Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Het is een heel avontuur om met je baby op stap te gaan. Het kan een uitdaging zijn om je op dat avontuur voor te bereiden. Baby’s hebben veel spulletjes nodig om een wandeling te maken, maar de ouders hebben maar twee handen. Als ouder is het belangrijk om je baby bij je in de buurt te hebben, maar je moet ook kunnen bewegen.

Een draagzak is de perfecte oplossing voor dit dilemma. Het maakt het mogelijk om je kind gemakkelijk te vervoeren en je armen vrij te houden. De nabijheid van je lichaam geeft je baby een gevoel van bescherming en ontspanning, ongeacht waar je bent. Zo kan je kindje op een veilige en comfortabele manier de wereld ontdekken.
Belangrijk om te weten

  • Draagzakken maken je dagelijkse routine in veel opzichten gemakkelijker. Je kunt ze gebruiken als je klusjes in huis wilt doen zonder de baby alleen te laten, als je wilt wandelen of als je op reis gaat, en ze verlenen je privacy bij het geven van borstvoeding.
  • We kunnen niet zeggen dat de ene draagzak beter is dan de andere. Welke het meest geschikt is voor jou en je baby hangt af van de leeftijd van de baby en waar je deze precies voor wilt gebruiken.
  • Draagzakken of draagdoeken zijn heel veilig als ze op de juiste manier worden gebruikt. Zorg ervoor dat je deze leert vast te maken en om te doen en vergeet niet te oefenen voordat je je kind voor het eerst meeneemt.

Onze selectie: De beste draagzakken op de  markt

Hieronder laten we je de beste draagzakken op de Nederlandse markt zien. In dit segment kun je zien welke draagzak het meest geschikt is voor jou en je baby. Bovendien kun je het soort draagzak of draagdoek kiezen die je het beste bevalt of die het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Tula Free-to-Grow Baby Draagzak

De Free-to-Grow draagzak van Tula kan je meteen vanaf de geboorte gebruiken, zonder verkleinkussen. Je kan de breedte van het rugpand namelijk verstellen dankzij het ingenieuze drukknopensysteem. Ook de lengte van het rugpand kan je aanpassen dankzij 2 eenvoudige gespjes.

Zo is de ergonomische M-houding verzekerd. Je kan de draagzak gebruiken vanaf de geboorte tot en met 22kg. Je kan de draagzak op 2 verschillende manieren dragen, want hij kan zowel op de rug als op de buik gedragen worden.

ERGObaby Adapt Air Mesh Babydrager voor pasgeborenen

Deze babydraagzak van ERGObaby is speciaal ontworpen voor de pasgeboren baby maar kan ook voor grotere peuters gebruikt worden (3,2 tot 20 kg). De draagzak heeft 3 ergonomische draagpunten: buik- heup en rugpositie. Het materiaal is 100 % katoen en er kan gekozen worden uit verschillende kleuren en ontwerpen.

Het rugdeel van deze draagzak heeft een speciale 3D Air Mesh technologie die de draagtemperatuur zowel voor de ouder als het kind koeler maakt. Er zit een speciaal opvouwbaar hoofd-en neksteun aan de drager. Aangezien de baby in de “kikkerhouding” zit, is het niet schadelijk voor de heupen.

Minimonkey Mini Sling Draagzak

De Minimonkey Mini sling is de kleinste en lichtste ergonomische babydrager ter wereld. Hij weegt maar 175 gram en als je hem opvouwt in het geïntegreerde zakje, is hij niet veel groter dan een blikje fris. Omdat hij zo klein en licht is, is het een perfect item om altijd bij je te hebben in je (luier) tas.

Je kunt je baby’tje meteen vanaf de geboorte in de Mini Sling dragen. En je kunt hem gebruiken totdat je kindje ongeveer 2 jaar (max 15 kg) is. Je hoeft de sling hiervoor niet aan te passen, hij ‘groeit’ als het ware met de grootte van je kindje mee.

Ergobaby 360 Four Positions Baby Draagzak

De Ergobaby 360 Sunrise is een ergonomische draagzak van Ergobaby waarmee je je baby in vier ergonomische draagposities kan dragen: de vertrouwde buik-, heup- en rugpositie, maar ook naar buiten gericht op de buik.

Ook beschikbaar in een Cool Air-variant met ademende 3D Air Meshvoeringstof, die je baby het hele jaar door luchtig en licht houdt, ideaal bij warmer weer of een actieve levensstijl. De Ergobaby 360 Sunrise werd erkend als een “heupgezond” product door het Internationaal Instituut voor Heupdysplasie.

ERGObaby Babydrager Original

Deze babydrager van ERGObaby is rugvriendelijk heeft dankzij de gevoerde en gewatteerde schouderriemen veel draagcomfort en is gemaakt van 100% katoen. Aanbevolen voor baby’s vanaf 6 maanden (min. 6 kg) met apart verkrijgbare pasgeborenen gebruik. Geschikt voor baby’s tot 15 kg.

Er zijn 3 verschillende draagopties met deze draagzak mogelijk: Buik- heup of rugdrager. In elke positie zit het kind in de “kikkerpositie” die veilig voor de heupen is. De capuchon is geschikt als zonnescherm, hoofdsteun en inkijkbescherming bij het borstvoeden. Ruime zak met ritssluiting. Geschikt voor in de bergen en out-doors activiteiten.

Shopgids: Alles wat je over draagzakken- en doeken moet weten

Het is van groot belang dat voordat je een babydraagzak koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Mujer con su bebe

Met een babydraagzak- of doek heb je je baby altijd bij je. (Bron: Polc: 63367620/ 123rf.com)

Wat zijn babydraagzakken- of doeken?

Babydraagzakken zijn producten die speciaal ontworpen zijn om baby’s en peuters met je mee te dragen. Deze producten worden al vele jaren gebruikt en er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten en maten. De draagzakken zijn uiterst praktisch, omdat ze het mogelijk maken om je baby of peuter op een veilige en gezellige manier te vervoeren.

Een draagzak is de meest praktische manier om samen met je kleintje actief te zijn. Een wandelwagen meenemen met het openbaar vervoer of je met de wagen een weg banen door een drukke straat kan erg vervelend zijn. Een draagdoek, een rugzak of een “Mei Tai” nemen weinig ruimte in beslag en zijn zeer licht.

Bovendien heb je je handen vrij om werkzaamheden uit te voeren terwijl je baby bij je is.

Waarom heb ik een babydraagzak nodig?

In de borstvoedingsfase is een draagzak zeer praktisch. Met een draagdoek bijvoorbeeld, kun je je baby in de perfecte voedingshouding plaatsen. Dit is vooral nuttig bij het voeden van je baby buitenshuis. Veel draagzakken worden geleverd met een capuchon om je meer privacy te geven bij het borstvoeden.

Je baby zal zich extra beschermd voelen, vooral tijdens de eerste maanden na de geboorte. De ergonomische houding, ook wel kikkerhouding genoemd, is vergelijkbaar met de houding in de baarmoeder. De warmte van je lichaam, je ademhaling en je hartslag zullen je pasgeborene ontspannen. De lichamelijke nabijheid van de ouders versterkt de band met de baby.

Zijn babydraagzakken veilig?

De veiligheid van je baby staat voorop. Bij een goed gebruik en juist manier van het vastmaken, houdt de draagzak- of doek je kleintje veilig bij het maken van een wandeling. Hier volgen enkele tips om je te helpen je baby zo goed mogelijk te vervoeren.

  • Zorg ervoor dat de baby’s luchtwegen vrij zijn. Zijn of haar gezicht moet voortdurend zichtbaar zijn. Pasgeborenen kunnen hun hoofd niet rechtop houden en zouden daarom zonder dat je het merkt kunnen stikken. Daarom zijn er hulpsteuntjes te koop die kunnen worden gebruikt in draagdoeken en Mei Tai’s. Controleer dus regelmatig of de baby’s ademhaling niet belemmerd wordt.
  • Let goed op de positie van de heupen van je baby. Als je een draagzak in de vorm van een rugzak gebruikt, moeten de benen van de baby zijwaarts gaan met de heupen gespreid. Als de benen van je baby naar beneden hangen of lang bij elkaar blijven (zoals in de draagdoek), besaat er een risico op dysplasie bij je kind.
  • Als je een draagzak van stof kiest, oefen dan met het vastmakenvoordat je je baby meeneemt. Op deze manier loop je geen gevaar dat je draagdoek of Mei Tai losraakt en je kind in gevaar komt. Oefen met een knuffeldier of een zak bloem.
Het zou kunnen dat je door het extra gewicht je evenwicht verliest, dus het is de moeite waard om te oefenen voordat je de draagzak met je baby gebruikt.

Welke soorten babydraagzakken zijn er?

Zoals je misschien al op onze ranglijst gezien hebt , zijn er verschillende soorten draagzakken – en doeken. Bij je keuze hiervan moet je rekening houden met de grootte van je kind en het soort activiteiten waarvoor je de draagzak- of doek gaat gebruiken. Hier zijn de kenmerken van de belangrijkste types.

Mujer con bebé

Met een draagzak- of doek heb je je handen vrij om andere werkzaamheden te verrichten. (Bron: Polc: 39231724/ 123rf.com)

Draagdoeken

Draagdoeken zijn geweven of elastische stoffen die je om jezelf en je baby heen wikkelt zodat de baby dicht tegen je lichaam aan zit. Deze draagdoeken  hebben geen gespen, maar ze worden stevig vastgeknoopt. Zo kun je verschillende standen uitproberen om je kind op verschillende manieren met je mee te dragen. Op je rug, heup of buik bijvoorbeeld.

Ringsling

Een korte baan geweven stof die je door twee ringen haalt om een stevig zitje te maken voor je kind. Om de ringsling te gebruiken, hoef je de stof alleen maar door de ringen te halen en daarna de banden aan te trekken. Een ringsling vereist dus geen (lastige) knooptechnieken. Voor ouders met rugklachten wordt deze doek afgeraden, omdat het gewicht van je kind niet goed wordt verdeeld.

Mei Tai

Een ergonomische drager die qua comfort en uiterlijk het meest op een geweven draagdoek lijkt. Het verschil is dat dit geen lange lap stof is, maar de Mei Tai een rugpand heeft met een knoop- of klikbare heupband en altijd knoopbare schouderbanden.

Ergonomische (rug)zak

De ergonomische rugzak is een meer gestructureerd type draagzak. De vorm is vergelijkbaar met die van de Mei Tai, maar met gewatteerde delen en riemen die de draagzak steviger maken. Verstelbaar door middel van gespen, zodat je geen technieken hoeft te leren om je baby te dragen.

Draagdoek Ringsling Mei Tai (Rug)zak
Vastmaken Het is even oefenen om de juist techniek te leren. Als de doek niet goed wordt gedragen kan er stikkingsgevaar bestaan. Eenvoudig te bevestigen dankzij de ringen. Eenvoudig te dragen. Aangezien de riemen lang zijn kunnen ze snel vuil worden. Eenvoudig te gebruiken dankzij de gespen. Dit is handig wanneer de baby er veel in en uit moet.
Posities Zeer flexibel. Er kunnen verschillende draagwijzen gebruikt worden. De baby wordt op de heup gedragen. Handige positie bij het borstvoeden. Meerdere draagwijzen mogelijk De meeste kun je alleen op je borst of op je rug gebruiken.
Leeftijd en grootte van de baby Verstelbaar. Perfect voor pasgeborenen Geschikt tijdens de fase van borstvoeden. Kunnen worden bijgesteld als de baby groter wordt. Niet aan te raden voor baby’s jonger dan zes maanden
Comfort Ergonomisch, past zich aan aan het lichaam van de baby. Als de stof te elastisch is kan deze vervormen door hete gewicht van de baby. Door de ongelijke verdeling kan de ouder rug- of andere pijn krijgen bij langdurig gebruik Kan minder comfortabel voor hele kleine baby’s omdat de armen en benen naar buiten steken. Comfortabel voor de ouders vanwege de structuur. Geeft niet dezelfde ruggesteun voor de baby

Er zijn (rug)zakken met vaste elementen – van één maat – en verstelbare rugzakken die zich aanpassen aan de groei van je kind. Daarnaast kunnen sommige worden aangepast met een extra adapter voor pasgeborenen. Voor deze fase kun je echter beter de voorkeur geven aan stoffen draagzakken, omdat hierin de baby in een natuurlijke houding wordt geplaatst.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een babydraagzak- of doek om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de draagzak- of doek te vinden die het beste bij jou en je kind past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de babydraagzak die je nodig hebt:

Groote en leeftijd van je baby

Draagdoeken zijn de beste keuze voor baby’s die hun hoofd en nek nog niet rechtop kunnen houden. Er zijn (rug)zakken ontworpen voor pasgeborenen, evenals accessoires als hoofd- en neksteuntjes. Het is echter aan te raden om in het begin een draagdoek te gebruiken, omdat bij de andere opties de juiste positie van de baby niet gegarandeerd is.

De draagdoeken kunnen zich aanpassen aan de groei van de baby, omdat je zelf de maat bepaalt bij het vastmaken. Maar naarmate de baby groeit en zwaarder wordt, geven sommige ouders de voorkeur aan een ergonomische (rug)zak die een grotere ruggensteun garandeert. Bovendien hebben hoogelastische draagdoeken de neiging om een beetje uit te zakken met het zwaardere gewicht van de baby.

Gebruik

Om te weten wat de ideale draagzak is, moet je eerst weten welk gebruik je er van wilt maken. Als je er één nodig hebt voor thuis of om borstvoeding te geven, is een draagdoek of een ringsling de beste optie. De draagzakken of rugzakken zijn perfect voor een wandeling met je kleintje. Er bestaan ook gespecialiseerde draagzakken, zoals bergrugzakken, waarmee je met je baby in de bergen kunt wandelen.

Hombre con su hijo

Er zijn ook babydraagzakken die speciaal voor mannen ontworpen zijn. (Bron: Media Ltd: 53983079/ 123rf.com)

Kwaliteit van het materiaal

Je kind zal veel tijd in zijn of haar draagzak doorbrengen, dus het is de moeite waard om een zo comfortabel mogelijke draagzak te kiezen. Kies dan ook voor stoffen van goede kwaliteit. Als je bijvoorbeeld een rugzak wilt kopen, kies dan voor een zachte vulling. Als je baby zich beschermd en gekoesterd voelt, zal hij of zij zich ontspannen en snel in slaap vallen.

De stof moet op warme dagen licht en koel aanvoelen. Dit is vooral belangrijk voor draagdoeken, omdat jij en je baby huid-op-huid contact zullen hebben. Katoen-elasthaan draagdoeken zijn uitstekend, omdat ze de stof laten ademen, en omdat er rek in de stof zit zodat deze makkelijker kunnen worden vastgeknoopt.

Prijs

Als je al verschillende opties hebt overwogen, is het je misschien opgevallen dat de prijzen van een draagzak sterk variëren. Je kunt uitstekende draagdoeken kopen voor minder dan 30 euro. Ergonomische rugzakken kunnen meer dan 150 euro kosten, maar er zijn ook die minder dan 50 euro bedragen.

Wij raden je aan om geen rugzak te kiezen die te veel belooft voor weinig geld. Om er zeker van te zijn dat ze echt ergonomisch zijn en ruggensteunsteun bieden aan zowel jou als je kind, is het de moeite waard om een beetje meer uit te geven. Kies het liefst voor de bekende merken met goede reviews.

Samenvatting

Een babydraagzak maakt je dagelijkse leven een stuk gemakkelijker. Je hebt huid-op-huidcontact met je baby, je handen zijn vrij en het is goed voor zijn motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Je baby voelt zich veilig en geborgen, ook buitenshuis.

Je hoeft je niet overweldigd te voelen door de diversiteit aan babydraagzakken die er in Nederland op de markt zijn. Houd rekening met de grootte en de leeftijd van je baby en het soort activiteiten dat je ermee gaat doen. Of het nu gaat om een draagdoek of een rugzak, je kindje zal zich veilig en ontspannen voelen in je nabijheid, waar je ook bent.

Vond je ons artikel over babydraagzakken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfectebabydraagzak- of doek voor hun kinderen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Polc: 71602237/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies