little cat drinking water
Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Water. Symbool van het leven. H2O voor de nerds onder ons. Je zou het bijna magisch kunnen noemen, want het is één van de weinige stoffen ter wereld die zich als vast, vloeibaar of gas kunnen presenteren. Een element dat bestaat uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom dat essentieel is voor het leven. Hoewel er nooit genoeg van is, is de aanwezigheid ervan totaal: 70% van de aarde – en van ons lichaam – bestaat uit water.

In het geval van katten, bestaat hun lichaam voor 60% uit water, en hoewel ze er niet echt dol op zijn, hebben ze het wel nodig om te kunnen overleven. Het is bewezen dat een kat die genoeg drinkt een gezondere kat is. Traditionele drinkbakken kunnen hem echter om verschillende redenen ervan weerhouden om te drinken. De oplossing? Een drinkfontein!
Belangrijk om te weten

 • De filters van de kattenfonteinen moeten met enige regelmaat worden vervangen. Op deze manier zal het water altijd vrij zijn van onzuiverheden en onaangename geuren.
 • Als het dieet van je kat voor een groot deel gebaseerd is op brokjes, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg water drinkt. Traditionele drinkbakken moedigen dit niet aan, omdat het water stilstaat. Omdat het niet beweegt, is het niet aantrekkelijk voor de kat, die van nature niet erg geneigd is om in de buurt van het water te komen. Een kattenfontein zal dienen als een stimulans om met het water te spelen en meer te drinken.
 • Het kopen van een kattenfontein hangt grotendeels af van de kat of katten die je hebt. Houd er rekening mee dat hoe meer je er hebt, hoe meer capaciteit je nodig hebt. Ook zal je kat’s behoefte aan water afhankelijk zijn van de leeftijd of lichamelijke activiteit.

Onze selectie: De beste drinkfonteinen voor katten op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste drinkfonteinen voor katten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte drinkfontein een stuk eenvoudiger.

De beste drinkfontein voor katten van 5 liter

Deze drinkfontein van PetSafe heeft een vrijvallende waterstroom die je kat stimuleert om meer water te drinken. De stroming is afstelbaar en een opvanghelling vermindert het spetteren van vallend water. De constante watercirculatie remt de bacteriegroei tussen reinigingsbeurten.

Een vervangbare koolstoffilter neemt vieze smaakjes en luchtjes weg, terwijl een voorfilter haren, vuil- en voerresten opvangt die nog in het water zitten. De BPA-vrije kunststof fontein heeft een inhoud van 5 liter en is nagenoeg geluidloos.

De beste geluidloze drinkfontein

De drinkfontein van LifeGoods is geschikt voor katten van (middel)groot tot klein formaat. De drinkfontein is uitgerust met drie verschillende standen en heeft een waterreservoir van 2 liter. De bloemen-waterval geeft een stroom zoals een bidet en is ideaal voor katten. Het koolstoffilter systeem en de pomp houden het water schoon en zuurstofrijk.

De drinkfontein maakt bijna geen geluid, hij is uitgerust met een super stille pomp, fijn en veilig voor je huisdier en geen irritant zoemend geluid voor jou. Ook heeft de fontein een laag energieverbruik en is hij binnen handomdraai geïnstalleerd!

De meest veelzijdige drinkfontein voor katten

De Catit Senses 2.0 Flower Fountain is een drinkfontein voor je kat. Je kunt de manier waarop het water aan wordt geboden zelf kiezen: een normale lichte stroom, opborrelend water of in verschillende rustige stroompjes. Daarnaast is deze drinkfontein voorzien van een onthardingsfilter. De drinkfontein werkt op stroom en heeft een inhoud van 3 liter.

De beste slimme drinkfontein

De smart drinkfontein van Petoneer is dé slimme drinkfontein voor katten en honden. De waterfontein heeft een app en een waterreservoir van 2 liter. Het 3 filtersysteem, de UV-bacteriedoder en pomp houden het water bacterievrij, schoon en zorgen voor veel zuurstof in het water.

De kattenfontein is stil en verbruikt weinig energie. De Petoneer smart drinkfontein is via jouw smartphone bestuurbaar en weergeeft hierop het waterniveau inclusief de waterzuiverheid detectie. Zo krijg je een melding als het water bijna op is en wanneer de filter of het water vervangen moet worden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over drinkfonteinen voor katten

Het is van groot belang dat je voordat je een drinkfontein voor je kat koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

little kitty in front a water dispenser

Het is raadzaam om de filters van de kattenfontein om de vijftien of maximaal dertig dagen te vervangen.
(Bron: Thorsten Nilson: 117670102/ 123rf.com)

Hoe werken drinkfonteinen voor katten precies?

Er zijn verschillende soorten kattenfonteinen op de markt. Ze werken echter altijd op dezelfde manier. Bovendien zijn de onderdelen ervan meestal hetzelfde (hoewel sommige modellen enkele extra of exclusieve elementen kunnen hebben). We hebben het over de waterpomp, het filter en de diffusors. Hieronder leggen we deze drie componenten in detail uit:

 • Waterpomp: Essentieel voor de circulatie van het water in het hele systeem dat de fontein vormt. Verschillende van de kattenfonteinen die we in onze selectie hebben staan, hebben drie configuraties waarmee je de werking van de waterpomp kunt veranderen. Op deze manier, als één instelling niet werkt voor je kat, kun je altijd nog anderen proberen. Ze hebben stroom nodig om te kunnen werken, maar ze zijn zeer laag in het verbruik!
 • Filter: Om het water schoon en gezond te houden. De meeste van de beschikbare opties maken gebruik van actieve koolfilters. Dit filtermateriaal wordt ook gebruikt in producten die voor de mens bestemd zijn. De vorm van het filter is uiteraard afhankelijk van het model, maar in alle gevallen gaat het water door de actieve kool heen om onzuiverheden te verwijderen.
 • Diffuser: Hier komt het water uit. Het is het element van de drinkfonteinen dat het meest varieert, omdat het niet alleen functioneel maar ook decoratief is. Er zijn dus vele mogelijkheden: zachte waterstralen, watervallen, borrelend water of permanente stroming. Het hangt allemaal af van het karakter van je kat. Sommige katten zullen bijvoorbeeld actiever reageren op watervallen, maar anderen geven misschien de voorkeur aan een zachte, onopvallende stroom.
Wist je dat het lichaam van een kat voor 60% uit water bestaat, 10% minder dan bij de mens?

little kitty

De beste drinkfonteinen trekken de aandacht van je kat, iets wat hem stimuleert om meer te drinken.
(Bron: Ludemeula Fernandes: 9UUoGaaHtNE/ Unsplash.com)

Van welke materialen kun je drinkfonteinen vinden?

Net als elke andere drinkbakken kunnen drinkfonteinen voor katten van veel verschillende materialen worden gemaakt. De meest voorkomende is kunststof. Aan de andere kant hebben ze meestal niet slechts één materiaal, omdat onderdelen zoals de motor of de waterpomp iets anders nodig hebben. Daarom moet je ze altijd uit elkaar halen voordat je ze schoonmaakt.

 • Drinkfonteinen van kunststof: De beste modellen zijn van de beste kwaliteit kunststof. Daarom hebben plastic fonteinen vaak een lange levensduur. Ook zijn ze meestal goedkoper dan hun concurrenten. Ze hebben echter meer onderhoud nodig, omdat plastic de neiging heeft om te verslijten en kleine scheurtjes te creëren waar bacteriën kunnen groeien.
 • Roestvrijstalen fonteinen: Dit materiaal onderscheidt zich door zijn lichtheid, maar zonder afbreuk te doen aan de sterkte. Het is hypoallergeen en heeft kenmerken die het ontstaan van scheuren verhinderen. Bovendien heeft dit type fontein meestal grotere capaciteiten (tussen 2 en 4 liter) en worden ongewenste geuren in het water voorkomen.
 • Drinkfonteinen van keramiek: De keramische opties onderscheiden zich door hun robuustheid, zodat ze een hele tijd meegaan. Ze zijn ook gemakkelijk te reinigen en houden de watertemperatuur beter op peil door de thermische eigenschappen van het keramiek zelf. Wat is het nadeel? Er komen sneller barsten in dan die van plastic, zodat ze op de lange termijn bacteriën kunnen verzamelen.

cat drinking water

Gesensoriseerde kattenfonteinen worden alleen geactiveerd als je kat in de buurt komt, zodat ze energie besparen.
(Bron: Thorsten Nilson: 117300986/ 123rf.com)

Zijn drinkfonteinen veilig voor katten?

Het maakt niet uit of het eenvoudige modellen zijn of dat ze een infrarood sensor-functie hebben: drinkfonteinen zijn volkomen veilig. In feite zijn ze natuurlijker voor katten, omdat ze de neiging hebben om stilstaand water te vermijden, maar ze zijn voortdurend op zoek naar interactie met bewegend water. Dus met een drinkfontein zal je kat meer drinken.

Natuurlijk hangt de veiligheid van het apparaat ook van jou af. Drinkfonteinen hebben een gedegen onderhoud en toewijding nodig. Om ervoor te zorgen dat het water altijd vers is, moet je ervoor zorgen dat je de filters ervan eens in de vijftien tot dertig dagen vervangt. Je moet het apparaat ook af en toe grondig schoonmaken om te voorkomen dat er zich vuil ophoopt.

Hoe maak je een drinkfontein voor katten schoon?

Als je je afvraagt hoe je een drinkfontein moet schoonmaken, dan kunnnen we je dat hieronder uitleggen. Uiteraard kan de procedure verschillen afhankelijk van het model, maar over het algemeen is het hetzelfde. Maak je geen zorgen, want het onderhouden van een kattendrinkfontein is bijna net zo eenvoudig als een traditionele drinkbak:

 • Haal de stekker van de drinkfontein uit het stopcontact.
 • Maak de fonteintank leeg.
 • Demonteer de fontein zodat je alle onderdelen afzonderlijk kunt schoonmaken.
 • De waterpomp mag niet worden gereinigd. Deze kan kapot gaan als hij nat wordt.
 • Reinig elk onderdeel met water, spons en een geschikt product. Je kunt ze ook in de vaatwasser zetten.
 • Droog elk onderdeel goed af en zet de fontein weer in elkaar.
 • Herhaal het proces elke tien tot vijftien dagen. Zorg er ook voor dat je het fonteinfilter regelmatig vervangt.
Albert SchweitzerDuits arts, theoloog, filosoof, musicus
“Er bestaan maar twee manieren om te ontsnappen uit de triestheid van het bestaan: muziek en katten.”

Welke soorten filters hebben drinkfonteinen voor katten?

Bijna alle kattenfonteinen maken tegenwoordig gebruik van actieve koolstoffilters. Sommige kunnen echter extra elementen toevoegen, zoals voorfilters, of alternatieven gebruiken op basis van andere materialen. Vergeet niet dat een goed filter essentieel is voor de goede werking van het apparaat, omdat het water vrij blijft van geuren, vuil en bacteriën:

 • Ultraviolet filter: Ideaal voor het zuiveren van water. Dit type filter elimineert alle schadelijke micro-organismen die in het water aanwezig zijn.
 • Actieve kool: Een van de meest effectieve en gebruikte. Het zuivert water en verwijdert allerlei soorten verontreinigingen zoals zware metalen of chemicaliën die in de lucht aanwezig zijn – en die meestal in het water terechtkomen. Het helpt ook om onaangename geuren te elimineren.
 • Filter met ionisatie: Dit type filter voor drinkfonteinen maakt het mogelijk om het water te reinigen van zware componenten en overtollige mineralisatie. Daarom zijn ze effectiever om de vorming van nierstenen tegen te gaan (hoewel alle opties hieraan voldoen).

redhead girl with a cat

Als je meerdere katten hebt, is een drinkfontein met een grote inhoud de beste optie.
(Bron: Mel Elias/ Unsplash.com)

Hoe lang gaat een fonteinfilter mee?

Een vraag die veel gebruikers hebben is “Hoe vaak moet ik het filter van een kattenfontein vervangen? Om te beginnen hangt het af van de kwaliteit van de filters en de instructies van de fabrikant. Elke fontein is een wereld op zich, dus je kunt het beste de instructies van het model nalezen voor de zekerheid.

Vergeet echter niet het apparaat te reinigen en het water regelmatig te verversen, want het heeft geen nut om het filter te vervangen als je het apparaat niet in goede staat houdt of het water niet vernieuwt. Daarnaast is het vervangen van het filter afhankelijk van het aantal katten dat je hebt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een drinkfontein voor je kat om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de drinkfontein die je nodig hebt:

Inhoud

De beste drinkfonteinen voor katten hebben meestal een inhoud van 1 tot 3 liter. Dit is de hoeveelheid water die het apparaat kan opslaan. Als je maar één kat hebt, heb je niet veel nodig. Maar als je met meer katten of huisdieren hebt, heb je een grotere nodig. Kies een fontein die genoeg capaciteit heeft voor een optimale prestatie.

cat drinking water

Er zijn ook draadloze drinkfonteinen voor katten.
(Bron: Patrick Slezak: 80808201/ 123rf.com)

Energieverbruik

Hoewel de meeste kattenfonteinen niet veel energie verbruiken, kan het nooit kwaad om je hiervan te verzekeren. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot onaangename verrassingen op je elektriciteitsrekening. Vergeet ook niet dat er op sensoren gebaseerde kattenfonteinen zijn die alleen worden geactiveerd wanneer je kat in de buurt komt zodat ze nog minder energie verbruiken.

Ontwerp

Met het design bedoelen we niet alleen dat de drinkfontein functioneel moet zijn in het gebruik, het moet ook geschikt zijn voor je huis. Hoewel de meeste drinkfonteinen compact zijn en bijna overal passen, bestaan er toch verschillen tussen de modellen. Het is dus belangrijk goed te weten welke grootte je drinkfontein moet hebben en of het past op de plaats waar je hem wilt neerzetten.

Materialen

In de Shopgids hebben we het gehad over de verschillende materialen waar drinkfonteinen van gemaakt kunnen worden. Het maakt niet uit welk materiaal je kiest, als het maar van topkwaliteit is. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een kunststof fontein, zorg er dan voor dat deze vrij is van BPA, een schadelijke chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van sommige kunststoffen.

Wist je dat de meeste katten er niet tegen kunnen om nat te worden omdat water hun huid kan uitdrogen en hun essentiële feromonen voor de communicatie met andere katten kan elimineren?

Soort kat

Als je kat heel actief is, zal hij meer drinken. Aan de andere kant, als je een wat luie of oudere kat hebt, zal hij de neiging hebben om minder te drinken. Ook zullen je behoeften variëren afhankelijk van het feit of je één of meer katten hebt. Denk er dus aan wat voor soort kat je hebt zodat je de drinkfontein voor hem kan kopen die aan zijn behoeften voldoet.

Samenvatting

Katten zijn niet echt gek op water – bijna alle rassen hebben een hekel aan baden – maar ze hebben het nodig om te overleven. Dus, als baasje van één – of meerdere – van deze prachtige beestjes, moet je ze altijd schoon en vers water geven. Drinkfonteinen voor katten zijn hierbij een prima hulpmiddel om dit doel op de beste manier te bereiken.

In dit artikel hebben we je de verschillende kattenfonteinen die er zijn laten zien, evenals de onderdelen ervan (waterpomp, filter en diffuser). Daarnaast hebben we een lijst gegeven met belangrijke aspecten waar je op moet letten. Zoals de capaciteit van de drinkfontein, die groter moet zijn afhankelijk van het aantal katten dat je hebt.

Vond je ons artikel over drinkfonteinen voor katten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte drinkfontein voor hun kat kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Thorsten Nilson: 117300654/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies