermogen en zuigkracht

We hebben het er in verschillende artikelen op deze website over gehad. Het vermogen is een factor waar veel belang aan gehecht wordt. Het is echter een misleidende waarde. Wat echt belangrijk is bij een stofzuiger is het vermogen om te zuigen. Deze maakt het mogelijk om onder alle omstandigheden te stofzuigen. Het is logisch dat hoe meer vermogen de stofzuiger heeft, des te efficiënter de zuigcapaciteit is. Deze twee factoren moeten in evenwicht zijn.

Energieverbruik

Als je op de lange termijn geld wilt besparen en ook nog eens wilt bijdragen aan het behoud van het milieu, kies dan voor stofzuigers die zeer energiezuinig zijn (vanaf B). Bij de aankoop is het mogelijk dat ze wat duurder zijn. Maar door minder energie te gebruiken of efficiënter te zijn, helpen ze je om op de lange termijn te besparen op je elektriciteitsrekening.

Autonomie en oplaadtijd

Omdat de stofzuigers draadloos zijn, zijn ze afhankelijk van een batterij. Vandaag de dag is de autonomie niet erg groot. Maar meestal geeft het je genoeg tijd om snel een kamer schoon te maken of zelfs alle kamers in huis even bij te houden. Hier is een lijst van de autonomie en laadtijd van de modellen die we hebben geselecteerd.

Model Oplaadtijd Autonomie
Rowenta Air Force Flex 560 RH9474  180 minuten. 35 minuten.
Philips Kruimelzuiger FC6149/01 16-18 uur 11 minuten.
Blaupunkt BLUEBOT XSMART 240 minuten. 120 minuten.
Primo PR500SV 3-in-1 steelstofzuiger 240 minuten. 20 minuten.

Filter

Hoewel het aan te raden is om een draadloze stofzuiger met een HEPA-filter te kopen, is dit slechts één van de opties. Vergeet niet te controleren welk filter het gewenste model heeft. Bestudeer de eigenschappen ervan grondig, vooral als je last hebt van stofallergieën of als je huisdieren hebt en je de uitvallende haartjes wilt opzuigen. Het is een kwestie van gezondheid.

Samenvatting

Vind jij het ook zo fijn om een schoon en opgeruimd huis te hebben, maar heb je steeds minder tijd voor huishoudelijke klusjes? Om je hierbij te helpen zijn er draadloze stofzuigers, die door de mobiliteit die ze bieden veel comfortabeler in gebruik zijn dan conventionele stofzuigers. Er zijn ook verschillende types om uit te kiezen.

Maar, zoals we je al vaker verteld hebben, het is niet genoeg om ze alleen maar nodig te hebben, je moet ook weten hoe je ze moet kopen. In het geval van draadloze stofzuigers moet je aspecten zoals het type stofzuiger, het vermogen en de zuigcapaciteit, het energieverbruik van het model of de autonomie ervan beoordelen. Dit is de enige manier om de draadloze stofzuiger te kopen die je nodig hebt.

Vond je onze shopgids over draadloze stofzuigers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Budabar: 91325200/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies