Driewieler
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Geen gelukkiger kind, dan een kind op een driewieler! Je kunt er als vader of moeder niet omheen, want driewielers enthousiasmeren kinderen al generaties lang. Een driewieler raakt eigenlijk nooit uit de mode, maar ontwikkelt zich wel steeds verder. Driewielers van nu, voldoen aan de behoeftes van kinderen nu. Hiervoor hoef je alleen maar te kijken naar de selectie hieronder.

Vaak is een driewieler het eerste echte eigen vervoersmiddel van een kind. Soms stuurt een volwassene nog mee, maar het kind zal zich groot voelen en er graag op zitten. Als je erover nadenkt, om een driewieler te kopen voor jouw kleintje, lees dan vooral verder. In dit artikelen doen we je een aantal handige tips aan de hand.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn basis driewielers en driewielers die als het ware meegroeien met het kind. De eerste soort gaat een leven lang mee en kan van generatie op generatie overgaan. De tweede soort, begeleidt een kind gedurende de verschillende groeifases.
  • Driewielers bieden diverse voordelen aan kinderen. Ze bevorderen de ruimtelijke oriëntatie van kinderen, hun evenwicht en coördinatie, en het is een vorm van training voor de beentjes.
  • Stabiliteit is onmisbaar als je op een driewieler fietst. De grootte van een driewieler maakt niet zoveel uit. Wel of een driewieler makkelijk of moeilijk kantelt.

Onze selectie: De beste driewieler op de markt

Op een driewieler maken kinderen kennis met verschillende fenomenen, zoals snelheid. Iets dat ze zullen blijven waarderen, als ze eenmaal volwassen zijn en op een gewone fiets rijden. Of op een motor. Wil jij jouw kind een groot plezier doen? Koop dan een driewieler voor hem of haar. Hieronder krijg je alvast de beste driewielers die momenteel in Nederland te verkrijgen zijn:

De beste 4-in-1 driewieler

Met de Little Tikes Trikes creëert je kleintje binnen de kortste keren zijn eigen wereld van avonturen en fietst hij met je door de stadia van ontwikkeling. Geniet van de frisse lucht, of je nu duwt, begeleidt of je kleintje zelfstandig ziet rijden. Deze 4-in-1 Driewieler groeit mee met je kind in vier verschillende fasen. Als je kleintje nog niet zelfstandig kan trappen kunnen ze de voetjes kwijt op de voetensteun. Zodra ze een fase verder zijn, kan de voetensteun worden ingeklapt en kunnen ze zelf proberen te fietsen.

De leukste 2-in-1 driewieler

Ga het avontuur tegemoet met de Smoby Be Move driewieler! De driewieler is gemaakt van metaal met kunststof en heeft de kleuren blauw, rood en groen. De 3 grote zwart/witte wielen zorgen ervoor dat de driewieler stevig op de grond blijft staan ook zijn de wielen tijdens het rijden geruisloos. Het zitje is in hoogte verstelbaar zodat je altijd een goede zithouding hebt. Verder heeft de driewieler een vrijwiel systeem. Met veiligheidsriem, anti-slip pedalen en handige kantelbare kiepbak op de achterzijde. Geschikt vanaf 15 maanden.

De beste 6-in-1 driewieler

De Qplay Driewieler Prime 6 in 1 is een luxe driewieler, geschikt voor kindjes van 6 tot en met 36 maanden met een gewicht tot 25 kilogram. De driewieler is voorzien van een verstelbare, telescopische duwstang waarmee je je kindje gemakkelijk kunt begeleiden. Voor de veiligheid van je kindje heeft de driewieler veiligheidsriempjes en een veiligheidsbeugel. Om comfort te verzekeren heeft de driewieler een zitkussen en een verstelbare rugleuning. Een driewieler van goede kwaliteit, waar zowel jij als je kindje veel plezier mee kunnen beleven op wandeltochtjes!

De beste meegroei-driewieler

De SmarTrike Breeze GL is een robuuste driewieler die meegroeit met jouw kind. Dankzij de gepatenteerde Touch Steering Technologie en het 360 graden zwenkwieltje kan jij de driewieler moeiteloos met kleine bewegingen bijsturen. Verder beschikt de driewieler over een veiligheidsbeugel, kiepbak, uitklapbare voetensteunen, duwstang en schokabsorberende rubberen banden. Een heel degelijk mooie driewieler die handig in het gebruik is.

De beste driewieler onder de 35 euro

Een mooie driewieler voor jonge fietsers. Met een robuust metalen frame en drievoudig verstelbare zitting met veiligheidsriem. Stel pedaal vrijloop in als jouw kind nog niet zelf kan fietsen. Geniet van de stilte van de natuur, met de EVA-fluisterwielen op deze driewieler.

Afneembare, in hoogte verstelbare duwstang, stuurblokkering en stuurbeperking. Hierdoor groeit deze driewieler mee met de ontwikkeling van jouw kind. Gemaakt in Spanje en geschikt voor kinderen vanaf 15 maanden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de driewieler

Een driewieler is een stuk speelgoed, dat je vroeg of laat zal moeten overwegen als je in Nederland woont. Ze maken kindjes helemaal blij en vrolijk, want ze kunnen fietsen, net als de volwassenen. Waarom zou je ze dit plezier onthouden? Als je eenmaal op het punt staat om een driewieler te kopen, dan raden we je aan verder te lezen. Hieronder gaan we namelijk dieper in op een aantal veel gestelde vragen over driewielers.

Driewieler

Een driewieler is ideaal voor het trainen van het psychomotorisch stelsel van kinderen.
(Bron: Tatyana Tomsickova: 108210162/ 123rf.com)

Wat is een driewieler precies?

Een driewieler is, zoals de naam al zegt, een stuk speelgoed op drie wielen, waarmee een kind zich kan verplaatsen. Dankzij het ontwerp van een driewieler, kantelt deze niet zomaar. De kans dat jouw kind valt is dus zeer klein en ideaal om op te leren fietsen. Er zijn zelfs modellen zonder trappers. Een kindje kan hierop gaan zitten en zich laten voortduwen of -trekken door een volwassene.

De meeste driewielers hebben echter wel pedalen. Door deze in beweging te brengen, gaat de driewieler rijden en ga je van A naar B. Afhankelijk van het model, is het een volwassene die de driewieler aanstuurt. Meestal gebeurt dit door middel van een uittrekbare hendel die je duwt of trekt. Als een kind eenmaal zover is, kan het volledig zelfstandig fietsen op een driewieler.

Welke soorten driewielers zijn er allemaal?

Driewielers zijn sterk ontwikkeld de laatste decennia. Vroeger, was het erg basic speelgoed, maar vandaag de dag zijn er heel geavanceerde modellen te krijgen. Met allerlei handige extra functies en bijpassende accessoires. Een basic driewieler gaat meestal generaties lang mee. Ze zijn eenvoudig in ontwerp en meestal niet erg duur.

De meegroeiende driewieler wint de laatste jaren aan populariteit. Dit komt, omdat dit type driewieler jarenlang meegroeit met het kind. Je kunt bepaalde onderdelen verwijderen of verplaatsen als ze niet meer nodig zijn. Of juist onderdelen toevoegen aan de driewieler, naarmate een kind meer kan. Tenslotte bestaan er ook nog driewielers met een kantelbare zitting. Deze lijken meer op skelters, en fungeren meer als wandelzitjes.

Type driewieler Voordelen Nadelen
Klassieke driewieler Makkelijk te besturen

Voordelig

Zonder accessoires
Meegroei driewieler Aanpasbaar op de groei en ontwikkeling

Met accessoires

Veel duurder

Veel zwaarder

Welke voordelen heeft een driewieler voor kinderen?

Een driewieler brengt meer dan alleen maar plezier teweeg bij kinderen. Het zijn stukken speelgoed met meerdere voordelen voor de groei en ontwikkeling van een kind. In de eerste plaats bevordert een driewieler de coördinatie tussen armen en benen, terwijl zij deze versterkt. Ze zitten niet langer stil, maar komen in beweging, wat goed is voor hun gezondheid en lichamelijke conditie.

Een ander positieve eigenschap van een driewieler is, dat een kind zich zekerder zal gaan voelen. Kinderen verbeteren hun reactievermogen, hun oriëntatie en hun balans erop. Door een driewieler kan een kind in aanraking komen met de omgeving, en deze leren kennen. Dit versterkt het gevoel voor tijd en ruimte bij een kleintje. Tot slot is een driewieler een uitstekend apparaat, om het psychomotorisch stelsel van een kind te trainen.

Op welke leeftijd begin ik met een driewieler?

Dankzij het brede aanbod van driewielers op de Nederlandse markt, kan jouw kind vroeg beginnen met fietsen. Er zijn driewielers die geschikt zijn voor kinderen vanaf 9 maanden. In dit geval, is een kindje nog te klein om zelf te kunnen fietsen, maar het kan zitten terwijl jij het voortduwt. Met behulp van een meegroeiende driewieler, raakt een kind langzaam vertrouwd met het fenomeen fietsen.

Als je wilt wachten tot een kind zelf kan fietsen, dan zal je moeten wachten tot het 1,5 tot 2 jaar oud is. Sommige opvoedkundigen raden zelfs aan om te wachten met een driewieler totdat een kind 3 jaar oud is. Let hierbij goed op de leeftijdsaanduiding van de fabrikant. De meeste Nederlandse kleuters zijn prima in staat om zelf te fietsen op een driewieler als ze 3 jaar zijn.

Wist je dat jouw kind, door het gebruik van een driewieler, sterkere spieren krijgt?

Welke maatregelen neem ik bij een driewieler?

Op zichzelf, zijn driewielers meestal veilig. Maar, het kan handig zijn om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. De eerste, meest voor de hand liggende is, dat een kind altijd onder toezicht van een volwassene staat. Zo kan een kind zich vrij voortbewegen op de driewieler, maar ben je er snel bij als het niet lukt. Let goed op, want sommige kinderen fietsen sneller dan je denkt.

De tweede voorzorgsmaatregel om te nemen, is ervoor te zorgen dat het terrein vlak is. De meeste driewielers kunnen wel tegen een paar obstakels, maar een aflopend terrein kan gevaarlijk zijn. Net als een straat waar auto’s rijden trouwens. Controleer bij het kopen van een driewieler of het vrij is van scherpe randjes en uitstekende delen. Volgens een aantal specialisten, kun je bellen en lichten op een driewieler het beste links laten liggen. Ze doen vaak niet meer dan afleiden van het fietsen.

Bestaan er regels rondom de driewieler?

Ja. Er bestaan twee Europese wettelijke richtlijnen voor de veiligheid van speelgoed. Zij heten respectievelijk 88/378/CEE en 2009/48/CE. De eerste is vastgelegd door de Raad op 3 mei 1988 en de tweede door het Europees Parlement op 18 juni 2009. Beide gaan over de veiligheid en het gebruik van chemicaliën in de gebruikte materialen.

Als ouder check je natuurlijk of het speelgoed van jouw kinderen een CE keurmerk heeft. Deze letters vertellen je dat het speelgoed aan de Europese regels en richtlijnen voldoet. Soms staan er naast deze letters, nog andere veiligheidsmeldingen op de verpakking. In het bijzonder over de veiligheid van kinderen die jonger zijn dan drie jaar. Kijk goed naar de leeftijdsindicatie van de fabrikant.

Driewieler

De veiligheid van jouw kind staat voorop, bij het gebruik van een driewieler.
(Bron: Александр Ермолаев : 31397079/ 123rf.com)

Welke onderdelen zijn onmisbaar op een driewieler?

De meest geavanceerde driewielers beschikken over een haast ontelbaar aantal onderdelen. Deze onderdelen dienen, om de driewieler aan te kunnen passen op de leeftijd en groei van het kind. Niet ieder onderdeel is onmisbaar, maar zeker wel de veiligheidsonderdelen op de driewieler. Denk hierbij aan een veiligheidsriem of -harnas, of beschermende vlakken en randen.

Een ander element, waar je in Nederland niet direct aan denkt, is een parasol. Deze beschermt de jonge fietser voor schadelijke UV stralen. Verder is een stang om de driewieler voort te bewegen redelijk essentieel, totdat het kind zelf kan fietsen. Ook een voetsteun kan handig zijn, op momenten dat de kleine beentjes moe zijn van het trappen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De keuze is reuze als het om driewielers gaat. Dit kan er bij een aantal mensen toe leiden dat ze keuzestress krijgen, bij het kiezen van een driewieler. Om dit keuzeproces wat te vergemakkelijken, hebben we hieronder een lijst met criteria opgesteld. Aan de hand van deze criteria kun je bepalen welke driewieler het beste past bij jouw situatie. We hopen dat je er wat aan zult hebben.

Leeftijd van het kind

Als je een driewieler gaat kopen, dan let je als eerste op de leeftijdsindicatie van het product. Hoe oud is jouw kind en wat kan hij of zij al zelf?Je koopt een driewieler op basis van de leeftijd van jouw kleine, maar ook op diens lengte en ontwikkelingsniveau. Meestal geeft de fabrikant een leeftijdsindicatie aan het product, dus dit wordt je gemakkelijk gemaakt. Je hoeft alleen maar op de productpagina of verpakking te kijken.

Soms voorziet de fabrikant van de driewieler je van nog meer indicaties, bijvoorbeeld het maximale gewicht dat de driewieler verdraagt. Zet de leeftijd, lengte, het gewicht en ontwikkelingsniveau van jouw kind op een rij, om de driewieler daarop aan te passen. Sommige kinderen zijn namelijk uitzonderlijk lang of motorisch vaardig voor hun leeftijd, of juist kleiner dan gemiddeld.

Zorg ervoor dat de driewieler die je koopt, past bij de leeftijd en lengte van jouw kleintje.

Veiligheid

Als het om veiligheid gaat, doen maar weinig fabrikanten van driewielers concessies. Veiligheid is geen thema waarover je wilt onderhandelen. Zorg ervoor dat je toezicht houdt, op het moment dat jouw kleine op de driewieler stapt. Van tevoren kun je bepaalde veiligheidsonderdelen controleren, zoals het zitje en de veiligheidsgordel. Deze laatste zorgt ervoor, dat jouw kleintje stevig in het zadel zit bij het rijden op zijn of haar driewieler.

Sommige modellen driewielers hebben zelfs een vijf punt veiligheidsgordel of harnas. Net als autostoeltjes of andere kinderproducten. Een ander belangrijk onderdeel van een driewieler is de stang aan de zijkant, die ter bescherming dient. Verder zitten er op sommige driewielers anti-slip pedalen en voetsteuntjes, zodat jouw kleintje veilig zit als het zelf nog niet kan fietsen.

Afmetingen

Meestal zijn de afmetingen van de driewieler afgestemd op de gemiddelde lengte van een kind op een bepaalde leeftijd. Een ander aspect aan de afmetingen van de driewieler is het opbergformaat. Passen de afmetingen in jouw woning? Sommige driewielers zijn inklapbaar en dus zeer klein te maken. Zoals bij ieder kinderproduct, is het zinvol om te checken of het mee kan in de auto of dat je hem kunt opbergen in de gang van jouw huis.

Meestal gebruikt een kind een driewieler eerst in huis. Zorg er dan ook voor dat hij of zij genoeg ruimte heeft om te bewegen met de driewieler. Maar, een driewieler mag niet zo smal zijn, dat het makkelijk omkiept. Stabiliteit is erg belangrijk bij een driewieler, want dan kan jouw kleine veilig spelen.

Driewieler

Er zijn veel soorten driewielers op de markt, dus er zit er altijd een bij die jouw zoon of dochter geweldig vindt.
(Bron: Ozgur Coskun: 25616783/ 123rf.com)

Gebruiksgemak

Een ander essentieel aspect aan een driewieler is het gebruiksgemak. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat, maar het is niet altijd zinvol. Sommige driewielers beschikken over een onmogelijke hoeveelheid onderdelen en accessoires. Dit is niet alleen overweldigend voor jouw kind, je kunt er zelf ook van in de war raken. Kies dus voor een driewieler waar jij en jouw kleine goed mee overweg kunnen. Niet te zwaar voor jouw zoon of dochter, want dan wordt het fietsen bemoeilijkt. De driewielers in de selectie zijn gemakkelijk in gebruik en beschikken alleen over de nodige en handige accessoires.

Meestal stuurt een vader, moeder, oom of tante als eerste de driewieler aan, niet het kind. Het is dan ook fijn als hij of zij de voetjes kan laten rusten op voetsteunen, of op een normaal tempo mee kan trappen. Een instelbare duwstang scheelt je spierpijn. Ergonomische handgrepen en een goede zitting, houden jouw kleine in balans.

Wist je dat driewielers vroeger van hout waren en populair onder vrouwen? Aan het begin van de 19e eeuw waren de rokken van de dames nog heel volumineus, waardoor een driewieler het gemakkelijkste vervoersmiddel was.

Wielen

De wielen van de driewieler zijn ook belangrijke onderdelen. Meestal geldt, hoe groter en breder de wielen, hoe beter. Grote en brede banden zorgen namelijk voor stabiliteit en dat een driewieler kan rijden op meerdere terreinen. Let ook op het materiaal waar de wielen van zijn gemaakt.

Veel driewielers beschikken vandaag de dag over relatief stille wielen, wat fijner is dan wielen die veel geluid maken. Je wilt immers de buren te vriend houden. Een ander interessant onderdeel is of er remmen zitten op de wielen. Een klassieke driewieler heeft meestal drie wielen, zoals de naam al zegt. Maar, sommige modellen beschikken over vier wielen, voor nog meer stabiliteit.

Ontwerp

Wil je het liefst een klassieke driewieler, of kies je liever voor een meegroei driewieler? Je kunt vaak zien of het ontwerp van een driewieler vooral is gemaakt op de ouders of op het kind. Maar, het is niet zo dat een minimalistische driewieler een kind niet aantrekt. Deze driewieler is makkelijk te begrijpen en een kind rijdt er dus zo op weg.

Meegroeiende driewielers zijn opvallender, omdat er meer onderdelen opzitten. Handig, maar dit kan een kind echter ook afleiden van het rijden zelf. Soms kom je houten driewielers met een vintage uitstraling tegen bij speelgoedwinkels. Vind je deze mooi, of kies je toch liever voor een metalen driewieler?

Driewieler

De meeste kinderen zijn dol op het spelen met een driewieler.
(Bron: Famveldman: 43360220/ 123rf.com)

Extra’s

We willen dit artikel afsluiten, met de extra’s op een driewieler. Denk hierbij aan accessoires als een zonnedak of een aanpasbare zitting. Ook een instelbare duwstang is een handige extra op een driewieler. Sommige driewielers beschikken zelfs over lichten, bellen en interessante versierselen. Dit kan de driewieler ervaring voor het kind nóg completer maken.

Samenvatting

Een driewieler is altijd in de mode. Onze grootouders en ouders hebben erop gereden en nu is de beurt aan de kinderen. Ze ontwikkelen zich wel, maar in essentie blijven ze gelijk. De structuur is simpel, maar ze geven zoveel plezier, gedurende zoveel jaren.

Er zijn meegroeiende driewielers, die meegroeien met de ontwikkeling van een kind. Hierdoor gaat eenzelfde driewieler tot wel 6 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Kijk naar de lengte en de behoeften van een kind, om de juiste driewieler te vinden. Een aankoop waar jullie allebei veel plezier aan zullen beleven.

Vond je dit artikel over de driewieler interessant? Laat dan je reactie achter hieronder, of deel het artikel via sociale media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Famveldman: 30779420/ 123rf.com)

Recensies