Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Eén blik op je ellebogen is genoeg – vaak worden deze lichaamsdelen over het hoofd gezien bij de verzorging ervan. Ze vallen echter pas op als ze droog, ruw en gebarsten zijn.

We laten je zien hoe gemakkelijk het is om je ellebogen te verzorgen. Je kunt hier ook zien wat de gevaren zijn als je niets aan droge ellebogen doet.

Belangrijk om te weten

 • De ellebogen worden in het dagelijks leven op veel manieren gebruikt, bijvoorbeeld als we erop leunen bij het lezen, schrijven of denken. De huid van de elleboog droogt echter heel snel uit als we dit doen. Er zijn drie verschillende stadia van droge ellebogen.
 • Vanaf het derde stadium moet je echter naar een dokter gaan als je ontstekingen krijgt en een erg rode en geïrriteerde huid.
 • Neem preventief korte, maar lauwe douches, gebruik een vochtinbrengende douchegel en breng na het douchen een crème of lotion aan.

Definitie: Wat zijn droge ellebogen?

Tegenwoordig zijn er speciale crèmes en lotions voor bijna elk deel van het lichaam. Crèmes voor gezicht, handen, benen en voeten!

Onze ellebogen zijn niet minder aan verzorging toe. Onze huid mist op deze plaatsen talgklieren. Deze worden verondersteld olie te produceren en de ellebogen soepel te houden.

Werken, tekenen, leren – vooral aan je bureau worden onze ellebogen aan spanning blootgesteld. (pixabay – MabelAmber)

De ellebogen worden in het dagelijks leven op veel manieren belast, bijvoorbeeld als we voorover leunen om te lezen, te schrijven of te denken.

De huid van de elleboog droogt heel snel uit. Er ontstaan vaak ruwe plekken, een gevoel van spanning en jeuk.

Achtergrond: Wat je moet weten over droge ellebogen

Wat zijn de triggers van droge ellebogen?

Er zijn zowel externe als interne factoren die als triggers voor droge ellebogen worden beschouwd. Hier is een overzicht voor je:

Interne factoren Externe factoren
Levenswijze Ondersteunen
Hormonen Warmte en kou
Leeftijd Veelvuldig baden

Behalve de stress die door lichaamsbeweging wordt veroorzaakt, veroorzaken veelvuldig wassen en baden ook problemen voor de huid. Daarom moet je niet overdrijven met persoonlijke hygiëne. De vele zepen en douchegels lossen de natuurlijke oliën op.

Zweten bij warm weer of tijdens het sporten versterkt het probleem. Zweet op zich heeft een uitdrogend effect. En daarna douchen verbetert het effect niet.

Kou droogt ook de huid uit. Daarom moet je letten op het materiaal van je kleren voor je iets aantrekt.

In principe irriteert textiel van wol of kleding met chemische toevoegingen onze huid.

Onze levensstijl heeft ook invloed op de huid. Het uiterlijk van de huid kan aangetast worden door veelvuldig nicotinegebruik en regelmatig alcoholgebruik. (Image source: 123rf.com / 62635780)

Hormonale schommelingen hebben ook invloed op de huid, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap of de menopauze.

De huid wordt over het algemeen droger naarmate je ouder wordt. De huid op de ellebogen is meestal het eerste teken van droogte.

Moet ik naar een dokter als ik droge ellebogen heb?

Er zijn drie stadia van droge ellebogen te onderscheiden. Hier is een overzicht:

Stadium Herkenningstekens
Eerste stadium De droge huid ziet er witgrijs uit of, integendeel, donker verkleurd
Tweede stadium De huid begint te verstrakken of zelfs te jeuken
Derde stadium Er treedt ontsteking op, de huid is rood en gezwollen

In de eerste twee stadia kun je de huid met verzorgingsproducten behandelen. Vanaf het derde stadium moet je echter naar een dokter gaan.

Een bezoek aan de dokter is altijd aan te bevelen als lichte klachten niet verbeteren of als er bijkomende symptomen optreden!

Soms kunnen ziektes aan de basis liggen van deze huidproblemen. Daarom is in zulke gevallen een medische diagnose nodig. Daarna wordt meestal een therapie voorgeschreven.

Voorbeelden van andere huidziekten zijn:

 • Neurodermatitis
 • Psoriasis
 • Contact eczeem

Huidveranderingen wijzen meestal op het begin van diabetes of een schildklieraandoening.

Bij verkleuring van de huid moet de arts eerst en vooral uitsluiten dat het geen huidkanker is.

Wat te doen tegen droge ellebogen?

Dus als je in het prille stadium van droge huid op je ellebogen bent, kun je de droogheid verslaan met de juiste verzorging.

We hebben eenvoudige tips voor de verzorging van droge ellebogen die echt werken!

Omdat regelmatig en zacht aanbrengen van crème op de plek vaak helpt.

Maar wees voorzichtig: Wrijf, borstel of gebruik geen agressieve producten op je ellebogen alleen omdat je de donkere verkleuring nerop niet mooi vindt. Dit zal de problemen alleen maar erger maken!

Welke tips moet ik volgen om droge ellebogen te verzorge

Een lichte bodymilk of lotion wordt aanbevolen. Het wordt snel opgenomen en laat geen vettige film achter.

Crèmes zijn het best voor de zeer droge huid, maar zalven laten hun uitwerking niet na op zeer broze plekken.

Het maakt niet uit welke melk, lotion of crème je kiest: Je moet het zachtjes inmasseren met cirkelvormige vingerbewegingen en het goed verdelen!

Opmerking: Je moet een nieuwe crème altijd zorgvuldig testen om te zien hoe de huid reageert!

Hoe kan ik droge ellebogen voorkomen?

Heb je geen probleem met je ellebogen? Maar wil je voorkomen dat ze uitdrogen? Dan zijn hier 5 tips voor je over hoe je droge ellebogen kunt voorkomen:

 • Ook al zou je er niet meteen aan gedacht hebben: je moet veel drinken! Dit verbetert het uiterlijk van je huid – en niet alleen op je ellebogen.
 • Je moet je niet te vaak met je ellebogen stutten als je bijvoorbeeld veel aan een bureau zit.
 • Het is beter om alleen korte, lauwe douches te nemen.
 • Dit is minder belastend voor de huid dan lange hete baden.
 • Zorg ervoor dat je douchegel vochtinbrengend is. Na het douchen moet je een crème of lotion op de nog vochtige huid smeren.

Welke huismiddeltjes kan ik gebruiken om droge ellebogen te verzorgen?

Huismiddeltjes kunnen ook het gewenste effect hebben. Een zelfgemaakte scrub kan hierbij gebruikt worden. We geven je hier een voorbeeld:

 • Zout: Zout verwijdert dode huidcellen
 • Citroensap: Citroen kan donkere vlekken oplichten
 • Olijfolie: Olie heeft een voedende werking

Merk op dat niet elke droge huid exfoliëren verdraagt. Elke huid is anders!

Conclusie

De ellebogen worden in het dagelijks leven op veel manieren belast, bijvoorbeeld als we erop leunen bij het lezen, schrijven of denken. De huid van de elleboog droogt echter heel snel uit als we dit doen.

Er zijn drie verschillende stadia van droge ellebogen. Vanaf het derde stadium moet je echter naar een dokter gaan als je ontstekingen krijgt en een erg rode en geïrriteerde huid.

Neem preventief korte, maar lauwe douches, gebruik een vochtinbrengende douchegel en breng na het douchen een crème of lotion aan.

Foto bron: 123rf.com / 94140905

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies